Ghidul tatalui: cele 9 luni de sarcina

Ghidul tatalui: cele 9 luni de sarcina

Raluca Cristea

Majoritatea articolelor despre bebelusi vizeaza viitoarele si actualele mamici, mai putin taticii. Cu toate acestea si ei au nevoie de sfaturi, atentionari si idei pentru a putea avea grija de mamica si de bebelus. Asadar, m-am gandit sa va ofer un ghid al tatalui pentru cele 9 luni de sarcina.

Mamicilor, spuneti-le sotilor sa citeasca " Ghidul tatalui - cele 9 luni de sarcina " ! Taticilor, daca vreti sa usurati perioada de sarcina a sotiilor, luati aminte!

De multe ori, viitorii tatici isi doresc sa dea o mana de ajutor sotiilor, insa, coplesiti de noul statut si de experienta pe care o impartasesc cu viitoarea mamica, uita sau nu stiu ce au exact de facut.

Iti spunem noi!
In timpul celor 9 luni de sarcina, cele mai importante griji pe care un viitor tatic grijuliu si iubitor trebuie sa le aiba sunt:
- sa faca curat prin casa;
- sa pregateasca masa;
- sa se documenteze despre sarcina si nastere;
- sa stie sa faca masaj;
- sa fie atent la nevoile si trairile gravidutei de langa el;
- sa fie rabdator si intelegator;
- sa se asigure ca are totul sub control;
- sa se asigure ca rezervorul masinii are mereu benzina, iar bagajul pentru spital este facut, mai ales in ultima luna de sarcina.

Acum, sa aflam cate ceva despre fiecare grija a tatalui si chiar mai multe!

9 initiative de viitor tatic pentru 9 luni de viitoare mamica

1. Ocupa-te de curatenie in casa, dar mai ales in baie - In regula, in timpul primelor luni de sarcina sotia ta se poate misca in voie si poate trebalui prin casa, asadar esti scutit de treburile casnice cu toate ca, in mod normal trebuie sa iti ajuti sotia indiferent de conditia ei fizica. Dar ce te faci daca are dureri puternice de mijloc sau va aflati in ultimele luni de sarcina ?

Incepand cu luna a 7-a de sarcina, mamica se va simti din ce in ce mai obosita si mai grea. Se va misca mai greu, se va odihni mai greu... acum chiar are nevoie de ajutorul tau ! Mentine curatenia in casa, dar mai ales in baie, unde te asigur, graviduta isi va petrece destul de mult timp.

Nu e greu ! 10 min - stergi praful, 15 min - dai cu aspiratorul, 20 min - cureti si dezinfectezi baia si bucataria. Iata cate poti face doar intr-o ora ! Daca vrei sa ai mai mult timp liber si iti permiti financiar, poti angaja o menajera care sa va faca curat o data pe saptamana.

2. Pregateste masa ! - Ei bine, iata o practica cu care mai putini barbati sunt obisnuiti. Stai linistit, orice efort culinar va fi apreciat de sotia ta, chiar si banalele oua ochiuri. Totusi, nu uita sa incluzi cat mai multe alimente recomandate unei gravide : fructe, legume, carne slaba...

Sunt sigura ca te poti uimi chiar si pe tine insuti cu cine romantice alaturi de viitoarea mamica, iar daca nu, poti muta cina romantica la un restaurant. Sotiei tale ii va placea foarte mult ca relatia de cuplu si micile picanterii raman aceleasi, indiferent de schimbarile prin care treceti!


3. Documenteaza-te! - Citeste reviste si carti, asculta povestile altor tatici! Faptul ca te informezi si mai ales, ca te vede si ea informandu-te, o ajuta sa mai scape de temerile specifice perioadei. In plus, este mai mult decat necesar sa ai si tu minime cunostinte despre perioada sarcinii si posibilele complicati, ce ai voie si ce nu ai voie sa faci. La fel de important este sa stii totul despre momentul nasterii, dar despre asta vei afla totul in urmatorul ghid pe care ti-l pregatim !

Daca vrei sa te implici 100% iar timpul iti permite, inscrieti-va amandoi la un curs dedicat viitorilor parinti. Taticii implicati sunt nr. 1!

