Colțulcu
activități

10 activitati simple cu ajutorul carora iti poti invata copilul sa deseneze

10 activitati simple cu ajutorul carora iti poti invata copilul sa deseneze

Alina Nedelcu - Redactor Senior

A venit vacanta si cu siguranta esti in cautarea celor mai simple si mai atractive modalitati de a oganiza timpul copilului tau. Tocmai de aceea, in cadrul acestui articol, iti vom da atat idei de activitati bazate pe desen, cat si cateva sfaturi, datorita carora desenul poate deveni un adevarat hobby pentru micutul tau.

I. Cand incepe un copil sa deseneze

Fiecare copil se dezvolta in propriul ritm, de aceea si preocuparile sale apar in momente diferite. Unii copii sunt interesati sa descopere ce pot face cu ajutorul creioanelor si al manutelor inca de la 1 an si jumatate, in timp ce altii sunt fascinati de acest lucru mai tarziu, dupa implinirea varstei de 2 ani. Cu toate acestea exista, cu aproximarile de rigoare, mai multe stadii prin care trece un copil, pana cand ajunge sa realizeze desene mai complexe:
Etapa "mazgalelilor la intamplare"- apare la aproximativ 1 an si sase luni si dureaza cam pana la 2 ani. Este perioada in care copiii isi dau seama ca din miscarea manutei si a creioanelor rezulta niste semne, vizibile pe foaia de hartie. Acestea sunt rezultatul unei miscari mai largi a umarului, cu creionul tinut in pumn.
Etapa "mazgalelilor controlate"- se intinde cam intre 2 ani si jumatate pana la 3 ani. Copilul incepe sa-si controleze mai bine muschii mainii si ai degetelor, desenand semen repetate, cum ar fi: cercuri incomplete, linii curbe, orizontale si verticale. De asemenea, reuseste sa tina creionul intre degetul mare si cel aratator.
"Stadiul liniilor si simbolurilor" (intre 2 ani si jumatate/3 ani pana la 3 ani si jumatate)- micutul isi da seama ca scrisul este format din repetarea unor linii, curbe si simboluri. Iata de ce doreste "sa scrie", iar pentru acest demers contureaza linii verticale, puncte si linii curbe. Nu in ultimul rand, incepe sa-si dea seama ca desenele lui pot avea o semnificatie, ca reprezinta ceva.
Etapa in care deseneaza imagini ale obiectelor/ fiintelor si ale oamenilor - este foarte importanta in dezvoltarea copilului, intrucat acesta incepe sa utilizeze "gandirea simbolica": intelege ca ceea ce reprezinta pe hartie este simbolul unui obiect, al unei fiinte etc. Tot in aceasta etapa, cuprinsa intre 3 ani/ 3 ani si jumatate si 5 ani, vei obseva un mai bun control al musculaturii pentru a tine corect un creion, o carioca sau un marker. In plus, copilul va include in desenele sale mai multe detalii, va utiliza figuri geometrice si va adauga mai multe culori.
Preocuparea de a desena obiecte, fiinte sau oameni asa cum sunt "in realitate"- apare dupa varsta de 5 ani si jumatate, fiind un bun prilej de a-i stimula creativitatea. Lasa-l sa exploreze carti, reviste, personaje din desene animate sau din viata de zi cu zi, pe care le va reprezenta apoi in desenele sale.

II. Sugestii de activitati simple, ce vor ajuta copilul sa deseneze

Tinand cont de etapele de dezvoltare mentionate mai sus, iti propunem cateva activitati, prin care micutul tau va invata sa deseneze lucruri variate, de la forme geometrice pana la animalute, oameni, mijloace de transport sau flori.
II.1. Sa desenam forme
Este foarte important pentru copil sa invete sa deseneze forme, intrucat acestea vor constitui adesea "baza" desenelor sale. Pentru inceput, mai ales daca ai un copil mai mic (de aproximativ 3 ani), invata-l sa traseze contur peste conturul (deja desenat) al formelor respective. Continua cu trasarea contururilor formelor peste linii punctuate si cu puncte (redand forma respectiva) trasate de tine, pe care copilul va trebui sa le uneasca pentru a obtine o anumita forma. Poti opta si pentru urmarirea umbrei conturului unei forme, ce va fi trasat pentru a o desena complet.

