Alaptarea si durerile de san: ghidul mamicii

Alaptarea si durerile de san: ghidul mamicii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Durerile la san reprezinta unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care proaspetele mamici aleg sa intrerupa alaptarea, in cele mai multe cazuri chiar in timpul primei saptamani de viata a bebelusului. Laptele matern reprezinta sursa ideala de hrana pentru bebelus si in momentul in care mama resimte dureri de san sau prezinta alte afectiuni care o impiedica sa-i furnizeze bebelusului hrana naturala si sanatoasa, acest lucru conduce si la o modificare a starii emotionale. Dar putine dintre proaspetele mamici, mai ales cele la prima sarcina, stiu ca durerile mamelonului reprezinta aproape intotdeauna o problema pe termen scurt, si pot fi, de obicei, tratate, reprezentand o chestiune de scurta durata.

 

dureri

Durerile de san in alapare - probleme ale mamelonului

Alaptarea in sine nu ar trebui sa fie dureroasa, insa este normal sa se resimta un oarecare disconfort atunci cand copilul suge, in special in primele zile dupa nastere, inainte de a veni laptele (cat timp exista colostru). Acest tip de durere se asociaza trecerii de la hormonii de sarcina la cei ai lactatiei si va scadea in intensitate, de obicei dupa primele cateva sesiuni de alaptare.

Cele mai comune afectiuni ale sanilor cu care se confrunta o proaspata mamica sunt mameloanele iritate in primele doua saptamani de alaptare. Mamelonul si areola (cercul maro inchis din jurul mamelonului) pot fi de culoare rosie si se poate ca mama sa simta o senzatie de inflamare. Dupa prima saptamana de alaptare acest disconfort ar trebui sa scada. Ceea ce nu este normal insa sunt mameloanele vinetii, daca apar sangerarile sau ciupercile de gen pecinginea (infectie fungica a pielii). In plus, mameloanele nu ar trebui sa va doara atunci cand alaptati.

Durerile de san in alaptare - cauze

* Pozitionarea bebelusului la san este incorecta. Durerile la nivelul mameloanelor apar atunci cand copilul nu este pozitionat in mod corect la san. Cand copilul suge, barbia si buza inferioara a bebelusului ating areola primele. Apoi, buza superioara a bebelusului trebuie sa cuprinda areola cu totul in gura atunci cand se hraneste. In cazul in care va doare atunci cand copilul suge, indepartati-l de la san cu blandete si incercati din nou; intr-un final, dupa mai multe incercari ar trebui sa iti simti copilul cum suge lent si profund. De asemenea, mameloanele ar trebui sa aiba aceeasi forma inainte si dupa fiecare hranire.

* Pozitia incorecta a corpului bebelusului in timpul alaptarii. O pozitie de alaptare incorecta va conduce la dureri de spate, de sani si alte probleme. De aceea, cea mai indicata pozitie de alaptare este aceasta: tineti copilul astfel incat urechea, umarul si soldul sa se afle in linie dreapta in timp ce il hraniti. Aceasta pozitie ajuta copilul sa-si pozitioneze capul si gura, astfel incat alaptarea sa fie confortabila, atat pentru el, cat si pentru mama.

* Angorjarea. Atunci cand apare lactatia sau daca asteptati prea mult intre mesele bebelusului, poate aparea fenomenul de umplere a sanilor numit si angorjare. Sanii vor avea aspect stralucitor, deoarece vor fi mari si frumosi, insa ii veti simti grei si durerosi. De asemenea, este posibil ca areolele si mameloanele sa fie atat de umflate incat bebelusul nu va putea sa-si pozitioneze corect gura si suptul va fi dureros pentru sanii vostri sensibili. In primele saptamani, pana cand bebelusul isi formeaza un program de hranire stabil, folositi tehnica mulsului (manual sau cu o pompa) pentru a detensiona sanii. Hraniti-va copilul ori de cate ori doreste, la cerere, si atasati-l corect la san pentru a ajuta la prevenirea angorjarii si instalarea unei infectii la san.

* Probleme cu limba sau gatul bebelusului. Bebelusul trebuie sa deschide gura larg si sa scoata limba pentru a putea sa se hraneasca bine si pentru a elimina eficient laptele matern. Daca acesta s-a nascut cu o afectiune la limba (de exemplu aspectul limbii este ca acela al unei cravate), ii va fi greu sa scoata limba si sa prinda mamelonul (si in cazul buzei de iepure sau a palatului despicat). Este posibil ca bebelusul sa ia pauze lungi in timpul mesei deoarece va simti ca se sufoca, va plange sau va adormi in timpul alaptarii. O alta afectiune care poate ingreuna alaptarea este constatata la copiii care s-au nascut cu torticolis (contractura mai mult sau mai putin dureroasa a muschilor gatului, care limiteaza miscarile de rotatie ale capului). Un copil cu torticolis isi misca cu greu capul si aceasta conditie poate provoca, de asemenea, probleme de alimentare.

