Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon

Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă știi că este momentul potrivit să-i permiți copilului tău să utilizeze un telefon, tot îți faci griji în legătură cu siguranța și cu sănătatea sa psihică. De aceea, începi și să te gândești la regulile pe care ar trebui să i le impui odată ce are propriul telefon. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi ce este binevenit să discuți cu copilul tău înainte de a avea acces la un telefon, astfel încât să te asiguri atât că știe cum să procedeze pentru a fi în siguranță, cât și că utilizarea acestuia nu interferează cu alte activități importante de zi cu zi. 

Spune-i ce aplicații poate utiliza

Una dintre primele reguli pe care este indicat să le impui când îi dai copilului un telefon este aveți o discuție legată de aplicațiile pe care le poate folosi. Astfel, cel mai bine este să te asiguri că pe telefonul său se află doar aplicațiile permise și, de asemenea, să ai grijă să instalezi programe de control parental care nu îi permit să descarce aplicații noi fără acordul tău. De asemenea, nu greșești nici dacă apelezi la setări sau la programe care nu îl lasă pe copil să cumpere aplicații fără a avea acordul părintelui. Procedând așa, poți evita să încerce să facă rost de cele care se achiziționează foarte ușor. 

mama si fiul ei adolescent care stau pe canapea si utilizeaza un telefon

Reamintește-i politica școlii sale în legătură cu utilizarea telefonului

Este esențial să te asiguri că nu doar tu știi regulile care țin de utilizarea telefonului în școala în care învață copilul tău, ci și că acesta este familiarizat deja cu regulile respective. De exemplu, discută despre locurile în care își poate lăsa telefonul în siguranță la școală și despre cât de mult contează să îl utilizeze numai în anumite scopuri pe parcursul orelor petrecute acolo. Totodată, reamintește-i mereu că nu trebuie să se apuce să trimită mesaje pe telefon colegilor sau prietenilor în timpul cursurilor. În același timp, asigură-l că te poate suna oricând are nevoie de ceva și când intervine vreo urgență, dar că în alte situații nu este cazul să se apuce să îți trimită mesaje sau email-uri de la școală. 

Stabilește reguli care țin de utilizarea Social Media

Deși copilul tău are telefon de mai mult timp și se pricepe foarte bine să-l utilizeze, nu înseamnă că trebuie să aibă și conturi pe mai multe rețele de socializare. De altfel, trebuie să ai permanent în vedere că anumite site-uri și postări pot fi dăunătoare. În plus, amintește-ți mereu că rețelele de socializare care promovează mult imaginea, cum ar fi Instagram de exemplu, când sunt folosite în exces, pot favoriza, la un moment dat, mai ales în rândul fetelor, crearea unei imagini false despre propriul corp, scăderea stimei de sine, stări de anxietate, tulburări alimentare etc.

Ca părinte, este necesar să decizi ce rețea de socializare este mai sigură pentru copilul tău și, împreună, să stabiliți reguli ce țin de utilizarea acesteia. În plus, ține minte că este cazul să monitorizezi regulat profilul copilului de pe o anumită rețea de socializare ca să știi exact ce postează, ce mesaje primește, cui dă „follow” etc.

Vorbește-i despre fotografiile pe care le poate avea în telefon

Pe de o parte, una dintre regulile pe care trebui să le impui copilului când îi dai un telefon este să abordezi și acest subiect: ce fel de fotografii ar trebui să-și facă. Spre exemplu, anumiți părinți le interzic copiilor să își facă poze în pantaloni scurți, în costum de baie etc. Practic, spune-i clar copilului ce fel de selfie își poate face și în ce situații, astfel încât să nu se pună în niciun fel de pericol în mediul online.

adolescenti care sunt la un picnic in natura si isi fac un selfie

Pe de altă parte, ține seama și de acest aspect: cu ajutorul telefonului, copilul poate să fotografieze și alte persoane și, ulterior, acestea să nu se simtă în largul lor din pricina acelor fotografii. De aceea, invocă și următoarea regulă: nu are voie să realizeze fotografii prin care să ironizeze și să hărțuiască. Amintește-i mereu copilului că nu este indicat să pozeze pe cineva fără a avea acordul din partea acelei persoane.

