Desfundarea corecta a nasului la bebelusi

Desfundarea corecta a nasului la bebelusi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Desfundarea nasului la bebeluși se realizează destul de ușor, însă mulți părinți neglijează această operațiune simplă, dar extrem de importantă pentru respirația bebelușului. Operațiunea de curățare a nasului făcută incorect, îi provoacă disconforturi bebelușului. Haideți să aflăm cum se realizează corect desfundarea nasului la bebeluși și ce anume ne poate ajuta în acest sens.

Desfundarea nasului la bebeluși - importanța operațiunii

Bebelușii nu sunt capabili să sufle singuri nasul și mucusul întărit sau eventualele picături de lapte inspirate pot provoca reale probleme, mai ales că cei mici dispun și de nări de dimensiune redusă (prin urmare, orice obstrucție nazală poate fi periculoasă). De asemenea, în cazul în care există diverse depuneri în nas, este afectat și procesul de hrănire (deoarece nu pot să respire adecvat) și chiar somnul. De altfel, în timpul suptului la sân sau din biberon, nasul este singura modalitate pentru a respira. Veți putea observa că uneori strănută ca să-și curețe singuri nasul (o reacție normală a corpului), însă trebuie să fiți mereu atente și să curățați nasul bebelușului periodic.

Desfundarea nasului la bebeluși - instrumente și soluții

Puteți folosi (cu acordul medicului pediatru) spray cu apă de mare disponibil în farmacii de la o mulțime de producători. Rețineți că există concentrații diferite ale soluției saline, prin urmare achiziționați una pe care se specifică clar faptul că este destinată copiilor mici (de obicei eticheta precizează vârsta căreia se adresează produsul) cu denumirea de izotona și în niciun caz una hipertona.
Cum procedați? În timp ce susțineți bebelușul cu capul ridicat, introduceți câte un puf în fiecare nară, apoi culcați bebelușul timp de 1 minut pentru a permite înmuierea secrețiilor nazale și a stimula bebelușul să strănute. Apoi puteți introduce fie o pompa nazală, fie un aspirator nazal. Deși majoritatea copiilor protestează, este important să curățați pasajele nazale. Ca sfat de reținut, pentru a evita contaminarea soluției saline, nu eliberați spray-ul cât timp este încă în nasul bebelușului (îl puteți contamina cu eventuali microbi prezenți în secreții).  bebelus-care-este-desfundat-in-nas-cu-ajutorul-unei-pompite-de-catre-o-femeie
În cazul în care folosiți ser fiziologic (cel mai des recomandat) sub formă de fiole, picurați una sau două picături în fiecare nară ridicând bărbia copilului și încercați să mențineți capul bebelușului nemișcat timp de aproximativ 10 secunde. Și serul fiziologic conține aceeași compoziție ca spray-ul cu apă de mare, apa cu NaCl și, în afara de cazul în care medicul va indica, nu curățați nasul mai mult de 2 - 3 ori pe zi, deoarce puteți provoca uscarea mucoasei nazale.

Pompele nazale sunt usor de întrebuințat și se utilizează printr-o simplă apăsare a porțiunii moi (în general din cauciuc), repetând de mai multe ori (maximum 2-3 ori pentru a nu irita mucoasa) în fiecare nară sau cât poate tolera bebelușul. După fiecare utilizare, pompa trebuie curățată cu apă și săpun.

În cazul în care nu le considerați suficient de eficiente, puteți folosi și aspiratoare nazale care întrebuințează același prinicipiu de funcționare, diferența constând în faptul că sunt electrice (și prețul considerabil mai ridicat). Acestea dispun în general de capete interschimbabile din silicon moale, care pot fi curățate separat după fiecare folosire și se folosesc la fel ca pompele nazale, uneori beneficiind și de melodii.

