Impactul agriculturii chimice asupra lactatelor si a carnii

Impactul agriculturii chimice asupra lactatelor si a carnii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Am auzit cu totii despre impactul negativ pe care il au hormonii si antibioticele (dar si alte substante) folosite in agricultura la cresterea animalelor, insa putini cunoastem exact ce modificari pot surveni in organism pe termen lung, mai ales asupra categoriilor mai expuse nocivitatii, respectiv gravidele si copiii. Iata o serie de informatii importante, precum si sfaturi avizate.

Informatii importante despre carne si produse lactate

In prezent, sase tipuri diferite de hormoni steroidieni sunt aprobate de FDA (Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente) pentru utilizarea ca hrana animala; sunt inclusi aici hormonii naturali estradiol, progesteron, testosteron si hormonii sintetici trenbolon acetat, progestin melengestrol acetat si zeranol, toate avand rolul de a ajuta animalele sa creasca mai repede si/sau sa produca carne mai lipsita de grasime destinata consumului (cand cei sintetici sunt introdusi, creste nivelul hormonilor naturali de 7-20 ori). Bovinele care ofera lapte sunt adesea tratate cu hormon de crestere recombinant de la bovine (rBGH) pentru a le spori cantitatea de lapte. Hormonii sunt folositi de cateva decenii in industria carnii si a laptelui.

In ceea ce priveste antibioticele, acestea sunt administrate in mod uzual animalelor ce vor servi consumului uman. In unele cazuri, ele au rolul de a le proteja de conditiile neigienice din suprafetele de furaj industriale. In alte cazuri, contribuie la cresterea in greutate sau combat efectele altor tratamente (de exemplu, vacile care primesc rBGH dezvolta infectii). Din punct de vedere statistic, 80% din toate antibioticele vandute in SUA sunt folosite la cresterea animalelor; in mod evident, apar super bacterii rezistente la antibiotice. Conform Grupului de Lucru al Mediului, 87% din mostrele de carne testata (curcan, porc, vita si pui) au fost contaminate cu asemenea bacterii.

Exceptand aceste categorii de substante, animalele mai primesc si alte medicamente pentru a le imbunatati rata de crestere si calitatea carnii; un exemplu este ractopamina, neaprobata pentru utilizare umana, insa administrata in perioada imediat anterioara sacrificarii.

agricultura

Pericolele asupra sanatatii ale hormonilor

Principalele persoane interesate de nocivitatea produselor lactate si a carnii sunt, desigur, parintii. Conform profesorului de horticultura de la Universitatea din Minnesota Jeff Gilman: "Multe din aceste chimicale dispun de potential extrem de periculos pentru oameni, daca se realizeaza expunere la concentratii ridicate sau concentratii reduse pe o perioada extinsa de timp." Iar un cercetator de mediu de la Asociatia Consumatorilor Organici atrage atentia asupra faptului ca majoritatea studiilor privind siguranta in administrare au fost realizate/suportate chiar de companiile de creare/comercializare a produselor animale.

Cei mai des folositi hormoni sunt estrogenii si testosteronul; in general crescatorii implanteaza o tableta in urechea vacii la o varsta frageda care va elibera hormoni tot timpul vietii animalului. Preocuparile initiale asupra vacilor injectate cu estrogen s-au axat asupra dietilstilbestrolului (DES); aproape toate vitele din anii 1950 si 1960 au fost tratate cu acesta (folosit si ca medicament pentru a preveni pierderea sarcinii). Ulterior s-a descoperit ca medicamentul creste riscul de cancer vaginal (la fiicele celor care au primit doctoria), drept urmare a fost inlaturat din folosinta. Se stie de asemenea faptul ca riscul de cancer mamar creste cu durata de expunere la estrogen si se pune sub semnul intrebarii si utilizarea estrogenilor sintetici. Si hormonul de crestere recombinant de la bovine poate cauza cancer, prin cresterea cantitatii de alte chimicale asociate bolii si a fost interzis in Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelanda si UE. In anul 1999, Comitetul Stiintific UE pentru Masuri Veterinare privind Sanatatea Publica a concluzionat ca 6 hormoni utilizati in cresterea animalelor au potential de a cauza: "efecte endocrine, de dezvoltare, imunologice, neurobiologice, imunotoxice, genotoxice si canecerigene" si ca nu exista nivele limita pentru ele.

