Deficitul de atenție nu este o boală! 6 metode pentru o mai bună concentrare

Deficitul de atenție nu este o boală! 6 metode pentru o mai bună concentrare

Andreea Baluteanu

În contextul societății complicate în care trăim azi, în care cei mici sunt suprastimulați de toate tentațiile din jur, în care utilizarea tehnologiei de la vârste fragede și programul încărcat de activități au devenit adevărate provocări, nu este de mirare că deficitul de atenție este o tulburare tot mai pregnantă.

Deși ADHD-ul este catalogat în categoria de boli cronice, ceea ce trebuie să știi este că nu reprezintă o afecțiune în adevăratul sens al cuvântului, deoarece manifestările sale pot fi temperate. Chiar și copiii diagnosticați cu ADHD pot avea o viață cât se poate de „normală”, în accepțiunea tradițională a cuvântului, dar au nevoie de un strop de ajutor din partea ta, a educatorilor și a profesorilor. Află de mai jos cum îl poți ajuta pe prichindel să se concentreze mai bine!

Cum stimulezi concentrarea copiilor cu deficit de atenție

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este în general diagnosticată la vârsta de 6-7 ani, deși unele simptome pot apărea, conform oamenilor de știință, și înainte de 5 ani. Afecțiunea este netratată la circa 60% dintre copii și poate evolua în adolescență și la vârsta adultă, degenerând și punând în pericol integrarea și viața socială.

În general, părinții vor observa că micuțul suferă de deficit de atenție cu sau fără hiperactivitate atunci când copilul merge la școală. Realizând că rămâne adesea în urmă față de ceilalți colegi, că nu este capabil să țină pasul cu ei sau că nu reușește să își termine la timp proiectele sau temele, părinții vor înțelege că simptomele pe care le puneau în anii trecuți pe seama agitației sau a curozității specifice unui copil sunt de fapt mult mai serioase.

Care sunt semnele că prichindelul tău suferă de deficit de atenție cu sau fără hiperactivitate? Vei vedea că are dificultăți în a se concentra asupra activităților, că are hiperactivitate motrică și că dă dovadă de lipsă de control. Semnele asociate pot fi reprezentate de iritabilitatea ridicată, modificări neașteptate ale dispoziției, închegarea dificilă a relațiilor cu ceilalți, lipsă de organizare și o încredere scăzută în propriile capacități.

Firește, ADHD-ul trebuie neapărat diagnosticat de un specialist, nu pe baza propriilor observații.

Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic? În general, copiii cu deficit de atenție au dificultăți în exercitarea funcției de execuție, respectiv capacitatea de a gândi și de a planifica dinainte, de a organiza, de a controla impulsurile și de a termina în timp util proiectele. Prin urmare, tu va trebui să preiei o parte din aceste sarcini sau să le ușurezi pentru cel mic.

Îți prezentăm mai jos câteva măsuri care îi vor stimula capacitatea de concentrare. Bineînțeles, aceste metode pot fi aplicate în orice caz, inclusiv al copiilor care nu prezintă aceste tulburări. Iată la ce ne referim!

Stabilește un sistem de recompense de fiecare dată când copilul termină o sarcină. Îndrumarea specialiștilor în acest sens este să eviți recompensele reprezentate de dulciuri sau jucării și să te bazezi pe activități, laude sau privilegii. Încearcă de asemenea să diversifici recompensele deoarece copiii diagnosticați cu ADHD se plictisesc repede.

De ce să mai ții cont? Recompensele imediate funcționează mult mai bine decât cele pe termen lung. Este vital și să te ții de promisiune, fiindcă un climat de încredere între părinte și copil este chiar mai important atunci când cel mic suferă de deficit de atenție.

Limitează cerințele către cel mic. Ceea ce trebuie să înțelegi este că, dacă un copil cu deficit de atenție nu realizează o anumită sarcină, acest fapt nu trebuie perceput ca pe o formă de revoltă sau ca pe o sfidare. De cele mai multe ori, cei mici doresc să își asculte părinții, să își facă temele sau să se ocupe de acel proiect de la școală, dar nu știu cum. Dacă vei avea grijă să împarți fiecare sarcină în mini-sarcini, copilului îi va fi mai ușor să se concentreze. De exemplu, nu îi cere să își facă temele direct, roagă-l să își scoată caietele, manualele, să citească cerința, etc. Vei vedea rapid rezultatele.

Stabilește un anumit timp și setează un cronometru. Problema cu copiii cu ADHD este că nu se pot concentra nelimitat. Dar dacă vei seta cronometrul la un anumit interval, după care cel mic poate să ia o pauză, îl vei stimula să se concentreze mai ușor și îl vei familiariza de asemenea cu deadline-urile.

Setează des pauze de mișcare. Mișcarea este extraordinară pentru orice copil, dar în special pentru cei cu tulburări de atenție. După un anumit interval, încurajează-l pe cel mic să își ia o cană cu apă sau să facă mici exerciții sau câteva întinderi.

Limitează distracțiile. Stinge TV-ul, dezactivează notificările de pe social media (și pentru tine) și creează un ambient cât mai pașnic și mai liniștit. Ce poate fi util, însă? „Zgomotul alb”, cu efect calmant, sau anumite melodii.

