Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

13 efecte pe care le are zâmbetul asupra noastră și a celor din jur

de Irina Olteanu

Din cauza unui ritm de viață epuizant, de multe ori uităm să mai zâmbim. Zâmbetul dispune de proprietăți terapeutice nu doar asupra propriului organism, ci și a celor din jur. Specialistul îți explică care sunt efectele acestuia, câte tipuri de zâmbet există, iar noi îți recomandăm un obicei pe cât de benefic, pe atât de relaxant: să zâmbești din plin!

Doamna Simona Cernea, Psihoterapeut de orientare Cognitiv Comportamentală cu competențe în Terapia Sistemică pentru cuplu, familie copil, Psiholog Clinician, telefon: 0723509082, www.simonacernea.wordpress.com ne-a oferit următoarele informații:

Să zâmbim 

"Deși este unul dintre cele mai naturale lucruri cu putință, în epoca lui "trebuie" și "nu am timp" se pare că uităm să zâmbim. Dar dincolo de a fi un simplu indicator al stării de bine sau de fericire, zâmbetul este cu adevărat un medicament miraculos care ne poate aduce o mulțime de beneficii. Vorbim, bineînțeles, de zâmbetul autentic, real, acela care schimbă toată expresia feței, ridică colțurile gurii și ale buzelor și care încrețește colțul ochilor. Spun acest lucru deoarece, conform studiilor, există 19 tipuri de zâmbet și doar 6 dintre ele sunt asociate cu starea de bine, fericire sau mulțumire, restul apărând în situații în care ne simțim rușinați, neîncrezători, inconfortabil, când mințim sau când ne doare ceva. Dar dacă cele 6 tipuri de zâmbete care apar în situații benefice pentru noi sunt un răspuns al organismului la emoțiile pozitive resimțite, celelalte 13 nu țin cont de ceea ce simțim, ci mai degrabă de mesajul pe care vrem să îl transmitem. 

Vorbim așadar în continuare despre zâmbetul autentic, real, cel care apropie oamenii, crește motivația, schimbă starea de spirit și, dacă ne amintim de Ion Creangă, poate schimba și starea vremii "Ieşi copile cu părul bălai şi râde la soare doar s-a îndrepta vremea".

efecte pe care le are zambetul

Efecte pe care le are zâmbetul

1. Zâmbetul este contagios! La propriu, nu este doar o metaforă, ci conform mai multor studii desfășurate în Suedia (2002, 2011) suntem tentați să zâmbim înapoi. De fapt, în timpul studiilor s-a dovedit că este foarte greu să ne încruntăm la o persoană care ne zâmbește și că mușchii au tendința naturală de a dezvolta un zâmbet pe fața noastră atunci când interlocutorul ne zâmbește. Așadar, este foarte indicat să ne înconjurăm de persoane care zâmbesc cât mai mult, sau atunci când vrem să schimbăm sau să îmbunătățim cuiva starea de spirit cel mai simplu este să zâmbim sincer, real, din suflet și cu toată fața. "Un zâmbet îl îmbogățește pe cel care îl primește, fără să îl sărăcească pe cel care îl oferă" - Dale Carnegie.

2. Zâmbetul ne ridică moralul atunci când nu ne simțim bine, chiar dacă zâmbim forțat. Se spune că mai degrabă zâmbetul în sine ne face bine decât că zâmbim fiindcă ne simțim bine. Așadar, potrivit dictonului că "zâmbetul este fericirea de sub nasul nostru", putem folosi acest medicament minune atunci când nu ne simțim prea bine.

3. Creierul asociază zâmbetul cu fericirea astfel încât se poate lăsa "păcălit" atunci când zâmbim, deși nu ne simțim foarte bine, și efectul poate fi de bumerang.

4. Zâmbetul se "aude" prin telefon! Dacă atunci când vorbim la telefon cu cineva zâmbim, deși persoana nu ne poate vedea, tonalitatea și inflexiunile vocii ne sunt afectate de zâmbet și suntem percepuți mai prietenoși, încrezători, veseli.

