Colțulcu
activități

5 idei de calendare de realizat impreuna cu copilul tau

5 idei de calendare de realizat impreuna cu copilul tau

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Daca vrei sa-ti implici copilul intr-o activitate agreabila, ce-i va stimula creativitatea si indemanarea, incercati sa confectionati impreuna niste calendare de Craciun. Fie ca doriti sa va inspirati din modelele deja devenite "clasice" (cum sunt cele tip "Advent"), fie ca va atrag cele mai inedite (de exemplu, calendare in forma de bradut sau de puzzle), va puteti inspira din oricare dintre ideile de mai jos. In plus, realizand astfel de calendare, timpul ramas pana la venirea lui Mos Craciun va trece parca mai repede si veti patrunde din plin in minunata atmosfera ce precede sarbatorile de iarna.

1. Calendar - bradut

Cantitatile de materiale de care veti avea nevoie sunt speciale pentru un calendar de Craciun cu inaltimea de aprox.76 cm si cu latimea de 65 cm.
Ce veti avea la indemana:
o bucata mare de ziar si un creion (pentru a obtine sablonul de brad)
• 80 de cm de fetru verde
• o bucata de fetru rosu, de dimensiunile 41 cm X 28 cm
• alte bucati de fetru colorat
• paiete
• lipici
• bucata de panglica pentru agatat
• optional: snururi-periuta pentru crafting
(asa-numitele "pipe cleaners"), de culoare verde
Dupa ce ati facut rost de materialele de mai sus, veti parcurge urmatoarele etape de lucru:
• Pe o suprafata neteda veti intinde bine o foaie dubla de ziar si veti desena un triunghi cu baza de 65 cm si laturile de 70 cm. Desenati un trunchi de brad cam de 15 cm. Continuati sa desenati niste ramuri. Decupati sabloanele obtinute.
• Folositi sabloanele pentru a decupa, din bucatile de fetru, forma de brad.
• Agatati un "buzunar" dreptunghiular din fetru rosu pe bradut si insaileaza de-a lungul a trei parti, lasand partea de sus libera. Acum va veni momentul sa faci (tot insailand) "semne" pentru 24 de buzunarele (zilele de numarat de la 1 decembrie pana in ziua de Craciun). Acestea vor avea dimensiuni egale.
• Ia o foarfeca bine ascutita si, mergand pe semnele facute, pe fiecare buzunarel (in partea lor superioara), realizeaza mici deschizaturi in fetrul rosu. Ai grija sa nu tai din fetrul verde, aflat pe dedesubt. In buzunarele veti pune niste biletele cu numere.
• Asezati bradutul pe o suprafata plana. Cu ajutorul lipiciului, puneti decoratiile pe el si adaugati o panglica in zona "trunchiului".
• Luati snururile-periuta si taiati-le in bucati. Indoaie fiecare bucatica din ele intr-un buzunarel si lipiti-le acolo.
• Umple buzunarelele cu mici surprize.

 

2. Calendar de Craciun cu "buzunarele"

Pentru inceput, ar trebui sa confectionati literele si numerele pentru calendar. Ideal este sa faci rost de materiale speciale, care pot fi suprapuse unele peste altele fara a le coase (doar folosind fierul de calcat). Astfel, iti va fi mult mai simplu sa creezi litere si numere cat mai rezistente.
Confectionati numere pentru buzunarele, folosind niste bucatele de fetru de culoare mai inchisa (pentru a se crea contrast). Buzunarelele vor fi facute din material colorat, tot din cel ce poate fi suprapus cu altul ajutandu-te doar de fierul de calcat.
La sfarsit, apelati la niste material cu textura matlasata pentru a obtine fundalul pentru numere si litere. Practic, calendarul este gata. Nu mai ramane decat sa gasiti locul potrivit pentru a-l agata, astfel incat copilului sa-i fie usor sa numere zilele ce trec pana la venirea lui Mos Craciun.