4. Relaxeaz-o! - Cum poti sa relaxezi o graviduta? Printre altele, cu momente tandre si un masaj ca la carte! Sa nu crezi ca romantismul si tandretea scad brusc odata cu instalarea sarcinii! Din contra! Hormonii secretati in timpul sarcinii o fac pe sotia ta sa se simta sexy si atragatoare, asa ca, un plus pentru viata voastra intima!

Masajul este si el de mare ajutor! Cu un masaj tandru al bratelor, mainilor si talpilor, o poti detensiona complet! In plus, ii vei oferi un placut sentiment de caldura umana si siguranta. Pentru detensionarea si inviorarea talpilor, este de preferat sa folosesti lotiuni cu miros tare, proaspat. Totusi, este mai bine sa o lasi pe ea sa aleaga, stii doar ca gravidele sunt sensibile la mirosuri! Ceva ce inainte ii facea placere, acum se poate sa ii provoace senzatii de voma.


5. Fii rabdator si intelegator! - Pentru sotia ta va insemna foarte mult daca vei da dovada de rabdare si intelegere indiferent de ce « mofturi » sufera sau ce complicatii apar. In fond, tu esti prima persoana de langa ea, jumatatea ei si tatal copilului ei.

Daca o vezi ingandurata, porneste o discutie sau intreab-o cu ce ii poti fi de folos. Mentine-i optimismul si promite-i ferm dar haios, ca vei fi langa ea si cand va plange micutul si cand ii va schimba scutecul.

Cu siguranta veti discuta de zeci de ori despre numele copilului, despre cum va arata camera sau ce trebuie sa puneti in bagajul pentru spital. Intelege ca aceste aspecte sunt foarte importante pentru ea si asa trebuie sa fie si pentru tine.

6. Fii alaturi de ea, trup si suflet ! - Ce inseamna asta? Sa nu ratezi niciun moment important.


Fa-ti timp, iar daca nu ai, programeaza-ti treburile in asa fel incat sa nu ratezi niciun moment care conteaza cu adevarat : prima ecografie, primele batai ale inimii, primele lovituri cu piciorusele.


Intr-o seara, te vei trezi ca iti pune mana pe burtica si iti va cere sa astepti. Dintr-odata, simti cum bebelusul loveste cu manuta sau cu piciorusul. Momentul este unic si probabil printre primele care te fac sa realizezi cu adevarat ce meserie sfanta si de onoare vei avea: meseria de tata!


7. Las-o sa doarma! - Da, afla ca femeile insarcinate dorm foarte mult. Si pe buna dreptate! Nu e deloc usor sa gandesti pentru 2, sa mananci pentru 2, sa respiri greu, sa transpiri mult sau sa nu poti dormi noaptea.

Mai ales in ultimele 2 luni de sarcina, sotia ta se va simti foarte obosita. Se va misca greu, va transpira mult, va avea dureri de mijloc, greturi si multe alte neplaceri. Asadar, un pui de somn oricand simte nevoia va fi mai mult decat binevenit !

8. Asigura-te ca totul este in regula! - Totul in regula = plata facturilor, posibila angajarea a unei menajere, mentinerea relatiei cu doctorul care se ocupa de sotia ta, mentinerea unui ambient placut si confortabil pentru cea care se chinuie din ce in ce mai tare cu o burtica din ce in ce mai mare.

Ajutand-o cu mici treburi, nu va simti ca isi pierde siguranta si veti avea parte o familie linistita si fericita. De linistea ei depinde si linistea bebelusului.

9. Umple rezervorul! Fa bagajul! - Iata indemnul cheie al lunii a 9-a! In fiecare zi, cu cel putin 10 zile inainte de data nasterii, asigura-te ca ai suficienta benzina in rezervor pentru a ajunge in siguranta si cat mai repede la spital, indiferent ca este vorba despre nastere sau despre o complicatie.

Cu siguranta ati discutat deja despre bagajul pentru spital si chiar vei afla si tu in urmatorul ghid al tatalui ce trebuie sa contina acest bagaj, astfel ca momentul nasterii nu te va prinde nepregatit. Ideea de baza este sa fie pregatit si la indemana.
 

