Incepe gradinita! Cum imunizam copilul?

Incepe gradinita! Cum imunizam copilul?

Cosmina Ionita

Odata cu inceperea gradinitelor si a scolii, la intrarea copiilor in colectivitate, pediatrii avertizeaza asupra pericolului de raspandire a bolilor infectioase, extrem de contagioase. Cu precadere respiratorii si ORL. Pentru a-i proteja de problemele de sanatate, medicii recomanda vaccinarea micutilor antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsiva, antipoliomielita inainte de inceperea gradinitei.

In Romania, rata vaccinarii conform schemei nationale de imunizare scade constant de la an la an in conditiile in care numarul cazurilor de imbolnavire cauzate de bolile infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Iar campaniile de informare si constientizare organizate de Societatea Romana de Pediatrie nu au avut efectul scotat. De aceea, medicii continua sa traga un semnal de alarma asupra importantei pe care vaccinarea copiilor o are inainte de intrarea in comunitate.

Imunizarea presupune administrarea unui vaccin cu agenti infectiosi ce vor produce anticorpi care sa distruga ulterior germenele patogen. Daca anumite vaccinuri se administreaza in doza unica, altele necesita administrarea mai multor doze. Majoritatea vaccinurilor se administreaza pe cale injectabila, pentru vaccinarea antipoliomielita exista insa si un vaccin cu administrare orala. Inainte de vaccinare, medicul trebuie sa testeze toleranta copilului. Medicii avertizeaza insa ca vaccinarea nu protejeaza complet impotriva aparitiei bolii, dar ii reduce semnificativ gravitatea.

imunizare inainte de gradinita

De ce ar trebui imunizati copiii, cu ce vaccinuri si daca exista efecte adverse, dar si cand este contraindicata vaccinarea ori daca exista remedii naturiste, la toate aceste intrebari ne raspunde lector univ. dr. Ierima Augustin, medic specialist alergologie si imunologie clinica.

Cat de importanta este imunizarea inainte de introducerea in colectivitate? Si in ce consta procesul de imunizare, mai exact? Ce vaccinuri sunt incluse in programul national de imunizare?

Controlul bolilor infectioase depinde de eliminarea sursei infectioase, blocarea transmisiei si cresterea rezistentei populatiei la noi infectii. In ultimii 200 de ani, aprovizionarea cu apa potabila curata, nutritia corespunzatoare si imbunatatirea igienei personale erau principalele masuri in vederea reducerii bolilor infectioase. In ultima suta de ani, imunizarea prin vaccinarea impotriva celor mai frecvente patologii infectioase la nivel mondial a reprezentat un mod sigur, ieftin si eficace in vederea reducerii, chiar eradicarii in unele situatii, a principalelor patologii infectioase. Principiul este relativ simplu. Vaccinurile contin extracte de diversi agenti infectiosi, care odata introduse in organism stimuleaza productia de anticorpi impotriva acestor agenti patogeni, asigurand imunitatea la un viitor contact cu acestia.

In prezent, inainte de intrarea in colectivitate (cresa/gradinita), orice copil trebuie vaccinat macar anti hepatita B, antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsiva, rubeola-rujeola-oreion, antipoliomielita, anti-haemophilus influenzae B, BCG, mai ales ca schema de vaccinare este gratuita. Ulterior, pentru scoala primara, schema de vaccinare va include imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsiva si antipoliomielita, toate incluse in programul national de imunizare.

Ce alte vaccinuri ati recomanda parintilor in plus pentru sanatatea copilului?

Suplimentar schemelor incluse in programul national de imunizare, la unii copii, medicul imunolog poate recomanda unele medicamente imunomodulatoare antivirale, antibacteriene (ce contin amestecuri de lizate bacteriene), vaccinuri antigripale sau impotriva infectiei cu rotavirus, a varicelei sau a bolilor pneumococice. De exemplu, vaccinul pneumococic polizaharidic poate contine pana la 23 de antigene comune serotipurilor intalnite in intreaga Europa. Nu in ultimul rand, trebuie mentionata necesitatea imunizarii pacientilor inainte de calatorie, in special in cazul in care acestia depasesc granitele Europei (de exemplu tarile tropicale).