Dacă este vorba de secreții abundente, eventual corelate cu o viroză respiratorie/rinită, puteți apela la batista sugarului, un dispozitiv din plastic cu un tub ce se conectează la aspirator, putând regla intensitatea aspirației chiar de la aspirator. Și aceasta dispune de capete interschimbabile care trebuie curățate (prin fierbere, se recomandă). Batista bebelușului dispune, în general, de 3 componente: un furtun, un tub colector și un adaptor. Furtunul are în vârf un cap efilat care se introduce la baza nărilor și numai această parte se sterilizează, restul să spală cu apă rece, în jet puternic. Mulți medici însă nu sunt de acord cu folosirea acesteia în mod constant, deoarece consideră că agresează mucoasa nazală.

O altă variantă la care puteți apela constă în umidificarea aerului care ajută la înmuierea secrețiilor, fiind mai ușor de eliminat prin strănut sau tuse de către bebeluș sau chiar crearea unui mediu cu abur înainte de baie.

Desfundarea nasului - de reținut

  • Nu întrebuințați picături sau spray-uri, mai ales de tip decongestionant, fără acordul medicului pentru bebelușii mai mici de 6 luni. Acestea usucă mucoasa, alterează mecanismul de funcționare și pot cauza somnolență.
  • Nu folosiți bețișoare de urechi pentru nările bebelușului, deoarece puteți altera țesutul nazal și chiar cauza sângerare.
  • Nou-născuții par uneori să respire greu când sunt obosiți sau supra-stimulați, deoarece au pasajul nazal foarte îngust.
  • Nu folosiți perne pentru bebeluși deoarece crește riscul de apariție al sindromului morții subite. În schimb, pentru a ușura respirația (dacă au nasul înfundat) puteți poziționa sub saltea un prosop pentru a o ridica ușor (cel mic va respira mai ușor dacă capul va fi ușor ridicat față de restul corpului).
  • Dacă nasul nu este curățat corespunzător pot apărea chiar suprainfecții locale ale aparatului respirator cum sunt otite sau sinuzite.

Pompiță nas bebeluși

Pompița este foarte utilă pentru nas înfundat la bebeluși, deoarece eliberează printr-o singură apăsare căile respiratorii ale celui mic. Pompița este eficientă și pentru nas înfundat la bebeluși de 2 săptămâni, capătul instrumentului fiind dintr-un silicon moale. În primele 3 – 4 luni de viață, bebelușii respiră doar pe nas. Căile respiratorii nu sunt dezvoltate complet, iar bebe are nevoie de o curățare a nasului în fiecare zi, prin care sunt eliminate particulele din aer.

Bebelușii pot respira doar pe nas, așa că în momentul în care au năsucul înfundat, vor suferi un disconfort foarte mare. Printre cele mai întâlnite cauze pentru nas înfundat la bebeluși se numără congestia apărută prin inflamarea membranelor nazale, o iritație, o alergie sau o infecție. Atunci când vorbim de nas înfundat la bebeluși, cel mic nu poate respira bine și orice activitate este perturbată.

bebelus-care-este-curatat-in-nas-cu-o-pompita-roz

Pompița este cel mai rapid tratament pentru nas înfundat la bebeluși. Vei avea nevoie pe lângă pompiță sau aspiratorul nazal, de câteva fiole de ser fiziologic pentru bebe, soluție salină, iar dacă bebe protestează la aceste metode se poate apela și la abur.

Soluția salină și aburul fac parte din categoria de remedii naturiste pentru nas înfundat la bebeluși și pot fi pregătite chiar acasă.

Soluția salină o poți prepara tu dizolvând ¼ linguriță de sare (neiodată) într-o ceașcă de apă caldă. Pentru nas înfundat la bebeluși ai în vedere următoarele etape:

  1. Așează bebelușul pe spate cu capul înclinat înapoi și ține-l să nu se miște.
  2. Cu o pipetă mică, sterilă, pune câteva picături de soluție salină în fiecare nară pe rând. Soluția salină va ajuta la dizolvarea mucusului din năsucul bebelușului. Asigură-te că soluția salină nu este prea caldă înainte de a o folosi. Soluția salină este foarte bună chiar și pentru nas înfundat la bebeluși de 1 lună.