 

II.2. Desenam o floare simpla
Nu il invata de la inceput sa deseneze flori cu forme complexe (de exemplu narcisa, ghiocel etc.), ci arata-i cat de frumoasa poate fi o floricica din forme simple, asemanatoare unei margarete. Pentru a-ti fi mai usor, ghideaza-l urmarind "pasii" de mai jos:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II.3. Cum putem desena chipuri de copii
Printr-o asemenea activitate nu numai ca-l vei invata sa deseneze, ci si sa-si dezvolte inteligenta emotionala, in sensul in care va putea sa-si cunoasca si sa reprezinte nu numai propriile emotii/ stari, ci si pe cele ale celor din jur.
Ia in calcul "etapele" din imaginea de mai jos si copilul va reusi sa redea cele mai expresive si simpatice chipuri.

 

 

II.4. "Pinguinul zambaret"

Un asemenea pinguin va putea fi desenat chiar si de un copilas mai mic (de aproximativ 3 ani si jumatate). Urmariti "plansa" propusa de noi pentru a crea un pinguin asa cum va doriti.

 

 

II.5. Un catelus ca de plus
Exersand cu micutul liniile curbe si forma de cerc, cu siguranta ca va reusi sa deseneze un catelus asemanator celui de mai jos. Nu-i va fi usor chiar de la inceput, dar impreuna veti desena un catelus dragalas, precum cei din povesti sau desene animate. Spor la treaba!

II.6. Pestisorul tropical
Va puteti bucura si mai mult de atmosfera de vacanta desenand si colorand un pestisor exotic. Porniti de la forme geometrice simple (triunghi, patrat) si ajustati apoi desenul inspirandu-va din urmatorul model.

II.7. "Angelina Ballerina"
Aproape toate fetitele indragesc balerinele. De aceea, iti sugeram un model de balerina pe care fetita ta va reusi (si cu putin ajutor, desigur) sa-l reproduca. Va fi mandra de desenul ei si apoi isi va putea decupa balerina, punand-o la "loc de cinste" alaturi de celelalte papusi.

  

II.8. Soldatelul londonez
Adesea un baietel raspunde, daca este intrebat ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare, cu: "Vreau sa ma fac soldat!".
Va prezentam un soldatel mai special (precum cei de la Buckingham), ce nu este dificil de desenat si va deveni mai atractiv dupa ce va fi colorat asemenea originalului.

II.9."Extraterestrul ochios"
Formele geometrice simple, imaginatia si plansa de mai jos va vor fi de mare ajutor pentru a desena un extraterestru si OZN-ul sau. Nu mai trebuie decat putina culoare si gata, copilul tau va avea in fata un "alien" ca in carti sau desene animate.


II.10. "Barcuta calatoare"

Tot vacanta, cu dorul ei de duca, ne-a inspirat si pentru urmatoarea propunere. O barcuta cu panze frumos colorate si decorate ar putea fi "tovarasa" noastra intr-o calatorie in care vrem sa ne bucuram de soare si de mare. Asa ca nu mai stati pe ganduri si apucati-va sa o desenati, imaginandu-va si unde ati vrea sa ajungeti.

III. Cum sa-ti stimulezi copilul sa deseneze

Incurajandu-ti copilul sa deseneze il vei ajuta sa-si dezvolte gandirea simbolica, imaginatia, indemanarea, capacitatea de a-si mentine concentrarea asupra unei activitati si chiar inteligenta emotionala (oferindu-i ocazia sa exprime, prin desen, ceea ce simte sau ceea ce observa ca simt ceilalti). De aceea, ti-am pregatit sugestii pentru ca desenul sa faca parte dintre activitatile preferate ale copilului tau.