Atinge-l pe copil liniștitor pe umăr sau pe braț. Contactul fizic reprezintă o modalitate excelentă de a-l calma și de a-i atrage atenția.

ESPRICO®, suplimentul alimentar pentru copiii cu deficit de atenție

Tratamentul clasic al ADHD-ului include psihoterapie unu la unu, psihoterapie integrată și/sau medicamente (psihostimulante, neuroleptice, antidepresive), dar accentul este pus și pe schimbarea stilului de viață și pe o alimentație mult mai sănătoasă.

O soluție extraordinară, care își va dovedi eficacitate în cazul copiilor cu deficit de atenție, este ESPRICO®. Suplimentul alimentar corectează deficitul de concentrare, dar este util și pentru a crește capacitatea de învățare și de memorare.

 

Ceea ce ne place cel mai tare este că ESPRICO® pornește de la o descoperire revoluționară a oamenilor de știință, care au ajuns la concluzia că există dezechilibre la nivel biochimic în cazul copiilor cu deficit  de atenție. Micuții prezintă astfel niveluri scăzute de zinc și de magneziu, dar și un raport incorect între acizii grași Omega-3 și Omega-6.

Din acest punct de vedere (și nu numai), ESPRICO® are o compoziție ideală. Suplimentul conține acizi grași Omega-3, un aspect extrem de important cu atât mai mult cu cât organismul nostru nu are abilitatea de a produce singur acești acizi, unica sursă fiind alimentația. De asemenea, ESPRICO® are la bază și acizi grași Omega-6, care contribuie la dezvoltarea creierului și a memoriei, la îmbunătățirea capacității de învățare și de concentrare și la corectarea deficitului de atenție.

De asemenea, suplimentul este bogat în zinc și magneziu, cele două minerale despre care ți-am povestit că lipsesc de la copiii cu deficit de atenție. Care sunt efectele lor? Magneziul relaxează și va susține echilibrul interior, iar zincul acționează ca un regulator pentru transmiterea impulsurilor nervoase dintre celule și îmbunătățește concentrarea și atenția.

Studiile susțin de asemenea rezultatele excepționale ale ESPRICO®. Într-o cercetare desfășurată pe parcursul a trei luni, 810 copii cu hiperactivitate/impulsivitate, deficit de atenție, probleme emoționale și comportamentale și dificultăţi de somn au primit suplimentul alimentar, iar rezultatele ți le prezentăm mai jos!

ESPRICO® se administrează zilnic, la copiii începând cu vârsta de 5 ani, câte 2 capsule dimineața și 2 capsule seara. Suplimentul poate fi amestecat și cu apă sau mâncare dacă cel mic nu îl poate lua ca atare.

Deficitul de atenție nu este o boală! Aplică metodele pe care ți le-am indicat mai sus și copilul tău va excela în activitățile sale. Dar apelează și la suplimentul alimentar ESPRICO®: comandă online și descoperă toate noutățile pe care trebuie să le știi de pe pagina de Facebook Esprico!

 

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu, recent diagnosticat cu aceeași boală
    Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu, recent diagnosticat cu aceeași boală

    O mamă care are ADHD susține că diagnosticul său o ajută să fie o mamă bună pentru fiica sa, care a fost recent diagnosticată cu aceeași tulburare. Descoperiți cum anume, în...

    Boala m-a împiedicat multă vreme să fiu o mamă bună pentru copiii mei. Sunt diagnosticată cu tulburare bipolară
    Boala m-a împiedicat multă vreme să fiu o mamă bună pentru copiii mei. Sunt diagnosticată cu tulburare bipolară

    O mamă cu 5 copii diagnosticată cu tulburare bipolară, povestește cum a învățat că nu trebuie să-și lase diagnosticul și traumele din copilărie să-i afecteze relația cu...

    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea
    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea

    Vrei să slăbești, dar incă nu îți este clar ce înseamnă deficitul caloric ? În termeni simpli, deficitul caloric are loc atunci când arzi mai multe calorii prin...

    Ce zodie este cea mai bună prietenă a ta! BFFs forever!
    Ce zodie este cea mai bună prietenă a ta! BFFs forever!

    Compatibilitatea dintre zodii nu influențează doar relațiile romantice, având un impact semnificativ și asupra altor tipuri de relații. Relațiile de prietenie nu fac excepție,...

    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!
    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!

    Câte lucruri înveți atunci când devii mamă? Probabil atât de multe, încât nu le putem cuprinde pe toate într-un articol. Astăzi, o mămică de...

    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie
    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie

    Sensibile și romantice, zodiile de apă au o importantă lecție astrologică de învățat. Creativele, comunicativele și istețele zodii de aer primesc sfaturi importante de care...

    Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi
    Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi

    Hannah Wood este mama unei fetițe de 7 ani despre care se crede că este singura din lumea care suferă de o mutație genetică ce determină o întârziere a dezvoltării și...

    De ce mama mea este și cea mai bună prietenă a mea
    De ce mama mea este și cea mai bună prietenă a mea

    În toți anii mei de viață, nu am întâlnit niciodată un om mai frumos, mai puternic și mai grijuliu ca mama mea! Mamă, ai fost alături de mine toată viața mea,...

    © 2024 Qbebe