Pentru remediul cu aburul, lasă apa fierbinte să curgă în cadă, cu ușa băii închisă. Atunci când se formează destul abur, intră cu bebelușul în baie și lasă-l să respire aburul cald timp de câteva minute. Aburul va face ca năsucul sa să încălzească și mucusul să se dizolve, devenind mai ușor de extras. Ai grijă să nu stai cu bebe aproape de apa fierbinte și ține cont că aburul este o variantă doar pentru nas înfundat la bebeluși de 3 luni sau mai mari.

bebelus-care-este-curatat-in-nas-cu-o-pompita-albastra

Folosirea pompiței de nas pentru bebeluși se face în felul următor:

  1. Bebe trebuie să stea în șezut, sprijinit de perne pentru a-i fi mai comod sau într-o parte. Poziția pe care o are copilul are un rol esențial, deoarece este important ca soluția salină să pulverizeze, nu să picure. În caz contrar, nasul celui mic s-ar putea irita.
  2. Soluția salină se introduce în una dintre nări și se apasă de 2 ori. Pentru fiolele cu ser fiziologic se picură 1 – 2 picături. Abia la 1 minut distanță trebuie să pulverizezi și în cealaltă nară. Dacă încerci să-i desfunzi prea repede nasul, se va îneca. Pompița trebuie să stea pe orizontală și nu cu vârful în jos.
  3. Scoate aerul din pompiță și poziționeaz-o într-una dintre nări, apoi eliberează. În acest fel, tot mucusul celui mic va fi extras. După fiecare utilizare a pompiței ea trebuie spălată foarte bine.
  4. Dacă bebe încă are probleme cu năsucul, de la pompiță se trece la asipratorul nazal tot pentru desfundare nas. Când ne referim la nas înfundat la bebeluși, automat trebuie să existe și răbdare din partea părinților. Căile respiratorii ale lui bebe sunt foarte sensibile și se înfundă adesea.

Ser fiziologic bebeluși

Serul fiziologic sau soluția salină (NaCl) este indispensabil pentru toate mămicile. Într-adevăr soluțiile saline pot fi preparate în casă, dar la farmacie serul fiziologic se găsește sub formă de fiole, fix în cantitățile de care bebe are nevoie. Serul fiziologic are acțiune antiseptică și este utlizat pentru toaletarea nasului, urechilor, guriței și ochișorilor celor mici, dar și la terapiile cu aerosoli. Serul fiziologic este bun și pentru nas înfundat fără secreții nazale, fiind o soluție care ajută la eliminarea patogenilor din căile respiratorii.

Serul fiziologic se folosește pentru nas înfundat la bebeluși de 5 luni, dar și la nou-născuți. Chiar și adulții pot apela cu încredere la serul fiziologic. Pentru nas înfundat la bebeluși, se pun 1 – 2 picături în fiecare nară, la distanță de 30 – 60 de secunde fiecare tocmai pentru ca cel mic să nu se înece, iar apoi se extrage mucusul cu pompița sau aspiratorul nazal. Aici găsești o variantă de ser fiziologic pentru bebeluși.

bebelusi-care-sta-pe-spate-si-ii-este-picurat-in-nas-ser-fiziologic-de-catre-o-femeie

Curățarea ochilor se face cu ajutorul unei comprese sterile umezite cu ser fiziologic. Trebuie să începi cu ploapele, mișcarea fiind din colțul intern către exterior. Apoi, se curăță prin mișcări circulare și în jurul ochilor.

Gurița este bine să fie curățată după fiecare masă pentru a evita apariția aftelor sau a iritațiilor, deoarece rămân urme de lapte în cavitatea bucală. Trebuie să așezi o compresă sterilă pe deget, pe care să o umezești cu ser fiziologic și cu mișcări blânde să cureți gingiile și interiorul obrajilor.

Medicii mai recomandă serul fiziologic și pentru tratamentul cu aerosoli. Acești aerosoli sunt un tratament cu efecte secundare minime folosit pentru infecțile căilor respiratorii. Aerosolii sunt produși cu ajutorul nebulizatorului, iar prin inhalarea vaporilor, serul fiziologic ajunge direct în căile respiratorii ale celui mic. Aerosolii sunt eficienți și pentru nas înfundat la bebeluși de 9 luni sau chiar sugari. Aerosolii se pot folosi pentru orice bebeluș, dar numai la recomandarea medicului.

