Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

Bianca Geica - Redactor Senior

Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult decât atât, experții în sănătate spun că este perfect normal ca un copil sănătos să aibă până la 8-10 răceli pe an. Cu fiecare nouă răceală, organismul celui mic își dezvoltă imunitatea la acel virus.

Chiar și așa, este important să monitorizezi atent simptomele! Răcelile obișnuite la nou-născuți nu sunt periculoase, dar în lipsa unei îngrijiri adecvate se pot transforma rapid în afecțiuni cum ar fi pneumonia. Orice boală la un bebeluș mai mic de 3 luni este un motiv pentru a-l suna pe pediatru, mai ales dacă printre simptome se numără și febra.

Iată câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi atunci când bebe răcește pentru prima dată!

Cum se manifestă prima răceală a bebelușului?

Un nas înfundat sau care curge poate fi primul indiciu că nou-născutul tău a răcit. În prima fază, mucozitățile bebelușului pot fi apoase și incolore, însă după câteva zile se pot deveni gălbui și pot căpăta o consistență vâscoasă. Acest lucru este normal și nu înseamnă că răceala bebelușului se agravează.

Alte simptome includ agitație, febră, tuse, în special noaptea, strănut, reducerea poftei de mâncare, dificultăți la alăptare din cauza congestiei nazale, dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit.

De unde știu că bebelușul meu este răcit și nu are ceva mai grav?

Pe lângă virusurile răcelii obișnuite, bebelușii pot contracta și alte boli virale cum ar fi gripă, crup, VSR și COVID-19. Aceste boli debutează adesea cu simptome asemănătoare răcelii, dar continuă să facă copilul să se simtă și mai rău.

Gripa, spre deosebire de răceaala obișnuită, este mai probabil să provoace febră, tuse și letargie. Bebelușii și copiii mici prezintă un risc mai mare de complicații și spitalizare din cauza gripei, în comparație cu copiii mai mari și adulții.

Crupul, sau laringotraheobronșita, provoacă inflamarea internă a gâtului și se manifestă printr-o tuse lătrătoare și stridor (respirație șuierătoare). Simptomele crupului pot fi ușoare, moderate sau severe, agravându-se adesea în timpul nopții. Plânsul poate agrava respirația șuierătoare, care poate fi un semn de îngustare a căilor respiratorii. De regulă, simptomele se ameliorează în decurs de două zile, dar pot dura până la șapte zile. Este o idee bună, însă, ca un bebeluș cu simptome de crup să fie consultat de medic.

Simptomele unei infecții cu virusul sincițial respirator (VSR) sunt similare cu cele ale unei răceli (nas înundat, tușe, strănut) și pot fi însoțite de febra. La bebeluși, simptomatologia evoluează pe parcursul a 3-5 zile, dar poate ajunge și până 7-10 zile. De obicei, intensitatea virusului sincițial respirator este mai severă decât a unei răceli obișnuite.

Cum îl pot ajuta pe bebe să respire mai bine în timpul somnului, atunci când e răcit?

Dacă bebe este răcit și are năsucul înfundat, îl poți ajuta să doarmă mai bine ridicând ușor salteaua, în dreptul capului. Asigură-te că o ridici doar cu doi până la cinci centimetri și că bebelușul este încă întins pe spate. Nu se recomandă folosirea unei perne în cazul copiilor sub 2 ani!

Ar trebui să hrănesc bebelușul cu biberonul dacă refuză sânul?

Este adevărat că bebelușilor le este greu să respire pe nas în timp ce încearcă să se hrănească la sân. Medicii spun, însă, că nici hrănirea cu biberonul nu este mai ușoară pentru un bebeluș cu năsucul înfundat. Aceștia recomandă folosirea picăturilor saline și a aspirației pentru a ajuta la curățarea pasajului nazal înainte de hrănire.

Cât de gravă este febra în cazul bebelușilor?

Temperatura unui bebeluș poate fi ușor ridicată din când în când, dar nu este considerată febră propriu-zisă decât dacă este mai mare de 38°C, măsurată rectal. În cazul copiilor de peste 3 luni, febra nu este întotdeauna gravă, dar trebuie monitorizată de fiecare dată.

