
-
Timp preparare:
- 10-45 de minute
-
Varsta:
- Familie
-
Nivel dificultate:
- usor
-
Prezent in categoriile:
- Bauturi, Mic dejun vegetarian, Deserturi, Mic dejun copii, La cuptor, Bauturi reci, Fara foc, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Fructe, Inghetate, Budinca, Briose, Mic dejun, Gustari, Gustoase, Vegetariene, Simple, 1-2 porții
Ce este camu camu
Camu camu („Myrciaria dubia”) este un arbust tropical care aparține familiei plantelor „Myrtaceae”, fiind originar din zonele inundate și mlăștinoase din bazinul fluviului Amazon, de pe teritoriul unor state precum Peru, Brazilia, Columbia și Bolivia. Fructele de camu camu sunt comestibile și își schimbă culoarea pe parcursul coacerii. Astfel, inițial sunt gălbui, apoi dobândesc nuanțe de roșu intens ori chiar de violet. De asemenea, cantitatea de vitamina C din fructe se diminuează pe măsură ce se coc.
Beneficiile pe care le are camu camu
În condițiile în care furnizează numeroși nutrienți, dar fără să fie bogate în calorii, fructele de camu camu sunt considerate adesea un superaliment. De altfel, conțin în special vitamine, minerale și antioxidanți, de exemplu:
- Vitaminele C și B3;
- Calciu: prezent mai ales în pulpa fructelor;
- Cupru;
- Fier;
- Mangan;
- Magneziu;
- Zinc;
- Flavonoide.
În același timp, camu camu este sursă de aminoacizi esențiali, care intră în structura proteinelor.
Având în vedere nutrienții amintiți, consumul fructelor de camu camu este binevenit deoarece:
Pune la dispoziție cantități ridicate de vitamina C
Întrucât 2-3% din greutatea fructului de camu camu este reprezentată de vitamina C, nu este de mirare că 100 g fruct asigură aprox. 3 g din această vitamină, importantă pentru:
- Protejarea organismului de efectele radicalilor liberi: moleculele pe care corpul le produce când este expus, de exemplu, la fum de țigară, la poluare, la radiațiile UV, la stres etc. Radicalii liberi sunt responsabili nu numai de accelerarea proceselor de îmbătrânire, ci și de creșterea riscului de apariție a unor boli precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul, afecțiunile neurodegenerative etc;
- Susținerea sintezei colagenului, proteina vitală pentru vase de sânge, mușchi, oase și piele;
- Asigurarea funcționării normale a sistemului imunitar;
- Reducerea stărilor de oboseală care persistă după infecțiile virale: potrivit unui studiu publicat în „Nutrients”, vitamina C, grație proprietăților antioxidante și antiinflamatoare, atenuează stările de epuizare;
- Stimularea absorbției fierului.
Pune la dispoziție antioxidanți
Pe lângă vitamina C, fructul de camu camu se remarcă și prin prezența altor antioxidanți valoroși, care protejează celulele de radicalii liberi. Dintre antioxidanții cei mai cunoscuți din fruct fac parte:
- Antocianinii: se referă la pigmenții responsabili de culorile vibrante (roșu, albastru și violet) din plante. Antocianinii sunt un tip de flavonoide, fiind benefici mai ales pentru sănătatea inimii și pentru buna funcționare a creierului. Cyanidin-3-glycoside este un antocianin care conferă culoare fructului de camu camu;
- Acidul elagic: se găsește în fructe și în legume.
Contribuie la scăderea riscului de inflamații cronice
Inflamațiile cronice au impact negativ asupra celulelor și cresc riscul de diabet, de cancer, de boli autoimune etc. Antioxidantul cu cele mai puternice proprietăți antiinflamatoare din fructul de camu camu este acidul elagic, prezent în pulpă. Astfel, rolul său este de a scădea markerii inflamatori, de pildă prostaglandina E2 și interleukinele. Acestea din urmă sunt proteine secretate de globulele albe și de alte celule, având rolul de a regla răspunsurile sistemului imunitar. Prostaglandina E2 amplifică inflamațiile ce însoțesc afecțiuni precum artrita reumatoidă.
Celălalt antioxidant cu proprietăți antiinflamatoare din camu camu este cyanidin-3-glycoside.