Nu în ultimul rând, explică-i copilului că anumite fotografii ale sale ori ale unei alte persoane pe care o fotografiază pot reprezenta, la un moment dat, o formă de pornografie infantilă și că, de aceea, reprezintă un pericol.

Discută despre parola de securitate de pe telefon

Vorbește-i copilului despre faptul că această parolă reprezintă o modalitate la îndemână de a fi în siguranță, de a-și proteja intimitatea. Când copilul tău își alege parola, stai lângă el și explică-i de ce este indicat să o știi și tu, astfel încât să poți vedea, la nevoie, dacă își folosește telefonul în condiții de siguranță. Continuă discuția și încearcă să aduci în prim-plan necesitatea de schimbare a parolei de securitate, dar și grija de a nu dezvălui date personale și detalii despre școala în care învață și despre locuință în mediul online. 

Fii cât mai explicită în legătură cu modul în care i se monitorizează activitatea de pe telefon

Copiii nu conștientizează faptul că,în anumite situații, diferite acțiuni din mediul online pot avea consecințe serioase asupra lor. Așa se explică de ce simți permanent nevoia să afli detalii despre activitatea copilului tău în mediul online. Mai ales adolescenții nu se simt în largul lor când știu acest lucru și, din acest motiv, este preferabil să îți anunți copilul că activitatea sa pe telefon va fi monitorizată permanent de părinți și încercați să stabiliți câteva reguli în acest sens. 

adolescenta care sta la masa cu telefonul si mama care incearca sa o disciplineze

Amintește-i câteva reguli care țin de eticheta utilizării telefonului

De pildă, copilul trebuie să știe că nu se blochează accesul la anumite locuri pentru a face fotografii, că nu se vorbește tare la telefon în public, că nu se ascultă muzică tare în locuri publice etc. În același timp, nu strică nici dacă îi amintești că nu este politicos să-i deranjeze pe ceilalți, dând telefon sau trimițând mesaje la ore nepotrivite.  

mama care incearca sa discute cu fiul ei adolescent in timp ce acesta o ignora stand pe telefon

Insistă asupra faptului că nu trebuie să-și împartă telefonul cu nimeni

Altă regulă esențială pe care este cazul să i-o impui copilului în momentul când îi dai telefon este: să nu-l împrumute nimănui, nici măcar prietenilor săi apropiați. Mai mult decât atât, spune-i că nu trebuie să lase pe nimeni să-i utilizeze telefonul când el nu este în preajmă. Insistă asupra ideii că în telefon sunt multe informații personale, care nu trebuie să fie știute de alte persoane pentru siguranță.

Nu îi permite să utilizeze telefonul în dormitor când se apropie ora de culcare

Fie că iei în calcul expunerea la lumina albastră, fie că te raportezi la faptul că, având telefonul la îndemână, copilul este oricând tentat să-l folosească, gândește-te că utilizarea telefonului în dormitor poate interfera semnificativ cu somnul odihnitor. Prin urmare, cel mai bine este să stabilești o regulă pe care să o respecte întreaga familie: telefoanele trebuie să stea în afara dormitoarelor seara târziu și pe timpul nopților. 

Nu îi da voie să utilizeze telefonul în timpul meselor

Pentru ca această regulă să fie pusă în aplicare, trebuie respectată de toți membrii familiei. Acest lucru presupune să fii tu însăți un adevărat model pentru copilul tău. În aceste condiții, încearcă să te abții să dai mesaje, să răspunzi la telefon sau la email-uri pentru ca și copilul să nu utilizeze telefonul la masă. 

Nu îl permite să utilizeze telefonul în intervalele în care petreceți timp de calitate în familie

Insistă adesea despre importanța interacțiunii dintre oameni, cu atât mai mult între membrii familiei. Stabilește de la început că, pe durata activităților desfășurate în familie, nimeni nu utilizează telefonul. Fie că este vorba despre o vizită, fie că este vorba despre o ieșire în aer liber sau pur și simplu despre organizarea unei seri în familie, descurajează-ți copilul să aibă acces la telefon și astfel să ajungă să-i ignore pe cei care îi sunt în preajmă.

