Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Băița bebelușului reprezintă o provocare, în special pentru proaspeții părinți. De exemplu, nu este exclus ca micuțul să înghită apă. Dar dacă aceasta conține șampon? Pentru a nu te gândi mereu la ce este mai rău, trebuie să știi cum să acționezi prompt într-o asemenea situație. Din fericire, lucrurile nu sunt complicate, iar în cele mai multe cazuri, înghițirea unei cantități mici din apa de îmbăiere este inofensivă. 

Copilul a înghițit apă cu șampon: ce trebuie să faci

Ce se întâmplă, dacă bebelușul înghite apă cu șampon? Înainte să te îngrijorezi, privește partea bună a lucrurilor: în general, nu se întâmplă nimic. Chiar dacă începe să tușească sau să râgâie, imediat după ce înghite apă din cadă, disconfortul nu este de durată. Într-adevăr, în cădiță pot ajunge, pe lângă șampon sau săpun, murdărie, germeni, celule moarte ale pielii sau urină. În condițiile în care cantitatea de apă este suficient de mare, toate acestea se diluează și nu îi fac rău copilului. 

Efectele înghițirii apei cu șampon depind de cantitatea ingerată. Întrucât gustul apei cu un asemenea „ingredient” nu este pe placul celor mici, riscul de a o înghiți în cantități periculoase este scăzut. 

tata alaturi de bebelusul sau care sta in cada si plange

Ori de câte ori micuțul tău a înghițit apă cu șampon, străduiește-te să urmezi pașii de mai jos:

Păstrează-ți calmul

Desigur, nu este la îndemână să reușești să rămâi calmă, în special dacă nu ai încă multă experiență în ceea ce privește îngrijirea copilului. Gândește-te, însă, că se poate întâmpla, de mai multe ori, ca puiul tău să înghită apă cu șampon, întrucât este în perioada în care descoperă lumea. În același timp, ține minte că o mare parte din apă nu pătrunde în corpul său, deoarece o scuipă. 

dispozitiv de imbaiere pentru bebelusi mama care isi mangaie pe cap bebelusul ce plange la imbaiere

Cel mai greu este să-ți menții calmul, când îl vezi că plânge, dar plânsul nu este provocat de efectul apei cu șampon, ci de sperietura prin care trece. Pentru a-l ajuta să se liniștească, nu intra în panică și implică-te în următoarele demersuri:

Șterge-l bine la guriță

Procedând așa, poți să îndepărtezi, în cel mai scurt timp, urmele de șampon. 

Dă-i să bea puțină apă

Este o metodă simplă de a dilua mai mult apa cu șampon înghițită și de a elimina orice gust neobișnuit, care îi poate rămâne în guriță. Folosește numai apă plată!

Nu îl forța să vomeze

Renunță la această idee, întrucât vărsăturile predispun la deshidratare și pot crește riscul de dificultăți în respirație sau chiar de înec, în special la un bebeluș. De aceea, dacă acesta refuză apa, nu insista!

Citește ingredientele de pe recipientul de șampon

Majoritatea șampoanelor pentru bebeluși nu conțin substanțe periculoase. Cu toate acestea, în unele dintre ele se regăsesc și compuși precum:

  • Formaldehide: conservanți folosiți în produsele cosmetice pentru a le prelungi valabilitatea;
  • Parabeni: tot un tip de conservanți, cu rol de a împiedica proliferarea fungilor, a bacteriilor;
  • Ftalați: substanțe chimice adăugate în materiale plastice sau în produsele cosmetice pe post de conservanți.

Dacă bebelușul înghite, de exemplu, o gură de apă cu șampon cu oricare dintre ingredientele menționate, ia legătura cât mai repede cu medicul pediatru. Acesta îți poate spune la ce manifestări ale copilului să fii atentă, pentru a-ți da seama dacă este cazul să soliciți ajutor medical de urgență.

Monitorizează-ți copilul cu atenție 

Pentru a ști exact ce se întâmplă, dacă bebelușul tău înghite apă cu șampon, trebuie să-l supraveghezi permanent. Inclusiv o cantitate redusă poate favoriza apariția unei iritații minore la nivelul tractului digestiv. Din cauza acesteia survin disconfortul abdominal, greață ușoară și/sau diaree. 

Ceea ce este îngrijorător este o intoxicație produsă, dacă în burtică ajunge o cantitate însemnată de apă amestecată cu șampon. Poți recunoaște o astfel de problemă după următoarele simptome:

  • Dificultăți în respirație;
  • Vărsături repetate;
  • Vărsături cu urme de sânge;
  • Inflamarea gâtului;
  • Scaun cu urme de sânge.

Oricare dintre aceste stări impun solicitarea urgentă a unui medic!

În vederea prevenirii oricărui incident neplăcut creat de înghițirea apei cu șampon, ține cont și de aceste sfaturi:

Nu-l lăsa nicio clipă nesupravegheat în baie

Este o regulă esențială de protecție a bebelușului. De pildă, ca să fii sigură că nu ai uitat niciun element din „recuzita” pentru băiță, verifică dacă ai totul la dispoziție: prosoape, termometru de baie, săpun, jucării, cănuțe de baie etc. Asigurându-te din acest punct de vedere, nu ești tentată să ieși din baie nici măcar pentru câteva clipe.

