Colțulcu
activități

Idei de jocuri care invata copilul sa recicleze

Idei de jocuri care invata copilul sa recicleze

Irina Olteanu - Redactor Senior

Va intrebati in ce mod puteti incuraja copiii sa recicleze? Iata o serie de idei inedite de pus in practica care ii vor stimula pe cei mici si, de ce nu, chiar le vor face placere.

Unele dintre instructiuni sunt destinate unor oarecare competitii, prin urmare necesita participarea mai multor copii:

1. Echipa cosului de gunoi

Amplasati 5 cutii de gunoi intr-o cursa cu obstacole. Prima echipa parcurge traseul, in jurul cutiilor de gunoi. Cand copilul ajunge la ultimul cos de gunoi, el sau ea se intoarce si semnalizeaza. Apoi preda stafeta urmatorului membru al echipei, care continua traseul.

reciclare

2. Bowling cu sticle

Asezati sticle de bowling din sticle de suc de 2 litri, sticle mici de inalbitor sau sticle mari de detergent de vase. Este indicat sa adaugati 3 cm de nisip pe fundul sticlelor: vor fi mai usor de daramat decat daca sunt goale.

3. Nu irosi apa

Umpleti un recipient cu capac care nu se sparge (un borcan de sos de spaghete sau o conserva de supa) cu apa pentru fiecare echipa; asigurati-va ca toate au aceeasi dimensiune si umpleti-le pana la margine cu apa. Stabiliti un punct de start si finis. La semnal, primul participant alearga pana la linia de finis, o trece, se intoarce si se indreapta catre echipa sa, transmitand recipientul urmatoarei persoane. La finalul cursei, echipa cu cea mai multa apa in recipient castiga.

4. Cursa cu ziare

Oferiti un teanc de ziare pentru fiecare echipa si puneti membrii sa il imparta egal intre ei. Amplasati un cos de reciclat sau o punga de hartie (sau orice recipient de colectare) la linia de finis. La semnal, primul membru al echipei isi cara teancul de ziare pana la linia de finis, il depune in container, alearga inapoi la echipa si atinge urmatoarea persoana la rand.

reciclare

5. Puc pentru punte

Vopsiti cinci pahare de cafea de unica folosinta in culori aprinse. Pictati sau desenati valoarea pe fiecare pahar (de exemplu treceti numarul 5 pe una, numarul 10 pe alta si asa mai departe). Asezati paharele intr-un rand. Oferiti-le copiilor 3 mingi de ping pong si trei sanse de a acumula puncte pentru echipa.

6. Turn de conserve

Aceasta activitate poate fi realizata de cate o echipa pe rand. Oferiti un cos de reciclat plin de conserve de aluminiu (cum sunt dozele de suc). La un semnal, copiii au 2 minute sa aseze conservele una peste cealalta. Fiecare sta la rand pentru a crea un turn si castiga echipa care reuseste sa construiasca cel mai inalt turn.

7. Manusi cu un deget

Folositi 2 sticle de detergent de rufe vechi sau bidoane de lapte/cutii, foarfeca, banda colorata sau acuarele, alte materiale pentru a decora sticlele (carioci, sclipici si abtibilduri), o minge usoara pentru a crea manusi de tip baseball; acestea fac mai usor de prins mingile pentru copii. Spalati recipientele si taiati-le cu foarfeca, incepand cu fundul lor. Fiecare parte a recipientului va avea un maner; incepeti de la fund taind drept in sus pe marginea stanga si oprindu-va cu 5 cm sub nivelul manerului. Apoi, taiati de-a lungul partii sticlei, sub maner si in jos pe marginea dreapta a sticlei. Trebuie sa obtineti in final o forma U sub manerul sticlei; folositi banda colorata pentru a acoperi marginile si decorati.

8. Creati-va propria hartie reciclabila

Dupa ce copiii au terminat de citit revistele de benzi desenate, le pot folosi pentru a crea chiar acasa hartie reciclata. Aveti nevoie de maculatura (ziare vechi, hartie de impachetat, scrisori vechi, caiete pe care nu le mai folositi etc.), 2 rame de poze de aceeasi marime, chiloti vechi, blender, chiuveta de bucatarie, lipici alb, 2 prosoape de bucatarie, un facalet. Indepartati sticla si dosul de la ramele foto. Intindeti chilotii peste una din rame, asigurandu-va ca sunt drepti si netezi. Rupeti hartia in bucati mici, de dimensiunea unui timbru. Utilizati blenderul astfel: introduceti pana la 3 sferturi hartie in recipient si in rest apa fierbinte si amestecati pana iese o compozitie ca terciul. Umpleti chiuveta jumatate cu apa calduta si adaugati 2 linguri de lipici alb. Turnati pulpa in apa si amestecati cu mainile. Luati ramele si uniti-le ca pe un sandvis, scufundandu-le in chiuveta si scuturandu-le usor inapoi si inainte pana obtineti un strat egal de pulpa raspandit pe suprafata chilotilor. Apoi lasati sa se scurga deasupra chiuvetei apa in exces si indepartati partea de deasupra. Intindeti unul din prosoapele de bucatarie si rasturnati usor rama de dedesubt ca sa cada hartia in ea. Pozitionati celalalt prosop deasupra hartiei si, folosind facaletul, stoarceti cu grija apa. Indepartati prosopul de deasupra si lasati hartia sa se usuce peste noapte. O puteti indrepta cu fierul de calcat pentru a fi mai neteda sau sa adaugati colorant alimentar/ coji de ceapa rosie pentru a o colora.