 

3. Calendar tip puzzle

Iata un model de calendar ce-l va face pe copilul tau si mai dornic sa numere zilele ce au mai ramas pana la Craciun.
Originalitatea sa consta in faptul ca este o imbinare intre un calendar si un puzzle.
Va trebui sa gasiti impreuna o imagine sugestiva pentru sarbatoarea Craciunului/ pur si simplu ceva simbolic pentru iarna, pe care o veti printa color. Aceasta va fi lipita pe cutiute patrate, pline cu surprize.
Pe cealalta parte a cutiutelor (pe spate) veti scrie numere si, in fiecare seara, inainte ca micutul sa mearga la culcare, intoarceti cate una pentru a descoperi parti din imaginea cea mare. Cu siguranta ca ii va placea sa deschida cate o cutiuta si sa se intrebe ce ar mai putea urma pana la obtinerea imaginii de baza.
Pentru a-l bucura pe copil cu un asemenea calendar, vei procura materiale ca:
25 cutiute de cadou
• imagine printata, de dimensiunea unei coli A3
• lipici
• un cutter
• rigla
• marker permanent
• mici daruri de pus in cutiute
(de exemplu: biletele cu diverse mesaje, bombonele, mici ornamente de pom etc.)
Dupa aceea, se vor derula urmatorii pasi:
• Folosind o rigla si un cutter, taie imaginea cea mare in 5 bucati de cate 5 cm. Apoi taiati-le pe acestea in patratele, suficiente pentru imaginea-puzzle de pe cele 25 de cutiute.
• Pune cate o surpriza in fiecare cutiuta si inchide-o bine cu lipici pentru a o tine inchisa. Lipeste cate o "piesa" de puzzle pe cutiute (pe partea lor din fata) si lasa totul sa se usuce.
• Numerele de pe spatele cutiutelor vor fi scrise cu un marker permanent.
• Cutiutele vor fi pozitionate sub forma unui raft, cu numerele in afara.

4. Calendar "Advent" cu simboluri specifice sarbatorilor de iarna

Initial, vei face rost de o coala mare de hartie/carton.
Pentru a obtine numere (zilele ce vor fi numarate pana la Craciun), cel mai bine ar fi sa aveti unele gata facute (eventual unele provenite de la un joc cu cifre de hartie/carton).
Cu ajutorul unui cutter vei decupa hartia/cartonul pentru a obtine niste patratele ("buzunarele"), in care vor fi puse numerele si imaginile cu simboluri legate de sarbatoarea Craciunului. Veti avea nevoie de numere de la 1 la 25.
Dupa ce ati asezat pe calendar cele 25 de patratele, fixati-le cat mai bine (fie prin simpla presare cu fierul de calcat, daca materialele va permit acest lucru, fie cu lipici sau pur si simplu le vei coase). Incepeti sa le aplicati din partea de jos. Apoi numarati descrescator, in functie de zilele ce raman pana la venirea Craciunului.
In functie de preferintele copilului, puteti decora calendarul si cu alte elemente, precum: margeluse, sclipici, nasturi colorati, bucatele de material textil etc.

 

5. Calendar de Craciun clasic, tip "Advent"

Achizitioneaza o bucata mare de material verde (preferabil fetru) si alte bucatele din alte materiale (de texturi si culori diferite). Acestea din urma vor fi folosite pentru a confectiona "buzunarelele" ce vor fi aplicate pe calendar (este nevoie sa pregatesti 24 de "buzunarele", echivalentul zilelor de numarat pana la Craciun). Ai grija sa aiba dimensiuni egale si le faci o despicatura in partea superioara (pentru a putea introduce acolo niste biletele).
Din carton vei decupa niste patratele, pe care le veti inveli in hartie cu desene de Craciun.
"Buzunarelele" vor fi atasate pe materialul rosu (fie vor fi cusute, fie aplicate direct cu fierul de calcat).
In patratelele invelite in hartie (ce vor fi introduse in "buzunarele") vei ascunde altele, mai mici, (tot din carton sau din hartie), pe care vei nota scurte mesaje. Acestea vor consta in "instructiuni" pentru copilul tau, care vor putea fi realizate in unele dintre cele 24 de zile ce preced sarbatoarea Craciunului. De exemplu, vei scrie: "Confectioneaza fulgi de zapada din hartie", "Scrie o scrisoare pentru Mos Craciun", "Pregateste decoratiuni pentru brad", "Citeste "Polar Express" etc. Important este ca toate mesajele sa se refere la activitati ce-i vor face placere copilului, dar care vor fi si instructive.
Dupa ce ai finalizat si acest demers, scrie pe "buzunarele" (cu ajutorul unui marker permanent) cifre de la 1 la 24. De asemenea, daca doriti, puteti decora si aceste "buzunarele" (cu margeluse, panglici, paiete etc.).


