Varsatul de vant sau varicela: simptome si tratament

Varsatul de vant sau varicela: simptome si tratament

Louise Tanase - Contributor

Tu, ca mamica, incerci din rasputeri sa iti protejeze copiii de boli, dar, uneori, acest lucru nu este posibil. Bolile copilariei afecteaza majoritatea copiilor, mai ales atunci cand ei fac parte dintr-o colectivitate (gradinita, scoala). In ciuda faptului ca varicela (varsatul de vant) este o boala usoara, este extrem de contagioasa, si iti va fi aproape imposibil sa iti feresti copilul de ea. Important este sa stii cum sa reactionezi.

Racelile, varicela, oreionul, rujeola si rubeola sunt doar cateva dintre bolile inerente ale copilariei. Sigur ca apelezi la medicul de familie sau la medicul pediatru la cel mai mic semn de boala al copilului tau. Este perfect normal si chiar recomandat sa ii ceri sfatul in aceasta privinta. Mai este recomandat insa, ca mamica, sa stii sa recunosti simptomele fiecarei boli care poate sa apara la varsta copilariei, in asa fel incat sa stii ce este normal si ce nu, cum sa reactionezi si, cum sa diminuezi disconfortul puiului tau.

Ce este varicela?

Varicela, (cunoscuta popular sub numele de varsat de vant) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzeaza eruptie (urticarie). Varicela este produsa de virusul varicelo-zosterian si se manifesta prin eruptie polimorfa, pruriginoasa (cu mancarimi), aparuta in valuri. Virusul varicelo-zosterian determina varicela ca infectie primara si herpes zoster ca infectie recurenta. Mai mult de 90% din oamenii din intreaga lume ajung sa faca boala la un moment dat in viata, mai ales daca acestia nu sunt vaccinati impotriva varicelei.

La copiii sanatosi varicela nu este de obicei o afectiune grava, insa severitatea acestei afectiuni variaza de la o persoana la alta. Varicela este mult mai severa si genereaza complicatii la femei gravide, la nou-nascuti, la copii cu varsta peste 15 ani si la persoanele care au sistemul imunitar afectat.

Modul de transmitere al varicelei

Virusulse transmite foarte usor de la o persoana la alta. Practic, sursa de infectie este omul bolnav. Cel mai frecvent transmiterea bolii se realizeaza pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale si nazale. De asemenea virusul se poate transmite prin aer, prin stranutul sau tusea persoanelor bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate.

Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza in general 4-5 zile) pana in momentul cand toate veziculele au format cruste.

Crustele de varicela nu sunt contagioase. Infectarea de la nivelul veziculelor din herpes zoster apare in putine cazuri.

Varicela este mai frecventa la copii intre 2-14 ani, iarna si la inceputul primaverii. Expunerea la varicela inseamna a fi in preajma unei persoane cu semne prezente de varicela sau daca ii apar dupa 2-3 zile. In plus, persoana care se imbolnaveste de varicela poate sa faca o forma mai severa de boala decat persoana care i-a transmis boala.

Odata cu imbolnavirea se dobandesc anticorpi (imunitate) si persoana respectiva nu va mai face forma grava de boala dar poate dezvolta o forma usoara de boala. Desi imunitatea dupa imbolnavirea de varicela este de lunga durata specialistii spun ca la unele persoane virusul poate persista ani in stare latenta in celulele nervoase, provocand la adulti boala numita herpes zoster.

Simptomele varicelei

Perioada de incubatie, care dureaza de la expunerea la virusul varicelei pana la aparitia semnelor de boala, dureaza de obicei intre 14-16 zile, dar poate fi si mai lunga (intre 10-21 zile).

Primele simptome ale varicelei sunt:
febra intre 38 si 39,4 C;
indispozitie, oboseala si stare de rau;
apetit diminuat sau disparut;
• dureri de cap si inflamatia gatului
.

Primele semne sunt de obicei usoare la copii. Aceste semne persista pe toata perioada bolii. Dupa 1-2 zile de la aparitia primelor semne de boala, apare eruptia (urticarie) pruriginoasa.

