10 sfaturi si 10 alimente pentru dezvoltarea fizica armonioasa a copilului

10 sfaturi si 10 alimente pentru dezvoltarea fizica armonioasa a copilului

Raluca Cristea

Ca orice mamica adevarata, iti doresti ce este mai bun pentru copilul tau! Mai jos ai o lista de mare ajutor, cu 10 sfaturi si cele mai bune 10 alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia celui mic, daca vrei sa se dezvolte armonios atat din punct de vedere fizic cat si intelectual!

10 sfaturi esentiale

1. Ofera-i copilului, treptat, cate un aliment nou. Acest obicei trebuie sa il ai din momentul in care incepi diversificarea alimentatiei, cand micutul are 4-5 luni. Apoi, pe masura ce copilul creste, te poti juca cu alimentele : forme, culori, texturi, amestecuri.

2. Ajuta-l sa descopere mancarea preferata ! Chiar din primii ani de viata, copilul isi formeaza anumite preferinte culinare, tocmai de aceea fiind de preferat sa ii oferi un meniu cat mai diversificat.

3. Nu il forta pe micut sa manance mai mult decat vrea. Chiar daca la inceput iti va fi greu sa accepti, copilul poate sa decida singur cand trebuie sa se opreasca din mancat.

4. Fii atenta la calorii ! Multe bauturi racoritoare, mai ales cele carbogazoase, contin mult zahar si calorii. Ideal ar fi sa poti urma sfaturile specialistilor : lichidele de baza in alimentatia copilului sa fie apa si laptele.

5. Ai grija cu dulciurile ! Sunt cel putin la fel de periculoase ca si bauturile carbogazoase, deoarece duc la obezitate si multe alte probleme de sanatate.

6. Atunci cand mergi la cumparaturi cu prichindelul, nu te lasa emotionata de santajul lui sentimental, ca sa ii cumperi snacks-uri, dulciuri sau "tone" de ciocolata si bauturi carbogazoase. Tu esti cea care trebuie sa decida ce alimente sa consume micutul si cand sa le consume.

7. Din ceea ce alegi sa cumperi, copilul trebuie sa aiba si el libertatea de a alege ce si cat mananca.

8. Nu transforma alimentele in premii! Cand copilul iti face o surpriza, ia o nota buna sau pur si simplu, se poarta foarte frumos cand te astepti mai putin, nu este bine sa il premiezi cu o ciocolata, un suc, bomboane sau napolitane... poate cel mult, o salata de fructe sau legume. Perfecte sunt imbratisarile !

9. Limiteaza accesul copilului la calculator si televizor, in favoarea orelor petrecute in parc, exercitiilor fizice si plimbarilor cu prietenii si familia. In timp ce priveste la tv sau se joaca la calculator, copilul este foarte tentat sa serveasca mici gustari dulci sau crocante.

10. Fii tu primul exemplu! Cu toate ca acest gand te sperie uneori, pentru copil tu si tatal sunteti primul si poate cel mai important exemplu in viata. De mic, copilul va urmareste gesturile, reactiile si obiceiurile, considerand ca sunt cele corecte. Daca voi mancari sanatos, el va face acelasi lucru.

Iata cele 10 super alimente!

1. Broccoli, inrudita cu varza si conopida, este leguma minune! De ce? Vei vedea imediat!


In primul rand, are particularitatea de a contine sulforofan, o substanta antioxidanta si anticancerigena, care stimuleaza producerea de enzime impotriva cancerului gastric, cancerului de san si anemiei. In plus, sulforofanul distruge bacteria Helicobacter Pylori, responsabila pentru gastrita si ulcer gastric.

Si asta nu e tot! Broccoli contine betacaroten, acid folic, fibre, fier, vitamina A, vitamina B2, vitamina C si calciu. Atentie! Contine vitamina C de 2 ori mai mult decat o portocala si calciu echivalent cu cel dintr-un pahar cu lapte.

Inca ceva ! Consumul regulat de broccoli combate eficient stresul!

