Cum sa iti ajuti copilul sa-si dezvolte abilitati de scris

Copilul tau de 3 ani "zgarie" cu furie pe orice prinde (pereti, fotografii, reviste, coli albe)? Nu trebuie sa il certi pentru ca  mazgaleste unele lucruri de valoare ci profita de aceasta etapa pentru a-l ajuta sa-si formeze corect deprinderile de scriere.

 

Copiii invata sa scrie in etape. Mai jos veti intalni, dragi parinti, detalii ale acestor etape, precum si moduri in care puteti contribui la progresul copilului vostru. Va rog sa tineti cont ca acestia sunt pasi generali: fiecare copil este diferit.

Etape de dezvoltare a abilitatilor de scris  pe varste
 

La varsta de 2-3 ani copilul scrie in cea mai mare parte linii orizontale si verticale, forme circulare.

Sfaturi: Oferiti-i spatiu destinat mazgalelilor sale si explicatii unde poate sa scrie si unde nu. Daca totusi, copilul insita sa scrie pe pereti cu creionul sau carioca puteti lipi coli de hartie in locurile unde se exprima el. Dupa posibilitati ii puteti procura un sevalet (un fel de tablita dar mai mare si care se sprijina pe 2 picioare).

Dupa 3 ani va elabora imagini care sa arate diferit fata de cele lineare, va incepe sa scrie si unele forme de litere care se pot repeta in toate desenele sale. Copiii la aceasta varsta sunt atrasi de numerele de imatriculare ale masinilor, atat de numere cat si de litere. Vor incerca sa imite scrisuri pe care le observa in mediul lor.

Sfaturi: Acum este timpul sa aiba propriul sau birou, asadar ameneajeaza-i un colt in camera unde sa aiba o masuta si un scaunel adecvate inaltimii lui. Asigura-te ca dispune de ustensile de scris potrivite si deasemenea incerca sa ii oferi suprafete de scris cum ar fi bucati de carton subtire, felicitari de care numai ai nevoie.
Incurajeaza-ti copilul sa-ti spuna ceea ce a scris si apoi scrie cuvintele dedesubtul imaginii. Cu timpul vor incepe sa rosteasca cuvinetele atunci cand doresc sa le scrie.

Intre 4 si 5 ani, copilul va umple o pagina cu scrieri putin mai elaborate decat pana acum si  un alt progres inregistrat este acela de a descrie ceea ce a vrut sa deseneze sau sa scrie.
La aceasta varsta, capacitatea lor de fizica de a scrie poate fi imatura, dar copiii pot constientiza procesul de scriere.

Sfaturi: Incurajati-l sa scrie! Motivati-l sa realizeze brosuri din propriile sale lucrari astfel incat micii scriitori sa isi poata inregistra ideile lor.
Lasati-i sa scrie sau sa deseneze afara pe aleea din fata blocului sau in parc cu creta colorata.

 

Pe la 4/5-6 ani scrierile vor fi alcatuite din litere atent construite. Copii in aceasta etapa constientizeaza ca scrisorile sunt alcatuite din linii si cercuri, dar nu au formate capacitatile de asezare in pagina. De cele mai multe ori ei confunda literele intre ele sau le pot scrie chiar invers ( lieterele cel mai adesea scrise invers de catre prescolari sunt "R" si "L").


Sfaturi: Cereti copilului  sa va jute sa scrieti impreuna o lista de cumparaturi. Umpleti o tava plata cu nisip si distrati-va impreuna formand litere sau cuvinte scurte si adecvate nivelului sau de inetelegere. Puteti sa scrieti cu ajutorul acuarelelor dar nu folosind pensulele ci chiar degetele voastre.

Pentru ca cei mici sa perceapa activitatea de scris ca pe o sarcina placuta si un mod de a-si exprima gandurile si sentimenetele incercati sa nu il apostrofati daca nu reuseste sa scrie corect. Criticile prea dure aduse la aceasta varsta duc la frustarea copilului si pot aparea probleme in perioada scolara.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum să îți ajuți copilul să trimită Moșului cea mai frumoasă scrisoare
  Cum să îți ajuți copilul să trimită Moșului cea mai frumoasă scrisoare

  Ultima perioadă, petrecută de mulți dintre noi acasă, între patru pereți și cu telemuncă, nu a fost una simplă nici pentru copilul tău. Orele online presupun petrecerea...

  Uleiuri esențiale pentru concentrare: cum îți ajuți copilul să își facă temele mai eficient
  Uleiuri esențiale pentru concentrare: cum îți ajuți copilul să își facă temele mai eficient

  La început de an școlar, pe lângă un sistem imunitar puternic, cei mici au nevoie de cât mai multă energie și putere de concentrare. Lipsa atenției și agitația sunt...

  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)
  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)

  La nivel european, România se află pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări care se confruntă cu fenomenul de bullying în şcoli, se arată într-un raport al...

  7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime
  7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime

  Există numeroși factori ce influențează creșterea în înălțime a copilului, printre care factorii genetici, nutriția, activitatea hormonală, gradul de implicare în...

  3 pași prin care să îți ajuți copilul să își gestioneze corect emoțiile
  3 pași prin care să îți ajuți copilul să își gestioneze corect emoțiile

  Pe măsură ce copiii cresc și devin tot mai receptivi la ceea ce se întâmplă, vor ajunge și să-și trăiască emoțiile într-un mod mai complex. Pentru a le putea face...

  Cum îți ajuți bebelușul să scape de colici? Ce spune pediatrul
  Cum îți ajuți bebelușul să scape de colici? Ce spune pediatrul

  Bebelușul tău plânge inconsolabil, adoarme cu dificultate, are un somn neliniștit, își freacă piciorușele și devine mofturos când vine vorba de alăptare? Atunci,...

  Cum îți ajuți copiii să se bucure de vremea rea
  Cum îți ajuți copiii să se bucure de vremea rea

  Imaginează-ți că ți-ai putea lăsa copiii afară să se joace și să exploreze, fără să îți faci nici un fel de griji, chiar dacă, ploua torențial sau cade burnița, noroiul...

  Cum îti ajuți bebelușul dacă îl privești des în ochi
  Cum îti ajuți bebelușul dacă îl privești des în ochi

  Atunci când părinții și bebelușii se privesc în ochi, se întâmplă un lucru extraordinar, se stabilește o legătură emoțională foarte importantă pentru cei...

  © 2022 Qbebe