Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Cum sa iti ajuti copilul sa-si dezvolte abilitati de scris

Copilul tau de 3 ani "zgarie" cu furie pe orice prinde (pereti, fotografii, reviste, coli albe)? Nu trebuie sa il certi pentru ca  mazgaleste unele lucruri de valoare ci profita de aceasta etapa pentru a-l ajuta sa-si formeze corect deprinderile de scriere.

 

Copiii invata sa scrie in etape. Mai jos veti intalni, dragi parinti, detalii ale acestor etape, precum si moduri in care puteti contribui la progresul copilului vostru. Va rog sa tineti cont ca acestia sunt pasi generali: fiecare copil este diferit.

Etape de dezvoltare a abilitatilor de scris  pe varste
 

La varsta de 2-3 ani copilul scrie in cea mai mare parte linii orizontale si verticale, forme circulare.

Sfaturi: Oferiti-i spatiu destinat mazgalelilor sale si explicatii unde poate sa scrie si unde nu. Daca totusi, copilul insita sa scrie pe pereti cu creionul sau carioca puteti lipi coli de hartie in locurile unde se exprima el. Dupa posibilitati ii puteti procura un sevalet (un fel de tablita dar mai mare si care se sprijina pe 2 picioare).

Dupa 3 ani va elabora imagini care sa arate diferit fata de cele lineare, va incepe sa scrie si unele forme de litere care se pot repeta in toate desenele sale. Copiii la aceasta varsta sunt atrasi de numerele de imatriculare ale masinilor, atat de numere cat si de litere. Vor incerca sa imite scrisuri pe care le observa in mediul lor.

Sfaturi: Acum este timpul sa aiba propriul sau birou, asadar ameneajeaza-i un colt in camera unde sa aiba o masuta si un scaunel adecvate inaltimii lui. Asigura-te ca dispune de ustensile de scris potrivite si deasemenea incerca sa ii oferi suprafete de scris cum ar fi bucati de carton subtire, felicitari de care numai ai nevoie.
Incurajeaza-ti copilul sa-ti spuna ceea ce a scris si apoi scrie cuvintele dedesubtul imaginii. Cu timpul vor incepe sa rosteasca cuvinetele atunci cand doresc sa le scrie.

Intre 4 si 5 ani, copilul va umple o pagina cu scrieri putin mai elaborate decat pana acum si  un alt progres inregistrat este acela de a descrie ceea ce a vrut sa deseneze sau sa scrie.
La aceasta varsta, capacitatea lor de fizica de a scrie poate fi imatura, dar copiii pot constientiza procesul de scriere.

Sfaturi: Incurajati-l sa scrie! Motivati-l sa realizeze brosuri din propriile sale lucrari astfel incat micii scriitori sa isi poata inregistra ideile lor.
Lasati-i sa scrie sau sa deseneze afara pe aleea din fata blocului sau in parc cu creta colorata.

 

Pe la 4/5-6 ani scrierile vor fi alcatuite din litere atent construite. Copii in aceasta etapa constientizeaza ca scrisorile sunt alcatuite din linii si cercuri, dar nu au formate capacitatile de asezare in pagina. De cele mai multe ori ei confunda literele intre ele sau le pot scrie chiar invers ( lieterele cel mai adesea scrise invers de catre prescolari sunt "R" si "L").


Sfaturi: Cereti copilului  sa va jute sa scrieti impreuna o lista de cumparaturi. Umpleti o tava plata cu nisip si distrati-va impreuna formand litere sau cuvinte scurte si adecvate nivelului sau de inetelegere. Puteti sa scrieti cu ajutorul acuarelelor dar nu folosind pensulele ci chiar degetele voastre.

Pentru ca cei mici sa perceapa activitatea de scris ca pe o sarcina placuta si un mod de a-si exprima gandurile si sentimenetele incercati sa nu il apostrofati daca nu reuseste sa scrie corect. Criticile prea dure aduse la aceasta varsta duc la frustarea copilului si pot aparea probleme in perioada scolara.

Cum îți ajuți copilul să învețe mai ușor în primii ani de viaţă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum sa iti ajuti copilul sa se obisnuiasca cu bebelusul familiei
  Cum sa iti ajuti copilul sa se obisnuiasca cu bebelusul familiei

  Un bebelus adus in casa poate insemna mult stres pentru celalalt copil, dar si pentru mama care ar trebui sa se imparta intre ei. In functie de varsta copilului, s-ar putea sa treaca mai...

  Cum iti ajuti copilul cand este constipat
  Cum iti ajuti copilul cand este constipat

  Cum iti ajuti copilul cand este constipat. Una dintre neplacerile copilariei si automat ale parintilor este ca micutul sa fie constipat. Un copil cu o alimentatie sanatoasa si bine hidratat...

  Cum să îți ajuți copilul să învețe să adoarmă singur
  Cum să îți ajuți copilul să învețe să adoarmă singur

  Una dintre cele mai dificile sarcini ale vieții de proaspăt părinte este acela de a deprinde bebelușul să se culce și să doarmă întreaga noapte singur. Cu puținărăbdare și...

  Cum să îți ajuți bebelușul să se simtă mai bine după un vaccin?
  Cum să îți ajuți bebelușul să se simtă mai bine după un vaccin?

  De cele mai multe ori un vaccin vine însoțit de o serie de neplăceri pentru bebeluș. Fie că este vorba despre o stare de neliniște sau chiar durere, conduce la îngrijorare...

  3 pași prin care să îți ajuți copilul să își gestioneze corect emoțiile
  3 pași prin care să îți ajuți copilul să își gestioneze corect emoțiile

  Pe măsură ce copiii cresc și devin tot mai receptivi la ceea ce se întâmplă, vor ajunge și să-și trăiască emoțiile într-un mod mai complex. Pentru a le putea face...

  Cum îti ajuți bebelușul dacă îl privești des în ochi
  Cum îti ajuți bebelușul dacă îl privești des în ochi

  Atunci când părinții și bebelușii se privesc în ochi, se întâmplă un lucru extraordinar, se stabilește o legătură emoțională foarte importantă pentru cei...

  Părăsim Europa, dar trebuie să fim prieteni: ce i-a scris o fetiță de 6 ani șefului UE și cum i-a răspuns acesta
  Părăsim Europa, dar trebuie să fim prieteni: ce i-a scris o fetiță de 6 ani șefului UE și cum i-a răspuns acesta

  Președintele Consiliului European a primit o scrisoare neașteptată de la o fetiță de 6 ani din Marea Britanie, iar reacția lui a șocat o lume întreagă!

  © 2019 Qbebe