In consecinta, apare intrebarea: cat de multi hormoni exista concret in carne si mai ales cat de multi sunt daunatori? Din pacate, nu se cunosc date concrete. Specialistul Craig Minowa, cercetator de mediu, considera ca depinde de perspectiva; exista studii care demonstreaza un risc de cancer, dar si altele care indica siguranta. Efectele sunt dificil de studiat in primul rand deoarece exista hormoni produsi in mod natural in corp, precum si alte alimente; in plus, dureaza mult timp pentru a fi observabile.

Carnea tratata hormonal a fost suspectata a contribui la un debut precoce al pubertatii la copii; unii sugereaza ca se datoreaza modificarii nutritiei si starii de sanatate. Cantitatea efectiva de hormoni care intra in corp dupa ingerarea unui produs tratat hormonal este mica in comparatie cu cantitatea de estrogen produsa zilnic de corp agricultura(insa poate avea un efect puternic).

Hormonii din lapte si carne pot de asemenea sa creasca riscul pentru alte boli, inclusiv ginecomastie (marirea sanilor la baieti); in Italia, unul din 3 baieti cu varsta 3-5 ani si mai mult de jumatate din cei cu varsta 6-10 ani sufera de aceasta problema, iar hormonii din carne sunt banuiti a reprezenta cauza. In plus, sistemul reproductiv este afectat; de exemplu, baietii testati au prezentat un nivel redus de spermatozoizi ca urmare a reziduurilor hormonale.

Trebuie mentionat si faptul ca rBGH nu are efect observabil de unul singur la oameni, insa poate creste un alt hormon, factorul de crestere insulin-like (IGF) care imita proprietatile hormonului de crestere. Laptele care il contine prezenta de 10 ori mai mult IGF decat alt lapte. Nivele ridicate de IGF in corp au fost asociate cu risc crescut de cancer de san, prostata si altele (65% mai mare risc de cancer mamar in premenopauza si 50% mai mare de cancer de prostata intr-un studiu din 2004).

Doamna Flavia-Ioana Manole, Nutritionist Dietetician, doctorand in stiinte medicale www.flaviamanole.ro, www.facebook.com/flaviamanole.ro completeaza cu urmatoarele sfaturi si informatii:

"Chiar daca industria alimentara a evoluat extrem de mult, iar lucrurile par sa fi scapat de sub control, trebuie sa stim ca inainte de toate acestea cresterea animalelor se face conform anumitor norme sau cel putin asa ar trebui.
De exemplu, pe internet circula foarte multe stiri despre nocivitatea consumului de carne de pui, datorita continutului in antibiotice si hormoni. Insa, ce nu se stie este faptul ca administrarea hormonilor este interzisa in Europa de ani buni. Cu toate acestea, pe ambalajul caserolelor de carne de pui sunt inscriptionate astfel de mesaje, ca puiul nu a fost crescut cu hormoni, probabil pentru a atrage mai mult cumparatorii."

Pericole asupra sanatatii ale antibioticelor

Un studiu din 2001 publicat in Revista de Medicina din New England a indicat faptul ca 84% din bacteriile Salmonella din produsele de vita din magazine erau rezistente la antibiotice. Un alt studiu din 2002 sugereaza ca unele persoane au dezvoltat tulpini rezistente ale aceste bacterii in urma consumului de carne de porc hranit cu antibioticul ciprofloxacin. Acestea concluzii au fost confirmate si de Chee-Sanford 2009 si Shea in 2004. Nu in ultimul rand, FDA estimeaza ca utilizarea antibioticelor la pui a condus la imbolnavirea a 11 000 persoane cu boli intestinale (din cauza bacteriilor rezistente) in 1999. Pentru a face lucrurile si mai periculoase, un studiu din 2008 publicat in revista Natura a evidentiat ca o substanta din lapte si carne determina oamenii sa fie mai predispusi infectiilor periculoase E.coli.

