Recuperarea după viroze: sfatul medicului ORL

Recuperarea după viroze: sfatul medicului ORL

Irina Olteanu - Redactor Senior

Perioada de recuperare după o viroză respiratorie se poate dovedi dificilă, în special pentru copiii de vârstă mică. Dacă ții cont însă de câteva sfaturi extrem de ușor de pus în practică, aceasta se poate scurta în mod considerabil. Ți le prezentăm în continuare alături de informații din partea specialistului.

Informații despre recuperarea după viroze

Recuperarea după o viroză respiratorie este privită de cele mai multe ori de părinte drept o perioadă de odihnă la pat; este adevărat că nu este indicată o agitație deosebită în cazul copilului, însă atâta timp cât organismul îi permite, se poate mișca în voie prin casă. De asemenea, cu toate că există șanse mari să nu resimtă foamea, trebuie să te asiguri că beneficiază de un aport sporit de lichide pentru a nu se deshidrata (dar și pentru a ajuta la umidificarea mucoasei nasului și a gâtului). Nu te îngrijora, apetitul său va reveni imediat ce se va simți mai bine! Nu în ultimul rând, este importantă evitarea fumatului pasiv; menține copilul departe de fumul de țigară deoarece acesta crește iritarea de la nivelul nasului și a gâtului.

Durata simptomelor după o viroză respiratorie poate fi prelungită - concluziile unui studiu științific

În anul 2008 a avut loc un studiu de către un grup de cercetători din Irlanda ce a implicat un număr de 807 pacienți cu vârste de 3 ani cu îmbolnăvire acută (21 zile sau mai puțin) ce s-au prezentat cu tuse ca simptom principal, plus cel puțin un simptom sau semn de spută, durere în piept, dispnee sau wheezing. Principalele rezultate au luat în considerare durata simptomelor (încadrate cel puțin drept o ușoară problemă) și simptomele grave (încadrate cel puțin moderate). Durata pentru care a persistat tusea a fost mai lungă în rândul celor care nu au beneficiat de restricționarea activităților în ziua în care au fost consultați de medic (+0.69 zile pentru fiecare punct pe o scală de 7 puncte). Durata simptomelor grave a fost mai lungă în rândul celor cu o durată mai lungă de simptome anterioare consultației, cu o tuse mai gravă în ziua în care au fost consultați de medic și cu restricționarea activităților în ziua în care au fost la medic.