Cât ser fiziologic se pune în nas la bebeluși

Pentru nas înfundat la bebeluși, în fiecare nară se pot pune maxim 1 – 2 picături de ser fiziologic. După picurare, timp de 30 de secunde capul lui bebe trebuie să stea ridicat și să nu se miște. Nu trebuie să depășești această cantitate și nici să-i cureți nasul celui mic mai mult de 2 – 3 ori pe zi, deoarece poți provoca uscarea mucoasei nazale.

ATENȚIE!

Nu uita să consulți medicul pediatru înainte de a folosi orice soluție salină. Nu folosi soluție salină în exces, pentru că poate usca prea tare nările bebelușului.

Curață nările pe rând. Abia după ce ai curățat foarte bine o nară poți începe să o cureți și pe cealaltă. În felul acesta, vei evita ca bebelușul să se înece și va putea să respire în timp ce vei face aceste operațiuni.

Desfundarea nasului la bebeluși cu ser fiziologic video

Videoclipurile sunt foarte bune pentru mămicile care abia au născut. Prin imagini, vei înțelege cel mai bine cum se desfundă un nas înfundat la bebeluși. Pentru desfundarea nasului la bebeluși cu ser fiziologic ca în video trebuie să respecți următori pași:

  1. Pregătește fiola cu ser fiziologic. Trebuie desfăcută cu mare grijă.
  2. Întoarce bebelușul înt-o parte, indiferent de vârsta pe care o are. Pune 1 – 2 picături din serul fiziologic în nara opusă părții pe care stă pe bebe.
  3. Repetă aceeași operațiune și când întorci bebelușul pe cealaltă parte.
  4. La final, ridică bebelușul în poziție verticală, astfel dacă a înghițit aer să-l poată elimina.

Citește și: Cum curățăm nasul bebelușului

Horcăit pe nas la bebeluși

Diferitele sunete pe care bebe le poate scoate atunci când respiră anunță, în primul rând, că el are mucozități care trebuie extrase din năsuc rapid, deoarece îi îngreunează respirația. Pe de altă parte, dacă i-ai curățat recent nasul micuțului tău, atunci poate fi vorba și despre o răceala. Dacă bebe prezintă și alte simptome specifice răcelii precum congestie nazală, febră peste 38℃, slăbiciune, lipsa apetitului sau deshidratare, trebuie să mergi de urgență la medic. NU îi administra medicamente acasă sau siropuri. Copiilor sub 6 luni nu le sunt recomandate tratamentele pe bază de medicamente.

bebelus-in-scutec-caruia-o-femeie-ii-picura-ser-fiziologic-cu-pipeta-in-nas

În schimb, dacă bebe nu este răcit, există lucruri pe care le poți face pentru a-i crea un mediu optim în care să respire ușor, anume:

  • Poți folosi un filtru de praf și particule în camera bebelușului care purifică aerul.
  • Apelează la un vaporizator de aer cald sau un umidificator, pe care sa îl amplasezi în camera bebelușului dacă aerul din casă este prea uscat. NU așeza aparatul prea aproape de patul copilului, pentru ca îl poate arde.
  • Interzise în camera lui bebe sunt parfumurile, fumul sau praful, deoarece pot irita căile respiratorii.
  • Clătește bine așternuturile și hăinuțele lui bebe.
  • Nu permite accesul animalelor de companie în camera sau în preajma bebelușului.

Spălături nazale bebeluși

Spălăturile nazale cu ser fiziologic sau soluție salină pregătită în casă sunt eficiente în totalitate numai dacă bebe nu are mucozități în abundență sau este răcit. Spălăturile nazale zilnice sunt esențiale pentru nas înfundat la bebeluși, dar pot fi combinate cu aspiratorul nazal sau pompița dacă născul lui bebe nu s-a curățat suficient. Spălăturile nazale sunt atât pentru sugai, pentru nas înfundat la bebeluși de 10 luni și chiar până la 3 ani, deoarece abia la acea vârstă copii sunt capabili să-și sufle nasul.

