Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

7 semne că ai în preajmă bunici „toxici”

de Alina Nedelcu

Chiar dacă ne dorim ca relația dintre noi și bunicii micuților noștri să fie una bună, din care să aibă de câștigat toate părțile implicate, se poate întâmpla ca lucrurile să nu fie nici pe departe cum ne dorim. Așa cum sunt de părere și psihologii, adesea survin conflicte între părinți și bunici, mai ales dacă aceștia din urmă încearcă să-și depășească rolurile. Într-o asemenea situație poate fi vorba despre existența unor bunici „toxici", ce pot influența negativ inclusiv relația pe care o avem cu copiii noștri. Pentru a ști cum să gestionăm o astfel de situație este necesar să cunoaștem semnele ce ne indică prezența unor asemenea bunici. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a afla care sunt trăsăturile unor bunici „toxici.

Care sunt semnele că ai în preajmă niște bunici „toxici"

Bunicii nu-ți respectă vorbele, alegerile, dar nici spațiul personal

Dacă aveți neșansa să aveți prin preajmă asemenea bunici, așteaptă-te ca aceștia să nu țină cont de vorbele și de opiniile tale. Fiind dornici să-și impună autoritatea, ei nu te vor valida, ci vor încerca să simți că nu ești o mamă bună, că nu iei decizii potrivite pentru familia ta. În același timp, opțiunile tale pot fi percepute ca inadecvate, mai ales când vine vorba despre educația copilului.
Nu în ultimul rând, bunicii „toxici" obișnuiesc să facă vizite fără să fie invitați, așteptându-se să fie întâmpinați cu brațele deschise. În plus, este foarte posibil să-ți spună direct sau să facă aluzii la cât de rău arată casă și cât de needucat este copilul.
Dacă nu vei asculta sfaturile lor, așteaptă-te să fii criticată peste tot și ca vizitele lor să fie mai dese, în încercarea de „a face ordine" în casa ta.

Niște bunici „toxici" vor încerca să-ți submineze autoritatea în fața copilului/copiilor tău/tăi

Ca părinți, sunteți conștienți de faptul că voi aveți cea mai mare autoritate asupra copilului/copiilor. Pot surveni însă și situații când bunicii vor încerca să intervină și astfel autoritatea voastră va fi subminată.
Nu va fi ușor să suporți așa ceva, dar de tine depinde ca, după ce te calmezi, să le explici în mod clar că voi, părinții, sunteți cei care iau hotărâri cu privire la educația copilului. Nu le aduce reproșuri, ci doar spune-le direct așa ceva și menține-ți poziția întrucât, în caz contrar, copilul/copiii nu va/ nu vor mai ține cont de ceea ce îi spui/ le spui.

Bunicii „toxici" te vorbesc de rău în fața copilului

Când ai prin preajmă asemenea bunici, așteaptă-te ca, ori de câte ori au ocazia, să te vorbească de rău în fața copilului. Din acest motiv, acesta poate ajunge să aibă o impresie greșită despre tine și să nu te mai asculte.
Nu ai cum să controlezi așa ceva, dar ceea ce poți face este să le dai cât mai puțin răgaz bunicilor pentru așa ceva. De exemplu, evită să-ți lași des copilul în preajma lor sau ai grijă ca, atunci când vin în vizită, să stai cât mai mult prin apropiere.

Bunicii au obiceiul de a te critica mereu pentru cum îți crești copilul

Dacă bunicii obișnuiesc să te critice adesea pentru stilul tău de parenting, poate fi o dovadă a faptului că relația cu ei este „toxică".
Desigur, este firesc să te aștepți să-ți dea tot felul de sfaturi legate de creșterea copilului, dar când ei încearcă mereu să evidențieze preponderent aspecte negative, gândește-te că nu este firesc să se întâmple așa. De altfel, tu ești singura care-și cunoaște cel mai bine copilul, care se străduiește zi de zi să-și dedice timpul pentru el, luând cele mai importante decizii care-l privesc.
Prea multe critici venite din partea bunicilor, în special când îți dai seama că mare parte dintre ele sunt nefondate, nu te vor ajuta, ci dimpotrivă. Cu atât mai mult cu cât ai un copil mai mare, care ar putea auzi reproșurile aduse de aceștia, este cazul să eviți asemenea situații.
Încearcă să-i asculți, dar nu este cazul să urmezi totdeauna ce-ți spun ei. Reține faptul că tu și soțul tău sunteți cei ce hotărâți cum vă creșteți copilul.

