„Războiul” dintre preșcolari și ora de culcare - Explicația surprinzătoare a unui specialist

„Războiul” dintre preșcolari și ora de culcare - Explicația surprinzătoare a unui specialist

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre cele mai importante provocări cu care te poți confrunta când ești părinte se numără și aceasta: să-ți convingi copilul să meargă seara la culcare. Astfel, pe măsură ce crește și devine tot mai independent, poate să-ți pună serios nervii la încercare prin refuzul de a se culca la ora stabilită. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi nu numai care sunt cauzele ce duc la un asemenea refuz, ci și care sunt soluțiile menite să te ajute să-ți păstrezi calmul și să nu intri în conflict cu copilul. 

O mamă s-a plâns că îi este foarte greu să-și convingă copiii să meargă la culcare

O mamă de peste hotare, Annalee Ford, a apelat la o rețea de socializare pentru a încerca să afle de ce îi este atât de greu să-și convingă copiii să meargă seara la culcare. Astfel, a postat pe TikTok următoarea întrebare: „De ce este atât de greu să-ți determini copiii să meargă seara la culcare?” Ulterior, mama a continuat cu această postare: „Vă rog, spuneți-mi că mai sunt și alți părinți care sunt de aceeași părere cu mine în această seară.”

femeie blonda tanara, care se intreaba de ce ii este greu sa-si culce seara copiii

Văzând postările acestei mame și alți părinți și-au dezvăluit experiențele ce țin de faptul că nu le este ușor să-și trimită copiii la culcare. De asemenea, au venit și cu câteva sfaturi, disponibile tot pe TikTok:

  • „În fiecare seară are loc o luptă pentru mersul la culcare. De fiecare dată”;
  • „Mă lupt cu așa ceva seară de seară, de aproape 6 ani”;
  • „Cred că îți este greu...fiul meu s-a culcat aseară la ora 20:30, s-a trezit la ora 23:00 și s-a culcat iar... la ora 3 dimineața. Este de-a dreptul chinuitor!”;
  • „Fiul meu de 2 ani stă în pat și își mișcă neîncetat degetele și picioarele numai ca să nu adoarmă!! Nu mai suport”;
  • „Nu știu câți ani au copiii tăi, dar cred că o rutină stabilă de dinainte de culcare ar da cele mai bune rezultate”;
  • „Tocmai ce ne-am întors de la plajă. Cred că am găsit soluția pentru a nu mai trece prin așa ceva, îi țin toată ziua afară, la piscină...”

Un specialist a venit cu explicații pentru această problemă frecventă

Cayla este mama a trei copii (de 4, 6 și 8 ani), este expert în problemele de somn ale bebelușului, deține o certificare ca doula și ca educator. După ce postarea lui Annalee a ajuns cunoscută pe TikTok, Cayla a simțit nevoia să intervină pentru a veni cu explicații. Iată ce a precizat aceasta, potrivit „Scary Mommy”:

„Pentru că ora de culcare constituie un conflict de interese între nevoile tale, ca părinte și cele ale copilului. Pe măsură ce ora de culcare se apropie, noi ca părinți, ne spunem: „Trebuie să mergi până la urmă la culcare.” Așa că devenim puțin stresați, puțin anxioși, poate puțin dornici să ne forțăm copiii să se culce pentru a avea timp și pentru noi înșine.

În schimb, copiii noștri se comportă ca și cum: „Ia stai, am petrecut toată ziua la grădiniță, cu bona sau cu unul dintre bunici, iar acum am la dispoziție numai două ore ca să mă pot conecta cu părinții mei, am atât de multă nevoie de această conectare, faptul că trebuie să mă duc la culcare este cea mai importantă separare pentru mine...”

În același timp, Cayla nu s-a ferit să precizeze că preșcolarii refuză să meagă seara la culcare și pentru că se tem că rămân singuri în camera lor, că nu mai au pe nimeni cu care să se conecteze: „Când îi ducem la culcare, de fapt îi lăsăm singuri într-o cameră în care este întuneric pentru 10-12 ore, interval în care nu se mai pot conecta cu nimeni. Practic, la ora de culcare, îi îndepărtăm de noi. Le spunem pur și simplu „Du-te să te culci”. Iar ei se străduiesc să mai rămână cu noi, ne pun diverse întrebări și speră să mai fim cu ei întrucât au nevoie să se conecteze cu noi cât mai mult.”

