Colțulcu
activități

Cum poţi stimula dezvoltarea creierului bebeluşului tău-idei de activităţi pentru acasă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ţinând cont de opiniile specialiştilor, conform cărora creierul unui bebeluş "are de două ori mai multe conexiuni neurale decât cel a unul adult" şi că numai oferindu-i "multă dragoste, dar şi experienţe de învăţare" îl vei ajuta să-şi dezvolte pe deplin aceste conexiuni, alege să-ţi implici bebeluşul în tot felul de astfel de "experienţe". Acestea se vor concretiza în activităţi ludice pe care, cu mult drag şi răbdare, le poţi organiza acasă, oferindu-i bebeluşului tău un sprijin semnificativ în direcţia unei dezvoltări cognitive complete, dar şi a unei dezvoltări emoţionale armonioase.

I.Activităţi recomandate pentru 0-6 luni

I.1. "Mă oglindesc în ochii tăi"

Profită de momentele în care ochişorii bebeluşului sunt larg deschişi pentru a-l privi fix. Acest demers este foarte util întrucât bebeluşii pot recunoaşte chipurile, în special pe cel al mamei.
Mai mult, privindu-l fix în ochi îl vei determina, indirect, să se uite şi el la tine, astfel că, în timp, îşi va construi aşa-numita "memorie a figurilor".

I.2. "Feţe amuzante"

Încă din primele săptămâni de viaţă ale bebeluşului, poţi observa că acesta te priveşte destul de des (specialiştii estimează că acest fenomen este mai vizibil cam de la 8 săptămâni).
Când se întâmplă aşa, străduieşte-te să-ţi schimbi mimica feţei: zâmbeşte larg, razi, încruntă-ţi sprâncenele etc. De asemenea, atinge-ţi nasul cu mâna şi ia mânuţa bebeluşului pentru a face şi el acelaşi lucru.
Repetând de mai multe ori asemenea gesturi, bebeluşul va ajunge să te imite, te va cunoaşte din ce în ce mai bine şi, nu în ultimul rând, va învăţa,treptat, să asocieze expresiile feţei cu emoţiile.

I.3."Vorbeşte cu mine!" 

Ţine-ţi bebeluşul aproape (poate sta chiar în pătuţ) şi vorbeşte-i la ureche. Poţi inclusiv să-l întorci cu faţa la ţine pentru a vedea cum ţi se mişcă buzele şi cum ţi se modifică expresia feţei atunci când vorbeşti.
Nu uita, atunci când îţi va răspunde scoţând anumite sunete, să faci şi tu la fel.
Implicându-ţi bebeluşul în această activitate nu numai că îl vei ajută să devină receptiv la cei care vorbesc în jurul său, dar încetul cu încetul va învăţa în ce constă vorbirea propriu-zisă.

I.4. "Mă joc în pătuţ" 

Stimulează-ţi bebeluşul (încă de la 8-10 săptămâni) să încerce să ajungă la jucăriile ce atârnă deasupra pătuţului său.
Alege jucării cu texturi şi culori diverse şi agaţă-le de o panglică/de o sfoară suficient de lungă pentru că bebeluşul să ajungă la ele şi să le poată atinge.
Este un prim pas util în dezvoltarea senzorială a puiului tău, ajutându-l să simtă ceea ce ochişorii săi văd şi astfel să descopere mai uşor lumea din jur.

Citeste si: Bebelusul in primul an: 10 jocuri pentru dezvoltarea inteligentei

II. Activităţi adecvate pentru 6-12 luni

II.1. "Învăţ de toate chiar şi la băiţă"

Odată ce bebeluşul are stabilitate bună atunci când stă în funduleţ, pune-l în cădiţă şi faceţi tot felul de lucruri.
Spre exemplu, arată-i cum să mute apă dintr-un recipient în altul, faceţi baloane de săpun, cântă-i şi executaţi mişcări adecvate cântecelelor sau folosiţi-vă de un prosopel/ de o păturică pentru a juca "peekaboo" (un fel de "de-a-v-aţi-ascunselea").
Datorită acestor activităţi bebeluşul poate dobândi diverse cunoştinţe precum: primele cunoştinţe despre ce înseamnă relaţia cauza-efect (ce se întâmplă cu apa atunci când este mutată dintr-un recipient în altul), îşi va dezvolta abilitatea de a vorbi (când aude cântecele), va descoperi texturi diferite (când va atinge baloanele de săpun) sau va începe să înveţe despre "permanenţa obiectelor" (când va jucaţi "peekaboo").

