Sarcina sanatoasa, copil sanatos. Dar viitorul tata are si el un rol?

Sarcina sanatoasa, copil sanatos. Dar viitorul tata are si el un rol?

Cosmina Ionita

Sa fii sot de mamica in devenire nu este lucru de saga! Intre drumurile la magazin ca sa-i satisfaci poftele si vizitele la medic, masajul cand la gat, cand la picioare si baile inspumate, schimbarile de dispozitie si furtunile hormonale, viitorul tatic trebuie sa-si pastreze calmul si atitudinea pozitiva. Nu trebuie sa fie nici prea tandru, dar nici prea dur, nici sufocant, dar nici absent. Ci doar la fel de "insarcinat". Sa impartaseasca emotia si momentele dificile din sarcina. 

Aparitia unui copil este un moment special pentru amandoi, atat pentru mama, cat si tata. Ca si femeile, barbatii aspira la o intimitate conjugala si familiala autentica, isi doresc sa fie fericiti in viata personala, sa-si educe copiii, sa se simta impliniti. Multi viitori tatici doresc sa-si ajute partenera in timpul sarcinii, de la inceput pana la sfarsit. Sa se implice, sa se simta utili. Dar ce inseamna, in cele din urma, aceasta implicare? Concret, ce trebuie sa faca un barbat pentru femeia lui insarcinata?

"Sarcina apare intotdeauna in doi. Chiar si fertilizarea in vitro sau alte forme de "insarcinare" presupune intotdeauna existenta unui el si a unei ea. El este la fel de prezent si de real ca si ea, femeia insarcinata. Tatal face parte din scenariul inconstient care este transmis bebelusului," sustine psihoterapeutul Catalina Hetel.

  viitor tatic fericit

Tatal si importanta lui in sarcina sanatoasa a sotiei

Implicarea barbatului din timpul sarcinii are un impact puternic in sanatatea emotionala a viitoare mamici si a nou nascutului deopotriva. Femeile insarcinate se plang ca nu primesc suficienta atentie si sprijin din partea sotilor in cele mai importante noua luni din viata lor. In plus fata de impactul negativ asupra mamei care poate dezvolta o depresie, hormonii de stres eliberati de gravide pot face copilul reactiv la stres dupa nastere.

Un studiu recent a aratat ca femeile care au primit suport social si emotional in timpul sarcinii au avut mai putine simptome de depresie post-partum si anxietate dupa nastere decat femeile care nu au fost sustinute de partener. Iar copiii mamelor cu parteneri suportivi emotional si social sunt mai linistiti si mai toleranti la stres decat cei nascuti de mame singure, lipsite de caldura si sprijinul tatilor lor.

"Tatal are exact acest rol de a oferi siguranta si confortul femeii care va aduce pe lume un copil. Un climat tensionat, o viitoare mama agitata, nesigura pe viitorul ei, pe relatia ei, va transmite inconstient aceasta stare copilului. Chiar daca mai tarziu va spune ca ea "nu a povestit nimic copilului" despre istoria nasterii lui, vom asista la surpriza in care copilul va "sti" inconstient cum si in ce conditii psihologice a venit pe lume. "Cum a fost venirea pe lume" si "in ce conditii a decurs sarcina" sunt doua dintre intrebarile extrem de importante in terapie si baza multor diagnostice. Pentru ca, de obicei, intamplarilor cunoscute le putem da un sens, dar copilul din burtica nu poate da sens intamplarilor care ii transmit emotii. El doar traieste emotiile si le duce cu el in viata, fara a sti exact despre ce e vorba," completeaza psihoterapeutul Catalina Hetel.

Rolul partenerului in sarcina

Desi femeia este cea care poarta copilul timp de noua luni, tatal trebuie sa se implice in mod activ in fiecare aspect al sarcinii. Ce trebuie sa stie, insa, barbatul despre noul sau rol?

