Colțulcu
activități

16 jocuri prin care poți să-ți înveți copilul să se concentreze mai bine

16 jocuri prin care poți să-ți înveți copilul să se concentreze mai bine

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre abilitățile cele mai importante pe care copilul tău trebuie să le dobândească încă din primii ani de grădiniță se numără și capacitatea de concentrare pe parcursul unei activități. Desigur, aceasta va evolua odată cu vârsta, dar este necesar să luăm și noi tot felul de măsuri, menite să-i stimuleze pe copii să se concentreze. Cel mai simplu va fi, așa cum ne sfătuiesc și specialiștii, să apelăm la tot felul de jocuri de concentrare. În articolul de mai jos veți găsi mai multe variante de asemenea jocuri, ce sunt adecvate atât celor mai mici (ce nu sunt încă la școală), cât și celor mai măricei (care sunt deja școlari).

Jocurile de memorie, cu flash-carduri

Jocurile de memorie sunt unele dintre cele mai recomandate pentru îmbunătățirea concentrării la preșcolari.
Psihologii ne sfătuiesc să le jucăm cu ajutorul unor flash-carduri. În funcție de vârsta copilului, poți să alegi oricare dintre următoarele variante ale acestui joc:
• Vei alinia mai multe flash-carduri și îl vei lăsa pe copil să se uite la ele. După aceea, îi vei spune să închidă ochii, în timp ce tu vei lua unul dintre ele și îl vei ascunde. Copilul va trebui să-ți spună ce flash-card ai luat.
• Formați mai multe perechi de flash-carduri și apoi împrăștiați-le. „Misiunea" copilului va fi să refacă perechile, așa cum au fost inițial.

„Simon spune..."

Iată un joc devenit deja clasic, dar care este foarte bun pentru a-i obișnui pe copii (începând cu vârsta de 3 ani) să se concentreze și să fie atenți.
Poți, în funcție de vârsta copilului, să vă jucați „Simon spune..." în tot felul de variante, astfel încât acesta să dobândească noi cunoștințe. De pildă, jucați-vă pe culori, pe numere sau, de ce nu, jucați-vă în limba engleză. Sigur va fi distractiv, iar copilul va dori să repetați această activitate.

„Lumină roșie, lumină verde"

Este un joc de concentrare ideal pentru a se desfășura în aer liber, cu mai mulți copii (de la 4 ani în sus).
Pentru a-l pune în aplicare, va trebui să urmezi pașii de mai jos:
• Tu te vei așeza într-un anumit loc, iar participanții vor sta la o anumită distanță față de tine, cu fața la tine.
• Tu vei avea la dispoziție niște buline de hârtie/carton, una roșie și una verde.
• La un moment dat, vei striga „Lumină verde!", iar copiii vor trebui să alerge spre tine.
• În timp ce vor face această activitate, tu vei spune, când ei se vor aștepta mai puțin, „Lumină roșie!". Este momentul în care vor trebui să se oprească. Cei care nu vor face așa vor fi scoși din joc.
Jocul va continua până când copiii vor ajunge la tine și va putea fi reluat pentru ca aceștia să se întoarcă la locurile lor.

Diverse jocuri de gândire

Fie că este vorba despre puzzle-uri, despre așa-numitele „crossword" (cuvinte încrucișate) sau despre labirinturi, oricare dintre ele pot fi considerate și jocuri de concentrare.
În condițiile în care copilul (de la 4 ani în sus) va trebui să se concentreze cât mai bine pentru a le duce la capăt, ele vor fi ideale pentru a-l face pe acesta să aibă răbdarea și disponibilitatea pentru o asemenea activitate.
În plus, toate acestea îi vor ajuta să deprindă și alte abilități foarte utile: să găsească soluții pentru rezolvarea unei probleme, să-și dezvolte perspicacitatea, atenția și perseverența.

Fetita rezolva un puzzle, alaturi de mama ei

Statuia de pe scaun

Scopul acestui joc de concentrare este să-l obișnuiască pe al tău copil (de cel puțin 4 ani) să stea într-o poziție statică pentru un anumit interval de timp.
Pur și simplu vei pune un scaun într-un anumit loc și îl vei ruga pe copil să se așeze pe acesta. Apoi roagă-l să stea acolo cât timp va putea, dar fără să se miște sau să vorbească.
Experții sunt de părere că acest joc nu va fi benefic doar pentru concentrare, dar îl va învăța și pe copil ce înseamnă autocontrolul, precum și să fie mai răbdător.