Lavaj nazal cu seringa la bebeluși

Înaintea aspiratorului nazal și a pompiței, mămicile foloseau seringa pentru nas înfundat la bebeluși. Așa-numita seringă nazală are un capăt rotund de cauciuc, care se găsește în diferite mărimi, în funcție de dimensiunea nasului. Înainte de a scoate mucozitățile din nas cu seringa, trebuie să pulverizezi o soluție salină pentru a le înmuia.

Utilizarea seringii nazale pentru bebeluși se face respectând următorii pași:

  1. Apasă pe capătul din cauciuc pentru a scoate aerul din el.
  2. Poziționează capătul seringii în una dintre nări și dă drumul ușor la cauciuc. În același timp, trage cu partea din spate a seringii mucozitățile din nasul lui bebe.
  3. După ce ai terminat cu ambele nări, curăță seringa și capătul din cauciuc cu apă călduță și săpun. Strânge și eliberează cauciucul de mai multe ori, pentru ca toată mizeria să fie scoasă. Nu utiliza seringa nazală de mai mult de 2 – 3 ori pe zi.

Batista bebelușului

Batista bebelușului este un dispozitiv pentru curățarea nasului, mai ales când vorbim de mucozități abundente sau nas iritat. Batista bebelușului este potrivită copiilor de la 0 – 6 ani și este formată dintr-un tub de plastic, un adaptor și un tub de colectare. Batista bebelușului se conectează la aspiratorul nazal, permițând reglarea intensității aspirației. Tocmai pentru că este un dispozitiv blând cu năsucul celor mici, batista bebelșului este recomandată de pediatrii.

bebelus-care-este-curatat-in-nas-cu-aspirator-nazal-pentru-bebelusi

În ceea ce privește sterilizarea după folosire, în prospect este menționată fierberea furtunului care se introduce în năsuc. Dacă ești în căutarea acestui dispozitiv, aici găsești batista bebelușului.

Fiecare mămică trebuie să învețe cum se face corect desfundarea năsucului la bebe. Cei mici nu sunt capabili să-și sufle singuri nasul, de aceea au nevoie de toaletare zilnică. Obstrucția nazală este periculoasă, deoarece afectează procesul de hrănire și somnul bebelușului. Pentru nas înfundat la bebeluși se poate folosi serul fiziologic, soluția salină pregătită acasă sau batista sugarului. Înainte de folosi orice tehnică de desfundare a nasului la bebe, trebuie să discuți cu medicul. Procesul de curățare al nasului făcut incorect provoacă uscarea și iritarea căilor respiratorii.

Surse: askdrsears.com, babycenter.com, nasopure.com, raisingchildren.net.au, parents.com, infanuno.ro, healthline.com, csid.ro, totuldespremame.ro, babyneeds.ro, clubulbebelusilor.ro, chicco.ro

Surse foto: video.about.com, istockphoto.com

Articolul urmator
Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung
Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol
    O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol

    O mamă de peste hotare avertizează că orice simptom neobișnuit care apare în timpul sarcinii ar trebui tratat cu seriozitate. În cazul ei, a fost vorba despre o...

    „Sindromul” nasului de gravidă este real! Prin ce schimbări neașteptate trec viitoarele mame și care este motivul
    „Sindromul” nasului de gravidă este real! Prin ce schimbări neașteptate trec viitoarele mame și care este motivul

    Un nou trend pe TikTok îi face pe internauți să se întrebe ce se întâmplă cu nasul femeilor în timpul sarcinii. Mai multe gravide au împărtășit...

    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

    Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă
    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă

    Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime, fiind prezentă în anumite alimente sau adăugată ulterior, prin fortificare și, de asemenea, este disponibilă sub formă de...

    Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica
    Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica

    Dermatita atopica este foarte des intalnita in randul copiilor intre 2 luni si 5 ani. Sunt sanse mari ca un copil sa mosteneasca dermatita atopica daca in familie sunt cazuri de alergii,...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai
    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai

    Lavajul nazal la copii și bebeluși este o procedură simplă prin care părinții sau cadrele medicale pot decongestiona nasul înfundat. Este foarte important să știm cum se face...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    © 2024 Qbebe