- Sugestii de servire a legumelor în zilele caniculare
- Legume cu iaurt grecesc
- Ingrediente pentru 2 porții de Legume cu sos de iaurt grecesc
- Ingrediente pentru 2 porții de Sos cu iaurt grecesc
- Cum se prepară Sosul cu iaurt grecesc
- Legume cu humus
- Ingrediente pentru Humus homemade
- Cum se prepară Humusul homemade
- Legumele servite sub formă de chifteluțe sunt numai bune pentru zilele caniculare
- Ingrediente pentru 12 Chifteluțe de morcovi
- Cum se prepară Chifteluțele de morcovi
- Legume la grătar
- Ingrediente pentru 4 porții de Legume la grătar
- Cum se prepară Dressing-ul de oțet balsamic
- Salată de legume la borcan
- Ingrediente pentru 2 porții de Salată de legume la borcan
- Cum se prepară Salata de legume la borcan
- Legume în tortilla
- Ingrediente pentru 8 Tortilla cu legume
- Cum se prepară Tortilla cu legume
- Salată de paste cu legume
- Ingrediente pentru 4 porții de Salată de paste cu legume
- Cum se prepară Salata de paste cu legume
- Legume fierte
- Ingrediente pentru 4-6 porți Legume fierte, cu sos de lămâie
- Cum se prepară Legumele fierte, cu sos de lămâie
- Chips-uri de legume
- Ingrediente pentru 4 porții Chips-uri de legume
- Cum se prepară Chips-urile de legume
- Smoothie-urile care să conțină legume sunt și ele binevenite în perioadele caniculare
- Ingrediente pentru 1 porție de Smoothie cu kale și cu banană
- Cum se prepară Smoothie cu kale și cu banană

-
Timp preparare:
- 5-45 de minute
-
Varsta:
- 1 - 2 ani
-
Nivel dificultate:
- usor
-
Prezent in categoriile:
- Feluri de mancare, Finger Food, La cuptor, La gratar, Mancaruri cu cartofi, La foc, Vara, Legume, Dovlecei, Rosii, Sfecla, Morcovi, Masline, Ceapa, Castraveti, Salata verde, Ridichi, Mancaruri, Pranz, Cina, Gustoase, Simple
-
Ingrediente principale:
- diverse legume, condimente, produse lactate
Sugestii de servire a legumelor în zilele caniculare
Legume cu iaurt grecesc
Pentru a pune și mai mult în evidență savoarea legumelor și pentru a le transforma într-un fel de mâncare mai consistent, prepară și un sos pe bază de iaurt grecesc. Acesta va conține condimente menite să dea un gust cu totul special legumelor alături de care îl vei servi.
Ingrediente pentru 2 porții de Legume cu sos de iaurt grecesc
230 g fasole verde
2 căni morcovi baby, tăiați pe lungime
230 g broccoli
1 castravete mare
2 ridichii mari
1 cană de roșii cherry
230 g ardei gras roșu
1/2 cană migdale
230 g brânză cheddar, cubulețe
Timp de preparare: 10-15 minute
Ingrediente pentru 2 porții de Sos cu iaurt grecesc
1 cană smântână
1 cană iaurt grecesc
1/2 cană maioneză light
2 lingurițe zeamă de lămâie
2 lingurițe pătrunjel uscat
1 linguriță mărar uscat
1/4 linguriță praf de usturoi
2 linguri pătrunjel proaspăt
sare și piper (după gust)
Cum se prepară Sosul cu iaurt grecesc
Pasul 1: Toate ingredientele vor fi bine amestecate
Pasul 2: Înainte de a-l servi alături de legume, sosul va sta la frigider aproximativ 1 oră.
Cum se prepară Legumele cu sos de iaurt grecesc
Pasul 1: Păstăile de fasole verde se spală și se taie pe jumătate. Morcovii se taie pe lungime, areiul gras în fâșii subțiri, iar restul legumelor rondele.