„Scaunele muzicale"

În mod sigur că ai auzit de acest joc, ce este și el potrivit pentru a-l ajuta pe copil să se concentreze mai bine în cadrul unei activități.
Cel mai bine este ca jocul să se defășoare în grup, cu copii de la 3 ani în sus.
Mai întâi va trebui să aveți la îndemână mai multe scaune, pe care să se așeze copiii când muzica se va opri.
Pune muzică și lasă-i pe copii să danseze. La un anumit moment, vei opri muzica fără a-i anunța în prealabil. Ei vor trebui să apuce să se așeze până când tu vei face acest lucru. Cei care rămân fără scaun vor ieși din joc.

Jocuri legate de deprinderea unor mișcări de dans

Dacă aveți la dispoziție un Wii, un Xbox sau altă consolă, jocurile care-l solicită pe copil să redea o secvență de dans vor fi numai bune pentru a îmbunătăți capacitatea acestuia de concentrare.
În același timp, astfel de jocuri îl vor ajuta pe copil să-și coordoneze mișcările și vor fi o ocazie pentru ca acesta să mai facă puțină mișcare.

„Hai să mergem pe buștean!"

Provoacă-ți copilul să-și țină echilibrul străbătând, de la un capăt la altul, un buștean. Activitatea va fi cu atât mai antrenantă cu cât vor fi mai mulți participanți și veți organiza o competiție, gen cine reușește să ajungă primul la capătul bușteanului. Nu numai că astfel îl vei stimula pe copil (de la 4 ani în sus) să-și dezvolte simțul echilibrului, dar îl vei obișnui să se concentreze mai bine pentru a duce la capăt o activitate.

 Copii ce merg pe un bustean

„Găsește diferențele"

În funcție de vârsta și abilitățile copilului, poți găsi imagini mai grele sau mai ușoare, cu mai multe sau cu mai puține diferențe, ce pot fi mai ușor sau mai dificil de sesizat.
Va fi o activitatea excelentă pentru a-l familiariza pe copil cu o mai bună concentrare pe parcursul unei activități, dezvoltându-i totodată și atenția și perspicacitatea.
Pentru copiii mai mari (de peste 7 ani), poți să stabilești o limită de timp în care să fie găsite diferențele.

„Pot să redau desenul!"

Și acest joc este adecvat pentru a-i familiariza pe copii cu concentrarea asupra unei activități.
În funcție de vârsta copilului, poți alege desene mai simple sau mai complicate. Copilul va trebui să privească desenul respectiv și apoi să-l redea el singur, cât mai apropiat de original.
În plus, datorită unei asemenea activități, copilul își va îmbunătăți motricitatea și își va exersa memoria vizuală.

Fetita care deseneaza

„Jocul monedelor"

Și acest joc de concentrare este potrivit unui copil mai mare (de la 7 ani în sus), dezvoltându-i totodată atenția și memoria vizuală.
Pentru a vă juca veți avea nevoie de mai multe monede, de mai multe feluri. O parte dintre ele vor fi folosite pentru a fi puse pe categorii, în grămezi, iar restul (și acestea trebuie să fie de același fel cu cele din grămezi) vor fi utilizate separat.
Prima dată vei grupa tu monedele și îl vei ruga pe copil să se uite, pentru câteva minute, la modul în care acestea sunt grupate și așezate. După aceea vei acoperi grămezile făcute de tine.
Copilul va trebui să poată să-și grupeze și el monedele libere, respectând totodată succesiunea în care grămezile au fost așezate de către tine. Pentru a face activitatea mai dificilă, fixează o limită de timp în care copilul va trebui să desfășoare activitatea.

Citește și: 10 Jocuri prin care iti inveti copilul despre bani

Ce număr lipsește?

Implicându-ți copilul (mai mare de 5 ani) într-un asemenea joc, îi vei oferi două beneficii: îl vei învăța să se concentreze mai bine și îl vei ajuta să acumuleze/să-și consolideze cunoștințele despre numere.
Jocul este ușor: tu vei începe să spui niște numere și, la un moment dat, vei sări peste unul sau două. Copilul va trebui să spună cât mai repede despre ce numere este vorba.
În cazul în care la joc vor participa copii mai mari de 7 ani, poți număra, de exemplu, din doi în doi sau poți număra în ordine descrescător. Atunci ar fi o adevărată provocare pentru ei să spună ce număr/numere lipsește/lipsesc.

