Rubeola la copii - simptome si tratament

Rubeola la copii - simptome si tratament

Alexandra Negreanu

Rubeola la copii este de obicei o boala usoara. Cu toate acestea, poate provoca leziuni grave la un copil nenascut in cazul in care o femeie prezinta aceasta boala in timpul sarcinii. Din acest motiv, este recomandat ca toti copiii sa fie imunizati impotriva rubeolei.

Ce este rubeola?

Rubeola este o infectie virala care mai este numita, uneori si pojar german.
Rubeola este acum rara la noi, insa in Australia precum si alte tari, unde imunizarea nu este disponibila este inca o cauza a avorturilor spontane si a fatului mort, orbire congenitala (prezenta la nastere), surditate si probleme cu inima.

Cum se raspandeste rubeola?

Rubeola se raspandeste prin picaturile de saliva de la o persoana infectata eliberate in momentul in care persoana tuseste sau stranuta. Perioada de incubatie dureaza intre 14 - 21 zile (de obicei 16 - 18 zile) apoi erupe pe pielea copilului.

Cat timp este copilul contagios?

Un copil infectat cu rubeola este la gradul cel mai inalt de predare a bolii si altora atunci cand au aparut bubitele pe piele , dar poate fi, de asemenea, contagioasa aproximativ 5 zile inainte si inca 5-6 zile dupa aparitia eruptiei cutanate.

Simptomele rubeolei la copii

Stare de rau. Unii copii se pot simti rau timp de mai multe zile pana la aparitia eruptiei. Pot prezenta simptomele unei raceli: tuse, febra, dureri in gat si stare de oboseala generala.

Pete rosii pe piele. Copiii adesea dezvolta numai o erupþie cutanata si prezinta umflaturi la nivelul gatului (se umfla ganglionii), in spatele urechilor si la nivelul scalpului, in partea din spate a capului, fara insa a fi vreun pericol. Eruptia cutanata incepe de obicei pe fata si se raspandeste rapid pe intregul corp al copilului. Exista, de obicei, un numar mare de pete mici rosii. Aceste bubite rosii pe piele provoaca mancarimi, insa vestea buna este ca senzatia de mancarime dispare in aproximativ 3 zile. Eruptia cutanata nu este la fel de ca la rujeola, adica petele nu au culoarea rosu aprins si nici nu sunt atat de uniforme.


Singurul mod in care poti afla ca micutul sau micuta ta are rubeola este sa ii faci analizele sangelui. Acestea din urma se fac pentru a stabili daca infectia  s-a instalat, apoi se mai fac dupa 28 de zile de la aparitia primelor simptome pentru a afla daca exista o schimbare a nivelului de anticorpi (proteine formate de catre organismul copilului, care il ajuta sa lupte impotriva infectiilor).

Tratamentul in cazul rubeolei la copii

Tratament medicamentos sau pe baza de antibiotic pentru tratarea rubeolei nu exista.
Insa va prezint cele mai importante mijloace de controlare a bolii.
-consum crescut de lichide pentru a preveni deshidratarea ;
-se recomanda repausul;
-paracetamolul se poate administra la copii doar daca prezinta febra. Nu se administreaza aspirina copilului datorita corelatiei dintre aceasta si sindromul Reye.
-Se tine copilul izolat la domiciliu;
-se face o igiena adecvata si o imbaiere cu grija.

Rubeola in timpul sarcinii

Daca o femeie insarcinata prezinta o eruptie pe piele care arata ca rubeola, ea trebuie sa fie consultata de un medic neaparat pentru a verifica daca intradevar este rubeola, deoarece ar putea afecta fatul.
Primul trimestru de sarcina. Daca femeia a fost infectata cu rubeola in timpul primelor 12 saptamani de sarcina si copilul va fi afectat de virus in proportie de 90%. Aceasta poate duce la avort spontan sau daca copilul se dezvolta timp de noua luni, la nastere poate prezenta leziuni cerebrale, surzenie, probleme de vedere sau probleme cu inima- sindromul rubeolei congenitale.


Trimestrul al doilea si al treilea de sarcina. Daca viitoare mamica prezinta simptome de rubeola intre a 12-a si a 20-a saptamana de sarcina exista un risc mai redus de afectare a copilului si, practic, nici un risc dupa 20 de saptamani.
In general, femeile gravide sunt verificate la inceputul sarcinii pentru a vedea daca acestea sunt imune la rubeola. Insa la noi in tara, toate fetele sunt vaccinate contra rubeolei inca din ultimul an de liceu. Vaccinul este livrat gratuit, de catre Ministerul Sanatatii si astfel riscul de a avea rubeola in timpul sarcinii este foarte mic. Daca nu-ti mai aduci aminte cand si daca ai fost vaccinata contra rubeolei roaga-l pe medicul de familie sa-ti confirme acest lucru.

Ce poti sa faci

* Nu exista nici un tratament specific pentru rubeola.
* Paracetamolul sau ibuprofenul te pot ajuta in cazul in care prezinti dureri de cap sau febra.
Femeile insarcinate care lucreaza cu copii sau au unul din copii infectati, vor minimaliza contactul direct cu acestia, evitand expunerea la saliva sau puparea copiilor pe gura. Un copil nascut cu rubeola este contagios timp de un an.

Articolul urmator
Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Hepatita E: cauze, simptome și tratament
    Hepatita E: cauze, simptome și tratament

    În fiecare an, specialiștii estimează că în întreaga lume există 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitei E, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri...

    © 2024 Qbebe