recuperarea dupa viroze

Sfaturi în detaliu pentru o recuperare rapidă după viroze

Menținerea hidratării copilului pe durata convalescenței ajută la reducerea simptomelor, precum și la confortul general resimțit. Febra poate de asemenea să conducă la deshidratare. Copilul tău poate să nu experimenteze setea ca în mod normal și se poate simți inconfortabil în timp ce bea, așadar este important să îl încurajezi să consume suficiente lichide. Deshidratarea poate deveni extrem de gravă în rândul bebelușilor, în special al celor care au vârsta mai mică de 3 luni. Apelează de urgență la medicul pediatru în cazul în care suspectezi că bebelușul tău este deshidratat. Unele semne pot include: lipsa lacrimilor când plânge, buze uscate, porțiuni moi care par înfundate (în dreptul fontanelelor), activitate scăzută, urinare mai puțin de 3-4 ori în decus de 24 de ore. Dacă bebelușul este alăptat, încearcă să îl hrănești la sân mai frecvent decât de obicei. Bebelușul poate fi mai puțin interesat în alăptare dacă este bolnav, așadar este recmandat să îi oferi mese mai scurte pentru a consuma suficient lichid. Medicul poate recomanda soluții de rehidratare orală; nu îi oferi copilului de vârstă mică băuturi sportive, acestea sunt potrivite doar pentru copiii de vârstă mai mare, precum și sucul, supa de carne sau chiar apa minerală.
Acordă atenție pasajelor nazale înfundate. Deoarece majoritatea spray-urilor nazale nu sunt recomandate pentru copiii de vârstă mică, există și modalități pentru a desfunda un nas fără medicație. Astfel, poți apela la un umidificator în camera copilului/camera unde acesta doarme. Acest aparat facilitează eliminarea mucusului. Asigură-te că îl cureți bine pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului în acesta. O altă opțiune naturală constă în picăturile sau spray-urile de nas saline care ajută la subțierea mucusului; acesta va fi mai ușor de extras cu pompa nazală sau nasul va putea fi suflat. Este extrem de util în special înainte de masă și ora de culcare.
Pentru un copil cu vârsta mai mare de 1 an, mierea constituie un remediu excelent în ameliorarea tusei. Poți oferi 2-5 ml de miere de câteva ori pe zi. Conform studiilor desfășurate în domeniu, este mai sigură și mai eficientă decât orice alt medicament pentru tuse în rândul copiilor mai mari de 1 an.
Încurajează odihna. Odihna suplimentară poate grăbi vindecarea. Corpul are nevoie de energie ca să lupte contra unei infecții, iar acest lucru poate epuiza un copil. Atunci când se odihnește, corpul său se vindecă. Cercetările științifice au demonstrat că stresul joacă de asemenea un rol semnificativ; în cazul în care copilul tău este supus stresului (la școală, cu prietenii sau chiar acasă), aceasta este o perioadă în care ar avea nevoie de un repaus. Nu interpreta odihna drept o restricționarea completă a activităților. Încearcă să îi oferi idei de petrecere a timpului plăcute, fie că este vorba de colorat, vizionat un program de desene animate sau chiar un puzzle.

Când să apelezi la medic

Uneori chiar cea mai bună îngrijire la domiciliu nu este suficientă pentru a ajuta copilul să aibă o recuperare completă. Apelează imediat la medic dacă copilul tău are febră mai mare de 38,5 grade Celsius pentru o durată mai mare de 2 zile sau febră peste 40 grade Celsius pentru o durată lungă de timp; dacă are febră peste 38 grade Celsius sau mai mare și are mai puțin de 3 luni; dacă are febră care nu se ameliorează în urma tratamentului cu antipiretice recomandate de medic, dacă pare neobișnuit de letargic sau somnoros; dacă nu vrea să mănânce sau să bea; dacă prezintă wheezing sau respirație scurtată. Indiferent de situație, pentru orice motiv de îngrijorare îl ai cu privire la evoluția recuperării copilului după viroza respiratorie, trebuie să apelezi la medicul pediatru.

recuperarea dupa viroze

Sfatul specialistului

Doamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, competență Endoscopie și Audiometrie pe care o puteți găsi în cadrul Clinicilor Medlife, dar și la adresa www.alertaorl.ro ne-a oferit următorele informații:

"A răcit copilul nostru.... Ce facem acum???

Recuperarea după viroze este mai lungă și mai complicată dacă insistăm să îl trimitem în continuare pe copil în colectivitate. În viroză corpul este sensibil și slăbit prin urmare ca să se recupereze repede trebuie să îl ținem în confort termic și psihic, adică: să îl ținem la căldură, fără schimbări bruște de temperatură a mediului ambiant și fără "stres" cotidian.

Dacă copilul merge în colectivitate corpul obosește din cauza activităților care le face și nu se poate concentra foarte bine și pe recuperarea virozei. Prin urmare copilul trebuie să stea în casă, să bea cât mai multe lichide că se deshidratează foarte mult pe fond de febră și să nu facă prea multe activități fizice și să doarmă mult. În timpul somnului, corpul se odihnește și se recuperează astfel. Părinți...nu mai insistați să scoateți copil răcit afară chiar dacă vi se pare că este cald și soare, sunt niște dereglări de temperatură și stres prea mare pentru organism ca el să poată lupta cum trebuie și cu germeni. Cel puțin 3 zile copilul ar trebui să stea "cuminte" în casă și să îi facem tratamentul complet și corect.