Este benefic pentru sănătatea și frumusețea pielii
Toți nutrienții din camu camu ajută la îmbunătățirea aspectului pielii întrucât:
- Scad riscul de îmbătrânire prematură din pricina expunerii la radiațiile UV: prin efectul antioxidant al vitaminei C și al flavonoidelor;
- Atenuează aspectul neplăcut al ridurilor, liniilor fine și cresc elasticitatea pielii: aceste efecte se datorează în special vitaminei C, care stimulează producerea colagenului;
- Conferă luminozitate pielii: spre exemplu, extractul de camu camu contribuie la îndepărtarea celulelor moarte, lăsând pielea strălucitoare și catifelată;
- Diminuează pigmentarea: vitaminele B3 și C acționează asupra celulelor ce produc melanină, prin urmare fructele de camu camu previn formarea petelor pigmentare.
Ca să te bucuri de beneficiile acestui fruct exotic pentru piele, include în rutinele de îngrijire produse cum ar fi:
- Pudră de camu camu: pentru a-ți prepara măști faciale;
- Seruri;
- Creme;
- Produse pe bază de extract de camu camu pentru realizarea peeling-ului facial.
Cum poți consuma camu camu
În contextul în care fructele arbustului camu camu sunt foarte acide și acre, nu se consumă des ca atare. Din acest motiv, sunt prelucrate pentru obținerea pudrei, sucurilor și piureurilor.
Pudra de camu camu este foarte populară, consumându-se în mai multe moduri, de exemplu:
- În smoothie-uri;
- În aluaturi pentru produse de patiserie preparate acasă: de pildă, în aluatul pentru pâine, pentru chifle, pentru paste etc;
- În sosuri pentru salate: de exemplu, într-un sos cu ulei de măsline, muștar și oțet;
- În iaurturi;
- Într-un terci de ovăz;
- În sosuri: pentru a conferi un gust acrișor;
- În marinade pentru frăgezirea cărnii.
Pentru a include pudra de camu camu în dietă, inspiră-te și din rețetele de mai jos:
Smoothie cu căpșune și banană
Preparând acest smoothie poți obține un mic dejun hrănitor și energizant, care completează aportul de minerale și de vitamine.
Ingrediente pentru smoothie:
- 1 cană căpșune (proaspete sau congelate);
- 1 banană de mărime medie;
- 1/2 cană lapte vegetal;
- 1/2 linguriță pudră de camu camu.
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele într-un blender pentru a obține un amestec omogen. Poți să servești smoothie-ul la temperatura camerei sau să adaugi câteva cuburi de gheață.
Iaurt cu granola
Ori de câte ori vrei să îi răsfeți pe cei dragi cu un preparat gustos, care să ofere vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, mizează pe mixul dintre iaurt, granola, pudră de camu camu și diferite fructe.
Ingrediente pentru iaurt cu granola și fructe:
- 2 căni de iaurt simplu, cremos;
- 2 lingurițe pudră de camu camu;
- 2 linguri granola;
- 1/2 mango bine copt;
- 4 căpșune;
- 4 boabe de strugure;
- 2 lingurițe miere sau sirop de agave.
Mod de preparare:
- Taie mango cubulețe;
- Feliază căpșunele și boabele de strugure;
- Distribuie cubulețele de mango în două castronele sau pahare;
- Amestecă iaurtul cu pudra de camu camu și cu siropul de agave/mierea;
- Pune iaurt peste mango;
- Adaugă căpșunele și feliile de strugure;
- Presară granola peste amestecul de iaurt și fructe.
Budincă de chia cu pudră de camu camu
Această variantă de budincă este ideală pentru micul dejun sau pentru o gustare, fiind adecvată inclusiv pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană sau care au intoleranță la lactoză.
Ingrediente pentru budincă:
- 1 cană lapte vegetal;
- 1/4 cană semințe de chia;
- 1 linguriță pudră de camu camu;
- 1/2 linguriță extract de vanilie;
- 2-4 linguri sirop de arțar: în funcție de cât de dulce vrei să fie budinca;
- 2 linguri unt de migdale;
- migdale;
- diverse fructe proaspete și uscate.
Mod de preparare:
- Pune laolaltă ingredientele menționate, cu excepția fructelor și migdalelor;
- Lasă la rece amestecul obținut: este preferabil ca budinca să stea la frigider aprox. 6 ore;
- Înainte de servire, pune deasupra budincii de chia fructe proaspete, fructe uscate și migdale.
Înghețată cu fructe și pudră de camu camu
Dacă intenționezi să pregătești un desert rapid și sănătos, orientează-te și spre propunerea de înghețată de mai jos. Întrucât conține lapte fără lactoză, înghețata este potrivită inclusiv pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.