„Întrebările"

Acest joc este adecvat unui copil mai mare de 4 ani.
Tot ce vei avea de făcut este să aduci în fața copilului un obiect. Lasă-l să privească obiectul respectiv pentru câteva minute. După aceea ascunde-l și începe să-i pui tot felul de întrebări legate de obiectul respectiv.
Nu numai că acest joc de concentrare îl va face mai receptiv, dar îi va îmbunătăți și atenția. De asemenea, poți crește dificultatea întrebărilor pe măsură ce copilul crește.

„Am fost la supermarket și am cumpărat..."

Jocul este potrivit pentru un grup de copii mai mari de 5-6 ani și îi va ajuta nu numai să-și îmbunătățească atenția și concentrarea, dar și să-și exerseze cunoștințele legate de litere și să-ți îmbogățească vocabularul.
Copiii vor sta grupați într-un loc și unul dintre ei va trebui să deschidă jocul cu: „Am fost la supermarket și am cumpărat..." (va trebui să spună un obiect ce începe cu litera A). Următorul participant va trebui să precizeze un obiect care să înceapă cu litera B, iar următorul va trebui să spună nu numai un obiect care începe cu C, dar și să fi reținut numele obiectelor spuse de ceilalți copii.
Jocul poate continua până când copiii se plictisesc.

„Să numărăm cuvintele din text"

Va fi un joc numai bun pentru copiii mai mari (de la 6 ani în sus) care au probleme cu concentrarea.
Vei alege un text și îl vei ruga pe copil să numere cuvintele dinttr-un paragraf (tu trebuie să fii numărat cuvintele anterior pentru a ști exact câte sunt). Vezi ce răspuns îți va da. Dacă acesta cu numărul pe care-l știi deja, înseamnă că al tău copil a reușit să se concentreze așa cum trebuie. Dacă răspunsul nu se potrivește cu acel număr, înseamnă că nu a reușit să se concentreze suficient. Mai lasă-l să numere cuvintele, până când va reuși să găsească și el numărul corect de cuvinte.

„Ni se încurcă limba!"

Chiar dacă pare ceva neobișnuit la prima vedere, de fapt este vorba despre un fel de exerciții de pronunțare a unor secvențe ce conțin cuvinte care ne provoacă să le pronunțăm corect.
Un astfel de joc este adecvat copiilor mai măricei (de la 7 ani în sus) și îi va ajuta nu numai să se concentreze mai bine, dar și să-și îmbunătățească considerabil dicția și atenția.
Iată câteva exemple de construcții ce pot fi utilizate în cadrul jocului:
• „șase sași în șase saci"
• „cupă cu capac, capac cu cupă
• „Stânca stă-n castan ca saşa Stan"
• „O babă bălană mănâncă o banană babană"
• „Sisoie se suie seara sus să sară scara singur scara sigur"
etc.

Citește și: 10 Jocuri pentru a dezvolta pronuntia si articularea cuvintelor la copil

Voi mai știți și alte jocuri de concentrare, ideale pentru copii?

Surse:
www.familyshare.com; www.kimscounselingcorner.com; www.kumon.co.uk; www.livestrong.com; www.theschoolrun.com

Articolul urmator
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească
    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească

    Pentru ca un copil să descopere lumea din jur și să se adapteze cât mai bine universului în care trăiește, are nevoie să se descopere și pe el însuși. Astfel,...

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!
    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață.De mic și până mai târziu. Și cât timp trăiește. Poți să-l înveți știință, să insiști să...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău
    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

    Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate...

    Trucul simplu prin care poți găsi rapid copilul în mulțime
    Trucul simplu prin care poți găsi rapid copilul în mulțime

    Pierderea copilului în mulțime este unul dintre cele mai mari coșmaruri pe care le poate avea un părinte. Din păcate, nu e nevoie de mai mult de o secundă de neatenție, pentru ca...

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău
    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău

    Cum se apropie perioada Crăciunului, cum începem să ne agităm în legătură cu darurile pentru cei dragi. Ce ar fi ca anul acesta, în loc să alergi prin magazine după...

    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

    Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

    © 2024 Qbebe