Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

Andreea Guică - Redactor

Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne învățăm copiii să o folosească, vedeți în articol.

În linii mari, empatia este o latură a inteligenței emoționale și reprezintă abilitatea de a-i accepta și a-i înțelege perspectiva celuilalt, fără să îl judeci. Gândiți-vă la expresia „a fi în pielea altcuiva”.

Există două tipuri de empatie: emoțională și cognitivă.

DOI COPII CARE SE IMBRATISEAZA STAND PE IARBA

Empatia emoțională apare atunci când putem să simțim emoțiile celuilalt și răspundem sau să reacționăm în concordanță. Spre exemplu, devenim la fel de energici ca persoana de lângă noi, sau ne întristăm în timp ce se întristează și celălalt.

Empatia cognitivă reprezintă abilitatea de a ne da seama de ce persoana se simte într-un anumit fel. Spre exemplu, când cineva se foiește sau vorbește foarte repede, ne dăm seama că este agitat.

Cum am spus deja, cu toții ne naștem cu capacitatea de a fi empatici și de ne păsa de cei din jurul nostru, pentru că suntem făcuți să trăim în relații sociale. Însă este nevoie să o dezvoltăm, ca orice altă abilitate cu care ne naștem.

Iată care sunt cele 6 tehnici recomandate de specialiștii în psihologia copilului prin care îl poți învăța pe copilul tău să-și dezvolte empatia.

1. Vorbește despre sentimentele tale și despre sentimentele altora

Copiii (în special cei sub 5 ani) au nevoie să eticheteze emoțiile, pentru a le recunoaște ulterior. Așa că, ori de câte ori ai ocazia, vorbește-i celui mic despre ce simți și despre motivul pentru care simți asta. Spre exemplu, dacă ești blocat în trafic cu copilul în mașină, poți să-i spui „Mă simt iritat din cauză că sunt prea multe mașini și vreau să ajung mai repede acasă”.

În aceeași notă, îi poți vorbi și despre emoțiile pe care le observi la cei din jur. În acest fel, celui mic îi va fi mai ușor să recunoască atunci când ceilalți sunt triști, sau fericiți și îi va fi mai ușor să simtă empatie.

2. Recunoaște-i emoțiile și arată-i empatie

Atunci când îi oferi copilului tău un spațiu în care se simte în siguranță în ceea ce privește exprimarea emoțiilor, capacitatea lui empatică va crește, pentru că și el va proceda în felul acesta cu ceilalți.

MAMA SI FATA SE TIN IN BRATE

Atunci când este trist, poți să-i spui „Văd că ești trist, îți doreai să mănânci tu ultima bucată de ciocolată, așa e?” sau „Hmmm, zâmbetul tău îmi spune că ai chef să mergi să te joci”.

Există multe alte formulări, acestea sunt doar două exemple. Nu contează cum formulezi ceea ce îi spui, dar contează care este mesajul pe care i-l transmiți.

3. Pune-i întrebări

Atunci când vă uitați la un film sau când citiți o poveste, poți să te oprești din când în când și să-l întrebi „Hei, cum crezi că se simte acest personaj în acest moment?”. Similar, dacă cel mic îți povestește ceva de la școală, întreabă-l cum s-au simțit colegii lui după cele întâmplate, sau cum s-a simțit chiar el. Este un mod simplu, dar eficient, prin care poți să-i stimulezi capacitatea empatică.

4. Învață-l cât de important este să-i ajute pe ceilalți

Există mai multe moduri prin care poți face asta. Unul dintre ele este să îl încurajezi să doneze jucăriile pe care nu le mai folosește unor copii nevoiași, care s-ar bucura să aibă parte de ele.

Dacă și tu te implici în ajutorul celorlalți regulat, cu atât mai bine. Copilul tău își va modela comportamentul după al tău.

5. Laudă-l atunci când ai observat că a fost empatic

După cum probabil știți, copiii reacționează extrem de bine atunci când îi lăudăm că fac ceva bine, iar șansele să repete acel comportament crește considerabil.

Deci nu te sfii să îi arăți cât de ești mândră ești de el atunci când arată că-i pasă de cei din jur.

6. Fii răbdător și perseverent

Empatia nu se poate dezvolta de pe o zi pe alta, deci nu te aștepta ca cel mic să înțeleagă emoțiile celorlalți sau chiar propriile emoții de la început, sau întotdeauna.

În plus, copiii au momente în care pot fi egoiști sau chiar răutăcioși, pentru că nu au avut încă atât de mult timp cât am avut noi ca să-și dezvolte anumite abilități. E în regulă, nu trebuie să fie totul perfect. Dacă urmezi pașii de mai sus cu perseverență, vei vedea schimbări pozitive și asta e tot ce contează.

De fapt, empatia este o abilitate pe care o putem dezvolta toată viața și nu e constantă mereu. Uneori va fi mai prezentă, alteori nu. Însă este o resursă importantă care ne ajută să ne formăm și să ne păstrăm relațiile și vom avea mereu nevoie de ea.   

 

Surse foto: www.istockphoto.com 

Surse articol: https://www.insider.com/guides/parenting/how-to-teach-empathy-to-kids 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Universul micilor părinți! Cum învățăm copiii să fie responsabili prin intermediul jocului cu păpuși
  Universul micilor părinți! Cum învățăm copiii să fie responsabili prin intermediul jocului cu păpuși

  Ce ar fi fost copilăria noastră fără păpuși? Cât timp a trecut de când te-ai jucat ultima oară cu păpușile? Mai ții minte cum le pieptanai, le aranjai hăinuțele, le...

  Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte
  Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte

  Toți părinții își doresc să-și protejeze copiii, însă nu reușesc mereu să-i protejeze și de traume. Tocmai de aceea, este important să știm cum ne ajutăm copiii să...

  Scuzele pot repara orice situație? Cum îi învățăm pe copii și adolescenți care este puterea cuvintelor
  Scuzele pot repara orice situație? Cum îi învățăm pe copii și adolescenți care este puterea cuvintelor

  Cu toții am spus la un moment dat lucruri pe care le regretăm. Scuzele sunt primul pas pe care trebuie să-l facem pentru a repara situația pe care am ceat-o. Dar sunt scuzele...

  7 trucuri eficiente de la părinții care și-au convins copiii să mănânce legume
  7 trucuri eficiente de la părinții care și-au convins copiii să mănânce legume

  Toți părinții își doresc ca ai lor copii să mănânce legume, însă de cele mai multe ori nu reușesc să îi determine să facă acest lucru. Iată în...

  Ce faci când copilul decide să fie vegetarian?
  Ce faci când copilul decide să fie vegetarian?

  Copil vegetarian? Mai rar, dar se întâmplă. Chiar dacă în familia ta nimeni nu este adept al unei diete vegetariene, se poate întâmpla ca, pe măsură ce...

  Pericolul furtunului din grădină: cum a ajuns un copil să fie desfigurat pe viață. Avertizarea autorităților!
  Pericolul furtunului din grădină: cum a ajuns un copil să fie desfigurat pe viață. Avertizarea autorităților!

  Este caniculă! Iar când temperaturile depășesc 30 de grade cu toții căutăm metode să ne răcorim. Iar furtunul din grădină poate să pară ideal pentru a elimina disconfortul...

  Medicamente recomandate pentru răceală și gripă: sfaturi de la specialiști
  Medicamente recomandate pentru răceală și gripă: sfaturi de la specialiști

  Medicamentele antivirale, recomandate pentru răceală și gripă, sunt ușor de achiziționat, dar administrarea lor este deseori realizată greșit. Hai să aflăm împreună, de la...

  © 2023 Qbebe