Exista efecte adverse?

In anumite contexte am putea afirma ca niciun vaccin nu este ideal. Asta nu inseamna ca nu este sigur. Toate au cateva aspecte ce pot fi supuse la discutii. De exemplu, vaccinurile cu organisme vii atenuate, desi au avantajul administrarii in doza unica, atrag uneori discutii referitoare la siguranta in vreme ce vaccinurile cu organisme inactivate ridica uneori intrebari referitoare la eficacitate, motiv pentru care adesea sunt necesare imunizari repetate.

Din punctul meu de vedere, atat actualele scheme de vaccinare obligatorii, cat si cele optionale (de exemplu, pneumococice) sunt foarte sigure si ofera un maxim de beneficii pacientului. Reprezinta o investitie sigura, pe termen lung, in sanatatea fiecarui individ si a familiei sale. Exceptand usoarele reactii locale, rare si ele, celelalte efecte adverse posibile, regasite si in prospect apar in mod exceptional, extrem de rar. Imunizarea copiilor reprezinta una din cele mai importante masuri sanitare, cu un excelent raport cost-eficienta-siguranta.

Cand este contraindicata imunizarea?

Evident ca oportunitatea vaccinarii unui pacient trebuie evaluata de medicul imunolog, pediatru sau de familie, putand exista numeroase contraindicatii temporare sau permanente pentru anumite vaccinuri. In general, contraindicatiile absolute cele mai frecvente sunt reprezentate de patologiile acute febrile si orice reactie severa locala, sistemica sau neurologica cauzata de o doza administrata anterior aceluiasi pacient cu acelasi vaccin.
De asemenea, medicul trebuie sa acorde o atentie sporita in mod particular la pacientii cu: istoric cu reactii severe la alte imunizari cu alte vaccinuri, cei diagnosticati cu patologii neurologice evolutive, cei cu imunosupresie primara sau secundara, pacienti alergici, sarcina.

imunizare inainte de gradinita

La ce pericole supunem un copil neimunizat?

Consider ca pacientii trebuie sensibilizati asupra faptului ca bolile eradicate, precum poliomielita, boala infectioasa foarte contagioasa, ar putea reveni daca schemele de vaccinare sunt intrerupte sau raman incomplete. In contextul actual al numarului tot mai mare de imigranti ce doresc sa vina pe teritoriul tarii noastre, riscul unor epidemii este tot mai mare, iar repercursiunile refuzului vaccinarii ar putea fi foarte grave, implicand in anumite situatii chiar decesul.

Exista metode naturale de imunizare?

In prezent, vaccinurile injectabile pot contine organisme vii atenuate, organisme moarte (inactivate), fractiuni (parti) din agentul patogen sau toxine modificate. De asemenea, exista pe piata numeroase medicamnete imunomodulatoare antivirale si antibacteriene sub forma de sirop, granule sau comprimate, cu bune rezultate clinice. Acestea sunt recomandate in special de medicul imunolog sau de medicul pediatru in urma evaluarii fiecarui pacient in parte. Consider ca este imperios ca orice vaccin optional sau tratament imunomodulator sa fie administrat numai la recomandarea medicului specialist si bineinteles, sa fie avizat de ANM pentru a fi utilizat in acest scop.

Care sunt bolile cele mai frecvent intalnite in crese si gradinite?

