5 lucruri pe care mamele trebuie sa le stie despre laptele pe care il primesc bebelusii lor

5 lucruri pe care mamele trebuie sa le stie despre laptele pe care il primesc bebelusii lor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Laptele constituie o componenta esentiala a alimentatiei bebelusilor, chiar si dupa inceperea diversificarii. Iata, aici, 5 dintre cele mai importante informatii referitoare la laptele consumat de copiii mici:

1. Laptele trebuie sa faca parte din meniul bebelusului pana la 2 ani, cel putin

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta, continuand, in paralel, si alaptarea cât mai mult timp posibil. Nestle sustine aceasta recomandare.

Trebuie sa stiti ca alimentatia din primele 1000 zile din viata unui copil, de la inceputul sarcinii si pana la implinirea varstei de 2 ani, au un impact semnificativ in dezvoltarea sanatoasa a viitorului adult. Laptele matern este alimentul ideal care raspunde tuturor nevoilor nutritionale ale bebelusilor, in primele luni de viata. Dupa varsta de 1 an, atunci cand alaptarea nu mai este posibila, laptele de crestere, adecvat varstei lor, constituie un esential pentru o dezvoltare optima si crestere sanatoasa.

Laptele de crestere este special conceput pentru nevoile copilasilor, spre deosebire de cel consumat de adulti, cum ar fi laptele de vaca.
In conformitate cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara cu privire la cerintele nutritionale si aportul alimentar al sugarilor si al copiilor mici, laptele de crestere reprezinta unul dintre mijloacele prin care poate fi crescut aportul de nutrienti, respectiv de acizi grasi polinesaturati, fier, vitamina D, iod, care au fost constatati (1,2) a nu se incadra in dozele recomandate in cazul unor copii din noua generatie. Restrictiile si reglementarile alimentare determina producatorii de formule de lapte sa studieze riguros compozitia laptelui destinat copiilor mici inainte de introducerea pe piata.

Compania Nestle continua sa ofere sugarilor si copiilor mici produse de înalta calitate, inovative, îndelung studiate pentru o nutritie sanatoasa. Sunt peste 200 de lucrari de cercetare publicate si peste 90 de brevete de inventie depuse anual, Nestle investind continuu în cercetare si dezvoltare. Nestle este primul si singurul producator de substitut de lapte matern inclus in indexul FTSE4Good, incepand cu luna martie a anului 2011. FTSE4Good este un index de investitie responsabila care isi propune sa sprijine investitorii in identificarea companiilor care respecta standardele de responsabilitate corporativa recunoscute la nivel global. Prin acceptarea companiei in index, Nestle a demonstrat, inca o data, ca indeplineste toate criteriile globale necesare comercializarii substitutelor laptelui matern.  

2. Laptele matern este cel mai bun pentru bebe. Ce facem, insa, cand nu mai putem alapta?

„Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza faptul ca laptele matern este o componenta semnificativa a alimentatiei bebelusului pentru intervalul de varsta 6-24 luni si trebuie mentinuta si dupa inceperea diversificari. Insa, in situatiile in care alaptarea nu mai este posibila sau este intrerupta (un procent de 22% dintre mamele din statele dezvoltate nu alapteaza), exista surse acceptabile de lapte. Acestea includ laptele integral, laptele/iaurtul fermentat si, bineinteles, formula de lapte praf destinata sugarilor. Aceasta din urma constituie o optiune de luat in seama cand este disponibila, accesibila din punct de vedere financiar si, mai ales, ofera un avantaj nutritional (dar si de alta natura) in comparatie cu alte tipuri de lapte de origine animala". (Principii orientative pentru hranirea copiilor cu varsta 6-24 luni care nu sunt alaptati, Geneva, 2005, Organizatia Mondiala a Sanatatii).

Laptele matern este un lapte „perfect" ce contribuie la dezvoltarea armonioasa a creierului si a sistemului nervos în primele luni de viata. Laptele matern este mai usor de digerat decât laptele de vaca si perfect adaptat tubului digestiv al sugarului, diminueaza riscurile de balonare, constipa?ie sau diaree. Alte avantaje? Adesea, mai putine plânsete si un somn mai linistit pentru copil... si chiar pentru parinti!

Un alt punct forte: bogat în anticorpi materni, întareste sistemul imunitar înca nedezvoltat al bebelusului. Acesta este motivul pentru care copiii alaptati sunt mai putin predispusi la infectiile bacteriene precum si la alte boli ale copilariei, cum ar fi otita, rinofaringita sau gastroenterita. De asemenea, copiii alaptati dezvolta mai putine alergii alimentare decât cei hraniti cu lapte de vaca.

Compozitia laptelui matern se schimba în timpul alaptarii în functie de nevoile bebelusului (mai bogat în zer la început, si din ce în ce mai concentrat dupa aceea, pentru a fi mai hranitor). Astfel, el bea cantitatea potrivita, care-i acopera si nevoile de lichide si de hrana. Se opreste singur când e satul.