Stadiile eruptiei cutanate din varicela:

pete rosii sau umflaturi: ce se transforma in vezicule pline cu lichid clar sau tulbure (aspect de bob de roua);
veziculele: se rup si zemuiesc;
veziculele rupte: sunt acoperite de cruste.


Complicatiile varicelei

Desi este una dintre cele mai banale boli ale copilariei, varicela nu este totusi lipsita de riscuri. Ca orice alta boala, varicela poate dezvolta complicatii. Cele mai cunoscute complicatii ale varicelei sunt:
suprainfectia bacteriana secundara a leziunilor cutanate este cea mai frecventa complicatie infectioasa a varicelei la copii cu varsta sub 5 ani.

Suprainfectia poate aparea pe zgarieturi datorate scarpinatului, acesta permitand patrunderea bacteriilor de la nivelul pielii sau a bacteriilor de sub unghie in veziculele care apar in varicela. Cele mai multe infectii cutanate din varicela nu sunt grave, insa necesita ingrijiri medicale de specialitate deoarece, netratate se pot agrava. Infectia poate aparea si la nivelul crustelor.

ataxia cerebeloasa acuta (probleme de coordonare a musculaturii), apare ca urmare a afectarii unei parti a creierului de catre virusul varicelo-zosterian. Aceasta afectare a sistemului nervos central este de regula usoara. Desi este rar intalnita afecteaza in general copii cu varste mai mari;
pneumonia variceloasa este cea mai serioasa complicatie a varicelei, aparand mai frecvent la adulti decat la copii. Mai mult de 20-30 de adulti din 10.000 care fac varicela au nevoie de spitalizare.
• copiii nascuti din mame care au facut varicela in primul sau la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina dezvolta sindromul de varicela congenitala care poate cauza anomalii congenitale, ca, de exemplu, afectari ale ochiului sau hipoplazie de membre.

Cu toate ca in urma imbolnavirii cu varicela, persoana devine imuna la boala, virusul varicelo-zosterian ramane inca in organism. Acest virus poate cauza herpes-zoster cand persoana se afla la varsta adulta. Aproximativ 15% din persoanele care au facut varicela vor dezvolta in timpul vietii herpes-zoster.

Tratamentul varicelei

Varicela copilului este o afectiune care trebuie declarata obligatoriu medicului, izolarea facandu-se la domiciliu timp de cel putin 6 zile de la aparitia eruptiei, iar adultii din preajma copilului bolnav au voie sa circule, cu efectuarea dezinfectiei, continua si terminala.

Tratamentul la domiciliu presupune repaus la pat, igiena pielii si a mucoaselor (veziculele nu se rup intrucat se pot infecta). Nu este indicata aplicarea de creme sau lotiuni pentru calmarea mancarimilor pe pielea afectata. Pentru calmarea mancarimilor sunt recomandate compresele reci. Baia generala este permisa numai dupa caderea crustelor.

Cazurile severe sau complicate de varicela necesita spitalizare. In formele usoare si medii sunt suficiente masurile de prevenire a suprainfectiei bacteriene si calmarea mancarimilor.

Prevenirea varicelei

Prevenirea varicelei se face prin:
imunizare activa (cu vaccin viu atenuat) recomandata copiilor
imunizare pasiva cu imunoglobuline specifice antivaricela, care se administreaza in primele 3-4 zile de la contactul infectant, mai ales celor cu imunosupresie.

Articolul urmator
Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Megacolonul congenital sau boala Hirschsprung: cauze, simptome și tratament
    Megacolonul congenital sau boala Hirschsprung: cauze, simptome și tratament

    Megacolonul congenital sau boala Hirschsprung este o boală cunoscută încă din secolul al XIX-lea, grație activității medicului danez Harald Hirschsprung. Aceasta afectează...

    Avertismentul unei mame: de ce să nu administrați ibuprofen copiilor când au vărsat de vânt
    Avertismentul unei mame: de ce să nu administrați ibuprofen copiilor când au vărsat de vânt

    Când îți vezi micuțul cum suferă din cauza febrei și a stării generale alterate, faci tot ce poți pentru a-i reda starea de bine. În aceste condiții, când vezi...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    © 2024 Qbebe