*Stresul si expunerea la frig. Expunerea sanilor la frig poate provoca arsuri sau intepaturi la nivelul durerimameloanelor. Acestea pot capata o culoare pala de alb, rosu sau violet. Pentru a reduce durerea puteti folosi un tampon sau o carpa calda, umeda, aplicata pe sani. Nu fumati si evitati frigul, stresul si cofeina (cofeina poate fi gasita in cafea, bauturi sportive, dar si in alte bauturi si alimente) pentru a ajuta la prevenirea acestor simptome.

* Afectiuni ale pielii si infectii. Mameloanele pot fi rosii si puteti resimti mancarimi, daca aveti dermatita sau psoriazis. O infectie fungica se poate raspandi de la pieptul mamei la gura copilului. Totodata puteti simti arsuri sau junghiuri la nivelul sanilor. Blocarea porilor sau canalelor galactofore poate conduce la o infectie care cauzeaza durerea din mamelon. Daca alaptati mai rar, din cauza mameloanelor iritate, blocarea canalelor mamare poate conduce la o infectie numita mastita (provoaca simptome asemanatoare gripei).

Doamna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru - seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti www.ingrijireacopilului.ro ne informeaza:

"Suptul nu modifica foarte mult sanul ci cresterea exagerata in greutate si apoi slabirea afecteaza forma si marimea acestuia. Este bine ca mama sa nu ia mai mult de 13-15 kg in sarcina si sa scada lent. "

Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru Asociatia Romana de Nutritie si Dietetica ne mentioneaza:

"Mai ales la inceput pot aparea diverse dureri/stari de disconfort, ciupituri etc., pana bebelusul se obisnuieste cu suptul. Mastita e o complicatie serioasa ce poate aparea sau alte abscese etc. Mai avem si chestiunea estetica, sanii se pot lasa, pot deveni inegali, asimetrici etc. Insa, ar trebui sa ne gandim in primul rand la beneficiile enorme ale alimentatiei la san pentru bebelus - "laptele si inima de mama nu pot fi inlocuite"."

Durerile de san in alaptare- cum este afectata alaptarea

Puteti sa va simtiti tensionate si stresate in cazul in care sanii va dor si alaptarea devine dureroasa. Acest sentiment de tensiune poate impiedica laptele sa curga corespunzator prin canalele mamare, reflexul de ejectie al laptelui este inhibat. Daca bebelusul suge mai greu pentru a obtine lapte suficient de la san, acest lucru poate face ca durerea sa fie simtita si mai rau de catre mamelon. Nu asteptati sa treaca de la sine in cazul in care mameloanele sunt crapate, umflate si dureroase. Sigur va veti confrunta cu dorinta apriga de a opri alaptarea atunci cand aveti mameloanele iritate. Medicii sugereaza ca un bebelus sa fie alaptat exclusiv la san pentru cel putin sase luni. Discutati cu medicul sau cu o consultant in alaptare daca vreti sa intrerupeti alaptarea, va poate ajuta sa treceti peste probleme si sa continuati sa va hraniti copilul la san fara dureri.

Durerile de san in alaptare - ingrijirea sanilor

* Pastrati mameloanele curate si uscate.
* Scoateti sanul din gura copilului usor, cu blandete. In general la maternitate asistentele va arata cum sa tineti copilul corect la san. De asemenea, ar fi bine sa stati de vorba cu medicul despre cele mai igienice si sanatoase metode de protejare a mameloanelor si areolelor.
* Hraniti-va copilul atunci cand ii este foame. Plansul reprezinta un semn tardiv de foame al copilului. Un sugar poate fi alaptat de 8-12 ori in fiecare zi. Observati semnele pe care vi le transmite copilul cand ii este foame pentru a afla cand vrea sa suga. Bebelusii fac zgomote cu gurita, mimeaza suptul, ganguresc sau suspina atunci cand le este foame. Uneori cand se apropie ora mesei bebelusul este agitat si isi suge manutele sau degetele. aventAlaptati copilul cat de des posibil (nu excesiv deoarece laptele nu are timp sa fie digerat de stomacul sau), fiindca acest lucru poate ajuta la prevenirea angorjarii sanilor si mameloanele iritate.
* Folositi o pompa de san corespunzatoare. Mamelonulul umflat si iritat poate cauza durere atunci cand utilizati o pompa de san nepotrivita. Cele mai bune sunt considerate cele electrice, deoarece mimeaza perfect ritmul si forta de sugere ale bebelusului, cum este Philips Avent Natural pompa electronica pentru san care este prevazuta cu un mod de stimulare blanda a lactatiei si trei viteze diferite de extragere a laptelu.

