Top 10 cele mai nesanatoase alimente procesate

Top 10 cele mai nesanatoase alimente procesate

Louise Tanase - Contributor

Alimentatia echilibrata a familiei sale este una dintre principalele preocupari ale unei mamici, insa in zilele noastre, alimentatia sanatoasa este si una dintre cele mai mari provocari. In eforturile noastre de a ne asigura ca toate alimentele sunt proaspete, delicioase si sanatoase, putem sa simtim zi de zi cum fiecare spot publicitar, fiecare magazin, carte de bucate sau emisiune de gatit ne saboteaza prezentandu-ne foarte multe variante nesanatoase pentru familia noastra. Qbebe iti dezvaluie care sunt cele mai nesanatoase alimente procesate pentru a evita introducerea lor in alimentatia familiei tale.

Fiecare mamica face tot posibilul sa ofere familiei sale mancaruri delicioase si sanatoase. Insa, din pacate, mancarea pe care, uneori, o crezi sanatoasa poate fi foarte periculoasa pentru sanatatea familiei tale. Qbebe iti atrage atentia asupra catorva alimente procesate care nu sunt nici pe departe atat de sanatoase precum credeai, dar care sunt foarte la indemana, mai ales in ritmul trepidant din zilele noastre si datorita pretului relativ scazut al acestora. Din pacate este foarte dificil sa elimini din alimentatia familiei tale toate alimentele procesate, insa este bine sa te informezi cat mai mult pentru a sti care sunt alimentele care nu trebuie sa devina permanente in meniul vostru.

 

Cartofii prajiti

 Cartofi prajiti

Cartofii prajiti sunt, fara indoiala, una dintre mancarurile preferate ale fiecaruia dintre noi, adulti sau copii. Desi sunt usor de preparat si tindem sa ii incadram la categoria "legume", cartofii prajiti nu sunt alegerea ideala pentru meniul familiei tale din mai multe puncte de vedere. Trebuie sa stii ca, in primul rand, cartofii prajiti au un numar urias de calorii, iar consumul regulat de cartofi prajiti nu afecteaza numai silueta, ci poate favoriza si aparitia diabetului. Valoarea nutritionala a cartofilor prajiti este foarte scazuta, prin urmare nu aduc beneficii deloc. Iar daca cei preparati simplu acasa au doar 3 ingrediente: cartofi, sare si ulei, cei din fast-food devin adevarati mutanti. De curand, o retea arhicunoscuta de restaurante fast-food a dezvaluit ca acest produs la ei contine nici mai mult nici mai putin de 17 ingrediente, printre ele se numara opt tipuri de ulei, dar si arome naturale, coloranti, conservanti si agenti antispumare.

 

Semnal de alarma: Cartofii prajiti contin acrilamida, o substanta cancerigena care apare cu precadere in alimentele procesate termic la mai mult de 120°C, adica prin prajire. Cartofii prajiti sunt deosebit de nesanatosi, contactul lor cu uleiurile sau grasimile fierbinti in care se prepara, ducand la formarea atat a acrilamidei cat si a acroleinei, ambele fiind substante nocive pentru organismul uman. Cantitatea de acrilamida din cartofii prajiti este de 40 de ori mai mare decat cea din cartofii fierti.

Bauturile racoritoare acidulate

 Sucuri acidulate

In mod normal, consumul ocazional de bauturi racoritoare acidulate nu poate fi evitat in totalitate, insa trebuie sa stim ca acestea nu sunt sanatoase si ca nu trebuie sa fie prezente pe masa noastra in fiecare zi. Bauturile racoritoare acidulate reprezinta calorii goale, fara nici un fel de valoare nutritionala. Consumul regulat de bauturi racoritoare acidulate contribuie la cresterea riscului aparitiei obezitatii, incurajeaza aparitia bolilor bacteriene si favorizeaza cancerul, prin crearea unui mediu acid in organism.Trebuie doar sa ne imaginam ca o cana de suc carbogazos poate sa contina 6 pana la 8 lingurite de zahar - ai pune vreodata atat de mult zahar intr-o cana de ceai?

Semnal de alarma: Bauturile racoritoare acidulate contin, in general, sirop de porumb cu concentratie mare de fructoza care este mult mai daunator organismului decat zaharul. Studiile au demonstrat ca siropul de porumb cu concentratie mare de fructoza provoaca acumulari de glucoza care distrug celulele hepatice. 