• Nu evaluarea ta ca oferi suportul de care are nevoie conteaza, ci a ei. Asigura-te ca incercarile tale nu sunt doar o expresie a propriei notiuni despre cum sa te implici, dar ca partenerul chiar apreciaza eforturile tale.
• S-ar putea sa devina coplesitor sa fii tot timpul prezent si activ, dar pastreaza mereu in minte ca maternitatea are un impact mult mai mare asupra ei decat ar putea avea vreodata asupra ta.
• Cel mai bun mod sa te asiguri ca oferi sustinerea sociala si emotionala adecvata este sa comunici despre asta cu partenera insarcinata. Cu alte cuvinte, daca vrei sa stii care sunt nevoile ei emotionale si daca i le-ai indeplinit, nu trebuie decat sa o intrebi.

Cateva sfaturi pentru tatici "insarcinati"

Niciun barbat nu poate fi prezent minut cu minut pe perioada sarcinii. Si nicio femeie nu cred ca-si doreste sa se simta sufocata. Dar exista cateva modalitati prin care viitorul tatic poate demonstra ca si el "poarta" sarcina in egala masura cu partenera.

In primul rand, fii un barbat "insarcinat"!
Invinge-ti temerile si recapata-ti controlul. Lasa deoparte ganduri precum: "voi fi un tata bun?", "daca se va naste cu mai multe degete?", "daca nu-mi voi iubi bebelusul suficient?". Numai asa ii poti conferi viitoarei mamici confortul si siguranta atat de necesare. Daca tu esti speriat, imagineaza-ti prin ce trece ea.

Fii un partener informat!
Informeaza-te despre schimbarile fizice si psihice pe care le presupune maternitatea in viata personala si de cuplu a unei femei. Cu cat stii mai multe amanunte despre aceasta perioada delicata, cu atat iti vei intelege mai bine partenera si vei sti cum sa o ajuti.

  maini de cuplu impreunate peste burtica

O data imbarbatat si informat, actioneaza!
Gaseste cumva inspiratia sa transformi vizitele la medic intr-un tabiet si surprinde-ti partenera cu propunerea de a urma cursurile de pregatire prenatale. Ai grija sa creezi un climat sanatos pentru evolutia sarcinii. Este foarte important pentru viitoarea mamica sa-ti poata impartasi toate trairile, fara sa se simta neglijata. O mamica linistita si fericita va da nastere unui bebelus sanatos si fericit.

Adopta un stil de viata sanatos!
Maternitatea produce schimbari de mentalitate si crearea unor prioritati. Femeia isi va dori un stil de viata sanatos pentru copilul ei si va incepe cu adecvarea regimului alimentar. Probabil, unele din noile retete nu vor fi pe placul tau, dar merita sa incerci. Scoate din meniu mancarurile la care ar putea pofti, dar care nu sunt sanatoase, faceti plimbari dese in parc si, foarte important, renunta la alcool si la tigari.

Iubeste-i corpul in schimbare!
O femeie insarcinata are nevoie de toata atentia partenerului. Modificarile hormonale si corporale o vor face sa se simta neatractiva, iar barbatul trebuie sa-i acorde atentie, sa o faca sa se simta din nou frumoasa si increzatoare. Si, mai ales, iubita. Arata-i ca o iubesti mai mult ca oricand, asa neatragatoare si umflata cum se simte ea.

Nu uita s-o rasfeti!
Sarcina este o perioada solicitanta din toate punctele de vedere. Corpul partenerei trece printr-un proces de transformare si are nevoie de odihna si intelegere. Lucruri marunte, cum sunt spalarea podelei si efectuarea cumparaturilor, vor face diferenta. Mai ales, daca te intorci acasa cu flori sau ii faci poftele in miez de noapte.

  viitor tatic vorbeste cu bebe din burtica

Savureaza orice moment!
Oricat de solicitant ar parea, bucura-te impreuna cu partenera de orice clipa, fara sa va faceti griji daca sunteti pregatiti pentru sosirea bebelusului. Canalizeaza-ti energia pe lucrurile cu adevarat importante: partenera si bebelusul. Creeaza o conexiune cu el, vorbeste-i si incurajeaza-l, asigura-l ca este iubit si dorit si pregateste-l pentru noua lume.