Mama trista din cauza a ceea ce i-a spus soacra/mama ei

Încearcă să vă facă programul

Orice familie are rutina ei, iar timpul liber trebuie petrecut într-un mod cât mai agreabil.
Dacă bunicii insistă să vă petreceți tot timpul liber cu ei, nu este un lucru normal. Dimpotrivă, poate fi dovada unor bunici „toxici". Desigur, sărbătorile și alte evenimente importante trebuie petrecute în familie, dar în rest tu și soțul tău sunteți cei ce decideți cum să vă petreceți timpul cu copilul vostru.
Numai printr-o comunicare eficientă și prin determinarea ta de a vă respecta momentele în care să fiți împreună doar voi, în familia voastră, poți să te asiguri că nu veți fi obligați să vă faceți programul după cum ar vrea bunicii.

Când vin la voi în vizită, îți dai seama că momentele neplăcute sunt mai numeroase decât cele agreabile

Nu de puține ori ți se poate întâmpla să ai senzația că mai ales bunicii din partea tatălui copilului vin în vizită doar pentru a te critica și pentru a te antrena în diverse dispute. Când o asemenea situație se repetă, gândește-te că s-ar putea să ai în preajmă niște bunici „toxici". Din acest motiv, ia în calcul faptul că scopul principal al vizitei lor nu este să-și vadă nepotul/nepoții, ci să afle cât mai multe despre ce se întâmplă la voi în casă, precum și să aștepte momentul potrivit pentru a vă lansa într-o discuție contradictorie. De cele mai multe ori, dintr-o asemenea discuție ei trebuie să „iasă bine", să-ți demonstreze că au dreptate. Desigur, nu vor accepta să-și ceară scuze dacă au greșit și te vor învinovăți pentru orice.
Iată de ce, dacă ai ajuns să simți mai degrabă anxietate din cauza unei vizite a bunicilor, străduiește-te, pe cât posibil, să eviți această situație. Iar când nu ai ce face, fii calmă, răbdătoare, ascultă-i, dar nu te lăsa prea afectată de ceea ce auzi și nu-ți pierde încrederea în tine.

Bunicii „toxici" au obiceiul de a-i dărui copilului cadouri cu care tu nu ești de acord

Probabil că ți s-a întâmplat să te afli în situația în care bunicii i-au dăruit copilului tău ceva cu care tu nu ești de acord. Dar dacă acest fapt se repetă, începe să-ți pui semne serioase de întrebare.
Doar voi, ca părinți, sunteți cei ce decideți ce ar trebui/nu ar trebui să primească în dar al vostru copil. Împărtășiți aceste lucruri cu toți apropiații, astfel încât să evitați o situație neplăcută.
Bunicii „toxici" nu vor ține cont de ceea ce le-ai spus, ci vor încerca să-i ofere copilului ceva cu care să-l „câștige".
Cu atât mai mult cu cât darul oferit constă într-un obiect periculos sau inadecvat vârstei copilului, discută separat cu bunicii și dă-le clar argumentele pentru care nu accepți așa ceva. Încearcă să fii cât mai fermă, punând pe primul plan binele micuțului.

Bunic cu nepotica sa langa bradul de Craciun

Ce poți face pentru a gestiona o relație cu niște bunici „toxici"

Să fii în situația de a te confrunta adesea cu niște bunici „toxici" nu este lucru ușor. De tine, dar și de sprijinul partenerului tău, va depinde modul în care vei reuși să eviți cât mai mult ca ei să ia decizii pentru așa-zisul „bine" al copilului sau al familiei voastre. În plus, poți să urmezi și sfaturile de mai jos:

Încearcă să fii cât mai pozitivă

Mai ales când discutați subiecte mai serioase, chiar controversate, este necesar să găsești, pe cât posibil și o parte pozitivă a acestora. De asemenea, începe discuția cu un element pozitiv (precum un compliment, o mulțumire etc.) sau inserează-l, dacă se poate, pe parcursul ei. Nu numai că situația se va detensiona, dar îți va fi și ție mai simplu să-ți păstrezi calmul și disponibilitatea de a găsi cele mai bune argumente în sprijinul tău.
Nu uita să readuci elementul pozitiv și la finalul discuției, astfel încât să nu ajungeți să vă certați.

Validează ceea ce ți se spune

Când ești în situația de a discuta cu niște bunici „toxici", folosește-ți abilitățile de ascultare activă. De pildă, întreabă-i dacă ai înțeles bine ceea ce ți-au spus, pune-le întrebări și încearcă să vii cu argumente pertinente.
Nu omite să le mulțumești pentru sfaturi și pentru grija pe care o au față de voi, dar insistă asupra faptului că modul în care îți crești copii depinde de deciziile voastre, ale părinților.
Cu alte cuvinte, nu-i critica, nu le aduce reproșuri, ci doar păstrează-ți punctul de vedere.