Crenvurstii si alte produse din carne procesata

 Crenvursti

Atunci cand te gandesti la un mic dejun pentru familia ta, ori la pachetul pentru scoala al copiilor, probabil ca mezelurile sunt la loc de cinste. Specialistii sustin insa ca mezelurile din comert sunt daunatoare organismului, mai ales daca sunt consumate regulat. Marea majoritate a crenvurstilor si altor mezeluri din magazinele alimentare contin arome artificiale, monoglutamat de sodiu, foarte multa sare si alti conservanti ieftini si nesanatosi, pe langa carnea propriu-zisa care, in cele mai multe cazuri, este de proasta calitate (practic resturi care nu pot fi comercializate in alt mod, cum ar fi piele, tendoane, membrane si grasime). Trebuie sa mai stii ca pentru fabricarea mezelurilor se foloseste carne separata mecanic si procesata sub presiune mare, la o temperatura foarte ridicata, ceea ce face ca valoarea lor nutritionala sa fie extrem de scazuta.

Semnal de alarma: Crenvurstii sunt plini de bacterii care ne pot imbolnavi grav, cum ar fi Salmonella si campilobacter (bacterie care favorizeaza cancerul de stomac) care se gasesc pe suprafata carcasei de pasare si pe piele. Cand carcasa este tocata, bacteriile se amesteca in toata masa produsului, care, chiar daca este preparat termic, ramane infestat pana la consum. Consumul regulat de mezeluri afumate creste riscul aparitiei cancerului.

Cereale cu zahar

 Cereale cu zahar pentru micul dejun

Cerealele din comert au devenit una dintre cele mai frecvente alegeri pentru micul dejun, mai ales in randul mamelor, dar si al tinerilor, femeilor care doresc sa slabeasca si fiecarui om care nu are timp pentru un mic dejun complex si sanatos. Influentate de spoturile publicitare care promoveaza un stil de viata sanatos incurajand consumul de cereale la micul dejun, tot mai multe familii fac aceasta alegere, fara sa se informeze corect. Trebuie sa stii ca, in ciuda faptului ca sunt comercializate ca fiind o alternativa sanatoasa pentru dieta ta si a familiei tale, cerealele contin o cantitate foarte mare de zahar si nu au atat de multe fibre sanatoase pe cat crezi. Desi cerealele pentru micul dejun sunt promovate ca fiind pline de fibre, adevarul este ca au un continut scazut de fibre care sa te ajute sa previi diabetul sau sa iti ajute digestia.

Semnal de alarma: Unul dintre cele mai populare branduri de cereale pentru mic dejun promovate ca fiind preferatele copiilor contine, la 100 de grame, intre 74 si 85 de grame de glucide, din care zahar pur intre 24 si 35 de grame. In cazul in care copilul tau ar consuma zilnic aceste cereale, pana la varsta adolescentei ar fi predispus ingrasarii, problemelor de oase, hipertensiunea arteriala si diabetul. Trebuie sa mai stii ca vitaminele de sinteza cu care se lauda producatorii ca ar imbogati aceste cereale, nu pot fi asimilate corespunzator de organism.

Chipsurile

 Chipsuri din cartofi

Chipsurile sunt consumate de catre copii si adolescenti, dar si de catre adulti, ori de cate ori au nevoie de o gustare rapida sau chiar si in timpul activitatilor recreative (cinema, privit la televizor, etc). In ciuda faptului ca, cel putin la nivel teoretic, fiecare dintre noi stim ca chipsurile nu sunt sanatoase, consumul acestora creste de la an la an. Mai mult decat atat, am inceput sa le folosim si impreuna cu diverse sosuri sau alte aperitive. Trebuie sa stii ca chipsurile contin foarte multe grasimi si calorii, dar si mult zahar si foarte multa sare. Expertii in nutritie afirma ca a manca o punga de chipsuri in fiecare zi este egal cu a bea 5 litri de ulei ars pe an, ceea ce ii face un pericol direct pentru sanatatea ta si a familiei tale. Consumul frecvent de chipsuri ne predispune riscului aparitiei bolilor de inima, a hipertensiunii, diabetului zaharat de tip 2 si obezitatii.

