Culinarby
Qbebe

Ciorbă țărănească: 6 rețete savuroase pentru familii sănătoase

Ciorbă țărănească: 6 rețete savuroase pentru familii sănătoase

Gabriela Paladi - Redactor

Ciorba țărănească este parte din tradiția românească, parte din identitatea românului. Pentru că, să recunoaștem, orice român care pleacă în afara granițelor într-o călătorie, atunci când se întoarce nu spune că i-au lipsit sarmalele sau micii, spune că i-e dor de o ciorbă de-a noastră țărănească, acră și bogată, fie ea simplă de legume, cu carne, cu fasole sau cu faimoasele perișoare. Pentru bunicii noștri ciorba era, nu numai obligatorie la prânz și cină, dar și prevenția și leacul pentru orice afecțiune. Ciorba a ajuns pe meleagurile noastre prin trupele de spahii ale Imperiului Otoman, care erau numiți chiar așa - ciorbagii. Ciorba provine de la çorba, care înseamnă fiertură și care provine, la rândul ei din arabă. Rețetele tradiționale de ciorbă sunt transmise din generație în generație și sunt la fel de gustoase precum erau în vremea copilpriei noastre. Iată țase rețete de ciorbă tradițională care sigur vor deveni parte din gustul copilăriei propriului tău copil.

Ciorbă țărănească: 6 rețete savuroase pentru familii sănătoase
Timp preparare Timp preparare:
1-2 ore
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Carne de porc, Moldovenesti, Carne de pui, Ardelenesti, Ciorbe, Carne de vita, Oltenesti, La foc, Ciorbe de pui, Fasole boabe, Ciorbe de legume, Ciorbe de fasole, Ciorbe de perisoare, Ciorbe de vacuta, Ciorbe de porc, Ciorbe romanesti, Ciorbe moldovenesti, Ciorbe taranesti, Ciorbe acre, Carne, Fasole, Legume, Romanesti, Pranz, Gustoase

Ciorbă țărănească de pui

ciorba taraneasca de pui

Ingrediente:

  • 500g de carne de pui (de preferat pulpe de pui superioare cu os sau tacâmuri)
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 50 g de țelină
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 50 g de sfeclă roșie
  • 50 ml de pastă de tomate sau bulion
  • 1 legătură de pătrunjel
  • pentru acrit: 300ml de borș sau zeama de la o lămâie, după gust și preferințe
  • sare și piper

Mod de preparare:

  1. Spală și curăță legumele și carnea.
  2. Taie morcovul cuburi mici sau dă-l pe răzătoare;
  3. Pune la fiert carnea de pui cu legumele întregi și morcovul și lasă-le bine să fiarbă, timp de o oră, cel puțin;
  4. Adaugă bulionul și mai lasă să fiarbă 2 minute;
  5. Scoate legumele întregi și pasează-le apoi adaugă-le înapoi în zeama ciorbei;
  6. Acrește cu borș sau zeamă de lămâie și adaugă sare, piper și pătrunjel tocat, după gust.
  7. Poftă bună!

Ciorbă țărănească de porc

ciorba taraneasca de porc

Ingrediente:

  • 1 morcov
  • 2 ardei grași sau kapia
  • o bucată de țelină
  • 1 păstârnac
  • o ceapă
  • 500 g de carne de porc
  • 300 g de cartofi curățați și tăiați cuburi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • o lingură de bulion
  • sare și piper, după gust
  • pentru acrit: 300ml de borș

Mod de preparare:

  1. Spală și curăță carnea și legumele;
  2. Taie cuburi grosiere legumele și carnea la fel;
  3. Pune la fiert carnea, și las-o să spumeze, apoi îndepărtează spuma;
  4. Când nu mai face spumă adaugă legumele, mai puțin cartofii;
  5. Când carnea este fiartă, adaugă cartofii;
  6. Când au fiert și cartofii adaugă bulionul și borșul și lasă să dea în fiert;
  7. Adaugă la final pătrunjelul tocat mărunt, sare și piper, după gust;
  8. Poftă bună!