9. Ce este in cosul tau de gunoi?

Aveti nevoie de gunoiul dintr-o clasa si de ziare pentru a acoperi podeaua, manusi de protectie si un container mare pentru colectare selectiva. Adunati copiii in jurul cosului si intrebati-i ce este gunoiul. Acoperiti podeaua cu ziare si goliti cosul pe ele, iar copiii trebuie sa identifice obiectele aruncate si sa spuna care din ele ar putea fi reutilizat. Sortati gunoiul impreuna si strangeti restul. Explicati-le ce inseamna reutilizarea; copiii pot exersa colorand ambele parti ale hartiei sau folosind o punga mai mult de o data si creand un proiect din materiale reciclabile.

 

reciclare

10. Reciclarea potrivita

Aveti nevoie de containere pentru colectare si sortare (pungi sau cutii), etichete si diferite obiecte: cutii de lapte, sticle, ziare, sticla de diferite culori, conserve de aluminiu etc. Determinati care obiecte sunt reciclabile si puneti pe fiecare diferite etichete in functie de categorie. Ii puteti intreba pe copii daca stiu ce inseamna reciclarea si le puteti explica cum se fac ziare noi, borcane, sticle sau conserve. Discutati despre diversele simboluri de reciclare si explicati-le pe fiecare in parte. Lasati-i pe fiecare sa puna o eticheta si sa introduca obiectul intr-un container.

11. Codul de plastic

Aveti nevoie de recipiente de plastic cu coduri pe fund. Colectati mai mult de trei recipiente de plastic si selectati numerele pe care vreti sa le observe copiii. Explicati-le ce inseamna fiecare cod si ajutati-i sa le identifice dupa numar si forma din jurul numarului. Puneti-i sa faca schimb intre ei si acoperiti toate codurile. Explicati-le ca numerele ajuta in procesul de reciclare si ca nu toate plasticele pot fi reciclate (doar cele cu codurile 1 si 2). Grupati copiii in functie de codul de plastic sau aliniati-i.

reciclare

Prietenii nostri Eco-Rom, prin amabilitatea doamnei Lorita Constantinescu, Director Relatii Publice si Comunicare Eco-Rom Ambalaje completeaza cu urmatoarele idei de jocuri:

12. Atelier de creatie

Creeaza un mini atelier de reciclare in propria casa si ajuta-l pe cel mic sa isi dezvolte creativitatea. Strange deseuri de ambalaje - PET-uri, cutii de carton, ambalaje de plastic de la produsele cosmetice, doze de aluminiu, conserve etc. - si toate ustensilele necesare: pensule, acuarele, foarfeca, lipici, hartie colorata, sfoara, nisip sau orice alte elemente de ornament gasesti acasa. Explica-i copilului tau ca deseurile de ambalaje nu sunt gunoi, ele sunt produse valoroase care doar depuse separat de gunoiul menajer vor putea fi transformate in alte produse. Arata-i cum acestea pot deveni obiecte noi: PET-ul poate fi un suport pentru pixuri si creioane (pictat sau ornamentat cu diverse materiale), sticla poate fi pictata cu orarul micutului tau, in timp ce cutia de la crema de fata poate fi transformata in suport pentru agrafele de scoala. Veti avea parte de o zi distractiva, invatandu-l in acelasi timp pe cel mic despre cat de important este sa reciclezi!