5 sfaturi importante pentru un tatic, in timpul sarcinii

Pana nu demult, se credea ca doar doctorii sunt cei care cunosc detalii despre sarcina, dezvoltarea fatului si nastere. In ziua de azi, din fericire, lucrurile stau altfel: mamicile sunt implicate si destul de bine informate, iar taticii incet, incet, incep si ei sa se implice cu adevarat.

Un viitor tatic nu va putea fi un bun tatic daca nu este informat si nu are incredere in sine. Pentru un inceput bun, iata 5 sfaturi care merita urmate pe parcursul celor 9 luni de sarcina!

1. In primul rand, daca cineva va incerca "sa te menajeze" spunandu-ti ca nu trebuie sa te implici sau ca nu este treaba ta sa stii atat de multe, impune-ti punctul de vedere! Spune-le ca tu vrei sa fii alaturi de sotia ta cu adevarat si ca o vei ajuta cu orice are nevoie, iar pentru asta ai nevoie de informatie si implicare.

O mamica ajutata de tatic trece mai usor prin momentul propriu-zis al nasterii, nu are probleme in timpul lauziei si alapteaza fara probleme.

2. Discuta si cu alte persoane: colegi de munca care au deja copii, rude, prieteni, doctorul care se ocupa de sotia ta!

3. Discuta cu graviduta despre participarea rudelor sau prietenilor la tot acest proces: cine, cand, cat si cum sa se implice. Ar fi bine sa vorbiti si despre amenajarea camerei copilului. Profitati de primele luni ale sarcinii, cand mamica nu este obosita si inca are chef de activitati casnice. Oricum, ii va placea la nebunie aceasta "activitate".

4. Daca esti fumator, nu fuma in preajma ei! Fumeaza departe, intr-un loc deschis, sau mai bine, incearca sa te lasi de tigari macar pe timpul sarcinii! Daca si ea este fumatoare, incurajeaz-o sau chiar oblig-o cumva sa renunte la tigari, altfel dezvoltarea fatului va fi pusa in pericol!

 

5. Mangaie burtica si vorbeste cu bebelusul! Vorbeste-i bland, rar si cu un ton jos si clar. Fii sigur ca te va auzi! Inca din timpul vietii intrauterine, bebelusul aude si simte mai mult decat crezi.

Neplacerile cu care se confrunta mamica timp de 9 luni

O sa incerc sa nu te sperii, nici sa iti explic pe larg, caci s-ar putea sa iti faci o imagine de ansamblu exagerata. Totusi, trebuie sa stii micile si marile greutati prin care trece graviduta in timpul celor 9 luni, nu doar pentru a o intelege ci si pentru a stii cum sa reactionezi.

Succint, iata care sunt principalele neplaceri ale sarcinii:
- greturi si pofte - unele iti pot parea chiar ciudate;
- contractii - din ce in ce mai dese pe masura ce sarcina evolueaza;
- arsuri gastrice - datorita presiunii uterului;
- constipatie - slabirea muschilor care ajuta digestia;
- bufeuri - datorate modificarilor hormonale;
- hemoroizi - de multe ori din cauza constiaptiei;
- trombi si varice - adica spargerea sau intarirea vaselor de sange, mai ales pe picioare;
- somnolenta, dar si insomnie - din cauza oboselii si a hormonilor buclucasi;

Cum ti se pare? Deloc usor, nu-i asa?


Oricat de greu ar fi, pentru draga ta, fa din cele 9 luni o aventura frumoasa, plina de motivatii si provocari! Calatoria catre momentul mult asteptat al nasterii copilului vostru merita toate eforturile din lume!


La finalul calatoriei de 9 luni, il veti avea pe bebelusul vostru in brate, alaturi de familia fericita si implinita! Toate aceste momente unice le vei impartasi cu sotia ta si cu cei dragi tie si iti vei da seama ca toata aceasta aventura a meritat din plin intregul tau efort!