Pasul 2: Vei pune legumele pe un platou, alături de brânză și migdale. Vei pune sosul alături, astfel încât fiecare să servească din el cât va dori.
Legume cu humus
Humusul se poate prepara foarte ușor și acasă și poate acompania foarte bine tot felul de legume. Încercați să serviți legume cu humus inclusiv în zilele caniculare, când nu vreți deloc să petreceți mult timp în bucătărie.
Ingrediente pentru Humus homemade
700-800 g năut (din conservă)
4 lingurițe sos tahini
2 căței de usturoi
6 linguri ulei de măsline
3 linguri și jumătate zeamă de lămâie
sare de mare
opțional: paprika și frunze de coriandru (pentru decorat)
Timp de preparare: 5-7 minute
Cum se prepară Humusul homemade
Pasul 1: Năutul se va spăla în apă rece și apoi îl vei pune în blender. Alături de el vei introduce și restul ingredientelor, având grijă să toci usturoiul. Va trebui să obții un amestec omogen. Nu uita de sare!
Pasul 2: Dacă vrei, poți să pui peste humus paprika și frunze de coriandru.
După ce ai la dispoziție sosul, ia legume proaspete , taie-le cum vrei și servește-le cu acesta.
Legumele servite sub formă de chifteluțe sunt numai bune pentru zilele caniculare
Întrucât legumele sunt savuroase în orice forme, poți alege oricând să prepari din ele și niște chifteluțe. Adaugă în acestea și diferite tipuri de brânză și vei vedea că sunt o modalitate excelentă de a-i provoca să mănânce legume inclusiv pe micii „mofturoși".
Ingrediente pentru 12 Chifteluțe de morcovi
2 căni morcovi
1 cană și jumătate de pesmet mare
1 cană de brânză cheddar rasă
1 ou
1 cană și 1/4 de fulgi de porumb
sare și piper
Timp de preparare: 40 de minute
Cum se prepară Chifteluțele de morcovi
Pasul 1: Vei tăia morcovii rondele
Pasul 2: Vei zbrobi fulgii de porumb
Pasul 3: Vei combina morcovii cu brânzași pesmetul și vei adăuga sare și piper.
Pasul 4: Vei bate oul și îl vei pune peste amestecul obținut
Pasul 5: Vei amesteca bine ingredientele și din pasta de morcovi vei forma biluțe, pe care le vei da apoi prin fulgii de porumb.
Pasul 6: În cuptorul încins în prealabil vei introduce o tavă tapetată cu hârtie de copt, în care ai pus chifteluțele. Le vei lăsa la copt până când se rumenesc bine.
Legume la grătar
Preparatele la grătar sunt preferate în zilele caniculare, așa că nu mai sta pe gânduri și pregătește-le celor dragi legume pe grătar. Pentru un plus de savoare, inspiră-te din rețeta de dressing de mai jos, pe bază de oțet balsamic.
Ingrediente pentru 4 porții de Legume la grătar
450 g zucchini
450 g ardei gras
2 cepe roșii
1/2 cană pătrunjel
sare de mare
ulei
Timp de preparare: 20 de minute
Ingrediente pentru Dressing-ul de oțet balsamic
2 linguri ulei de măsline extravirgin
2 linguri oțet balsamic
2 căței de usturoi
sare și piper
Cum se prepară Dressing-ul de oțet balsamic
Pasul 1: Usturoiul va fi tocat
Pasul 2: Toate ingredientele vor fi puse laolaltă și amestecate bine, fără a uita să pui sare și piper.