Psihoterapeutul Catalina Hetel atrage atentia ca "tatal transmite, la fel ca si mama, valorile sau problemele transgenerationale. Ultimele studii arata ca fatul simte ce se petrece in exteriorul sau simte emotiile mamei care au cu siguranta legatura, o mare legatura cu barbatul de langa ea. Adesea, lipsa tatalui, necunoasterea lui aduc in terapia viitorului adult o stare de gol, de necunoscut, de lipsa. Tatal este cel care da rotunjume si claritate climatului familial in care copilul se va naste."

 Citeste si:

Top 5 temeri ale barbatilor atunci cand partenera ramane insarcinata

10 lucruri pe care un viitor tata trebuie sa le stie

Sfaturi pentru tata: ce sa NU faci in timpul travaliului

Sursa: Serge Hefez, "In inima barbatilor"
http://www.medic8.com/healthguide/pregnancy-birth/pregnancy/expectant-father.html
http://www.psychologytoday.com/blog/the-squeaky-wheel/201211/partners-pregnant-women-impact-newborns-health
http://onlyaboutpregnancy.com/husbands-role-during-wifes-pregnancy/
http://www.whattoexpect.com/pregnancy/for-dad/week-by-week/landing-page.aspx#
http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/dads/shareinpregnancy

Articolul urmator
Un bărbat transgender a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă: „Abia aștept să mai am un copil”
Un bărbat transgender a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă: „Abia aștept să mai am un copil”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

    O mamă și-a dorit mai mult decât orice să-și aducă copilul pe lume, chiar dacă medicii i-au spus că șansele să facă asta sunt foarte mici. Și a reușit. Atât ea,...

    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

    Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

    Caz extrem de rar de sarcină ectopică cu final fericit: o femeie a născut un bebeluș perfect sănătos, care s-a dezvoltat în afara uterului
    Caz extrem de rar de sarcină ectopică cu final fericit: o femeie a născut un bebeluș perfect sănătos, care s-a dezvoltat în afara uterului

    Crezând că se balonează de la mâncare, o femeie a ajuns la medic nemaisuportând durerile de stomac, doar ca să afle că poartă un bebeluș în... abdomenul ei! Un...

    Am fost însărcinată de 12 ori, dar am un singur copil. Povestea mea ar fi putut să fie tristă, dar nu e
    Am fost însărcinată de 12 ori, dar am un singur copil. Povestea mea ar fi putut să fie tristă, dar nu e

    Pierderea unei sarcini este una dintre cele mai dificile experiențe prin care poate trece o femeie. Cu atât mai mult cu cât acest eveniment trist se repetă, situația devine...

    Cât de frumos! Feli, prima şedinţă foto alături de fetiţa ei, Nora Luna, şi de viitorul soţ!
    Cât de frumos! Feli, prima şedinţă foto alături de fetiţa ei, Nora Luna, şi de viitorul soţ!

    Feli Donose, una dintre cele mai îndrăgite vedete de la noi, a lansat un nou videoclip în care apare și fiica ei, de 3 ani, Nora Luna. Familia artistei a apărut într-un...

    „Pari perfect sănătoasă, dar ești coșmarul oricărui medic". Ce diagnostic a primit o femeie care se trezea transpirată noaptea
    „Pari perfect sănătoasă, dar ești coșmarul oricărui medic". Ce diagnostic a primit o femeie care se trezea transpirată noaptea

    Unele persoane sunt mai puțin norocoase din punct de vedere al sănătății, deși au familii frumoase, job-uri bine plătite și sunt părinți împliniți. Este și cazul unei femei...

    Sunt criticată pentru faptul că-mi doresc un copil perfect sănătos
    Sunt criticată pentru faptul că-mi doresc un copil perfect sănătos

    "Băiețel sau fetiță, nu contează ce va fi, sănătos să fie!" Acest mod de gândire reprezintă opinia marii majorități a viitorilor părinți, dar a atras un val de...

    © 2024 Qbebe