În cazul în care uiți, totuși, ceva, nu-ți lăsa bebelușul singur, ci solicită pe altcineva să-ți aducă lucrul care îți trebuie. 

Nu pune multă apă în cădiță

Bebelușii sunt fericiți, când au parte de cât mai multă apă cu care să se joace. Dar menținerea unui nivel scăzut al acesteia, nu mai mult de 5 cm, micșorează posibilitatea de a o înghiți în cantități semnificative. 

Pentru un plus de siguranță, amintește-ți întotdeauna că un nivel redus al apei din cădiță nu este o „scuză” ca să-ți lași bebelușul nesupravegheat. 

Îngreunează accesul la sticla de șampon

Pe măsură ce bebelușul crește și devine tot mai curios să cunoască universul din preajma sa, este dornic să umble peste tot. Din acest motiv, poate ajunge oricând și la recipientul cu șampon. Evită o asemenea situație, mutându-l într-un loc care să-i fie cât mai puțin accesibil. În niciun caz nu-l lăsa în apropiere de cădiță sau oriunde ar putea avea acces când se joacă !

Folosește un scăunel de baie cu ventuze

Un scăunel de baie nu oferă numai siguranță, ci și confort pentru bebeluș, inclusiv în momentele în care îl speli pe cap. Ideale sunt modelele cu spătar și cu cotiere, care să se fixeze bine de cadă cu ajutorul unor ventuze. Datorită acestora, scăunelul nu alunecă, iar bebelușul nu cade și nu ajunge să înghită apă. 

Apelează la o apărătoare de șampon sau la un cozoroc de baie

Cele mai bune sunt cele ajustabile, care se pot fixa bine pe capul bebelușului. Folosindu-le de fiecare dată când îl speli pe cap, îl poți feri mai bine de înghițirea apei cu șampon. Pentru a-l determina să accepte mai ușor o apărătoare de șampon sau un cozoroc de baie, caută modele cu imprimeuri cât mai „prietenoase” cu copiii mici. 

baietel in cada ce poarta pe cap un cozoroc pentru baie bleu

Mizează pe un covoraș antiderapant pentru baie

Acest accesoriu trebuie să beneficieze de o fixare puternică de suprafața cădiței. Cu ajutorul lui, bebelușul nu mai alunecă și, prin urmare, este mai ocrotit în fața căzăturilor și a înghițirii apei. Printre cele mai recomandate materiale pentru covorașele antiderapante de baie sunt latexul și cauciucul. 

Alături de măsurile menționate ca să eviți să îți faci griji în legătură cu ceea ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon, optează numai pentru anumite șampoane. Astfel, este ideal să achiziționezi un produs din ingrediente cât mai naturale, fără parfum, fără coloranți, fără alcool, cu pH neutru și cu formulă hipoalergenică. Având aceste calități, șamponul este  sigur inclusiv pentru pielea și pentru ochii puiului tău.  

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: babybathmoments.com, enjoymomlife.com, focusonyourchild.com, momnewsdaily.com, naturalbabylife.com, poison.org, popsugar.co.uk, sfatulmedicului.ro

Articolul urmator
Botez cu peripeții: Un bebeluș lovește Biblia preotului și acesta o scapă direct în apa sfințită
Botez cu peripeții: Un bebeluș lovește Biblia preotului și acesta o scapă direct în apa sfințită

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina
    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina

    Dacă ai folosit sau folosești glicerină în prezent, este bine să știi ce se întâmplă, dacă o înghiți. Află mai multe despre această substanță și despre...

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?
    Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?

    Pasta de dinți, mai ales cea pentru copii, poate conține diverși potențiatori de aromă care îi oferă un gust delicios și care îi pot face pe copii să înghită...

    Ce înseamnă o vacanță cu bebelușul pe litoralul românesc: "Multă lume, manele, nu poți trece cu căruciorul, îmbulzeală și în apă””
    Ce înseamnă o vacanță cu bebelușul pe litoralul românesc: "Multă lume, manele, nu poți trece cu căruciorul, îmbulzeală și în apă””

    Să pleci cu bebelușul în vacanță este o adevărată aventură, chiar și când mergi la un hotel de 5 stele all inclusive într-o țară faimoasă pentru condițiile...

    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?
    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?

    Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi din întreaga lume. Atât de mult iubim această băutură aspră și aromată, încât consumul de cafea, la...

    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere
    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere

    Medicina avansată ne face să uităm câteodată că nașterea are riscurile ei și pot apărea complicații care pun viața mămicii și a copilului în pericol. Însă o...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    Gina Pistol și Smiley, criticați pentru că nu arată chipul fetiței lor: „Ce se întâmplă dacă arătați fetița? Doamne ferește, câtă secretomanie!”
    Gina Pistol și Smiley, criticați pentru că nu arată chipul fetiței lor: „Ce se întâmplă dacă arătați fetița? Doamne ferește, câtă secretomanie!”

    De când au devenit părinți, în luna martie a anului 2021, Gina Pistol și Smiley nu a publicat nicio imagine cu chipul fiicei lor, Josephine. Chiar dacă cei doi au explicat de...

    © 2024 Qbebe