Asadar, cea mai buna hrana pentru bebelusi este laptele matern, un adevar asupra caruia Henri Nestlé a insistat inca de la infiintarea companiei Nestlé, in 1867.
In tot acest timp, compania Nestlé a raspuns la dorintele mamelor de pretutindeni, datorita unui set de reguli bine structurate, concepute dupa nevoile acestora.
Astfel, Nestlé :
• Incurajeaza si sprijina alimentatia exclusiv naturala, considerata ca fiind cea mai buna alegere in ceea ce priveste hrana nou-nascutilor si sugarilor in primele luni de viata
• Avertizeaza mamele asupra consecintelor folosirii incorecte sau neadecvate a formulelor de lapte pentru sugari
• Considera ca exista o piata reala pentru formulele de lapte pentru sugari, atunci cand alaptarea la san are nevoie de o alternativa sigura sau cel putin potrivita, atat pentru mama cat si pentru sugar
• Considera ca parintii au dreptul sa decida cum isi hranesc copiii, in urma unei informari adecvate si obiective
• Sprijina efortul Guvernului de implementare a legislatiei nationale si europene in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii laptelui
Dupa varsta de 1 an, daca nu mai este posibila alaptarea, laptele de crestere poate fi oferit copiilor si dispune de o compozitie echilibrata de proteine si grasimi de calitate ridicata, fiind imbogatit cu vitamine si minerale.

3. Care sunt optiunile cele mai bune pentru masa de lapte a bebelusului

In primul rand, fiecare mama/parinte trebuie sa apeleze la sfatul medicului pediatru inainte de a opta pentru un anumit produs sau de a-l inlocui pe cel utilizat in mod curent. Necesitatile si sensibilitatile difera de la un copil la altul, iar un sfat avizat se poate dovedi crucial in unele situatii, cum sunt, de exemplu, cazul alergiei la proteinele din lapte sau cel al intolerantei la lactoza. Deciziile de cumparare, insa, apartin fiecarui parinte si trebuie bazate pe necesitatile copilului.

Atunci cand alaptarea nu mai este posibila, dupa varsta de 1 an, laptele de crestere Nestle acopera, in mare parte, necesarul de vitamine si minerale pentru copiii mici. Mai exact, 2 portii asigura 90% din necesarul zilnic de calciu si 70% din necesarul de fier. Acesta ofera, de asemenea, un continut optim de proteine din punct de vedere calitativ si cantitativ (un aport crescut poate cauza, mai tarziu, obezitate), acizi grasi esentiali LC-PUFA (descoperiti si in laptele matern), o combinatie echilibrata de vitamine si minerale importante pentru cresterea si dezvoltarea optima si pentru functionarea normala a sistemului imunitar. El reprezinta baza nutritionala pentru tranzitia de la sugar la copil mic, nutrientii esentiali disponibili intr-o portie fiind calculati si oferiti in functie dimensiunea stomacului sau.

O situatie speciala este cea a copiilor cunoscuti cu un istoric familial de alergie care nu pot fi alaptati exclusiv. Carlos Lifschitz si Hania Szajewska, autorii unui studiu publicat recent in Revista de Pediatrie, recomanda in acest sens folosirea unei formule de lapte cu alergenicitate redusa confirmata, una partial sau extensiv hidrolizata ca modalitate de a minimiza reactiile de tip alergic, in special dermatita atopica. Nestle are in portofoliu produse special destinate copiilor predispusi la alergii.

4. De ce este laptele de crestere cea mai buna optiune pentru copilul mic de peste 1 an?

Conform Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, in pofida unei cantitati adecvate de energie si nutrienti ce poate fi furnizata de catre o alimentatie echilibrata, aportul de ALA (acid alfa-linoleic), DHA (docosahexaenoic), fier, vitamina D si iod pentru unii copii din Europa este inadecvat. Aceasta opinie a fost emisa in baza studiilor ce au implicat evaluarea aportului de nutrienti la copiii de varsta mica. Laptele de crestere Nestle reprezinta unul dintre mijloacele prin care se creste aportul acestor nutrienti esentiali alaturi de o alimetatie echilibrata si diversificata dupa varsta de 1 an. Acesta este produs in conditii de stricta siguranta si calitate alimentara, adresandu-se necesitatilor nutritive specifice varstei.

Laptele de vaca nu poate fi digerat complet, poate irita mucoasa intestinala (cauzand hemoragii minore in scaun) si nici nu contine cele mai sanatoase tipuri de grasimi necesare cresterii copiilor. De asemenea, copiii cu varsta intre 1-3 ani au nevoi nutritionale mai mari decat adultii (4), raportat la greutatea lor, datorita ritmului accelerat de crestere si dezvoltare. In acelasi timp, insa, dispun de un stomac mult mai mic, si anume 20% din capacitatea pe care o are un adult. De exemplu, pe kg corp, copiii au nevoie de o cantitate de fier de 4 ori mai mare, calciu de 2 ori mai mare, iar iod, vitamina A si vitamina C de 5 ori mai mare. (3) Chiar si dupa varsta de 1 an, laptele va reprezenta un aliment de baza in alimentatia zilnica, fiind indicat un aport de 400-500 ml lapte.

