O oră pe zi cu copilul: să învățăm culorile și nuanțele lor

de Alina Nedelcu
Trimite articolul pe facebook Trimite articolul pe email

Copilul trebuie să învețe culorile încă din primii ani de viață. Specialiștii cosideră că identificarea culorilor, dar și familiarizarea cu denumirile acestora, constituie un pas important în dezvoltarea cognitivă a copilului, ajutându-l să descopere și să înțeleagă mai bine lumea din jur. Dacă atunci când copilul este mai mic, esențial este să facem tot felul de activități de recunoaștere și de sortare a culorilor, treptat, pe măsură ce crește, îl vom putea implica în unele din ce în ce mai complexe. Așa cum vom vedea în articolul de mai jos, acestea trebuie să vizeze inclusiv cunoașterea modului în care pot fi obținute culorile, precum și nuanțele lor. De aceea, profitați de timpul pe care-l petreceți cu copilul și antrenați-l în tot felul de activități de învățare a culorilor și nuanțelor, ajutându-l să devină mai creativ și mai interesat să cunoască lumea.

Apel către părinții din România: petreceți minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voștri!

Specialiștii atrag atenția că măcar o oră de calitate pe zi petrecută cu copiii ar putea preveni tulburările comportamentale din ce în ce mai răspândite în rândul celor mici, inclusiv ale sindromului ATCP (Angered Temper Choleric Progression, care mai poate fi tradus și ca Absența Timpului de Calitate cu Părinții). Studiile arată că părinții români reacționează când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupați de sănătatea emoțională a celor mici. Psihologii subliniază că majoritatea tulburărilor de comportament specifice sindromului ATCP (www.sindromatcp.ro) la copii se pot rezolva dacă părinții le dedică timp de calitate, însă îngrijorarea specialiștilor este că aceștia nu știu ce înseamnă această noțiune și nu o aplică. Conform experților, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeași cameră, ci ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le copiilor întreaga atenție.

Citește și: Tot mai mulți copii manifestă simptome ale sindromului ATCP (Absenţa timpului de calitate cu părinţii)

„Învățăm culorile și nuanțele cu ajutorul pom-pom”

Cu ajutorul acestei activități chiar și cei mai micuți (cam de la 2 ani și jumătate în sus) pot să se familiarizeze mai bine cu diverse culori. În plus, își vor îmbunătăți și motricitatea fină .
Pentru a o putea organiza, veți avea nevoie doar de mai mulți ciucuri la set șa-numiții pom-pom, de mai multe culori și nuanțe.
Cum veți lucra:
• Luați în mână pom-pom de  aceeași culoare. Nu apela la prea multe culori și repetă-le cu copilul.
• După aceea va trebui să-ți spună singur ce culori are în mână. Dacă va spune corect, va trebui să luați și pom-pom în nuanțele corespunzătoare culorilor.
• Repetați pentru mai multe culori.
• Puteți să transformați activitatea și într-una de sortare a culorilor: luați cu penseta ciucurii și puneți-i, pe culori, în secțiuni ale unui carton de ouă sau într-un castronel.

Să învățăm culori și nuanțe cu ajutorul flash-cardurilor

Pregătește niște flash-carduri din carton sau pur și simplu găsește unele pe internet și printează-le. Pentru a le face mai rezistente le poți lamina. Ai grijă să alegi diverse culori și nuanțe corespunzătoare acestora.
Mai întâi va trebui să i le arăți copilului și să discutați despre fiecare dintre ele. De exemplu, pe măsură ce îi prezinți o culoare și nuanțele sale, vorbește-i despre ceva din natură sau ia obiecte din casă ce au culorile/nuanțele respective. Exersați de mai multe ori.
După aceea, puteți să vă jucați în felul următor:
• Formează un șir de flash-carduri de mai multe nuanțe și culori.
• Lasă-l pe copil să-și aleagă o culoare și o nuanță.
• „Misiunea” sa va fi fie să-ți dea exemplu, din discuția pe care ați avut-o, de obiecte/ ființe din natură ce au culoarea/nuanța respectivă, fie să-ți arate obiectul din casă în acea culoare/nuanță.
Datorită acestei activități, copilul va reține mai ușor culorile și nuanțele, va deveni mai atent și își va îmbunătăți capacitatea de concentrare.

Activitati de invatare a culorilor cu ajutorul unor flash-carduri

„Învățăm culorile cu ajutorul tuburilor colorate”

Prima dată va trebui să confecționezi niște tuburi colorate, folosindu-te de niște tuburi de carton rămase de la hârtia igienică.  Pur și simplu vei decupa hârtie de diverse culori (în funcție de câte culori ai vrea să învețe copilul tău) și vei îmbrăca tuburile în hârtia respectivă. 

