Colțulcu
activități
Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Cum să înveți să desenezi

Oare cum poți să înveți să desenezi dacă ești mic? Răspunsul îl vei găsi după ce mami va parcurge articolul de mai jos, în cadrul căruia va găsi câteva idei de activități legate de desenat. Acestea sunt adecvate fiecărei vârste, antrenând nu numai îndemânarea, ci și creativitatea și răbdarea. Să aveți spor la desenat!

I.Cum să înveți să desenezi- activități numai bune pentru „pitici" (începând cam de la vârsta de 2 ani și jumătate)

Specialiștii consideră că, în jurul vârstei de 2 ani și jumătate, copilul va fi capabil să țină bine creionul în mână. De aceea, îl poți ajuta să deseneze următoarele:
1.Puteți contura îngerași folosindu-vă de forma literei „V", întrucât copilul poate reuși acum să depășească etapa desenării liniilor drepte.

2.Desenați tot felul de forme circulare și linii curbe- Acestea pot fi exersate fie separat, fie prin includerea lor în desenarea unor obiecte simple (cum ar fi, de exemplu, un soare, o lună sau un balon).
Va fi o activitate ce-i va fi utilă micuțului, întrucât de aici va putea să-și dezvolte, pe parcurs, primele abilități de scriere.

3.Lasă-l să se bucure de faptul că „scrie”- După vârsta de 2 ani, copiii devin din ce în ce mai fascinați să „scrie" peste tot. Încurajează-l să utilizeze cât mai multe culori și să realizeze combinații de linii cât mai inedite. De asemenea, stimulează-l să-ți explice mereu ce a desenat.

Copil mic deseneaza

II. Cum să înveți să desenezi- activități recomandate pentru copiii de 3-4 ani

Profită de faptul că, la această vârstă, copilul este din ce în ce mai dornic să-și petreacă timpul desenând.
Iată ce ai putea să-l înveți să deseneze pe micuțul tău:
1.Începeți cu câteva forme geometrice, precum triunghiul, pătratul, dreptunghiul, ovalul. Este recomandabil ca mai întâi să-i faci tu o „demonstrație" de cum ar trebui să deseneze, după care să-l rogi să te imite. Nu uita să-l încurajezi să și coloreze formele.

Cum sa inveti sa desenezi forme geometrice

Citește și: 10 Jocuri ce ii invata pe copii formele

2.De obicei, pe la 3-4 ani copiilor le place să deseneze oameni.
Arată-i cum îi poate desena folosind liniile și figuri geometrice. Abia după ce exersați puteți trece la variante mai apropiate de realitate, adăugând tot felul de detalii.

3.Învață-ți copilul să deseneze spirale și bucle. Exersați de mai multe ori, astfel încât copilul să poată învăța cum să respecte cât de cât proporțiile, în special în cazul spiralelor.
Această activitate vă va ajuta să puteți trece la desenarea unor animale sau flori.

Cum inveti sa desenezi o spirala

4.Învață-l să deseneze diverse contururi, folosindu-se de  obiecte. De pildă, oferă-i farfurii, cutii de cereale sau capace și arată-i cum să le contureze pe hârtie. Desigur, îl vei lăsa apoi să coloreze formele redate oricum dorește.
Implicându-l într-o asemenea activitate nu numai că îl vei ajuta să-și dezvolte motricitatea fină, dar va învăța să se concentreze mai bine și să fie mai răbdător.

III. Cum să înveți să desenezi- activități utile pentru copiii de la 4 ani în sus

Pe măsură ce cresc, micuții devin tot mai interesați de lumea de jur. În plus, manipulează cu mai multă siguranță creionul și le place să deseneze pe suprafețe variate (de exemplu pe asfalt, pe carton de diverse texturi, pe hârtie transparentă etc.).
Să vedem ce activități de desenat ar fi mai potrivite pentru copiii mai măricei:
1.Cam de pe la 4 ani, sunt fascinați de formele și modelele obiectelor/ființelor din viața de zi cu zi, dar și de ceea ce văd în cărți sau în desenele animate. De aceea, este un moment numai pentru a-i încuraja să redea, prin desen, ceea ce văd.
Puteți începe, de exemplu, să-i arătați cum să deseneze un obiect simplu: o cană. Pentru aceasta, luați una și puneți-l pe copil să o atingă și să observe cum sunt liniile.
După aceea puneți cana pe hârtie și arătați-i cum să o deseneze începând cu partea sa inferioară, pe care o veți contura direct.
Lasă-l să deseneze și restul, așa cum o percepe el.

2.Întrucât este mai interesat de detalii, puteți să vă concentrați mai ales pe desenarea fețelor, corpurilor și redarea obiectelor din mai multe unghiuri.
Pentru a fi mai ușor, alege variante care să conțină cât mai multe combinații de linii și de forme cu care copilul este deja familiarizat.
Abia după ce exersați îndeajuns cu acestea puteți trece la variante mai complicate.

3.Tot dezvoltarea abilității de a observa și de a reda detalii îl va orienta pe copilul tău către dorința de a desena case, copaci și familii.
Desigur, la început acestea vor fi redate tot cu ajutorul formelor și liniilor pe care le stăpânește cel mai bine, după care va fi doritor să învețe și altele noi.