@officialsleepingbeauties #stitch with @Annalee Bedtime is a conflict of interests between parents and kids. Its the reason they pull out all the stops to keep us with them, and the reason we sre ready to pull out our hair when they wont just. Go. To. Sleep. If youre struggling eith this, grab my free Toddler Bedtime Guide through the link in my bio #sleepwithoutsleeptraining #sleeptraining #sleepsupport #sleepcoach #holisticsleepcoach #attachmentparenting #toddlersleeptips #toddlersleep #sleeptips #normalinfantsleep ♬ original sound - Cayla | Sleep & Parenting

Specialistul a dat și câteva sfaturi pentru părinți

Ca să vină în sprijinul celor ce se luptă să-și convingă preșcolarii să meargă seara la culcare, Cayla a venit cu diverse sfaturi. Spre exemplu, a insistat asupra ideii că părinții trebuie să se străduiască să petreacă timpul cu copiii până la ora de culcare și să-și mențină calmul și răbdarea când îi culcă. Potrivit sursei citate, a dat următoarele explicații:

„Caută diverse oportunități, înainte de ora culcare, pentru a te conecta cât mai mult cu copilul tău. Străduiește-te să fii cât mai răbdător/răbdătoare în cadrul rutinei de dinainte de culcare, ținând cont de faptul că, dacă vei fi agitat/ă și stresat/ă, copilul va crede că este ceva în neregulă și va fi mai dornic să se conecteze cu tine, având nevoie să fie în preajma ta.”

Alte sfaturi utile pentru a-ți convinge preșcolarul să meargă seara la culcare

Medicul Sally Ibrahim, director în cadrul „University Hospitals Rainbow Babies & Children’s Hospital” (Cleveland, SUA), a atras atenția asupra următorului aspect: este firesc pentru un preșcolar să spună „nu” la ora de culcare, acest refuz fiind parte din procesul normal de dezvoltare, din nevoia tot mai mare de independență. 

De asemenea, medicul a dat și câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a încerca să pui capăt „războiului” dintre preșcolarul tău și ora de culcare:

Asigură-te că micuțul tău nu are diverse probleme care interferează cu somnul său

De pildă, copilul se poate confrunta cu anxietatea de separare. Dacă sesizezi că îi este foarte greu să se despartă de tine și pe timpul zilei, nu ar trebui să te surprindă faptul că refuză să meargă seara la culcare. Pe lângă un astfel de refuz, alte semne care dovedesc prezența anxietății de separare sunt:

  • Se teme să fie singur;
  • Nu vrea să meargă la grădiniță;
  • Are adesea tulburări digestive, dureri de cap și mușchi tensionați;
  • Este foarte îngrijorat când nu doarme acasă;
  • Are adesea coșmaruri;
  • Este agitat chiar și acasă;
  • Intră în panică sau are un tantrum în momentul în care se desparte de părinți sau de un alt membru al familiei cu care este obișnuit.

În același timp, altă problemă ce poate interfera serios cu somnul copilului este sindromul picioarelor neliniștite. Acesta reprezintă o tulburare neurologică din pricina căreia copilul nu poate să stea liniștit, să nu se miște, în special când stă culcat. Practic, simte nevoia să-și miște picioarele întrucât resimte durere, o senzație de arsură, înțepături sau mâncărimi. 

Sindromul picioarelor neliniștite poate conduce la insomnie. Dacă sesizezi oricare dintre manifestările enumerate, adresează-te cât mai repede medicului pediatru. 

Pregătește-ți copilul pentru ora de culcare

Copilul are neapărat nevoie de o rutină de dinainte de culcare. De exemplu,trebuie să știe că a venit momentul să-și strângă jucăriile, să mai bea un pahar cu apă, să se spele pe dinți etc.

Chiar dacă vezi că, pentru a încerca să amâne mersul la culcare, copilul tău îți spune că îi este foame sau sete în preajma orei la care ar trebui să fie în pat, încearcă să vii în întâmpinarea acestor nevoi până când ajungeți în dormitor. Începând cu acel moment, nu mai este cazul să negociezi nimic cu el, ci pur și simplu să-l pregătești de somn.

parinti fericiti stand pe pat alaturi de baietelul lor

Asigură-te că are parte de o rutină predictibilă

Cu cât insiști din acest punct de vedere, cu atât sunt mai multe șanse să nu mai existe un „război” între preșcolar și ora de culcare. Încă de când are o vârstă fragedă, copilul trebuie să se familiarizeze cu o rutină de somn, care poate consta, de exemplu, în: baie, spălat pe dinți, lectura de seară, pupicul de noapte-bună etc.