Ciorbă țărănească de văcuță

ciorba taraneasca de vacuta

Ingrediente:

  • 1 morcov
  • 2 ardei grași sau kapia
  • o bucată de țelină
  • 1 păstârnac
  • o ceapă
  • 200 g de mazăre sau fasole verde
  • 500 g de carne de vită mai grasă sau cu os
  • 300 g de cartofi curățați și tăiați cuburi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • o lingură de bulion
  • sare și piper, după gust
  • 300ml de borș pentru acrit

Mod de preparare:

  1. Spală și curăță carnea și legumele;
  2. Taie cuburi mici legumele;
  3. Taie carnea în cuburi de aceeași dimensiune cu cuburile de cartofi;
  4. Pune la fiert carnea, și las-o să spumeze, apoi îndepărtează spuma;
  5. Când nu mai face spumă adaugă legumele, mai puțin cartofii;
  6. Când carnea este fiartă, adaugă la fiert cartofii;
  7. Când sunt fierți și cartofii adaugă bulionul și borșul și lasă să dea în fiert;
  8. Adaugă la final pătrunjelul tocat mărunt, sare și piper, după gust;
  9. Poftă bună!

Ciorbă țărănească de fasole

ciorba taraneasca de fasole

Ingrediente:

  • 400 g fasole boabe, puse la înmuiat în apă rece cu o seară înainte;
  • 500 g de afumătură - coaste sau mușchi de porc;
  • 2 cepe mari;
  • 3 morcovi mici;
  • o bucată mică de ţelină rădăcină;
  • 2 dovlecei;
  • 1 ardei;
  • 4 linguri de bulion;
  • 1 foaie de dafin;
  • ulei de floarea soarelui;
  • boia dulce, sare și piper
  • 1 legătură de mărar
  • 300ml de borș pentru acrit

Mod de preparare:

  1. Se fierbe fasolea în două ape;
  2. Între timp se spală și se curăță legumele;
  3. Se toacă legumele cuburi micuțe sau la robot;
  4. Se încinge cu ulei oala unde facem ciorba;
  5. Punem la călit ceapa, până se înmoaie, apoi celelalte legume;
  6. Când acestea s-au înmuiat adaugăm carnea, sare, piper și boia;
  7. Când carnea s-a perpelit suficient, adaugăm bulionul și mai lăsăm 2-3 minute;
  8. Adaugăm apoi tot acest amestec cu bulion peste fasole si zeama ei
  9. Adaugăm borșul, lăsăm să dea în fiert și punem și mărarul tocat;
  10. Poftă bună!

Ciorbă țărănească de perișoare

ciorba taraneasca de perisoare

Ingrediente:

  • 500 g de carne tocată (de porc sau vită-porc)
  • 2 cepe
  • 5 linguri de orez prefiert
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 morcov mare
  • 1 ardei
  • 1 păstârnac
  • 1 bucată mică de țelină
  • 1 roșie mare
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 linguri de bulion
  • sare și piper, după gust
  • 300ml de borș pentru acrit

Mod de preparare:

  1. Se toacă mărunt legumele și se pun la fiert cu sare - aceasta va fi baza ciorbei noastre;
  2. Între timp se prepară perișoarele: se amestecă ouăle, cu orezul, carnea și se asezoneaza cu boia, sare și piper după gust;
  3. Se adaugă perișoarele una câte una în zeama de legume și se lasă să fiarbă la foc mic;
  4. Când perișoarele sunt fierte se adaugă bulionul și se amestecă;
  5. Apoi se adaugă borșul pentru acrirea ciorbei;
  6. Se finalizează cu verdeața tocată. Poftă bună!

