20 metode de adormit copilul

20 metode de adormit copilul

Madalina Nazalu

Ti-am pregatit 20 de metode de adormit copii. Stim cat este de greu uneori sa ii convingi ca si in bratele lui Morfeu este la fel de bine ca in bratele tale. Energia si incapatanarea cu care refuza sa se lase cuprins de vraja somnului iti rapesc din orele tale de somn si afecteaza, per total, programul-orar pe care incerci sa il urmezi.

Incearca metodele de adormit copiii pe care ti le prezentam si spunene care dintre ele s-a dovedit eficienta in cazul tau.

 

1. Caldura mamei. Caldura este echivalenta cu siguranta si confortul, de aceea specialistii iti recomanda sa treci copilul prin diverse ipostaze care implica caldura materna: fa-i o baie calda, tine-l in brate, alapteaza-l, apoi aseaza-l in patutul cald. Continuitatea aceasta este un adevarat stimulent pentru somn.

2.... si vocea tatalui. Da, studiile au aratat ca vibratiile vocii masculine, mai profunde si mai linistitoare, au efectul de a adormi copilul. Pozitia ideala este urmatoarea: tine capul copilului in dreptul gatului si sprijina usor barbia de crestetul lui. Fie ca vorbesti pur si simplu sau ii canti un cantec de leagan, fa-o pe un ton domol, suficient cat sa poata percepe vibratiile vocii paterne.

3. Foloseste hamul. Ideea este sa obosesti un bebe care este atat de energic incat activitatile din timpul zilei nu au reusit sa induca senzatia de somn. Plimba-te prin casa timp de aproximativ o jumatate de ora (de preferinta, cu jumatate de ora inainte de ora de somn). Dupa ce adoarme, muta-l cu usurinta in patut.

4. Leganatul este metoda care nu se invecheste niciodata. Fie ca plimbi copilul in brate si il legeni, fie ca folosesti un patut, leganatul a dat de cele mai multe ori rezultate.

5. Intinde-te langa el. Ai incercat metodele de mai sus, insa nu au functionat? De multe ori, copilul se incapataneaza sa nu adoarma decat daca te simte langa el. Dupa ce l-ai hranit si leganat, aseaza-te langa el si asteapta sa adoarma. Vei fi uimita de eficienta tehnicii.

6. Leaganul care vibreaza. Vibratiile sunt adevarati stimulenti pentru somnul celui mic. Parintii moderni nu gasesc de cele mai multe ori timpul sa urmeze un intreg ritual de adormit copilul, asa ca energia si feedback-ul corpului uman pot fi substituite de acest leagan. Miscarea constanta il va stimula precum un leagan, fara efort insa din partea. Cu toate acestea, este mai bine sa imprumuti unul timp de o saptamana. Nu toti copiii musca momeala.

7. Ai auzit de zgomotul alb? Este acel zgomot repetitiv care indeamna copilul la somn:un ventilator, aer conditionat, un acvariu, ticaitul unui ceas sau un metronom. Le poti inregistra direct pe caseta, pentru a avea la indemana. Monotonia a fost dintotdeauna un motor al starii de somnolenta.

8. Muzica poate da randament mai bune chiar decat zgomotul alb, atata timp cat sunt inregistrarile cantecelor de leagan preferate.

9. Ai un bebe dependent de mama? Ca sa te poti odihni in continuare chiar si atunci cand se trezeste si simte nevoia sa strige dupa mami, inregistreaza o caseta cu cateva cantece de leagan cantate de tine insati sau pune la capatul patutului bluza purtata in ziua respectiva. Bebelusii sunt sensibili la auz si miros, in special cand vine vorba de figura materna.

10. Incalzeste intotdeauna patutul inainte. Asternuturile reci alunga somnul instantaneu, de aceea cel mai bine este sa le preincalzesti cu un prosop cald sau foloseste asternuturi din materiale calduroase, precum flanelul sau casmirul.

11. Creeaza un mediu propice. Coordonatele ce tin de temperatura si umiditate au o importanta fundamentala: temperatura de 22 grade si umiditatea de 50% sunt ideale. Aerul prea uscat ii deranjeaza caile nazale, motiv pentru care se va trezi in mijlocul somnului, in timp ce o umiditate prea mare constituie un mediu sanitar indoielnic, facilitand producerea bacteriilor si a alergenilor. Poti achizitiona un vaporizator automat, ce va produce si acel zgomot alb despre care vorbeam mai sus.

  
 

12. Introdu o rutina si un program fix. Organismul uman este deosebit de receptiv la repetitivitate, pe care o asimileaza si o transforma ulterior in stil de viata. Fie ca alegi 11 ziua sau 4 dupa-masa ca ora de somn pe timpul zilei, este suficient sa te intinzi langa bebe timp de o saptamana la intervalul orar respectiv pentru a se obisnui cu el si a il adopta apoi. Un alt avantaj este faptul ca rutina de somn pe timpul zilei ii va prelungi si somnul de noapte.