Semnal de alarma: Consumul de chipsuri in timpul sarcinii poate fi mai nociv decat fumatul, afirma specialistii. Un studiu realizat la Bradford Institute for Health Research a aratat ca expunerea la niveluri mari de acrilamida (o substanta chimica ce apare in timpul prajirii chipsurilor) este asociata cu o greutate mai mica la nastere si o circumferinta mai mica a capului la nou-nascuti - factori care indica un risc crescut, pe termen lung, pentru sanatatea copilului respectiv, fiind asociati cu intarzieri in dezvoltarea sistemului nervos si predispozitie la diabet de tip 2 si boli cardiace. Autorii studiului au constatat ca sursa de acrilamida cea mai abundenta in dieta femeilor gravide britanice studiate erau chipsurile.

Batoanele de cereale

 Batoane de cereale

Si in cazul batoanelor de cereale trebuie sa recunoastem puterea publicitatii. Daca nu ar fi atat de multe reclame care sa ne explice ca batoanele de cereale ne ofera energie si ne ajuta sa avem o silueta ideala, exact ca modelele din spoturile publicitare, probabil ca nu am cumpara atat de multe batoane de cereale. Din pacate, in goana dupa o alimentatie sanatoasa, dar si comoda (care sa ne scuteasca de efortul si timpul necesare prepararii mancarurilor) din ce in ce mai multe tinere aleg batoanele de cereale nu doar ca gustare ocazionala dupa ora de aerobic, ci si pentru a le oferi copiilor. Trebuie sa stii ca toate batoanele de cereale, chiar si cele dietetice ori care pretind ca ar contine miere, sunt indulcite cu sirop de porumb cu continut mare de fructoza si au un continut urias de grasimi si sare.

Semnal de alarma: In afara de siropul de porumb cu continut mare de fructoza, adesea batoanele de cereale mai contin un indulcitor artificial care a fost asociat cu cancerul - aspartamul. In plus, grasimile hidrogenate prezente in toate batoanele de cereale sunt daunatoare pentru sanatatea ta.

Prajiturele, briose si biscuiti

 Prajiturele

Prajiturelele ambalate (cu crema sau fara), fursecurile, briosele, biscuitii si alte gustari de acest gen au efecte nocive similare asupra sanatatii tale si mai ales asupra sanatatii copiilor. Dincolo de cantitatile uriase de sare si zahar prezente in aceste produse frumos ambalate, unul dintre cele mai mari pericole este reprezentat de grasimile trans. Grasimile trans sunt adaugate in compozitia acestor produse pentru ca sunt mai ieftine decat grasimile sanatoase si produsul devine mai profitabil pentru producator. De asemenea, grasimile trans prelungesc durata de valabilitate a produsului si imbunatateste textura acestuia. 

Semnal de alarma: Zaharul, sarea, grasimile trans, colorantii, aromele artificiale si conservantii prezenti in aceste produse dulci pe care le oferim din ce in ce mai des copiilor sunt nocive, iar consumul acestora pe termen lung provoaca diabet, obezitate si boli cardiace.

Ceaiurile instant sau ceaiurile imbuteliate

 Ceai

Ceaiurile instant sau ceaiurile reci imbuteliate sunt foarte tentante, deoarece par o alternativa mai sanatoasa si mai ieftina la bauturile racoritoare. De asemenea, gustul este tentant si pentru copii, in defavoarea ceaiurilor naturale din plante preparate in casa. Trebuie sa stii ca ceaiurile instant, la fel ca si ceaiurile reci imbuteliate nu contin nimic sanatos: acestea sunt un amestec de zahar, conservanti, arome artificiale si coloranti sintetici, fara nicio valoare nutritionala.

Semnal de alarma: Din nou, continutul ridicat de zahar sau indulcitori artificiali poate constitui un pericol pentru sanatatea ta si a familiei tale, mai ales atunci cand aceste produse sunt consumate in mod regulat. Consumul regulat si excesiv al acestor produse predispune la obezitate, carente de vitamine si minerale, diabet si boli cardiace.

Margarina

 margarina

Margarina este una dintre cele mai populare alternative la unt pentru completarea sandvisurilor, atat pentru consumarea lor de catre copii, cat si de catre adulti. De asemenea, margarina este folosita la scara larga in compozitia dulciurilor si a produselor de patiserie. Trebuie sa stii ca, in ciuda numeroaselor spoturi publicitare difuzate de televiziuni sau a reclamelor care umplu paginile revistelor, margarina nu este nici pe departe o alegere sanatoasa pentru alimentatia familiei tale. Principalul dezavantaj al margarinei este ca este plina de grasimi trans care sunt una dintre cauzele obezitatii. De asemenea, margarina contine emulsificatori, hexane, conservanti si radicali liberi, toate aceste componente fiind daunatoare sanatatii tale si a familiei tale.