Asigură-te că știe ce are de făcut în cazul în care comite o greșeală ce implică utilizarea telefonului

Spre exemplu, în situația în care copilul ajunge să acceseze un site interzis, când este implicat într-un act de bullying față de altcineva sau când își pierde telefonul, ar trebui să știe cum este mai bine să procedeze. Asigură-te că știe că ești prima persoană căreia trebuie să îi ceară ajutorul și, în plus, este indicat să verifici periodic dacă este pe deplin conștient de limitele ce țin de folosirea telefonului. 

Învață-l cum să procedeze cu spam-urile

Explică-i ce este un spam, cum arată acesta, cum îl poate șterge și cum poate bloca anumite numere de telefon. Cel mai bine este să-i spui direct că nu trebuie să vorbească sau să comunice prin mesaje cu persoane pe care nu le cunoaște. În plus, amintește-i să vină la tine și să te întrebe despre ce este vorba în cazul în care nu este sigur. 

Pentru a te asigura că utilizarea telefonului nu îți afectează copilul, este necesar să-i monitorizezi permanent comportamentele pentru a sesiza eventuale modificări ale acestora, cum ar fi pierderea interesului pentru activitățile care de obicei îi plăceau, fluctuațiile importante ale dispoziției, stările de anxietate etc. În situația în care sesizezi asemenea modificări, străduiește-te să ai cât mai repede o discuție cu el. 

Am găsit în telefonul copilului meu adolescent mesaje deocheate și nu știu cum ar trebui să reacționez...

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Surse articol: cafemom.com, kidslox.com, verywellfamily.com, washingtonpost.com

Articolul urmator
Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent
Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când este, de fapt, copilul pregătit să aibă propriul telefon mobil?
    Când este, de fapt, copilul pregătit să aibă propriul telefon mobil?

    De la ce vârstă este bine să-i cumperi copilului telefon? Sau, mai bine zis, cum știi că cel mic este pregătit pentru asta? Află mai jos.

    Copilul meu este gelos când stau pe telefon
    Copilul meu este gelos când stau pe telefon

    Cu toții pierdem noțiunea timpului atunci când stăm cu ochii în telefon. Asta pățește, uneori, și o mămică de peste hotare, iar fiica sa de 5 ani i-a atras atenția,...

    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți
    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți

    Noi, părinții din generația actuală, avem parte de mult mai multe provocări decât părinții noștri, fără doar și poate. Iar asta fiindcă ai noștri copii, la rândul...

    Cele 10 porunci pe care ar trebui să le învețe și copiii
    Cele 10 porunci pe care ar trebui să le învețe și copiii

    Este esențial ca educația copiilor noștri să includă valori și principii care să-i ajute să devină adulți responsabili și empatici. Una dintre cele mai cunoscute liste de astfel...

    Am limitat timpul pe telefon fiului meu de 5 ani și acum el observă că stau prea mult la laptop și telefon
    Am limitat timpul pe telefon fiului meu de 5 ani și acum el observă că stau prea mult la laptop și telefon

    O mamă i-a limitat copilului ei timpul petrecut în fața ecranelor. Nimic mai simplu și mai normal, nu-i așa? Doar că s-a întâmplat ceva neașteptat: a descoperit că...

    Când ar trebui să înceapă copilul să meargă singur la școală?
    Când ar trebui să înceapă copilul să meargă singur la școală?

    Toamna se apropie cu pași repezi, iar micuțul tău urmează să înceapă noul an școlar. Dacă e deja mai măricel, probabil te întrebi dacă e momentul potrivit să-l...

    Ce ar trebui să iei în considerare înainte de a deveni părinte
    Ce ar trebui să iei în considerare înainte de a deveni părinte

    Societatea se află într-o continuă schimbare și dezvoltare, multe cupluri aleg să aibă copii mai târziu în viață, după ce se simt împliniți profesional, pe...

    Relația de codependență dintre copil și părinte - când copilul e acaparat de nevoile neîmplinite ale părintelui
    Relația de codependență dintre copil și părinte - când copilul e acaparat de nevoile neîmplinite ale părintelui

    Termenul „codependență” a fost folosit pentru prima dată în anii ‘50, în cadrul Alcoolicilor Anonimi, pentru a descrie relația nesănătoasă dintre un...

    © 2024 Qbebe