Ingrediente pentru înghețată:
- 2 banane;
- 1 cană zmeură;
- 1 lingură pudră de camu camu;
- 400 ml lapte fără lactoză;
- 1 lingură miere;
- 1/2 cană apă fiartă și răcită.
Mod de preparare:
- Curăță banana și spală bine zmeura;
- Pune într-un blender toate ingredientele pentru a obține un amestec omogen;
- Toarnă amestecul într-un recipient și lasă-l la congelator până se întărește.
Brioșe cu portocale și pudră de camu camu
Aceste brioșe cuceresc nu numai prin textura specială, ci și prin aroma agreabilă conferită de portocalele proaspete și de extractul de portocale.
Ingrediente pentru brioșe:
- 2 linguri semințe de in zdrobite;
- 2 linguri de apă;
- 1 lingură pudră de camu camu;
- 250 g făină de orez brun;
- 3/4 cană amidon de arorut;
- 1 linguriță gumă de guar;
- 2 linguri praf de copt;
- 1/2 cană ulei de avocado;
- 1/2 cană sirop de arțar;
- 1/2 cană pulpă de avocado;
- 1/2 cană zeamă de portocale;
- 1 lingură extract de portocale;
- un praf de sare.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Amestecă semințele de in zdrobite cu apa;
- Pune laolaltă făina de orez brun, amidonul de arorut, guma de guar, pudra de camu camu, praful de copt și sarea;
- Într-un vas separat pune laolaltă uleiul de avocado, pulpa de avocado, siropul de arțar, extractul de portocale;
- Toarnă mixul de semințe de in și apă peste amestecul pe bază de ulei de avocado;
- Folosește-te de o lingură de lemn pentru a pune laolaltă ingredientele umede și uscate: amestecă bine;
- Adaugă treptat zeama de portocale, amestecând încet;
- Toarnă compoziția de brioșe în forme și lasă-le la copt pentru aprox. 25-30 de minute;
- Lasă brioșele să se răcească.
Camu camu: riscuri și complicații
În anumite cazuri, consumul de camu camu poate conduce la reacții nedorite în condițiile în care aceste fructe au conținut foarte ridicat de vitamina C. Spre exemplu, 5 g de fruct de camu camu furnizează aprox. 682 mg vitamina C, ceea ce înseamnă 760% din doza zilnică recomandată. De aceea, nu este exclus ca, uneori, să intervină manifestări precum greața și/sau diareea.
În același timp, cantitatea mare de vitamina C poate să accelereze absorbția fierului, prin urmare persoanele care suferă de hemocromatoză nu trebuie să consume deloc camu camu. Hemocromatoza este o boală ereditară care implică acumularea de depozite de fier pe anumite organe.
Totodată, în situația în care te afli sub un tratament, consultă-te mai întâi cu un medic înainte să incluzi camu camu în dietă. Vitamina C din aceste fructe interacționează cu numeroase medicamente și suplimente alimentare, printre care:
- Anticoagulantele;
- Medicamentele care cresc nivelul de fosfat din sânge: acestea sunt folosite mai ales de persoanele cu afecțiuni renale. Fosfatul este o substanță care conține fosfor;
- Anumite medicamente antivirale: de exemplu, inhibitorii proteazei care se folosesc în tratamentul infecției cu virusul imunodeficienței umane (HIV);
- Anumite medicamente utilizate în cadrul chimioterapiei;
- Suplimentele alimentare care conțin vitamina B3.
Nu în ultimul rând, întrucât până în momentul de față nu există studii referitoare la efectele camu camu în sarcină și în perioada de alăptare, nu este indicat să se consume aceste fructe fără a cere mai întâi sfatul unui medic.
Camu camu nu este valorificat doar sub formă de pudră, ci și sub formă de suplimente alimentare, de exemplu capsule și pudră de extract. Pentru ca pudra să-și păstreze calitățile, este ideal să o depozitezi în recipiente uscate, închise ermetic.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, freepik.com, youtube.com
Surse articol: health.com, health.clevelandclinic.org, healthline.com, healwithfood.org, chefkimberdean.com, mayoclinic.org, mdpi.com, medicalnewstoday.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sfatulmedicului.ro, susancooksvegan.com, thespruceeats.com, veganced.com, verywellhealth.com, xn--alimentoandinoespaa-4db.es

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!