Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Mesaje cheie de la moașă: Training în alăptare

de Irina Olteanu

Vei afla aici informații importante despre imunitatea copilului și traiul în colectivitate prezentate de doamna Anca Bălășoiu, moașă în cadrul maternității Bucur. Ora de biologie a reprezentat cel de-al doilea eveniment al Școlii Părinților Responsabili organizat de Qbebe.ro.

Doamna Anca Bălășoiu, moașă în cadrul maternității Bucur a oferit următoarele informații la cel de-al doilea eveniment Qbebe, Școala Părinților Responsabili:   

Informații despre alăptare 

Mamele care au alăptat știu ce înseamnă angorjarea, ragadele și rănile de la sâni. Cele aflate la al doilea copil au gestionat mai bine alăptarea, iar cele care urmează să nască să afle următoarele informații.

Știți cu siguranță că laptele are o compoziție variabilă, există colostrul, laptele de tranziție, laptele matur și laptele de înțărcare. Problema apare când dorim să folosim o pompă și trebuie să mulgem sânul, manual sau cu ajutorul sticlei. Mulsul manual, în urma experienței mele, este realizat corect din punct de vedere al tehnicii, doar dacă este demonstrat de o persoană calificată în acest sens. Mulsul cu sticla este o tehnică care nu este recomnadată pe termen lung; se folosește o sticlă cu gura lată, se umple cu apă fierbinte, se răcește gura sticlei, se atașază la sân și apare curgerea laptelui (din cauza răcirii și a aburilor din sticlă). Dar această metodă poate provoca dureri și răni pe termen lung. Prin urmare poate fi folosită doar ocazional, când sânul este angorjat.

O bună tehnică este și tatăl care poate fi pus să desfunde canalele galactofore. Laptele de sân conține anticorpi, este un aliment benefic pentru bebeluș, iar uneori poate fi necesar ajutorul său.

Nu în utlimul rând ca tehnică există, desigur, mulsul cu pompa de sân. Pot fi achiziționate atât pompe manuale, cât și electrice. Pentru un buget mai redus, pompa manuală este o alegere potrivită care, conform studiilor, este la fel de eficientă ca una electrică. Chiar dacă este posibil să aveți nevoie de ea doar pe termen scurt, o pompă bună poate face diferența între un copil alăptat la sân și unul nealăptat. Se întâmplă acest lucru pentru că multe mame nu reușesc să se mulgă singure, treptat apare durerea și apoi renunță la alăptat. Se pot adresa medicului pentru medicamente de oprire a lactației sau pot să nu hrănească copilul suficient, iar lactația este un proces de tip cerere și ofertă (dacă suge mult apare lapte mult, dacă suge puțin și laptele este puțin). Dacă mama sare peste mesele copilului, cantitatea de lapte începe să scadă. Organismul uman va percepe că este necesară o cantitate mai mică și va produce în consecință. Prin urmare nu trebuie să sărim peste mese, iar dacă observăm o scădere a lactației ne putem mulge câte puțin după mese pentru a secreta mai multă prolactină și oxitocină.

scoala parintilor responsabili

Laptele uman este cel mai bun aliment, este specific speciei noastre, are o compoziție variabilă, își menține calitatea indiferent de alimentația mamei (este posibil ca alimentele consumate de mamă să intre în lapte, dar dacă au fost consumate și în sarcină copilul poate să nu fie deranjat de acestea). Fiecare femeie are laptele adecvat propriului copil. Femeia care naște prematur va avea un lapte hiperproteic, bogat, pentru a ajuta copilul să ia în greutate. Nu vă voi povesti despre studiile științifice deoarece mama care alăptează nu are timp să se gândească la acestea, iar cel mai important este să ne bazăm ca mame pe ceea ce simțim și pe rezultat.

S-au desfășurat studii pentru a observa care este mecanismul suptului pentru a se crea pompa de sân ideală. Există mai mulți mușchi implicați din partea copilului. Pompa de sân se poate utiliza, de exemplu când mama este separată de copil, când trebuie reinternată (în urma unei infecții), când apar afecțiuni sau mama crede și observă că a scăzut lactația, pentru stimularea lactației și golirea sânului. Cel mai bun este copilul, dar acesta nu reușește mereu să golească sânul mamei. Există mame care au contraindicație de alăptare, precum mama cu HIV, hepatită C, care suferă diverse afecțiuni maligne și urmează un tratament medicamentos. Toate acestea trebuie să întrerupă alăptarea și să se trateze.