Ce poate desena un copil de la 4 ani in sus

Citește și: 10 activitati simple cu ajutorul carora iti poti invata copilul sa deseneze

IV. Câteva sfaturi utile pentru a-l încuraja pe copil să deseneze

Alături de activitățile de desenat menționate mai sus, este important să ne străduim și noi, ca părinți, să abordăm diferite metode, menite să-l încurajeze pe copil nu neapărat să învețe să deseneze ceva anume, ci mai ales să îndrăgească desenul în sine.
Iată ce am putea face:
1.Faceți din activitatea artistică o parte din rutina zilnică
Acordați-i copilului posibilitatea de a desena oricând, orice dorește. Încurajați-l să petreacă timpul desenând, oferindu-i și o „recuzită" cât mai atractivă. Spre exemplu, îi puteți cumpăra un set de creioane/de carioci mai speciale sau un tip de hârtie deosebită (prin culoare sau textură).
În același timp, nu ezitați în a-l stimula să-și expună desenele realizate, organizând o mică expoziție chiar acasă.

Incurajeaza-ti copilul sa deseneze cat mai mult

2.În loc să critici sau să corectezi ceea ce a desenat copilul, mai bine ai răbdare și observă-l
Psihologii sunt de părere că este mai bine să stai și să constați ceea ce desenează copilul, comentând totodată procesul, nu produsul final.
Nu te feri să-i spui copilului, în timp ce desenează: „Ia uită-te la cercurile pe care le-ai făcut! Unele mici se află în interiorul celor mari!". În acest fel îl vei stimula să continue și să persevereze, ceea ce, în timp, îl poate ajuta să se perfecționeze.
În schimb, dacă îl vei critica, micuțul poate începe să-și piardă interesul și plăcerea de a desena.

Nu critica desenele copilului, mai bine observa-l

3.În timp ce desenează, stai alături de el și adresează-i întrebări de forma „Ce poți să-mi spui despre ceea a ce ai desenat?"
Este un demers ce îl va ajuta pe copil să se simtă încurajat și îl va stimula să adauge noi detalii creației sale.
În plus, procedând așa îl vei putea face să-și dorească să compună și o mică „poveste" despre desenul său, dezvoltându-și imaginația.

4.Încurajează-l să-și exprime stările/emoțiile/sentimentele prin desen
Întrucât se știe că arta îl poate ajuta pe copil să-și exprime ceea ce nu poate prin cuvinte, ai grijă să aibă mereu la dispoziție creioane și o bucată de hârtie.
Astfel, indiferent de ceea ce simte la un moment dat, va fi liber să redea totul prin desen.

Lasa copilul sa-si exprime trairile prin desen

Tu mai știi cum ai putea să înveți să desenezi și prin alte modalități?

Surse:
www.drawsketch.about.com; www.learn4good.com; www.motherandbaby.co.uk; www.wikihow.com; www.zerotothree.org

Surse poze: www.handwritinggym.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum sa inveti copilul sa se spele pe dinti
  Cum sa inveti copilul sa se spele pe dinti

  De cand copilasului tau i-a aparut primul dintisor si pana acum, tu ai fost cea responsabila cu igiena sa orala. Totusi, vine o varsta la care este mai bine ca micutii sa fie incurajati sa...

  Cum sa-ti inveti copilul sa se protejeze de cei care ii fac rau!
  Cum sa-ti inveti copilul sa se protejeze de cei care ii fac rau!

  Pe masura ce copilul creste si se confrunta cu lumea dura in care traieste, trebuie sa iasa din sfera de protectie excesiva pe care parintii si caminul le ofera si sa invete cate putin cum...

  Cum sa-ti inveti copilul ce inseamna sarbatorile de Pasti
  Cum sa-ti inveti copilul ce inseamna sarbatorile de Pasti

  In cultura comerciala in care traim, este usor sa se piarda informatiile despre ce inseamna cu adevarat Sarbatorile de Pasti de care ne apropiem. Mai ales pentru copiii mici, Pastele...

  Cum să-ți înveți copilul să traverseze strada
  Cum să-ți înveți copilul să traverseze strada

  Vacanța mare poate fi un moment numai bun pentru a-ți învăța copilul cum să traverseze strada. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, este esențial să insiști ca al...

  Cum să îți înveți băiatul să își curețe corect penisul
  Cum să îți înveți băiatul să își curețe corect penisul

  Deși este un subiect delicat, este foarte important să îți înveți copilul să își curețe corect penisul pentru a preveni instalarea iritațiilor și a infecțiilor...

  Cum îl înveți pe copil să aprecieze ceea ce are
  Cum îl înveți pe copil să aprecieze ceea ce are

  Din dorința de a-i face pe ai noștri copii fericiți, de multe ori ni se poate întâmpla să facem excese în ceea ce privește oferirea de cadouri, de surprize. Mai mult,...

   “Scopul scuză economisirea” sau cum să-ți înveți copilul să facă economii cu un obiectiv precis
  “Scopul scuză economisirea” sau cum să-ți înveți copilul să facă economii cu un obiectiv precis

  Încă din perioada copilăriei copilul trebuie să învețe că banii sunt un rezultat al muncii prestate, așa că, pentru satisfacerea oricărei dorințe este foarte important...

  © 2019 Qbebe