Surse:
http://www.allaboutyou.com/craft/pattern-finder/sewing-projects/sewing-for-the-home/Christmas-craft-felt-Christmas-tree-advent-calendar-free-Christmas-sewing-patern
http://kelley-donner.blogspot.ro/2010/12/homemade-advent-calendar.html
http://www.kidspot.com.au/Christmas/Christmas-crafts-Christmas-crafts-for-home-Block-puzzle-advent-calendar+6253+651+article.htm
http://www.mommyandmadelyn.com/christmas-countdown-calendar/
http://www.mommysavers.com/c/t/140613/christmas-countdown-calendar

Surse poze:
http://www.allaboutyou.com/
http://2.bp.blogspot.com/
http://www.mommyandmadelyn.com/
 

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau
    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau

    Sa gatesti impreuna cu copilul tau rezolva mai multe probleme in acelasi timp. In primul rand ai rezolvat problema supravegherii copilului cat timp esti la bucatarie. Este langa tine si este...

    O femeie descoperă că este verișoară cu soțul ei. Sunt împreună de 17 ani și plănuiesc să rămână împreună
    O femeie descoperă că este verișoară cu soțul ei. Sunt împreună de 17 ani și plănuiesc să rămână împreună

    Joseph și Celina Quinones sunt căsătoriți de 17 ani, iar împreună au trei copii. Recent, femeia a descoperit că ea și soțul sunt verișori și deși vestea i-a șocat, au decis...

    O mamă este acuzată că-și abuzează intim copilul de 2 ani pentru că fac baie împreună
    O mamă este acuzată că-și abuzează intim copilul de 2 ani pentru că fac baie împreună

    Pentru multe mame, baia alături de copilul lor e ceva normal, natural, având în vedere că relația mamă-copil e una atât de intimă. Totuși, nu multe persoane...

    Iubesc să fac baie împreună cu copilul, dar mă îndoiesc de mine ca părinte când oamenii mă critică
    Iubesc să fac baie împreună cu copilul, dar mă îndoiesc de mine ca părinte când oamenii mă critică

    La fel cum se întâmplă în cazul dormitului în același pat cu copilul, și ideea de a face sau nu baie alături de acesta este îndelung dezbătută. Astfel,...

    Avertismentul unei mame în durere! „Copilul meu a murit pentru că am dormit împreună. Nu am crezut că ni se poate întâmpla asta”
    Avertismentul unei mame în durere! „Copilul meu a murit pentru că am dormit împreună. Nu am crezut că ni se poate întâmpla asta”

    Să îți pierzi copilul pentru întotdeauna este cea mai grea experiență prin care poate trece un părinte. Cu atât mai mult cu cât intervin sentimentele de...

    Ziua in care am realizat că nu mai sunt soția soțului meu
    Ziua in care am realizat că nu mai sunt soția soțului meu

    Căsătoria este, în esența ei, un parteneriat între doi oameni. Este o promisiune de a-și croi o viață împreună, de a se ține de mână prin furtuni și ploi,...

    Ziua în care am realizat că nu trebuie să mai fiu așa protectivă
    Ziua în care am realizat că nu trebuie să mai fiu așa protectivă

    Din prea multă grijă pentru copiii noștri, putem deveni în unele situații mult prea protectori în calitate de părinți. în loc să îi ajutăm pe cei mici,...

    Ziua în care am realizat că sunt un bully pentru copiii mei
    Ziua în care am realizat că sunt un bully pentru copiii mei

    Tocmai vizionasem împreună cu copiii mei un filmuleț de la Playful Learning intitulat „Puterea cuvintelor”, gândindu-mă că le va fi de ajutor și că ne va ajută...

    © 2024 Qbebe