5. Zâmbetul ne influențează și sănătatea fizică, nu doar la nivel psihologic. Atunci când zâmbim se eliberează endorfine, scade nivelul cortizolului (hormonul stresului), al adrenalinei și se reglează tensiunea arterială. Un medicament cu adevărat ieftin și eficient, care salvează vieți la propriu.

6. Zâmbetul prelungește viața. Evident nu doar unul, dar un studiu longitudinal făcut pe o durată de 30 de ani și pornit de la fotografii din tinerețe, a demonstrat că persoanele care zâmbesc mai mult și mai des au o viață cu până la 7 ani mai lungă. Logic oarecum dacă ne gândim că zâmbetul scade nivelul stresului.

7. Zâmbetul este semnul internațional al fericirii. Deși în diferite culturi și civilizații o strângere de mână, un salut sau o îmbrățișare pot fi interpretate diferit, se pare că zâmbetul are aceeași însemnătate indiferent de populație. Celebru pentru cercetările sale asupra expresiilor faciale, Paul Eckman a ajuns la această concluzie după ce a vizitat inclusiv un trib de aborigeni din Africa, fără legătură cu lumea occidentală și recunoscut încă pentru practicile canibalice, dar care au reacționat la zâmbet ca oricare dintre noi și au spus că îl folosesc în situații similare, de fericire, mulțumire, acceptare.

efecte pe care le are zambetul

8. Zâmbetul este cea mai ușor de recunoscut expresie facială. Putem recunoaște o persoană care ne zâmbește chiar și de la 100 de metri. Filogenetic se pare că acest lucru ne-a ajutat ca specie, pentru că puteau fi deosebiți prietenii de dușmani de la depărtare.

9. Zâmbetul este prima expresie facială dezvoltată. Bebelușii zâmbesc încă din burtică, iar imediat după naștere zâmbesc în somn (zâmbet neonatal), urmând ca zâmbetul conștient (să zâmbească la un stimul) să apară undeva în a doua lună de viață.

10. Zâmbetul este un accesoriu de neprețuit. Într-un studiu realizat de un brand de gumă de mestecat 69% dintre bărbați au considerat mai atrăgătoare femeile care zâmbesc decât pe cele care erau machiate.

11. Zâmbetul în cifre: un zâmbet utilizează de la 5 până la 53 de mușchi faciali, un om obișnuit zâmbește cam de 20 de ori pe zi, 30% dintre noi de mai mult de 20 de ori (oamenii fericiți zâmbesc cam de 40-50 de ori pe zi), femeile zâmbesc mai mult decât bărbații, copiii zâmbesc de până la 400 de ori pe zi. Iată și motivul pentru care este bine să petrecem cât mai mult timp în jurul copiilor și de ce se zice că atunci când ești în preajma copiilor te simți mai bine.

12. Zâmbetul ne aduce beneficii sociale. Atunci când zâmbim suntem percepuți mai atractivi, mai sociabili, mai încrezători, mai agreabili dar și mai competenți. Se pare că oamenii care zâmbesc mai mult la locul de muncă au șanse mai mari să fie promovați. Ca să nu mai spunem că oamenii care zâmbesc mai mult au și mai mulți prieteni.

13. Zâmbetul "bate" ciocolata la capitolul stimulare a dispoziției. Un grup de cercetători britanici au efectuat un studiu privind valorile de stimulare a bunei dispoziții în cazul mai multor stimuli. Pentru studiu s-a folosit un aparat electromagnetic de scanare a creierului și unul pentru monitorizarea ritmului cardiac. Se pare că un zâmbet produce tot atâta stimulare la nivelul creierului cât 2000 (da!, două mii) de batoane de ciocolată sau primirea unui sume de 16000 de lire sterline în numerar. La cele 400 de zâmbete zilnice fiecare copil se simte la fel de bine ca un milionar!

Folosit deopotrivă pentru a disimula sau a ascunde o stare de spirit, sau ca și armă de către manipulatori, zâmbetul are totuși valoarea curativă a unui panaceu. Fie că noi înșine ne simțim triști, singuri sau nedreptățiți, fie că cei dragi simt că se pierd în "valurile" vieții, zâmbetul nu doar pare, ci și este cea mai la îndemână și eficace soluție. Să zâmbim așadar când nu ne vede nimeni, să le zâmbim celor pe care îi iubim, să le zâmbim chiar și necunoscuților. Maica Tereza spunea "nu voi înțelege niciodată tot binele pe care un simplu zâmbet îl poate realiza". Contagios și binefăcător, zâmbetul scade nivelul stresului, ne ridică moralul, ne îmbunătățește imaginea în ochii celorlalți, ne aduce multiple beneficii sociale și, spre deosebire de ciocolată, nu îngrașă."