Pneumopatiile si infectiile acute ale cailor respiratorii superioare de etiologie virala, microbiana sau fungica sunt unele din cele mai frecvente patologii din colectivitate. La modul general putem spune ca domina patologiile virale (ex. Varicela), cele induse de pneumococ (ex. otite, pneumopatii), streptococ sau stafilococ, in acest sens existand pe piata suficiente solutii de imunizare sau imunomodulare in vederea efectuarii unui tratament profilactic corect.

imunizare inainte de gradinita

Vaccinul antivaricela nu este obligatoriu

Spre deosebire de SUA, Canada, Luxemburg, Grecia sau Germania, in Romania, varicela nu este inclusa in schema nationala de imunizare. In conditiile in care incidenta varicelei a crescut cu 44% intr-un an (2011 fata de 2010), specialistii recomanda vaccinarea impotriva acestei boli a copilariei, care poate produce complicatii precum meningita, encefalita sau pneumonie.

"Faptul ca un vaccin, asa cum este cel impotriva varicelei, este optional, nu inseamna ca acesta este mai putin eficient sau ca boala este nesemnificativa. Exista o limita pe care sistemul de sanatate o poate suporta, insa parintii nu trebuie sa se bazeze doar pe aceasta, ci sa caute sa isi protejeze copiii si mai bine. Vaccinarea este o investitie in sanatate," declara prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie, cu ocazia campaniei „Sa protejam copilaria".

Citeste si:
Importanta vaccinurilor pentru copil, familie si societate
Vaccinurile copilului meu: argumente pro si contra
Rotavirus la copii: simptome, ingrijire si vaccin

 

Articolul urmator
Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău
    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

    Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate...

    Numai în România: o mamă a sunat la 112 pentru că nu putea ajunge la grădiniță să își ia copilul din cauza traficului
    Numai în România: o mamă a sunat la 112 pentru că nu putea ajunge la grădiniță să își ia copilul din cauza traficului

    O mamă din Baia Mare a sunat la 112 după ce și-a dat seama că a întârziat să își ia copilul de la grădiniţă, din cauza traficului rutier. Femeia, care a povestit...

    Educatoarele de la grădiniță mi-au pierdut copilul și aș fi preferat să nu-mi spună
    Educatoarele de la grădiniță mi-au pierdut copilul și aș fi preferat să nu-mi spună

    Un tătic de peste Ocean a trecut prin șocul vieții sale în momentul în care educatoarele de la grădiniță i-au spus că i-au pierdut fiica. Micuța plecase de la locul de...

    De ce îmi las copilul să poarte haine murdare sau pătate la grădiniță
    De ce îmi las copilul să poarte haine murdare sau pătate la grădiniță

    Îmi las copiii să poarte haine murdare la grădiniță. Da, știu că sună rău. Și sunt sigură că acest lucru nu ar fi fost „acceptabil” când eu eram copil....

    Cabral și-a înscris fetița la o grădiniță de stat: „Nu credem că ajutăm copilul dacă face pe drum trei ore”
    Cabral și-a înscris fetița la o grădiniță de stat: „Nu credem că ajutăm copilul dacă face pe drum trei ore”

    Cabral și soția lui, Andreea Ibacka, formează un cuplu de mai bine de 10 ani și sunt părinții a doi copii: o fetiță (Namiko) și un băiețel (Tiago). Namiko va împlini...

    Fiica mea de 4 ani e foarte timidă la grădiniță. Cum pot să o ajut?
    Fiica mea de 4 ani e foarte timidă la grădiniță. Cum pot să o ajut?

    Mămica unei fetițe extrem de timidă la grădiniță și-a manifestat îngrijorarea cu privire la comportamentul copilașului, în mediul online. Răspunsurile internauților vin...

    Da, mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță. Cum am reușit
    Da, mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță. Cum am reușit

    Una dintre preocupările unei mămici este și să-și pregătească micuțul pentru a se adapta cât mai bine la grădiniță. În aceste condiții, poți alege să-l...

    Cum mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță
    Cum mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță

    Să înveți un copil să citească înainte să intre la grădiniță necesită perseverență și răbdare. Evident, cititul timpuriu nu este pentru toată lumea și cu...

    © 2024 Qbebe