III.1.Desenul trebuie sa faca parte din timpul pe care-l petreceti impreuna- Ori de cate ori ai ocazia, indeamna-l sa deseneze. Ofera-i tu o sugestie (luand in calcul interesele sale) sau lasa-l pe el sa vina cu o idee. Achizitioneaza cat mai multe materiale (creioane colorate, markere, carioca, creioane cerate, coli de hartie colorata, planse de diferite dimensiuni etc.), care sa-l stimuleze sa se apuce de treaba.
Desenul nu este numai o activitate de interior, ci si de exterior. Cu siguranta ca va fi o placere pentru copil sa va asezati la o masuta din parc sau din curtea casei voastre si sa desenati, de exemplu, un aspect din natura (un copac, un fluture s.a) sau pur si simplu ce va trece prin minte. Esential este ca micutul tau sa se exprime prin desen si sa-si dezvolte indemanarea.

III.2. Nu insista sa oferi instructiuni - Daca vei insista, copilul nu va mai resimti activitatea ca pe o placere, ci mai degraba ca pe o sarcina ce trebuie indeplinita. Este preferabil sa-i dai posibilitatea sa descopere si sa exploreze, oferindu-i ajutor atunci cand te solicita si rezumandu-te la a-l privi cum deseneaza.
Spcialistii considera ca, atunci cand ii acorzi independenta necesara, "copilul va deveni mai increzator, mai competitiv, mai creativ, mai inteligent".

III.3. Observa procesul, nu doar produsul - Ca parinti, avem fie tendinta de a lauda prea mult desenele copilului, fie de a ne intreba, de exemplu: "Cu ce seamana acest desen? Sa fie o casa ?" sau "De ce a colorat copacul in mov?". Practic, ne orientam mai mult asupra "produselor" (desenele) si nu ne gandim la modul in care a desenat. Mai bine este sa avem in vedere si modul in care s-a realizat desenul respectiv: "Cat de interesanta este combinatia de culori pe care a facut-o!" sau "Ce joc interesant de linii!".
In plus, nu uita sa-i spui:"Vad ca ai lucrat mult la acest desen" sau "Povesteste-mi cate ceva despre desenul tau". Vei vedea ca micutul va fi dornic sa-ti raspunda, va simti ca-i apreciezi munca si astfel va fi stimulat sa deseneze.

Surse:
http://www.activityvillage.co.uk/sites/default/files/downloads/learn_to_draw_a_penguin.pdf
http://www.activityvillage.co.uk/learn-to-draw-a-ballerina
http://www.activityvillage.co.uk/learn-to-draw-a-guard
http://www.activityvillage.co.uk/learn-to-draw-a-dog
http://www.activityvillage.co.uk/learn-to-draw-an-alien
http://www.activityvillage.co.uk/learn-to-draw-a-sailing-boat
http://www.dragoart.com/flowers-for-kids-c410-1.htm
http://drawsketch.about.com/cs/kidsdrawing/a/teachkids_3.htm
http://drawsketch.about.com/od/drawanimalsstepbystep/ss/tropicalfish_3.htm
Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Zodiile cărora le poți spune oricând un secret
    Zodiile cărora le poți spune oricând un secret

    Dacă anumite persoane se apucă imediat să dezvăluie secrete, fără să se gândească la consecințe, altele refuză din start ideea de a sufla vreo vorbă legată de ceea ce au...

    5 zodii cărora nu le poți împărtăși niciodată un secret
    5 zodii cărora nu le poți împărtăși niciodată un secret

    Dacă în anumite persoane poți avea deplină încredere că nu vor dezvălui niciun secret al tău, pe altele nu te poți baza deloc din acest punct de vedere. Fie că nu le...

    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?
    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?

    Una dintre cele mai importante dovezi ale faptului că micuțul tău a dobândit mai multă independență este să constați că îl poți lăsa singur acasă. Înainte de a...

    Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?
    Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?

    Cursuri de dans, pictură, limba engleză, antrenamente la fotbal, volei sau gimnastică, toate aceste activități extrașcolare rămân un vis pentru copiii din mediul rural care, din...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Sunt expert în parenting și îți ofer 6 sfaturi simple pentru un bebeluș fără mofturi la mâncare
    Sunt expert în parenting și îți ofer 6 sfaturi simple pentru un bebeluș fără mofturi la mâncare

    Printre marile provocări prin care treci în primul an de viață al copilului tău se numără și familiarizarea acestuia cu diverse alimente. În aceste condiții, poți fi de...

    © 2024 Qbebe