Gașca de Haioși de la Petrom îți vine în ajutor în trafic 

 Când te afli în trafic și simți că zâmbetul ți-a cam pierit de pe buze, Gașca de Haioși de la Petrom te salvează și te înveselește atât pe tine, cât și pe cei mici. Vei zâmbi cu gura până la urechi alături de membrii Găștii de Haioși pe care îți propunem să îi colecționezi. Drumurile cu mașina vor deveni nu doar niște clipe plăcute, ci și unele memorabile. 

Mecanismul promoției este extrem de simplu: colectează punctele bonus la orice achiziție de produse și servicii din stațiile Petrom, lipește pe talonul collector punctele acumulate, iar la minim 15 puncte bonus poți achiziționa cu reducere unul dintre cele 10 produsele Emotionz4U de la casa de marcat, plătind doar diferența față de prețul inițial. Perioada promoției este 4 septembrie-19 noiembrie, produsele putând fi revendicate până pe data de 26 noiembrie, în limita stocului disponibil.  

Mulțumim doamnei Simona Cernea pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.  

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Trafic urban cu zâmbete la volan! Gașca de haioși este aici! Trafic urban cu zâmbete la volan! Gașca de haioși este aici!
Cum este afectată dezvoltarea copilului când părintele înjură la volan: sfatul psihologului Cum este afectată dezvoltarea copilului când părintele înjură la volan: sfatul psihologului
Probleme grave de sănătate care pot să apară din cauza stresului din trafic Probleme grave de sănătate care pot să apară din cauza stresului din trafic
Jocuri amuzante de jucat în trafic aglomerat Jocuri amuzante de jucat în trafic aglomerat

Articole Lifestyle

O femeie a renunțat la dietă și a slăbit 26 de kilograme. Iată cum a reușit! O femeie a renunțat la dietă și a slăbit 26 de kilograme. Iată cum a reușit!
Luna Nouă din 17 martie schimbă viața zodiilor Luna Nouă din 17 martie schimbă viața zodiilor
10 motive să îi dai părului tău o tentă de cenușiu 10 motive să îi dai părului tău o tentă de cenușiu
Femeile cu fund mare, mai sanatoase si mai istete. Iata explicatia specialistilor! Femeile cu fund mare, mai sanatoase si mai istete. Iata explicatia specialistilor!

Alte articole care te-ar putea interesa

Editorial Qbebe
scris de Qbebe
Aștepți un copil? Școala Părinților Responsabili vine cu seminarii gratuite în Timișoara și OradeaŞcoala Părinţilor Responsabili este o campanie de seminarii gratuite dedicate viitorilor părinți care se doreşte a fi o cărămidă stabilă în construcția unei generații de părinţi reuşiti, pregătiţi şi...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Am testat piureurile organice Annabel Karmel și ne declarăm încântate. Atât eu cât și cea micăMă numesc Gheorghe Teodora Camelia, sunt mămica a doi copii minunați, un băiețel în vârstă de 3 ani și o fetiță de 1 an. Nu obișnuiesc să achiziționez din comerț produse gata ambalate destinate meselor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Cum sa iti prinzi parul cand vei naste

Cum sa iti prinzi parul cand vei naste

Modul in care iti sta parul in timpul nasterii nu pare un aspect atat de
MAI MULT

Poveste de mama: am nascut natural…in o ora

Poveste de mama: am nascut natural…in o ora

Pentru gravidele care isi doresc sa nasca natural, durata efectiva a travaliului
MAI MULT

Studiu: sucurile consumate in sarcina cresc riscul de astm

Studiu: sucurile consumate in sarcina cresc riscul de astm

Conform unui studiu desfasurat recent sucurile de fructe, dar si cele
MAI MULT

Bebee

sigur.info-fii sigur pe net