Cum se prepară Legumele la grătar cu sos de oțet balsamic
Pasul 1: Dovleceii vor fi tăiați rondele sau pe lungime
Pasul 2: Ardeii grași vor fi tăiați fâșii mari
Pasul 3: Ceapa roșie va fi tăiată rondele
Pasul 4: Pătrunjelul va fi tocat
Pasul 5: Legumele vor fi puse pe grătar și lăsa-te să se rumenească bine. Vei pune peste ele și sare
Pasul 6: Când le vei lua de pe grătar vei turna peste ele sosul cu oțet balsamic și vei adăuga și pătrunjelul tocat
Salată de legume la borcan
Când te-ai săturat să mai servești legumele în mod tradițional, încearcă o prezentare mai inedită. De ce nu, urmează instrucțiunile de mai jos și prepară o salată de legume la grătar. Prin adaosul de quinoa și de brânză, legumele vor deveni mai savuroase și inclusiv cei mici pot avea un interes mai mare să încerce să mănânce mai mult din acest aliment valoros.
Ingrediente pentru 2 porții de Salată de legume la borcan
2 linguri ulei de măsline
1 lingură oțet roșu
1 linguriță muștar Dijon
sare și piper
1/2 cană ceapă roșie tocată
1/2 cană năut din conservă
1 cană ardei gras
1 cană roșii cherry
1 cană quinoa fiartă
2 căni salate verzi
1/2 cană brânză Feta, tăiată cubulețe
Timp de preparare: 25 de minute
Cum se prepară Salata de legume la borcan
Pasul 1: Uleiul de măsline, oțetul, muștarul, sarea și piperul se combină și se pun în două borcane în care vei pune salata.
Pasul 2: Ceapa tocată va fi distribuită în cele două borcane. Repetă procedura și pentru resul legumelor, dar și pentru quinoa și pentru brânză
Pasul 3: Salata va fi refrigerată pentru mai multe ore. Ai grijă să agiți borcanele cu salată pentru ca dressing-ul să pătrundă bine în ea.
Legume în tortilla
Atât cei mari, cât mai ales cei mici, vor fi încântați să se delecteze cu niște tortilla cu o umplutură cât mai colorată. Nu mai sta pe gânduri și prepară niște tortilla cu legume, ce pot constitui fie o gustare, fie un fel principal de mâncare.
Ingrediente pentru 8 Tortilla cu legume
8 tortilla (cu diametrul de aproximativ 16 cm)
legume la alegere:
3 roșii
2 castraveți
2 ardei grași
1 salată verde
4 linguri maioneză light
1 cană de brânză mozzarella
sare și piper
1/2 linguriță pudră de usturoi
Timp de preparare: 30 de minute
Cum se prepară Tortilla cu legume
Pasul 1: Legumele vor fi spălate și tăiate cubulețe
Pasul 2: Avocado va fi curățat și zbrobit cu furculița
Pasul 3: Vei prepara pasta ce va fi pusă în tortilla: avocado pasat, maionezza, pudra de usturoi, sarea și piperul
Pasul 4: Vei unge tortilla cu această pastă
Pasul 5: Peste pastă vei adăuga legumele și brânza mozzarella.
Pasul 6: Vei strânge tortilla bine și le poți da puțin la frigider.
Salată de paste cu legume
La fel ca tortilla, și pastele ne ajută să-i „păcălim" pe cei ce nu sunt amatori de legume. De exemplu, o salată de paste cu legume poate fi ușor de pregătit inclusiv în zilele caniculare, când ne dorim mai mult ca oricând să nu petrecem mult timp prin bucătărie.