Vei face rost și de niște ciucuri pom-pom în culorile hârtiei folosite.

Prima dată vei exersa culorile cu copilul și vei vedea dacă le identifică în mod corect. Arată-i apoi cum să realizeze corespondența între culorile de pom-pom  și cele ale tuburilor.

După ce repetați de mai multe ori, roagă-l pe copil să introducă pom-pom de o anumită culoare în tuburile de carton corespunzătoare. 

Dacă doriți, puteți profita de ocazie să exersați și numerele de la 1 la 5, scriindu-le tot pe tuburile de carton. Numărați apoi pom-pom și realizați corespondența între numere și culori.

 

Citește și:

„Pictăm cuburi ca să învățăm culori și nuanțe”

Îl poți învăța pe copil culori, cum să le amestece și câte ceva despre nuanțe dacă te vei folosi de niște cuburi de lemn.
În afară de 2 cuburi, vă mai trebuie:
• culori tempera (care să se poată spăla cu ușurință;optează pentru roșu, galben, albastru, alb și negru)
• pensule
• apă
• pahare de hârtie

Cum se va proceda:
• Pictați cuburile, pe toate fețele, în culorile menționate.
• Spune-i copilului să le rostogolească la fel ca pe zaruri, iar culorile care se vor nimeri pe partea superioară a cuburilor sunt cele pe care va trebui să le amestecați.
• Puneți culori în paharele de plastic. Roagă-l pe copil să le amestece, explicându-i ce poate obține.
• Arată-i micuțului și cum adăugarea de puțin alb sau puțin negru, în diferite culori, ne poate ajuta să obținem nuanțe ale acestora.
• Puteți continua să rostogoliți cuburile până când veți avea ocazia să nimeriți toate culorile de pe ele.

Joc de invatare a culorilor cu o minge de plaja„Prinde și execută!”

Este o activitate de învățare a culorilor ce poate fi organizată și pentru un mic grup.
Pe o minge de plajă cu mai multe culori, scrie cu markerul, pe fiecare porțiune de culoare, niște instrucțiuni haioase (de exemplu, „latră ca un cățel!", „sari ca broasca și miaună ca o pisică" etc.).
Aruncați apoi mingea de la unii la alții. Fiecare va trebui să spună culoarea care s-a nimerit când a prins mingea și va trebui și să execute instrucțiunea de pe acea culoare.
Nu numai că va fi o nouă ocazie de a exersa culorile, dar vă veți și distra pe cinste!

Să învățăm mai ușor nuanțele- activitate Montessori

Nu va fi deloc dificil să-l înveți pe cel mic cum poți obține diferite nuanțe apelând la o activitate inspirată din metoda educațională Montessori.
Inițial va trebui să faci rost de vopsea acrilică, inclusiv albă și neagră.
După aceea vei desena pe hârtie 7 dreptunghiuri mari.
În dreptunghiul din mijloc vei pune, de exemplu, vopsea verde. Pune peste aceasta și vopsea albă, pe care o veți amesteca. Pictați cu acest amestec dreptunghiul următor. Pe acesta veți turna iar vopsea albă și veți picta cu noul amestec următorul dreptunghi. Astfel, veți obține nuanțe de verde, tot mai deschise.
De asemenea, puteți obține nuanțe mai închise dacă peste o anumită culoare veți adăuga puțină vopsea neagră.
Prin intermediul acestei activități, copilul se va familiariza din ce în ce mai bine cu universul culorilor și nuanțelor, devenind mai receptiv la lumea din jur.

Citește și: Metoda Montessori: 10 jocuri si activitati pentru copilul tau

Voi mai știți și alte activități datorită cărora copilul să poată învăța mai ușor culorile și nuanțele?

 

Surse:
www.innerchildfun.com; www.modernparentsmessykids.com; www.munsell.com; www.plantingpeas.com

Surse poze:
www.youtube.com

 

Trimite articolul pe facebook

Articole asemanatoare

 
 
Editorial Qbebe
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Confesiuni de mamă: De ce urăsc să mă duc cu copilul în parcDa, ați citit bine titlul: urăsc să mă duc cu copilul în parc. Anya are acum 8 ani și în fiecare an al vieții ei am avut adevărate stări de disconfort, de nervozitate și chiar și atacuri de panică la...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Articole Noi Qbebe
Qbebe Funny
Qbebe Horoscop saptamanal
Newsletter Qbebe
Data nasterii bebelusului
   
Radio Romania Junior
sigur.info-fii sigur pe net