13. Hraneste-l la un interval de cel putin 3 ore pe timpul zilei, altfel se va trezi pentru a isi cere drepturile. Nu te lasa inselata de aparenta inecesitate a hranitului in cazul in care nu da semne ca ar simti nevoia. Copilul tinde sa fie absorbit de activitatile sale, in special daca a inceput deja sa mearga de-a busilea sau sa se joace, si sa uite de hrana. Isi va aminti insa inainte sau chiar in timpul somnului, asa ca asigura-te ca bifezi aceasta sarcina pentru a evita dificultati in a iti adormi copilul.

14. Invata sa citesti primele semne de oboseala. Este posibil ca cel mic sa simta nevoia de somn inainte de intervalul orar cu care te-ai obisnuit. Semnele precum lipsa de interes in jucarii sau in partenerii de joaca, tacerea constanta si nelinistea indica faptul ca simte nevoia de a fi culcat. Daca trece acest moment, va deveni morocanos si iti va fi mult mai greu sa il linistesti si sa ii induci din nou senzatia de somn.

  

15. Ritualurile pre-somn. Baita sau hranitul sunt unele dintre cele mai comune ritualuri. In special baita calda induce senzatia acuta de somnolenta, iar repetitivitatea activitatii va comunica receptorilor sai ca urmeaza orele de somn de fiecare cand ii vei face baita.

16. Masajul. Universitatea din Miami a publicat recent studii conform carora masajul zilnic timp de 15 minute inainte de ora de culcare adorm mult mai usor, iar somnul este mai indelungat. Poti folosi un ulei de bebelus.

17. Pentru a prelungi orele de somn, hraneste-l inainte de a te duce la culcare. Chiar daca doarme deja, nu este nevoie sa il trezesti, va suge la san si in somn.

18. Infasoara-l strans pe bebe intr-o patura moale si comfortabila. Blocand miscarea excesiva a membrelor, care il poate trezi, tehnica s-a dovedit foarte eficienta de-a lungul timpului. Fie ca investesti intr-o paturica mult mai modernizata, care se poate incalzi singura, fie ca alegi o paturica normala, incearca tehnica si impartaseste-ne rezultatele obtinute. Chiar daca pare o metoda prea invechita, unii copii de impaca foarte bine cu ea.

 

19. Alaptatul.De cele mai multe ori, copilul va adormi chiar in timp ce este alaptat. Este o metoda sigura, traditionala si verificata. Activitatea linistitoare, laptele in sine ca produs si caldura sanului asigura un somn linistit si prielnic, care cu siguranta te va multumi si pe tine.  

20. Condusul. Mersul cu masina este un stimulent foarte puternic pentru somnul celui mic. Condu cu viteza medie, constanta, pana adoarme. Te vei intoarce cu bebe dormind linistit. Daca vezi ca doarme profund, il poti muta din port-bebe in patutul lui, daca nu il poti lasa sa doarma in port-bebe.

Articolul urmator
Ca să fac duș, mi-am pus copilul în scoica auto. Și mamele trebuie să se spele!
Ca să fac duș, mi-am pus copilul în scoica auto. Și mamele trebuie să se spele!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O tânără mamă este acuzată de crimă după ce a adormit în cadă, cu bebelușul la pieptul ei
    O tânără mamă este acuzată de crimă după ce a adormit în cadă, cu bebelușul la pieptul ei

    O mamă este acuzată că și-a ucis bebelușul de 10 luni, după ce a adormit cu el în brațe, în cadă. Tânăra în vârstă de doar 19 ani care, potrivit...

    Am folosit un autobronzant, apoi am adormit în pat cu copiii mei. Mare greșeală!
    Am folosit un autobronzant, apoi am adormit în pat cu copiii mei. Mare greșeală!

    Aplicarea autobronzantului nu a fost niciodată un proces ușor. Există câteva reguli de aur pe care trebuie să le urmezi înainte, în timpul aplicării, dar și după,...

    Ne-am adormit copiii în pandemie și dimineață i-am trimis la școală în război
    Ne-am adormit copiii în pandemie și dimineață i-am trimis la școală în război

    Aseară, în liniștea de acasă, mă gândeam că azi va fi Dragobetele și chiar am scris un mic articol despre această sărbătoare drăgălașă, ca un soi de terapie. Aveam o...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Metode de alinare a colicilor bebelușilor
    Metode de alinare a colicilor bebelușilor

    Ce putem face pentru a alina colicile bebelușilor? Sunt multe metode pe care le poți încerca, însă niciuna nu garantează că scapă bebelușul de disconfortul colicilor și...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    © 2024 Qbebe