Drept urmare, mai multe lanturi de produse alimentare refuza puii tratati cu antibiotice, insa producatorii nu sunt obligati sa eticheteze corespunzator carnea si de aceea este dificil de aflat adevarul.

Doamna Flavia-Ioana Manole, Nutritionist Dietetician, doctorand in stiinte medicale www.flaviamanole.ro, www.facebook.com/flaviamanole.ro completeaza cu urmatoarele sfaturi si informatii:

"Utlizarea antibioticelor. Si pentru acestea exista niste reglementari clare, care ar trebui sa fie respectate. De exemplu, la medico ferma de pui unde sunt crescuti cu sutele, in caz de imbolnavire a unora (lucru care este destul de probabil sa se intample), li se va administra terapia medicamentoasa si celorlalte, iar in functie de antibioticul utilazat, durata tratamentului, sacrificarea animalelor se va face dupa o anumita perioada de timp. Asadar, aici ar fi de preferat sa se respecte cu adevarat de producator aceasta durata, astfel incat sa aiba loc eliminarea reziduurilor medicamentoase. Astfel, consumul de antibiotic (care ar putea fi prezent in carne) va duce la dezvoltarea rezistentei (fata de acel medicament), iar in momentul cand o sa avem nevoie de un astfel de tratament pentru diferite cauze, acesta nu isi va mai putea face efectul.
Faptul ca produsele din carne sunt atat de puse la zid pentru diferitele afectiuni (pubertate precoce, numeroase tipuri de cancer, etc) nu trebuie sa va sperie atat de tare, deoarece un cumul de factori favorizanti sunt responsabili pentru producerea acestora, nu faptul ca ati consumat o data o bucata de pui de comert."

Alte substante nocive

Daca bacteriile, antibioticele si hormonii nu v-au convins, exista si o acumulare de dioxine in produsele animale care poate cauza probleme grave de sanatate pe termen lung; dioxinele sunt eliminate in mediu cand diverse substante sunt arse si se depoziteaza in carnea si in laptele animalelor. Conform cercetatorilor de la Agentia de Protectie a Mediului, aproape 95% din expunerea la dioxina provina in forma de carne, peste si lactate, fiind asimilata in corpul nostru; chimicalele se leaga de o celula si ii modifica functionarea cauzand o gama larga de efecte (cancer, raspuns imunitar deprimat, tulburari ale sistemului nervos, pierderi de sarcina si defecte la nastere). Riscul de cancer in urma consumului se dubleaza.

agricultura

Nu trebuie sa uitati si de pesticidele folosite in agricultura, care au fost identificate si in carne si pot cauza defecte de nastere si cancer. Desi in general legumele si fructele le contin, si produsele animale au fost responsabile de expunere (in proportie de 80-90%) deoarece pesticidele sunt stropite pe recolte cu care sunt hranite animalele (se acumuleaza in corpul lor in timp), fiind apoi transferate la om.

Citeste si:

Impactul agriculturii chimice asupra fructelor si legumelor 

Sfaturi

Dat fiind faptul ca femeile gravide si copiii sunt cele mai vulnerabile categorii in ce priveste expunerea la hormoni, este important sa urmariti cu atentie produsele achizitionate/consumate. Cel mai simplu si sigur lucru pe care il puteti face pentru a minimiza expunerea la asemenea substante periculoase este sa cautati produse organice sau de la producatori locali (ii puteti intreba direct). In acest mod obtineti in plus si cele mai proaspete produse, dar si reduceti poluarea, combustibilul utilizat si gazele de sera create in urma transportului (un impact benefic asupra sfatmediului). Termenul de organic desemneaza produse care nu au fost tratate cu pesticide conventionale si trebuie crescute in sol lipsit de pesticide. Carnea trebuie sa provina de la animale: hranite cu produse organice, vegetariene (nu cu carne de la alte animale sacrificate), care nu au fost tratate cu antibiotice/hormoni, care nu au fost iradiate si crescute in conditii care permit miscarea si accesul in exterior. Singurul inconvenient pentru consumatori este costul mai ridicat al acestui tip de produse.