Citește și: 25 de lecții importante de la bunica

Din când în când, cere-le ajutorul

Chiar dacă nu-ți este mereu la îndemână să le ceri ajutorul, din când în când este necesar să-i soliciți și pe ei. Scopul tău trebuie să fie să-i transformi în niște parteneri, nu în inamici. În plus, încearcă să-ți pui în joc empatia și gândește-te că vei fi și tu în locul lor și că ți-ai dori să faci parte din viața nepoților tăi.
Nu ezita deci, când ți se pare că este un moment potrivit, să le ceri ajutorul. Desigur, nu uita să le mulțumești și să le spui cât te-au ajutat.
Adoptând o astfel de atitudine va fi mai bine pentru toți, inclusiv pentru copil, care va simți că face parte dintr-o familie mare, armonioasă.

Permite-le să-și răsfețe, uneori, nepotul/nepoții

Se știe că una dintre cele mai mari bucurii ale bunicilor va fi să-și răsfețe nepoții.
Deși te gândești că poate nu este un lucru prea bun pentru copii, ia în calcul că, dacă nu se va repeta prea des, nu le va fi dăunător. Mai mult, în acest fel vei satisface și dorința bunicilor, iar aceștia nu vor mai fi poate la fel de „toxici", în sensul în care să fii nevoită să faci față vizitelor neanunțate sau insistențelor de a vă petrece mai mult timp alături de ei.
Ține cont și de lucrurile bune pe care copilul tău/copiii tăi le-ar putea învăța de la bunici, precum și de afecțiunea de care ar putea avea parte și din partea lor. Acestea ar trebui să fie motivele care să te facă, uneori, să „cedezi" și tu în fața bunicilor.

Bunici alaturi de nepoti

Citește și: 10 lucruri de care să nu te temi când îți duci copilul la bunici

Voi știați până acum semnele ce ne arată că avem în preajmă bunici „toxici"?

Surse:
www.nbcnews.com; www.themotherco.com; www.thespruce.com;www. wehavekids.com

Surse poze:

www.pixabay.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Cum sa-ti ajuti partenerul cand are probleme Cum sa-ti ajuti partenerul cand are probleme
Putina gelozie in cuplu nu strica deloc! Putina gelozie in cuplu nu strica deloc!
Sotul meu nu ma mai saruta Sotul meu nu ma mai saruta
Cum impaci romantismul in cuplu cu aparitia bebelusului Cum impaci romantismul in cuplu cu aparitia bebelusului

Articole Lifestyle

Culoarea pe care să nu o combini niciodată cu blugi albaștri Culoarea pe care să nu o combini niciodată cu blugi albaștri
3 femei cuminți din zodiac care iubesc golani 3 femei cuminți din zodiac care iubesc golani
Lănțișorul auriu nu mai este la modă! Cum arată accesoriul anului 2018 Lănțișorul auriu nu mai este la modă! Cum arată accesoriul anului 2018
10 culori de ojă pe care orice femeie ar trebui să le aibă 10 culori de ojă pe care orice femeie ar trebui să le aibă

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Diana Vijulie
Sunt mamă, deci mă simt vinovată. Mereu!Prima vinovăție de mamă m-a măcinat la 3 minute după ce am văzut a doua liniuță de pe testul de sarcină și am zis "eu nu cred așa ceva". Vinovăția asta a tot crescut, pe măsură ce acceptam ideea că...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Yucca Center – un loc unde mamele se vor simți ca acasăAm avut plăcerea de a vizita săptămâna aceasta un loc extrem de plăcut, gândit de o mamă pentru alte mame. Încorporează într-un singur concept o parte destinată delectării cu minunății culinare, una destinată...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Sarcinile sunt extrem de diferite atat de la o femeie la alta, cat si de la un
MAI MULT

Incep inscrierile la Scoala Parintilor Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii parinti din Bucuresti si Galati

Incep inscrierile la Scoala Parintilor Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii parinti din Bucuresti si Galati

Naste Natural (www.nastenatural.ro), un
MAI MULT

Stii ca esti insarcinata atunci cand…

Stii ca esti insarcinata atunci cand…

Simptomele sarcinii iti pot da batai de cap, mai ales cand esti gravida pentru
MAI MULT

Bebee

Naşterea-naturală-sau-cezariana

Naşterea naturală sau cezariana – pro şi contra

Ambele metode te vor face să te simţi minunat atunci când îţi vei ține
MAI MULT

Alăptarea cu biberonul

Alăptarea cu biberonul – ghid complet

Dacă plănuiţi să începeți să vă hrăniţi copilul cu lapte formulă, ar
MAI MULT

Inseminarea artificială

Inseminarea artificială – rata de reușită, riscuri, costuri

Atunci când te gândești să recurgi la inseminarea artificială, trebuie iei
MAI MULT

Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

Ecografiile s-au transformat în primele poze ale unui bebeluș. Însă, mersul
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net