II.2."Facem de toate la masă!"

Atunci când bebeluşul poate fi hrănit fără probleme stand la măsuţă, poţi începe să-i arăţi tot felul de lucruri.
De pildă, lasă-l să vadă ce se întâmplă când scapă pe jos o linguriţă, o cănuţă sau o jucărie (aşa va înţelege treptat despre "permanenţa obiectelor"; această se referă la faptul că un obiect încă există chiar dacă nu este văzut într-un anumit moment).
Încurajează-l să înceapă să ia singur în mânuţă diverse alimente (precum biscuiţi sau bucăţele de fructe), exersându-şi ceea ce specialiştii numesc "apucarea sunb formă de pensetă" (utilă în dezvoltarea motricităţii fine).
Nu în ultimul rând, lasă-l să atingă alimente de texturi, forme şi culori diferite sau vorbeşte-i despre ce înseamnă "cald" şi "rece". Toate acestea îl vor determina să fie fascinat de lumea din jur şi să fie dornic să o descopere.

II.3."Ne jucăm şi la oglindă" 

Ia-ţi bebeluşul în braţe şi aşezaţi-vă în faţă unei oglinzi. Arată-i bebeluşului imaginea sa din oglindă, după care vei acoperi oglinda cu un prosop.
Întreabă "Unde este (numele bebeluşului)...?". Ia prosopul şi spune: "Aici este...".
Repetaţi, lăsând bebeluşul să ia prosopul şi să se descopere în oglindă.

Citeşte şi: Jocuri si Activitati pentru stimularea inteligentei bebelusului

II.4."Hai să citim!"

Bebeluşul îşi va dezvolta de timpuriu limbajul, concentrarea, abilităţile de ascultare şi atenţia dacă îi vei citi cât mai mult.
Apelează cu încredere inclusiv la cărţi cu imagini şi texturi inedite pentru a-i stimula dezvoltarea senzorială.
Nu în ultimul rând, schimbă-ţi intonaţia în funcţie de ceea ce citeşti, determinându-l să se înveţe cu diverse "culori" ale vocii.

II.5."Descoperim lumea!" 

Tot ce vei avea de făcut este să-ţi iei bebeluşul la o plimbare.
Povesteşte-i tot ceea ce vedeţi, dându-i diverse explicaţii.
Este o activitate simplă, dar care va pune bazele construirii unui vocabular bogat.

II.6."Urmează-mi vocea!" 

Aşează-ţi bebeluşul confortabil într-un scăunel (poate fi inclusiv unul special pentru maşină), chiar în mijlocul unei camere. Asigura-te că este în deplină siguranţă.
Deplasează-te în faţă, în spatele şi în părţile laterale ale scaunelului şi vorbeşte-i bebeluşului sau scoate tot felul de sunete.
Vei observa că se va întoarce după vocea ta pentru a te găsi.
Bebeluşul va învăţa treptat să fie receptiv la ceea ce se petrece în jurul său.

Surse:
http://www.parenting.com/article/brain-boosting-games
http://www.parents.com/baby/development/intellectual/simple-ways-to-make-baby-smarter/
http://www.raisesmartkid.com/pre-natal-to-1-year-old/2-articles/48-infant-stimulation-how-playing-with-your-baby-makes-her-smart
http://www.scholastic.com/parents/resources/article/thinking-skills-learning-styles/20-ways-to-boost-your-babys-brain-power
http://www.todaysparent.com/baby/baby-development/8-everyday-ways-to-boost-your-babys-brain/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
  Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

  Cu siguranță că nu v-ați gândit până acum că, ajutându-vă de cojile de ouă, puteți realiza proiecte de artă inedite. Fie că sunteți mămici, fie că sunteți...

  Exerciții de vorbire pentru copii: propoziții simple
  Exerciții de vorbire pentru copii: propoziții simple

  Din momentul în care observi că micuțul tău a început să articuleze în mod spontan, în vorbirea curentă, anumite sunete, înseamnă că are deja/se apropie...

  Cea mai simplă rețetă pentru plastilină de casă
  Cea mai simplă rețetă pentru plastilină de casă

  Plastilina de casă este foarte ușor de făcut și e numai bună de joacă! Avantajul plastilinei de casă este că nu are în compoziție substanțe toxice și poate fi făcută din...

  10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul
  10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul

  In fiecare an, ne place sa lasam primavara sa patrunda cat mai mult si in casele noastre. Iata de ce incercam sa gasim noi modalitati de a avea decoratiuni de primavara cat mai frumoase si...

  © 2023 Qbebe