În situația în care rutina de dinainte de culcare se întinde pe mai mult de o oră, încearcă să o scurtezi.Totodată, dacă realizezi că se prelungește prea mult întrucât copilul nu este suficient de obosit, caută să muți ora de culcare. 

tata care îi citeste baietelului sau inainte de culcare

Ai grijă ca în casă să fie liniște

În afară de faptul că este important să stingi treptat luminile, asigură-te că toți cei din casă respectă ora de culcare a copilului și nu fac gălăgie. Ulterior, străduiește-te ca în dormitor să creezi o atmosferă ce îndeamnă la somn: folosește lumini care nu sunt puternice, trage jaluzelele/perdelele etc.

Evită expunerea la device-uri cu cel puțin o oră înainte de culcare

Este esențial să nu-ți expui copilul la lumina albastră generată de ecranul televizorului, al computerului, de telefoane, de tablete etc. Acest tip de lumină afectează producerea melatoninei, ceea ce afectează considerabil calitatea somnului copilului și îl determină să nu-i mai fie somn.

Nu îi oferi seara alimente sau băuturi cu cafeină

De pildă, nu îi da copilului ciocolată seara și nu îi permite să consume deloc băuturi precum Pepsi ori Cola. Oricare dintre acestea cresc nivelul tensiunii arteriale, măresc starea de alertă și îl stimulează să rămână treaz. 

Nu în ultimul rând, pentru a-ți convinge preșcolarul să meargă seara la culcare, fii tu însăți un model pentru el. Astfel, arată-i că ai și tu o rutină de dinainte de somn. În aceste condiții, renunță să foloșești telefonul sau computerul în preajma orei de culcare și arată-i cum te relaxezi: citește, ascultă o muzică liniștitoare etc.

Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare

Surse foto:

Surse articol: childrens.com, scarymommy.com, sleeping beauties.ca, sleepfoundation.org, stanfordchildrens.org, uhhospitals.org

Articolul urmator
Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani
Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Kylie Jenner își lasă fiica să își aleagă singură ora de culcare. Ce spun experții în parenting despre această decizie
    Kylie Jenner își lasă fiica să își aleagă singură ora de culcare. Ce spun experții în parenting despre această decizie

    Somnul copilului, sau mai degraba pregătirea copilului pentru somn, se numără printre cele mai frecvente provocări ale unui părinte. Kylie Jenner, în schimb, este destul de...

    Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare
    Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare

    Una dintre marile provocări cu care trebuie să se confrunte părinții este legată de somnul copilului. Fie că este vorba despre o oră de culcare târzie sau despre coșmaruri,...

    Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta
    Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta

    Când trecem la ora de iarnă în 2021? Acesta ar putea fi ultimul an în care România trece la ora de iarnă, după ce în cadrul Comsiei Europene s-a cerut...

    Am țipat la fiica mea de 5 ani înainte de culcare și acum mă simt extrem de vinovată
    Am țipat la fiica mea de 5 ani înainte de culcare și acum mă simt extrem de vinovată

    O mamă povestește, pe forumul Mumsnet, că a ajuns la capătul răbdării într-o seară, când a țipat la fiica ei de 5 ani. Însărcinată în 26 de...

    Încă îi citesc fiicei mele de 13 ani povești înainte de culcare și nu vreau să mă opresc
    Încă îi citesc fiicei mele de 13 ani povești înainte de culcare și nu vreau să mă opresc

    Citirea poveștilor înainte de culcare este una dintre activitățile preferate ale părinților și copiilor. Această mamă încă îi citește fiicei sale de 13 ani...

    Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației
    Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației

    Senatul a respins marți obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, privind proiectul privind desfăşurarea orelor de...

    Trăsăturile de caracter cu adevărat surprinzătoare ale zodiilor
    Trăsăturile de caracter cu adevărat surprinzătoare ale zodiilor

    Fiecare zodie este vestită pentru anumite caracteristici. Spre exemplu, Berbecul este considerat ambițios, Taurul extrem de încăpățânat, Fecioarele sunt renumite pentru...

    Imaginea cu fetița îngropată în ciment care a înnebunit internetul. Explicația fotografiei te va surprinde
    Imaginea cu fetița îngropată în ciment care a înnebunit internetul. Explicația fotografiei te va surprinde

    O imagine cu o fetiță care pare îngropată în ciment de la brâu în jos a stârnit controverse pe Internet. Fotografia a fost făcută chiar de tatăl micuței,...

    © 2024 Qbebe