Semnal de alarma: Dintre toate tesuturile, creierul contine cel mai inalt procent de grasimi nesaturate, astfel ca celulele acestuia sunt cele mai vulnerabile la radicalii liberi. Odata intrate in structura celulara, moleculele de grasime denaturata se oxideaza si elibereaza radicali liberi corozivi care ataca celulele sanatoase, producand deficiente genetice fie prin uciderea celulei, fie inducandu-i acesteia un comportament aberant. Oamenii de stiinta considera ca acesta este unul dintre mecanismele primare ce produc cancerul. Doctorul Ross Pelton, cercetator in domeniul preintampinarii imbatranirii creierului, afirma: "Reactiile grasimilor si ale uleiurilor hidrogenate sunt atat de periculoase si daunatoare sanatatii, incat nu poate fi facut nici un compromis. Grasimile hidrogenate nu trebuie introduse in alimentatia nici unui om sau animal!".

Floricele de porumb facute la cuptorul cu microunde

 Floricele

Indiferent ca mergem la film in oras ori urmarim un film in familie acasa, floricelele de porumb sunt gustarea preferata a adultilor si copiilor. Desi ni se pare ca floricelele de porumb nu pot fi nocive, mai ales daca ne gandim ca si bunicii nostri faceau floricele in ceaun pe soba, trebuie sa stii ca floricelele de porumb pregatite in cuptorul cu microunde raman una dintre cele mai nesanatoase gustari. Porumbul pe care il cumperi din supermarket, ambalat in acele pungute mici si plate pe care le prepari la microunde, este modificat genetic si este la fel de nesanatos precum conservantii chimici si sarea procesata care se afla in ambalaj cu porumbul. Daca sunteti adevarati fani ai floricelelor din porumb, cumparati porumb adevarat de la tarani si faceti floricele in ceaun, la aragaz, folosind sare de bucatarie si unt sau untura de porc.

Semnal de alarma: Trebuie sa stii ca acest porumb ambalat pregatit special pentru floricele contine si diacetil, o substanta chimica despre care se stie ca distruge plamanii.

Tu care crezi ca sunt cele mai periculoase alimente procesate din alimentatia ta zilnica?

Surse:
http://www.fitnea.com
http://www.fitday.com
http://www.doctorulzilei.ro
http://www.terapii-naturiste.com

 

Articolul urmator
Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele
Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii sunt ţinta reclamelor pentru alimente nesănătoase! Avertizare de la Organizaţia Europeană a Consumatorilor
    Copiii sunt ţinta reclamelor pentru alimente nesănătoase! Avertizare de la Organizaţia Europeană a Consumatorilor

    Producătorii de alimente nu protejează copiii din Europa faţă de reclamele care ridică în slăvi alimentele nesănătoase: acesta este rezultatul unei anchete desfăşurate de...

    Medic INSP: Românii cumpără alimente nesănătoase din cauza inflației, ceea ce duce la consecințe asupra sănătății
    Medic INSP: Românii cumpără alimente nesănătoase din cauza inflației, ceea ce duce la consecințe asupra sănătății

    Deși rata inflației din România este oficial de 15%, realitatea este diferită iar impactul scumpirilor resimțite de populație este mult mai ridicat.

    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu
    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu

    Alaturi de calciu si sodiu, potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a sistemului nervos, sistemului muscular, a inimii si a rinichilor. O deficienta de potasiu poate duce...

    Cele mai bune alimente pentru rinichi
    Cele mai bune alimente pentru rinichi

    Rinichii îndeplinesc funcții vitale și sunt expuși la diverse toxine, ceea ce îi poate îmbolnăvi la un moment dat. Din fericire, poți să-i protejezi nu doar prevenind...

    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând
    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând

    Fie că este vorba despre imagini postate pe Social Media, fie că este vorba de poze realizate de fotografi sau despre diferite reclame pentru brand-uri celebre, mamele s-au dezvăluit din...

    Cele mai bune alimente pentru ochi
    Cele mai bune alimente pentru ochi

    Ca să poți face față numeroaselor provocări din viața de zi cu zi, ai nevoie și de ochi sănătoși. Pentru a-ți îndeplini acest obiectiv, este important să adopți o dietă...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    © 2024 Qbebe