Ca să treacă repede viroza și otita, nasul trebuie să fie foarte bine desfundat și curățat, deci trebuie suflat nasul foarte des.
Trebuie ascultat întocmai indicațiile medicului pediatru sau ORL-ist, nu să facem doar jumătate din tratament că așa ni se pare nouă mai corect și... ar trebui revenit la control la sfârșitul tratamentului pentru a vedea dacă vindecarea este completă. Pentru că dacă nu s-a vindecat complet, mucoasa respiratorie este sensibilă și cei câțiva germeni care au mai rămas pe acolo se vor multiplica și vor face o nouă viroză în câteva zile.
Ar trebui să ne întoarcem în colectivitate în momentul în care copilul este recuperat total."

Mulțumim doamnei doctor Ana Maria Apostol pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Surse: singchildren.net.au; www.hopkinsmedicine.org; www.ncbi.nlm.nih.gov; www.healthline.com

Articolul urmator
Avertismentul medicului Mihail Pautov cu privire la fresh-ul de portocale: "Să separi sucul de tot restul de fibre, e ca și cum ai sări cu parașuta fără să ai o parașută în spate"
Avertismentul medicului Mihail Pautov cu privire la fresh-ul de portocale: "Să separi sucul de tot restul de fibre, e ca și cum ai sări cu parașuta fără să ai o parașută în spate"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-a dat startul sezonului de viroze. „Pot dezvolta forme severe în special copiii sub vârsta de 2 ani”, avertizează medicii
    S-a dat startul sezonului de viroze. „Pot dezvolta forme severe în special copiii sub vârsta de 2 ani”, avertizează medicii

    Un medic din cadrul unuia dintre cele mai cunoscute spitale din țara noastră a anunțat că din ce în ce mai mulți copii ajung la camerele de gardă din pricina virozelor...

    Ultima oră! Cel mai agresiv val de viroze din ultimul deceniu. Ce se întâmplă acum în secțiile de ATI
    Ultima oră! Cel mai agresiv val de viroze din ultimul deceniu. Ce se întâmplă acum în secțiile de ATI

    România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimul deceniu! Spitalele fac față cu greu numărului de pacienți, care s-a dublat în ultimele...

    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei
    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei

    O vacanță în doi poate schimba complet mersul relației. Un cuplu care a plecat în prima vacanță fără copii, compleșiți de sentimentele de vină și remușcări s-a...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru: „10 comprimate de paracetamol pot fi mortale”
    Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru: „10 comprimate de paracetamol pot fi mortale”

    Spitalele și cabinetele medicale sunt pline de pacienți cu simptome de gripă sau viroză. Săptămâna trecută, ministrul Sănătății Alexandru Rafila declara că România...

    (Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe, conform medicului Tudor Ciuhodaru
    (Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe, conform medicului Tudor Ciuhodaru

    Un copil de 13 ani din județul Suceava a fost mușcat de viperă în curtea propriei case. Animalul a ieșit de sub un coteț și l-a mușcat de picior, în timp ce acesta se juca...

    "Am aflat că mama a fost inseminată artificial cu sperma medicului ginecolog, nu a tatălui meu"
    "Am aflat că mama a fost inseminată artificial cu sperma medicului ginecolog, nu a tatălui meu"

    Încrederea unei femei de 34 de ani este spulberată după ce află că tatăl ei este medicul ginecolog care a efectuat procedura de inseminare artificială a mamei sale! Acum...

    Am pierdut 4 sarcini într-un an. Cele 2 cuvinte ale medicului care m-au schimbat radical
    Am pierdut 4 sarcini într-un an. Cele 2 cuvinte ale medicului care m-au schimbat radical

    Infertilitatea, sarcinile pierdute și imposibilitatea de a aduce pe lume încă un pui a determinat o femeie să ceară opinia avizată a unui specialist în domeniu. Diagnosticul...

    © 2024 Qbebe