2. Legumele verzi dau si ele o mana de ajutor pentru o putere fizica de invidiat si ii ofera copilului tau: vitamine, fier, magneziu, zinc, acid folic, fibre si antioxidanti.

In orice zi, dar mai ales atunci cand micutul este apatic, nu are chef de nimic si este amortit, ofera-i un tratament natural si cu efecte garantate: salate proaspete si sucuri din legume! Da o fuga la piata sau la supermarket si alege salata, stevie, spanac, varza, rosii, castraveti, ardei gras si morcovi. Aceste legume minunate sunt pline de fier, magneziu, zinc, vitamina B6 si vitamina B12.

Morcovul merita o atentie speciala! Consumat sub forma de suc, salata sau pur si simplu rontait, morcovul imbunatateste circulatia sangelui, previne anemiile si infectiile, ajuta in problemele digestive, previne afectiunile oculare si face pielea frumoasa ! Betacarotenul este un excelent antioxidant, intaritor al sistemului imunitar, previne cancerul de vezica, uterin, mamar, al gurii si al plamanilor.

3. Produsele lactate ( lapte, iaurt, branzeturi) sunt esentiale in alimentatia oricarei persoane, cu atat mai mult a unui copil, care are nevoie de un start puternic in viata.

 Lactatele sunt surse naturale de calciu, proteine si vitamine A, B, D si E. Mai mult decat atat, lactatele sunt vitale in perioada de crestere, pentru dezvoltarea si intarirea sistemului osos.

Pana la varsta de 3 ani, trebuie sa ii dai micutului lapte de crestere, ca sa eviti carentele, deoarece acest tip de lapte contine vitamine, fier si acizi grasi esentiali, acestia din urma fiind extrem de importanti pentru dezvoltarea creierului. In plus, daca micutul nu este alergic, ii poti da si lapte de vaca integral, iaurt si branza de vacuta.


Intre 1 si 3 ani, copilul are nevoie de aproximativ 500ml de lapte zilnic.

Daca vrei sa ii oferi produse lactate degresate sau semidegresate, asteapta cel putin pana cand micutul implineste varsta de 8 ani! Nu trebuie sa ii oferi de mic lactate degresate sau semidegresate pentru ca, prin degresare, lactatele isi pierd continutul de vitamine A, D si E.

4. Pestele, consumat cel putin 1 data pe saptamana, reduce riscurile unor eventuale probleme cardiovasculare, datorita continutului de acizi grasi Omega3. Cu ce il mai pot ajuta pe copil acesti acizi Omega 3 ? Reduc riscul formarii cheagurilor in sange, ajuta la irigarea creierului, scad tensiunea arteriala si "ametesc" grasimile din sange (scad mult colesterolul). In plus, pestele contine si un excelent antioxidant - seleniul, dar si fosfor si magneziu.

Pestele isi merita locul in acest Top 10, caci de prea multe ori parintii se grabesc sa aleaga carnea de pui si vita sau si mai rau, de porc, in defavoarea pestelui, plin de beneficii. Si pun pariu ca nu stiai: pestele ajuta la formarea tecii de mielina de pe neuroni, mai precis la stocarea si transmiterea excelenta a informatiilor de la creier catre organe si invers.

5. Fructele, un rezervor consistent de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Antioxidantii pun o mana de ajutor impotriva cancerului si intaresc sistemul imunitar.

 In plus, aceste delicii naturale ofera micutului si o cantitate considerabila de vitamina C, care il apara de infectii si raceli si ajuta la asimilarea fierului. Fierul fereste copilul de anemii.

Este usor sa iti dai seama cat de importante sunt fructele pentru o dezvoltare fizica armonioasa, asa ca nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a prichindelului! Ofera-i la micul dejun un fruct proaspat, perfect ca sa isi testeze gingiile sau sa isi puna la lucru dintisorii scrasnitori. Alege banane, piersici, caise, pere, mere sau sucuri proaspete, preparate de tine acasa. Bananele contin potasiu si vitamina B6, iar citricele contin multa vitamina C.

