Colțulcu
activități

Idei de jocuri cu Lego Duplo care invata copilul sa numere

Idei de jocuri cu Lego Duplo care invata copilul sa numere

Alina Nedelcu - Redactor Senior

La fel ca dobandirea altor cunostinte, si deprinderea copilului cu numerele si operatiile matematice de baza se va face mult mai usor prin intermediul jocurilor. Acestea vor fi mai simple sau mai complexe, de la cele menite sa-l invete sa recunoasca numerele, sa le ordoneze, pana la cele care il vor invata numaratul propriu-zis si executarea unor operatii matematice (este vorba de adunari si scaderi simple). Indiferent de variantele de joc alese, caramizile Lego Duplo va pot fi de mare folos, ajutandu-l pe copil sa-si dezvolte si alte abilitati, precum indemanarea si motricitatea fina. In plus, va avea ocazia sa-si imbunatateasca memoria, atentia si capacitatea de concentrare.

I. Sa recunoastem si sa ordonam numerele

Acest demers va sta la baza utilizarii numerelor in activitati din ce in ce ma complexe. Iata de ce iti vei putea ajuta copilul sa se familiarizeze mai usor cu el printr-un joc deloc dificil, ce se va putea desfasura in mai multi pasi:

I.1. Pregatim un cartonas cu numere

Initial va trebui sa scoti la imprimanta cartonasul cu numerele folosite. Acestea vor fi decupate cu ajutorul copilului tau (de la 3 ani in sus), dar numai daca aveti la dispozitie o foarfeca ce are varful rotunjit. Activitatea ii va fi utila micutului, intrucat ii va imbunatati motricitatea fina.

I.2. Ordonarea numerelor decupate

In timp ce decupati numerele, nu uita sa-i spui copilului denumirea fiecarui numar.
Urmeaza sa incercati sa le asezati in ordinea corecta. Pentru ca activitatea sa fie si mai distractiva, nimic nu va opreste in a le aranja in diverse forme, cum ar fi un sarpe, un cerc sau un patrat.

I.3. Sa incepem sa numaram 

 In cazul in care ai constatat ca micutul recunoaste si ordoneaza numerele fara dificultati, puteti incepeti sa numarati.
Va fi mai simplu pentru copil ca, intr-o prima faza, sa formulezi niste intrebari la care sa raspunda cu numere. De pilda, il puteti intreba: "Cati ani ai?", "Cate labute are cainele?" etc..
Abia dupa ce ati parcurs etapele pe care tocmai le-am prezentat veti putea incepe sa invatati operatii matematice simple. 

II. Sugestii de jocuri bazate pe identificarea numerelor, pe numaratul propriu-zis si pe efectuarea unor operatii matematice simple (mai exact adunarea)

II.1. "Sa identificam numere si sa numaram cu Lego Duplo"

Pentru a organiza jocul veti avea nevoie de:
cartonase Lego Duplo cu numere si  cu modele de piese (le puteti gasi pe adresa http://mominspiredlife.com/wp-content/uploads/2015/02/Lego-Duplo-Counting-and-Patterning-Cards.pdf ) ; piese Lego Duplo
• foarfeca
• markere
Cum veti proceda:
• Initial veti printa si lamina cartonasele Lego Duplo. Le veti decupa si colora cu markerele (alegeti unele permanente), antrenandu-l si pe copil in aceasta activitate, benefica in dezvoltarea indemanarii si creativitatii.
• Spune-i copilului sa asocieze, in functie de culoare, cartonasele printate cu piesele de Lego Duplo avute la dispozitie. Dupa aceea va trebui sa realizeze asocierile dintre numerele de pe cartonase si cate un numar de piese. Acest demers presupune sa numere piesele, astfel incat sa vada cate va trebui sa aseze pe fiecare cartonas.
Jocul este recomandat copiilor de la 3 ani in sus, ajutandu-i sa-si imbunatateasca atentia si capacitatea de concentrare.

II.2."Sa numaram si sa construim un turn din Lego Duplo"

Tot ce va trebui pentru a va juca astfel sunt piese de Lego Duplo si un zar.
Jocul, special pentru 2 participanti, va incepe asa: primul va da cu zarul si, in functie de numarul care s-a nimerit, va trebui sa-si ia tot atatea piese de Lego. Acestea vor fi utilizate pentru a incepe o constructie.
Cel de-al doilea jucator va da si el cu zarul si va proceda la fel.
Se va da de mai multe ori cu zarul (se stabileste de cat ori inainte de a incepe jocul), astfel incat fiecare sa-si poata construi un turn inalt.
Intre cei doi se va deschide o competitie: cine va avea cel mai inalt turn, care nu se va darama. Cel care va obtine cel mai rezistent turn va fi castigator.
Daca vrem sa complicam jocul (acest lucru este valabil pentru copiii mai mari de 4 ani), putem proceda in doua moduri:
• Se va stabili ca fiecare sa arunce cu zarul intre 5 si 10 ori, iar cel ce va obtine cel mai inalt turn dupa ultima aruncare va fi invingator.
• Jucatorii pot primi fiecare cate 2 zaruri, pe care sa le arunce la un tur, fiind astfel obligati sa-si adune numerele de pe zaruri pentru a vedea cate piese de Lego isi pot lua. Regula de baza a jocului ramane insa neschimbata: cine are cel mai inalt si mai rezistent turn castiga.
Indiferent de varianta aleasa, jocul ii va ajuta pe copii nu numai sa se familiarizeze cu numerele, dar le va dezvolta inclusiv abilitatea de a rezolva probleme (mai exact, cum sa aranjeze Lego astfel incat sa obtina un turn cat mai rezistent) si capacitatea de concentrare.

Daca ti-a placut articolul, gasesti mai multe si poti descarca gratuit idei de joaca, fise cu activitati, pagini de colorat sau chiar povestea de culcare "Sa-ti spun despre ziua mea", pe www.legoduplo.ro.


Surse:
http://mominspiredlife.com/lego-duplo-tower-counting-game

Surse poze:
http://static.toysrus.co.uk//medias/sys_master/h69/h35/8815868411934.jpg
https://mysmallpotatoesdotcom.files.wordpress.com/2012/07/duplo.jpg?w=812
http://farm9.staticflickr.com/8027/7614911230_20bf60f290.jpg

 

Articolul urmator
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Un copil de 17 luni a învățat singur să numere și să poarte conversații întregi. „Este un mic geniu”
    Un copil de 17 luni a învățat singur să numere și să poarte conversații întregi. „Este un mic geniu”

    Anumiți copii uimesc de la o vârstă fragedă prin capacitatea deosebită de a reține și de a învăța lucruri noi într-un interval scurt. Un exemplu în acest sens...

    Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit
    Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit

    Fericirea - un cuvânt atât de scurt pentru amploarea pe care o îmbracă - este unul dintre cele mai importante scopuri față de care ne dorim noi, în calitate de...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?
    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?

    Pe măsură ce un copil crește, chiar dacă va avea în continuare plăcerea de a se juca în compania cuiva, nu va ezita nici în a se juca de unul singur. Din acest motiv,...

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    Dragă mami, învață să faci diferența dintre a fi politicos și a face pe plac oricui pentru a-ți educa sănătos copilul
    Dragă mami, învață să faci diferența dintre a fi politicos și a face pe plac oricui pentru a-ți educa sănătos copilul

    Una dintre cele mai mari provocări pe care le ai de înfruntat, ca părinte, este să reușești să găsești un echilibru între a-ți învăța copilul să fie politicos...

    © 2024 Qbebe