Conform studiilor desfasurate in Romania, 70% dintre copiii 1-3 ani consuma alimente nepotrivite cu varsta lor, iar 60% dintre cei de 1 an sufera de deficienta de fier.(3)
 

5. De ce, pana la 2 ani, nu este indicat alt tip de lapte

Laptele de vaca contine prea multe proteine care solicita excesiv ficatul si rinichii copilului mic; acest exces predispune copiii la obezitate, ulterior, in viata. De asemenea, laptele de vaca contine o cantitate mare de sare, solicitand suplimentar sistemul renal (inca nedezvoltat) si are un continut insuficient de vitamine, minerale si oligoelemente importante, cum sunt fier, zinc, iod, vitamina D, importante pentru dezvoltarea echilibrata a copilului mic.

Laptele de capra contine si mai putin acid folic decat cel de vaca (cu 10% mai putin), iar Academia Americana a Pediatrilor nu recomanda utilizarea produselor din lapte de capra bebelusilor sub 1 an din cauza iritatiei intestinale asociate consumului si a riscului de anemie.

In acest sens, in urma studiilor (1,2), s-a constat un numar de 18 milioane de copii mai mici de 5 ani care sufera de supraponderabilitate (cauza principala fiind excesul de proteine mentionat anterior) si un procent de 17% de copii prescolari care sufera de anemie feriptiva (din cauza unui aport insuficient de fier). Trebuie mentionate si de vitamina D care pot cauza o dezvoltare inadecvata a sistemului osos, iar in cazuri grave, chiar rahitism.

 

1 WHO. WHO Global database on anemia. Geneva, World Health Organization, 2008 Aggett, P. J., Agostoni, C., Axelsson, I., Bresson, J. L., Goulet, O., Hernell, O., Koletzko, B., Lafeber, H. L., Michaelsen, K. F., Micheli, J. L., Rigo, J., Szajewska, H., Weaver, L. T. Iron metabolism and requirements in early childhood: Do we know enough?: A commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J.Pediat.Gastroenterol.Nutr. 2002; 34: 337-34
Hercberg, S., Preziosi, P., Galan, P. Iron deficiency in Europe. Public Health Nutr. 2001; 4: 537-545
Lozoff, B., De, Andraca, I, Castillo, M., Smith, J. B., Walter, T., Pino, P. Behavioral and developmental effects of preventing iron-deficiency anemia in healthy full-term infants. Pediatrics. 2003; 112: 846-854

2 Dietz W.H. Health consequence of obesity in youth: childhood predictors of adult disease. Pediatrics 1998; 101:518-525
Reilly J.J., Armstrong J., Dorosty A.R., Emmett P.M., Ness A., Rogers I., Steer C., Sheriff A. Early life risk factors for obesity in childhood: cohort study. British Medical Journal 2005; 330:1357

3


4 - Conform Souci, Fachman, Kraut, 7th Edition, 2008 - referinta pentru lapte de vaca cu 3.5% grasime

 

Articolul urmator
De ce bebelușii nu trebuie să doarmă pe spate
De ce bebelușii nu trebuie să doarmă pe spate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie
    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie

    Care sunt lucrurile pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie? Ce lucruri vorbim în preajma lui sau cu el, şi nu realizăm că îl pot afecta negativ?

    20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe
    20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe

    În ultimii ani auzi vorbindu-se tot mai des despre autism, o tulburare de dezvoltare de natură neuropsihiatrică, afectând comportamentul, interacțiunea socială și...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    „Vă înțelegem durerea când nu mai auziți bătăile inimii...”, scrisoarea deschisă a unei asistente către mamele care și-au pierdut bebelușii
    „Vă înțelegem durerea când nu mai auziți bătăile inimii...”, scrisoarea deschisă a unei asistente către mamele care și-au pierdut bebelușii

    Venirea pe lume a unui copil este așteptată cu bucurie, cu emoție, cu nerăbdare. Ce se întâmplă însă când, după o ecografie din perioada sarcinii, o mamă...

    Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard
    Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard

    Munca înnobilează omul și acest proverb este valabil și pentru mamele care au în grijă unul sau mai mulți copii. Studiile efectuate în domeniu arată că mamele care...

    7 lucruri de care au nevoie bărbații în relațiile cu partenerele lor
    7 lucruri de care au nevoie bărbații în relațiile cu partenerele lor

    Cum determini un bărbat să se îndrăgostească nebunește de tine? Crezi că partenera ideală trebuie să arate perfect, să îi ofere relații intime seară de seară și să...

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    © 2024 Qbebe