Doamna Flavia-Ioana Manole, Nutritionist Dietetician, doctorand in stiinte medicale www.flaviamanole.ro, www.facebook.com/flaviamanole.ro completeaza cu urmatoarele sfaturi si informatii:

"In concluzie, eu cred ca merita sa faceti un efort si sa gasiti o sursa de la tara de unde sa procurati o bucata de carne crescuta curat, iar daca se intampla sa cumparati si de la supermarket, un consum moderat nu va influenta cu nimic sanatatea voastra sau a copilului; moderatia este cheia, iar atentia ar mai trebui indreptata si asupra derivatelor procesate din carne, care se indeparteaza foarte mult de starea bruta a alimentului.
medicDaca alegem sa vorbim despre consumul de lapte si derivate lactate, de asemenea si laptele care este depistat ca avand un continut relevant de antibiotic, este considerat ca fiind un produs falsificat. Insa, cu toate acestea riscul e zero pentru ca aceste alimente sa fie lipsite de orice substanta nociva este imposibil.
Astfel, recomandarile generale dietetice sunt de 2-3 portii de lactate pe zi. Important este sa alegem variantele slabe ale acestora, exceptie facand copilasii sub 2 ani. Acestia au nevoie de grasime pentru dezvoltarea optima a sistemului nervos."

Multumim doamnei Flavia Manole pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Surse:

www.webmd.com; http://healthychild.org; www.ewg.org; www.peta.org; www.huffingtonpost.com; www.sustainabletable.org

Articolul urmator
„Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului
„Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Impactul psihologic al conflictului din Ucraina asupra copiilor: au insomnii și tendință de izolare
    Impactul psihologic al conflictului din Ucraina asupra copiilor: au insomnii și tendință de izolare

    Conflictul din Ucraina a avut un impact puternic asupra copiilor refugiați, zeci de mii având nevoie de asistență psihologică și socială! Conform unui sondaj realizat de World...

    Impactul mai puțin cunoscut pe care depresia postnatală îl poate avea asupra bărbaților
    Impactul mai puțin cunoscut pe care depresia postnatală îl poate avea asupra bărbaților

    Depresia postnatală afectează cel puțin 15% dintre mame, dar studiile recente arată că aproape tot atâția bărbați manifestă simptomele depresiei postnatale, însă nu se...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Expunerea repetată la „substanțe chimice pentru totdeauna” poate scădea cu 40% șansele de fertilitate. Ce spun experții
    Expunerea repetată la „substanțe chimice pentru totdeauna” poate scădea cu 40% șansele de fertilitate. Ce spun experții

    Ce sunt chimicalele permanente care se regăsesc peste tot în jur și cum impactează acestea fertilitatea femeilor? Un studiu din Singapore arată că substanțele chimice care se...

    Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard
    Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard

    Munca înnobilează omul și acest proverb este valabil și pentru mamele care au în grijă unul sau mai mulți copii. Studiile efectuate în domeniu arată că mamele care...

    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului
    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului

    Fiecare dintre noi își aduce aminte atât de vocea blândă a cadrelor didactice pe care le-am avut pe parcursul anilor de școală, cât și de tonalitatea mai dură...

    Mancatul in fata televizorului: Efecte negative asupra copilului
    Mancatul in fata televizorului: Efecte negative asupra copilului

    Copilul meu ia masa in fara ecranului, pentru ca doar asa reusesc sa il pacalesc sa manance. In plus, folosim acel timp in scop educativ, iar el se simte bine! Este ceva atat de rau in...

    Și-a obligat fiica de 11 ani să-și ucidă tatăl abuziv, apoi a lăsat-o pe fată să ia vina asupra ei
    Și-a obligat fiica de 11 ani să-și ucidă tatăl abuziv, apoi a lăsat-o pe fată să ia vina asupra ei

    „Mi-a spus: Vreau să îl împuști în cap”, își amintește Mary Bailey despre noaptea care i-a schimbat viața pentru totdeauna.

    © 2024 Qbebe