Daca vrei sa variezi meniul de fructe, alege sa ii dai copilului compot neindulcit sau putin indulcit cu miere.

6. Cerealele, cat mai putin procesate, sunt o sursa importanta de vitamine, minerale, fier, glucide si fibre. Fibrele controleaza nivelul zaharului din sange, reduc colesterolul si ajuta sistemul digestiv deoarece faciliteaza tranzitul intestinal. Vitaminele inlesnesc diverse procese ale organismului, iar folatii asigura o buna irigare a creierului.

Daca vrei sa ii oferi copilului tot necesarul nutritiv, atunci da-i dimineata un biberon sau un bol de lapte cu cereale, excelent si pentru sistemul osos, datorita calciului din lapte. Te sfatuiesc sa alegi cerealele integrale, deoarece au mai multe vitamine si glucide.

Nu uita ca poti gasi cerealele nu doar sub forma de fulgi ci si in alte alimente, asa cum sunt painea integrala, briosele si biscuitii!

7. Mierea, polenul, fagurele, propolisul - produse apicole ce sunt o adevarata binecuvantare pentru orice varsta, dar mai ales in copilarie, atunci cand se pun bazele unui organism puternic.

Mierea de albine contine o multime de vitamine si minerale, ceea ce o transforma intr-un puternic revitalizant. In plus, este un remediu excelent impotriva afectiunilor cailor respiratorii, febrei si tusei. Iata de ce este atat de bun un ceai caldut indulcit cu miere, cand micutul este racit sau tuseste!

 Mai mult decat atat, mierea vindeca arsurile, tonifica si intareste inima.

Un fagure cu miere ar putea fi deliciul ideal pentru micutul tau: ceva dulce, moale dar si bun de rontait in acelasi timp si unde mai pui ca abunda de proprietati nutritive!

Polenul este un tonic general deoarece stimuleaza cresterea si dezvoltarea, intareste vasele capilare, inima si sistemul imunitar.

Polenul cuprinde toti aminoacizii esentiali, dar si lipide, glucide, enzime, vitamine si minerale. Este indicat in lupta impotriva infectiilor, anemiei si rahitismului. Diminueaza hemoragiile, scade colesterolul si imbunatateste activitatea cerebrala.

Propolisul contine nu mai putin de 17 microelemente, printre care: fier, cupru, zinc, mangan, calciu. Aceste microelemente si nu numai, fac din propolis unul dintre cele mai puternice medicamente antiinfectioase cunoscute, dar si un bun antiinflamator, antiviral si antitoxic. Propolisul il ajuta pe micut atunci cand se raneste, se taie sau se frige, dar si cand gingiile ii sangereaza.

8. Spanacul, ale carui proprietati curative se cunosc inca din antichitate. Pe atunci, era numit "matura intestinelor" deoarece este unul dintre cele mai bune stimulente naturale ale digestiei corecte.

Intreg organismul copilului, dar mai ales pielea si parul au nevoie de spanac pe banda rulanta. De ce ? Pentru ca spanacul contine vitamina A si vitamina C.

Spanacul mai contine si: calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, fier, vitaminele din complexul B, aminoacizi, lipide si glucide. Iata de ce spanacul este un adevarat aliat pentru copilul tau, in lupta cu: astenia, rahitismul, viermii intestinali si infectiile gingiilor.

In plus, spanacul stimuleaza cresterea, intareste sistemul imunitar si sistemul osos, stimuleaza activitatea cardiaca, stimuleaza secretiile gastrice si biliare.

9. Painea din grau integral este extrem de utila in anemii, rahitism si astenii. In plus, datorita taratelor de grau si graului integral, painea integrala il fereste pe copil de probleme digestive, previne diabetul si bolile cardiace.

 

In proportie de 53%, bobul de grau contine proteine. 47% revine vitaminelor din complexul B, vitaminei E, acidului folic, calciului, potasiului, fierului, magneziului si zincului.