Durerile de san in alaptare - sfaturi

* Incercati si alte modalitati de pozitionare a bebelusului in timpul alaptarii. Informati-va despre pozitiile ideale pentru alaptarea bebelusului. Puteti gasi moduri de a face alaptarea mai usoara pentru voi, prin sprijinirea si pozitionarea copilul in diverse pozitii.
* Aplicati comprese cu apa calda, pliculete de ceai pentru a preveni instalarea unei infectii la nivelul mameloanelor.
* Folositi un unguent prescris de catre medic, cum este lanolina, poate preveni uscarea mamelonului si formarea de cruste. Intrebati medicul despre unguentele sau pansamentele pe care le puteti folosi ca optiuni de tratament pentru mameloane crapate in timpul alaptarii.
* Analgezice cum ar fi ibuprofenul, paracetamolul va pot ajuta sa va simtiti mai bine.

Doamna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru - seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti www.ingrijireacopilului.ro ne ofera urmatoarele sfaturi:

"In timpul alaptarii mama isi va ingriji sanul purtand un sutien deschis care doar sa ridice sanul nu sa il comprime. Mama va face un dus pe zi si dupa supt va unge mamelonul cu lapte matern sau cu Garmastan."

Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru Asociatia Romana de Nutritie si Dietetica ne recomanda:

"Cateva recomandari generale: se va spala mamelonul inainte de supt cu ceai de musetel, dupa supt se va dezinfecta cu alcool 70% si se acopera cu tifon steril, mamele vor purta sutiene adaptate pentru supt, iar in caz de mameloane ombilicate vor folosi adaptoare pentru a se forma mamelonul."  

Durerile de san in alaptare - cand ar trebui sa va ingrijorati

Trebuie sa ajungeti de urgenta la medic atunci cand:
* Aveti febra.
* Simtiti prezenta unui nodul la unul din sani sau la oricare alta parte a corpului.
* Prezentati dureri sau arsuri la ambele mameloane.
* Va dor mameloanele atunci cand alaptati sau intre mesele bebelusului. De asemenea mameloanele sunt de culoare rosie, uscate, crapate si prezinta sangerari.
* Unul sau ambii sani sunt rosii, umflati sau tari, durerosi si ii simtiti calzi sau fierbinti.
* Mamelonul prezinta un lichid galben (puroi) care iese din el.
* Mamelonul sau areola dor la atingere sau atunci cand bebelusul suge incat va determina sa opriti alaptarea bebelusului.

Daca descoperiti din timp cauza afectiunii sau durerilor de san, implicit cele legate de mameloane, cu ajutorul unui tratament si a unei ingrijiri corespunzatoare, acestea se pot vindeca. Astfel veti putea alapta mai confortabil iar perioada de alaptare va fi resimtita drept una cu adevarat minunata.

Voi cu ce probleme v-ati confruntat pe parcursul alaptarii micutului?

Multumim doamnelor doctor Ana Culcer si Alexandra Bulboaca pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Sursa poza: womenfirsthc.com; coloursofhopefoundation.wordpress.com

 

Articolul urmator
Încă îmi alăptez copilul de 5 ani
Încă îmi alăptez copilul de 5 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!
    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!

    Femeile care suferă de cancer la sân pot alăpta, dar numai în anumite condiții și cu acordul medicului oncolog. Cancerul la sân este una din cele mai des...

    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

    Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

    Drama mămicii pe care străinii o judecă pentru că a adus un copil pe lume, la 19 ani: „Mă întreabă de ce nu am avortat”
    Drama mămicii pe care străinii o judecă pentru că a adus un copil pe lume, la 19 ani: „Mă întreabă de ce nu am avortat”

    Ca mamă probabil te confrunți deseori cu critici și reproșuri din partea celor din jur cu privire la felul în care îți crești copilul. Și nu pentru că ai fi o mamă rea,...

    O femeie a participat la ultramaraton în timp ce pompa lapte la sân
    O femeie a participat la ultramaraton în timp ce pompa lapte la sân

    Dacă credeați că există ceva ce mamele nu pot face, vă spunem că o femeie din Marea Britanie a participat la un maraton de 100 de kilometri în timp ce pompa lapte la sân...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei
    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei

    O vacanță în doi poate schimba complet mersul relației. Un cuplu care a plecat în prima vacanță fără copii, compleșiți de sentimentele de vină și remușcări s-a...

    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt
    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt

    Multe viitoare mămici se confruntă cu migrene în sarcină, care sunt mai complicate decât durerile de cap obișnuite fiindcă nu pot fi tratate cu inflamatoare, iar uneori pot...

    © 2024 Qbebe