Articolul urmator
Povestea tatălui fără mâini și picioare care și-a crescut fetele singur, după ce mama le-a abandonat
Povestea tatălui fără mâini și picioare care și-a crescut fetele singur, după ce mama le-a abandonat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O copilă de 10 ani din Tulcea este însărcinată în cinci luni. Mama fetei a ascuns sarcina
    O copilă de 10 ani din Tulcea este însărcinată în cinci luni. Mama fetei a ascuns sarcina

    Caz fără precedent în România. Autoritățile au descoperit în urmă cu scurt timp că o copilă de 10 ani de Tulcea este însărcinată în luna a cincea....

    Irina Nicolae, fosta membră a trupei A.S.I.A., a fost nevoită să întrerupă prima sarcină la cinci luni. „Fetița avea inima în dreapta...”
    Irina Nicolae, fosta membră a trupei A.S.I.A., a fost nevoită să întrerupă prima sarcină la cinci luni. „Fetița avea inima în dreapta...”

    Puțini știu drama prin care a trecut Irina Nicolae, în urmă cu câțiva ani. Invitată în podcastul lui Cătălin Măruță, fosta componentă a trupei A.S.I.A. și-a...

    Experiența neobișnuită a unei femei care a avut "sarcină invizibilă". "Nimeni nu a știut că sunt gravidă luni întregi"
    Experiența neobișnuită a unei femei care a avut "sarcină invizibilă". "Nimeni nu a știut că sunt gravidă luni întregi"

    „Nimeni nu a crezut că sunt însărcinată, pentru că nu aveam burtă. Nici măcar cei de la spital nu m-au crezut”, mărturisește Nikki, o mămică de peste hotare care...

    Un copil de 12 ani s-a vaccinat împotriva voinței tatălui său. Justiția i-a dat dreptate copilului
    Un copil de 12 ani s-a vaccinat împotriva voinței tatălui său. Justiția i-a dat dreptate copilului

    Un copil de 12 ani din Olanda a solicitat ajutorul autorităților când tatăl lui s-a opus vaccinării lui împotriva Covid-19. Legea olandeză prevede că minorii se pot vaccina...

    Ce mare a crescut fiica lui CRBL! Seamănă tot mai mult cu mama ei și a moștenit pasiunea tatălui pentru muzică
    Ce mare a crescut fiica lui CRBL! Seamănă tot mai mult cu mama ei și a moștenit pasiunea tatălui pentru muzică

    Alessia, fiica lui CRBL și a Elenei, are 12 ani, iar în curând va împlini 13 ani. Este o domnișoară în toată regula, iar părinții săi sunt mândri tare de...

    Un băiețel de 3 ani din Brașov și-a găsit sfârșitul sub roțile mașinii tatălui său. Atenție la neatenție, dragi părinți!
    Un băiețel de 3 ani din Brașov și-a găsit sfârșitul sub roțile mașinii tatălui său. Atenție la neatenție, dragi părinți!

    Tragedie în Braşov: un copil de trei ani a decedat după ce a fost lovit de un autoturism în curtea unui imobil. Autoturismul s-a dovedit a fi chiar cel al tatălui său.

    Un copil de 2 ani a murit în brațele tatălui său, care a decedat în urma unui infarct. Băiețelul ar fi murit de foame și deshidratare
    Un copil de 2 ani a murit în brațele tatălui său, care a decedat în urma unui infarct. Băiețelul ar fi murit de foame și deshidratare

    Destinul unui băiețel a fost frânt brusc, după ce tatăl lui a decedat din cauza unui infarct, iar micuțul s-a stins din cauza foamei și deshidratării. Descoperirea a fost...

    Drama Ralucăi Moianu. Soțul i-a murit in brațe, la un an de la decesul tatălui. Prezentatoarea tv și-a crescut singură fiica
    Drama Ralucăi Moianu. Soțul i-a murit in brațe, la un an de la decesul tatălui. Prezentatoarea tv și-a crescut singură fiica

    Este imposibil să nu asociezi numele „Raluca Moianu” cu una dintre cele mai urmărite emisiuni ale anilor 2000, „Iartă-mă!”. Puțini știu, însă, povestea...

    © 2024 Qbebe