Dacă febra nu scade cu medicamente precum paracetamolul sau ibuprofenul sau dacă persistă peste câteva zile, este un motiv de îngrijorare și ar trebui mergi cu copilul la medic. Dar dacă febra răspunde la tratament, iar bebelușul mănâncă bin și este energic, atunci nu există niciun motiv de îngrijorare.

Cum ar trebui să-mi îmbrac copilul bolnav?

Nu trebuie să ne înfofolim bebelușii atunci când sunt bolnavi, dar nici nu trebuie să îi îmbrăcăm prea subțire. În mod normal, copiii ar trebui să poarte un strat de haine în plus față de un adult, mai ales în timpul iernii. Ai grijă că hainele să fie din materiale naturale, de preferat bumbac, care să nu favorizeze transpirația sau să provoace supraîncălzirea bebelușului.

Nici temperatura din camera bebelușului nu trebuie să fie foarte ridicată. Valoarea acesteia trebuie să se situeze unde va între 21 și 24 de grade Celsius, astfel încât bebelușul să se simtă confortabil și să se poată odihni bine.

Pot să ies cu bebelușul la plimbare dacă e răcit?

Pandemia ne-a făcut pe toți să fim foarte atenți la răspândirea germenilor, așa că este normal să te întrebi dacă un bebeluș bolnav trebuie izolat. Dacă știți cu siguranță că este doar o răceală și atâta timp cât pare să se simtă bine, atunci o plimbare în aer liber nu-i va face rău copilului. Din contra!

Ajută alăptarea la prevenirea răcelii?

Alăptarea bebelușului poate contribui la creșterea imunitățîi acestuia. Chiar și cantități mici de lapte matern suplimentate cu lapte praf pot ajuta. Acest lucru este valabil mai ales în cazul colostrului bogat în anticorpi, primul tip de lapte matern pe care mămicile îl produc imediat după naștere.

Ce NU trebuie să fac dacă bebelușul este răcit?

În primul rând, trebuie să știi că antibioticele nu acționează asupra virusurilor și nu ar trebui administrate că tratament pentru răceală.

În al doilea rând, medicamentele pentru febră, disponibile fără prescripție medicală, nu sunt recomandate pentru bebelușîi sub 3 luni, cu excepția cazului în care sunt indicate de medicul pediatru. Consultă medicul pediatru înainte de a da orice tip de medicament unui bebeluș sub 1 an!

De asemenea, aspirina nu ar trebui să fie niciodată administrată unui bebeluș sau unui copil, iar medicamentele pentru tuse și răceală nu sunt recomandate copiilor sub 4 ani.

Surse foto: Freepik

Surse articol: todaysparent.comparents.comseattlechildrens.orgsupersavvyme.co.uk

Articolul urmator
5 moduri în care îți poți amenaja grădina cu flori și piatră
5 moduri în care îți poți amenaja grădina cu flori și piatră

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă
    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă

    Deprinderea scrisului de mână reprezintă o abilitate complexă, care se dezvoltă treptat. Pentru a reuși să scrie de mână, copilul are nevoie să îmbine abilitățile...

    Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii
    Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii

    Din păcate, mulți copii și adolescenți care se află pe spectrul autismului se confruntă cu dificultăți în a-și face prieteni. Am pregătit un ghid ușor de urmat pentru toți...

    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit
    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit

    Grădinăritul are numeroase beneficii pentru copii, dar și pentru adulți. Află cum și de ce este important să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit.

    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce
    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce

    Fiecare copil trece prin etapa în care refuză să mănânce aproape tot ce i se oferă. Dacă al tău copil se află în această etapă în prezent și vrei să-l...

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

    Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

    Copilul nu îți spune ce a făcut la școală? Încearcă soluția acestei mame!
    Copilul nu îți spune ce a făcut la școală? Încearcă soluția acestei mame!

    Toți părinții știu acele răspunsuri al copilului - „nimic interesant”, sau „a fost bine” atunci când sunt întrebați cum a fost la școală, nu-i...

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    © 2024 Qbebe