Germenii de grau si taratele contin cea mai mare parte a vitaminelor si mineralelor din bobul de grau, proprietati care se pierd aproape in totalitate in cazul painii albe, rafinate.

Prin eliminarea germenilor de grau si a taratelor, se pierd 22 de vitamine si minerale, proprietatile antioxidante, dar si fibrele care previn cancerul de colon. Iata de ce faina alba poate fi ulterior imbogatita cu fier, vitamina B, vitamina D si calciu.

10. Smoothie, un exemplu numai bun de urmat de la vedetele care arata exemplar sau de la sportivii renumiti. Ofera micutului tau un smoothie gustos si plin de sanatate! Smoothie este un amestec de fructe, sau fructe si legume, puse intr-un blender sau robot de bucatarie. Daca vrei sa prepari chiar un milkshake, poti adauga peste fructe putin lapte.

Asadar, laptele sau ceaiul cu care l-ai obisnuit pe copil la micul dejun pot fi inlocuite din cand in cand cu un smoothie, din legume si fructe, chiar cu adaos din pulpa acestora. Daca vrei o combinatie nutritiva care sa inlocuiasca in totalitate micul dejun, adauga peste smoothie: iaurt degresat sau lapte, musli, cereale sau miere.

Pe langa faptul ca se prepara foarte usor, ajuta foarte mult organismul celui mic, asigurandu-i chiar de la inceputul zilei rezerva optima de energie.

Pofta buna piticului voinic !

Articolul urmator
Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rețeta fericirii: 8 sfaturi prețioase pentru o viață armonioasă
    Rețeta fericirii: 8 sfaturi prețioase pentru o viață armonioasă

    Răspunsul la întrebarea ”Ce este fericirea?” este, probabil, unul dintre cele mai căutate din toate timpurile. Conceptul fericirii a fost studiat pentru prima dată acum...

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri
    Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri

    Printre momentele cele mai încărcate de emoție și mai pline de entuziasm din viața unui părinte se regăsește și prima aniversare a copilului. De aceea, te străduiești să...

    Elevii români, olimpici internaționali: 4 medalii la Chimie, 4 la Geografie, 5 la Fizică, 6 la Matematică și primul loc în Europa
    Elevii români, olimpici internaționali: 4 medalii la Chimie, 4 la Geografie, 5 la Fizică, 6 la Matematică și primul loc în Europa

    Ne mândrim cu olimpicii noștri! Elevii români, care au participat la Olimpiadele Internaționale de Chimie, Geografie, Matematică și Fizică, s-au întors acasă cu...

    Elevii nu vor mai primi note la educație fizică, desen și muzică. Când vor deveni ele doar o amintire
    Elevii nu vor mai primi note la educație fizică, desen și muzică. Când vor deveni ele doar o amintire

    Ministrul Sorin Cîmpeanu este hotărât să reformeze sistemul educațional din România. De aceea multe modificări se vor implement chiar de la începutul acestui an...

    Un profesor de fizică de la o școală din Teleorman și-a agresat sexual elevele. Cum a fost descoperit comportamentul deviant
    Un profesor de fizică de la o școală din Teleorman și-a agresat sexual elevele. Cum a fost descoperit comportamentul deviant

    Un profesor de fizică din Zimnicea, județul Teleorman a fost arestat în noiembrie 2022, iar în prezent se află sub control judiciar pentru că și-a abuzat sexual elevele....

    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu
    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu

    Alaturi de calciu si sodiu, potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a sistemului nervos, sistemului muscular, a inimii si a rinichilor. O deficienta de potasiu poate duce...

    Vedete din România care au primit diagnosticul crunt de endometrioză. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”
    Vedete din România care au primit diagnosticul crunt de endometrioză. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”

    Endometrioza este un diagnostic care provoacă panică în sufletele pacientelor. Femeile care suferă de endometrioză se confruntă cu dureri, menstruații abundente, simptome care...

    © 2024 Qbebe