Ciorbă țărănească de legume

Ingrediente:

  • 2 cartofi
  • 2 ardei
  • 1 sfert de țelină
  • 1 păstârnac
  • 250 g de pastă de tomate sau roșii în bulion
  • 1 dovlecel
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 400 ml de borș
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 5 linguri de ulei
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Se spală legumele;
  2. Se toacă mărunt ceapa;
  3. Se toacă în cuburi mici toate legumele;
  4. Cartofii se țin separat în apă rece, pentru a nu-și schimba culoarea;
  5. Dovleceii se pun separat;
  6. Punem uleiul la încins în oala în care facem ciorba, călim ceapa, apoi restul de legume, la foc mic, cât să se înmoaie;
  7. Se adaugă peste ele apă caldă, aprox. 2-3 litri;
  8. Se pune sare și piper după gust și se lasă la fiert;
  9. Când acestea sunt fierte se adaugă și cartofii și se mai lasă până ce s-au fiert și aceștia;
  10. Se adaugă pasta de tomate și dovlecelul și se mai lasă să fiarbă 10 minute;
  11. Apoi se adaugă borșul dat și el în clocot, se mai lasă să fiarbă 2-3 minute;
  12. Se oprește focul și se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Poftă bună!
Articolul urmator
Arancini italiene: 6 rețete pe care trebuie să le încerci
Arancini italiene: 6 rețete pe care trebuie să le încerci

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Impresionant! Toți cei 9 membri ai acestei familii sunt născuți în aceeași zi!
    Impresionant! Toți cei 9 membri ai acestei familii sunt născuți în aceeași zi!

    Astăzi vorbim despre o situație cu adevărat specială, poate chiar unică în lume. O familie din Lakarna, Pakistan are toți cei 9 membri născuți în aceeași zi, pe 1...

    Zodiile care oferă a doua șansă. Speră ca „ciorba reîncălzită” să aibă același gust
    Zodiile care oferă a doua șansă. Speră ca „ciorba reîncălzită” să aibă același gust

    Nu oricine este dispus să ofere o a doua șansă după o dezamăgire în dragoste, aceeași persoane care promite că se schimbă. Cinci nativi ai zodiacului primesc cu brațele...

    Am 2 familii, cu 2 bărbați diferiți și mă folosesc de Google Calendar să plănuiesc vacanțele în mod egal
    Am 2 familii, cu 2 bărbați diferiți și mă folosesc de Google Calendar să plănuiesc vacanțele în mod egal

    O femeie din SUA care se află într-o relație poliamoroasă cu 2 bărbați, are 2 familii diferite cu aceștia. În articolul următor ne dezvăluie modalitatea prin care...

    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau
    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau

    Sa gatesti impreuna cu copilul tau rezolva mai multe probleme in acelasi timp. In primul rand ai rezolvat problema supravegherii copilului cat timp esti la bucatarie. Este langa tine si este...

    Povestea lui Luca, bărbatul singur de 41 de ani care a adoptat o fetiță cu Down, respinsă de mama ei și de alte 20 de familii
    Povestea lui Luca, bărbatul singur de 41 de ani care a adoptat o fetiță cu Down, respinsă de mama ei și de alte 20 de familii

    Un bărbat a adoptat o fetiță cu sindromul Down care a fost respinsă de mama ei și de 20 de familii adoptive! Luca Trapanese - un bărbat din Italia care sfidează stereotipurile legate...

    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti
    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti

    Mai sunt două luni până la Revelion și cu siguranță multe dintre noi ne dorim să scăpăm de kilogramele acumulate pentru a întâmpina noul an cu o siluetă de...

    O poveste despre curaj și iubire: Călătoria extraordinară a unei familii cu cvadrupleți
    O poveste despre curaj și iubire: Călătoria extraordinară a unei familii cu cvadrupleți

    Chance, Cheston, Chesley May și Chatham sunt cvadrupleți și au venit pe lume în luna iulie a anului trecut. Cele două seturi de gemeni identici - două fetițe și doi băieți -...

    Poveste de alaptare in public: ”Sânii au fost făcuți să hrănească bebeluși. Așa cum lingura ta a fost făcută să mănânci ciorba”
    Poveste de alaptare in public: ”Sânii au fost făcuți să hrănească bebeluși. Așa cum lingura ta a fost făcută să mănânci ciorba”

    Alăptarea în public încă mai este un subiect controversat. O demonstrează cu vârf și îndesat epoca Social Media, care oferă mamelor de pretutindeni ocazia să...

    © 2024 Qbebe