13. Coloram si reciclam

Adu o lumina noua clasicelor sesiuni de colorat: creeaza pentru cel mic tipare predefinite cu formele deseurilor de ambalaje: PET-uri, sticle, borcane, doze de aluminiu, conserve, cutii de carton, ambalaje de dulciuri etc. Solicita-i sa le deseneze doar in culorile specifice reciclarii: galben pentru ambalajele care trebuie colectate separat in containerul de plastic si metal, albastru pentru hartie-carton si verde pentru sticla. Astfel cel mic va invata sa asocieze fiecare tip de deseu cu containerul potrivit. Incurajeaza-l sa le povesteasca si prietenilor despre ceea ce a invatat si sa ii invite in competitia reciclarii: o sesiune de colorat special organizata pentru ei. Drept premiu, petreceti o zi impreuna la zoo sau mergeti cu bicicletele in parc!

reciclare

14. Drumul deseului

Cu siguranta cel mic obisnuieste sa se joace cu masinutele iar cea mica cu papusile. Fa-ti timp sa te joci cu ei: creeaza o noua poveste in care jucaria lui preferata parcurge drumul deseului. Ai grija inainte sa aranjezi toate jucariile disponibile intr-un traseu corect si atractiv pentru cel mic. Porneste din casa papusii sau din garajul masinilor, unde jucaria lui preferata identifica si colecteza separat un PET, de exemplu. Apoi il duce la containerul gelben din apropierea locuintei. De aici, deseul este luat de masina de salubritate si dus la statia de sortare. Odata puse pe culori si tipuri de materiale, deseurile pleaca la fabrica de reciclare. Aici sunt spalate bine, bine si apoi sunt taiate in bucati mici si transformate in fulgi de plastic sau granule de PET. Acestea sunt utilizate pentru realizarea de noi produse, precum: fibre pentru covoare, jucarii de plus, material izolator pentru sacii de dormit, textile pentru confectii, tavite pentru alimentele congelate, containere, noi ambalaje, banda adeziva, carcase pentru CD-uri, aparate de uz casnic. Daca poti, este util sa ii aduci copilului sa vada cateva obiecte din casa care pot fi realizate din deseuri de ambalaje reciclate.
Iar pentru a-l convinge cat mai bine, urmariti impreuna un filmulet online despre drumul deseului: cu siguranta va fi impresionat si se va bucura sa recreeze acasa acest traseu!

15. Comoara ascunsa

Fie ca vorbim de casa sau de parcul din fata blocului, creeaza pentru cel mic un traseu de descoperire a comorii ascunse. Confectioneaza o harta a comorii pe care sa o urmariti in aventura reciclarii si plaseaza, din loc in loc, biletele cu indicii si informatii interesante despre reciclare. Pe site-ul www.colecteazaselectiv.ro gasesti o multime de astfel de informatii! Pe parcursul drumul, cel mic trebuie sa identifice deseurile de ambalaje, containerele potrivite in care acestea se depoziteaza, sa colecteze separat un deseu si apoi sa ghiceasca un obiect care se realizeaza din deseuri (ex. un tricou, hartia de bucatarie, ziare, cutii de carton, PET-uri, pungi de plastic etc.) La final, comoara ascunsa poate fi o diploma de cercetas, alaturi de un obiect realizat din deseuri - este important ca premiul sa fie in linie cu lectiile invatate de cel mic.

16. Ghici!

Ce poate fi mai distractiv decat sa ii starnesti curiozitatea micutului tau: provoaca-l sa gaseasca in casa ambalaje care pot fi reciclate. Ofera-i buline colorate tip stickere (galbene, albastre si verzi) pe care sa le lipeasca pe fiecare ambalaj identificat. Fiecare ambalaj gasit inseamna 1 punct. Daca va asocia corect culoarea bulinei cu containerul in care trebuie colectat separat, atunci primeste 5 puncte. La final, calculati impreuna punctajul total si premiaza-l!

17. Supereroul reciclarii

Incurajeaza-ti copilul sa devina supereroul reciclarii: confectionati impreuna o pelerina de supererou din deseuri de ambalaje sau chiar din poze de la actiunile voastre eco si provoaca-l sa salveze planeta. Creeaza un calendar de supererou si pune-l in camera lui: de fiecare data cand colecteaza separat deseurile de ambalaje, adauga-i superpuncte in calendar. La finalul lunii, transforma superpunctele in premii realizate din deseuri reciclate creativ.

Multumim partenerilor Eco-Rom pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse: 

www.rethinkrecycling.com; www.educationworld.com; www.sciencekids.co.nz

Articolul urmator
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit
    Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit

    Fericirea - un cuvânt atât de scurt pentru amploarea pe care o îmbracă - este unul dintre cele mai importante scopuri față de care ne dorim noi, în calitate de...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?
    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?

    Pe măsură ce un copil crește, chiar dacă va avea în continuare plăcerea de a se juca în compania cuiva, nu va ezita nici în a se juca de unul singur. Din acest motiv,...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    Dragă mami, învață să faci diferența dintre a fi politicos și a face pe plac oricui pentru a-ți educa sănătos copilul
    Dragă mami, învață să faci diferența dintre a fi politicos și a face pe plac oricui pentru a-ți educa sănătos copilul

    Una dintre cele mai mari provocări pe care le ai de înfruntat, ca părinte, este să reușești să găsești un echilibru între a-ți învăța copilul să fie politicos...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    © 2024 Qbebe