Ingrediente pentru 4 porții de Salată de paste cu legume
300 g paste
2 căni roșii cherry
1 salată verde
1 ceapă roșie
1 piept de pui
sare și piper
ulei de măsline
oțet balsamic
Timp de preparare: 45 de minute
Cum se prepară Salata de paste cu legume
Pasul 1: Vei face la grătar pieptul de pui și apoi îl vei tăia fâșii. Poți să-l condimentezi cum dorești
Pasul 2: Legumele vor fi spălate
Pasul 3: Ceapa roșie va fi tăiată cubulețe, iar salata va fi tăiată mărunt
Pasul 4: Pastele vor fi fierte conform instrucțiunilor de pe ambalaj
Pasul 5: Vei pune laolaltă pastele, roșiile,salata, ceapa. Vei adăuga sare și piper, dar și câte o lingură de ulei de măsline și de oțet balsamic
Pasul 6: Peste salata cu legume și cu paste vei adăuga și pieptul de pui
Legume fierte
Inclusiv când sunt fierte legumele își păstrează calitățile nutritive și vor reprezenta mereu un preparat foarte ușor. Prepară pentru ele un dressing de lămâie și vor putea deveni unul dintre felurile de mâncare favorite pentru zilele fierbinți de vară.
Ingrediente pentru 4-6 porți Legume fierte, cu sos de lămâie
3 căni legume (de exemplu, broccoli, morcovi etc.)
1 lingură zeamă de lămâie verde
1 linguriță coajă de lămâie verde
2 linguri unt
1 cățel de usturoi
sare și piper (după gust)
Timp de preparare: 20 de minute
Cum se prepară Legumele fierte, cu sos de lămâie
Pasul1: Într-o cratiță nu prea mare vei pune untul, usturoiul tocat, coaja și zeama de lămâie, sare și piper. Pune pe foc pentru ca untul să se topească și amestecă încet
Pasul 2: Vei folosi apoi o altă cratiță și vei pune legumele la fiert, până când acestea se înmoaie.
Pasul 3: Legumele bine fierte vor fi puse separat și vei turna peste ele dressing-ul cu lămâie.
Chips-uri de legume
În special cei mici vor fi bucuroși să aibă la îndemână niște chips-uri colorate. Poți să le prepari ușor și acasă și vor constitui o gustare potrivită și în zilele caniculare. Dacă vrei, poți să le servești și cu un dressing răcoritor (precum guacamole sau un sos de iaurt).
Ingrediente pentru 4 porții Chips-uri de legume
1 sfeclă de mărime medie
1 zucchini mare
1 morcov mare
1 cartof dulce
1 cartof mare, obișnuit
sare și piper
ulei
Timp de preparare: 25 de minute
Cum se prepară Chips-urile de legume
Pasul 1: Legumele se spală, se curăță și se taie rondele.
Pasul 2: Într-un vas vei pune ulei, sare și piper și vei unge legumele cu acest amestec
Pasul 3: Încinge cuptorul la 200 de grade
Pasul 4: Vei lua o tavă, o vei tapeta cu hârtie de copt și vei așeza pe ea rondelele de legume. Inițial le vei coace (cam 10 minute) în cuptorul încins la 200 de grade.
Pasul 5: După aceea vei mai reduce intensitatea focului și le vei mai coace, dar fără a le arde
Pasul 6: Le vei scoate din cuptor și le vei lăsa să se răcească treptat.
Smoothie-urile care să conțină legume sunt și ele binevenite în perioadele caniculare
Dacă vrei să te răcorești și să te hidratezi în zilele caniculare, astfel încât să te simți cât mai confortabil, apelează și la smoothie-uri. Acestea pot fi preparate cu orice fel de legume și alte ingrediente și le vei putea savura în orice moment al zilei.
Ingrediente pentru 1 porție de Smoothie cu kale și cu banană
1 cană salată kale
1 banană
1/2 cană lapte de soia/ de cocos/de migdale etc.
1 linguriță semințe de in
1 linguriță sirop de arțar
Timp de preparare: 5 minute
Cum se prepară Smoothie cu kale și cu banană
Pasul 1: Vei spăla salata kale și vei pune la un loc toate ingredientele, într-un blender
Pasul 2: Poți să adaugi în smoothie gheață sau să-l lași în frigider cât consideri tu
Surse:
www.allrecipes.com, www.bettycrocker.com, www.jamieoliver.com, www.ifoodreal.com, www.myrecipes.com
Surse poze:
www.pixabay.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!