Există diferite modele de pompe de sân. Este important să o sterilizăm înainte de a o utiliza, mai ales dacă laptele urmează să fie oferit copilului. Dacă doar trebuie golit sânul nu este obligatoriu; mamele sunt foarte obosite și nu mai au dispoziția necesară. Le recomand mamelor să se odihnească atunci când doarme și copilul, iar partenerilor de viață să le ajute de câte ori este posibil, eventual să iasă afară cu copilul când vremea este plăcută. Mama în schimb se poate simți slăbită, are hemoglobina mică, cu stare generală proastă și poate avea contraindicație de a ieși afară de la medic.

Când folosim pompa de sân este important să fie poziționată central; centrul său să fie așezat în așa fel încât mamelonul să se afle la mijloc. Majoritatea modelelor de pompă dispun de o manșetă cu pernuță; în prima săptămână este bine să o îndepărtați pentru a face sucțiune cât mai bună și să o utilizați ulterior.

Ar trebui atunci când colectăm laptele și folosim pompa să nu punem direct pompa și să pompăm; traumatizăm prea mult mamelonul și pot apărea răni. Este bine să încălziți sânul, eventual cu un prosop îmbibat în apă fierbinte sau să faceți un duș cald. Sânul trebuie masat foarte bine, mamelonul frecat între degete pentru a stimula secreția de oxitocină și prolactină. Laptele începe să curgă foarte rapid după aceasta. Când atașăm pompa de sân o putem pune câte 5 minute la fiecare sân în așa fel încât să nu traumatizăm un sân un timp prelungit. Apoi facem o pauză și continuăm după o oră jumătate-două ore.

Gama de produse Philips Avent care ajută alăptarea

În ceea ce privește designul, există multe variante disponibile pe piață. Trebuie să o alegeți pe cea cu care vă simțiți bine. În proporție majoritară mamele preferă pompa de sân Philips Avent, fără ca eu să le-o recomand în mod special.

Pompa conține și o supapă și trebuie sterilizată, precum și un recipient pentru colectarea laptelui care poate fi depozitat și în frigider. Pompa de la Philips Avent conține puțin piese și poate fi spălată și sterilizată ușor de orice mamă.

Pompele electrice de sân sunt mai costisitoare și sunt de ajutor în special mamelor active, celor care doresc să se întoarcă la serviciu, vor să lucreze, nu au timp să se mulgă cu pompa manuală. Ambele variante de pompe de sân sunt compatibile cu întreaga gamă de produse de la Philips Avent.

scoala parintilor responsabili

Gama Philips Avent conține mai multe produse, dintre care unele le recomand. Sterilizatorul pentru a steriliza, în special cel electric deoarece variantele care folosesc microunde pot deforma produsele (precum tetine). 

Tampoanele de sân sunt un alt produs necesar atât gravidelor cât și proaspetelor mame. Atunci când aducem copilul la sân, apare secreția de oxitocină și începe să curgă și celălalt sân. Se pot întâmpla asemenea accidente și pe timpul nopții sau când ieșim la plimbare. Pentru aceste momente există variante de tampoane de sân de zi și de noapte. Au o suprafață mătăsoasă, este important să nu irite pielea, să nu păstreze umiditatea. Sunt mame care au nevoie de ele doar pentru primele zile-săptămâni după naștere, precum și mame care au nevoie pe toată perioada alăptării. Gravidele au nevoie din acest motiv de cel puțin un pachet de tampoane de sân pentru maternitate.

Protectoarele pentru mameloane este bine să fie achizițonate personal. Există variante mini și medii. Femeile care au mameloane ombilicate sau retractate pot folosi mameloane speciale. Este posibilă alăptarea și pentru aceste mame, fie folosind pompa de sân, fie folosind niplet pentru a scoate mamelonul afară și a atașa copilul. Acesta prin supt va contribui la formarea mamelonului.

De asemenea, există și scoici pentru colectarea laptelui recomandate de Philips Avent care sunt utile și pentru tratarea ragadelor (mamelonul nu mai stă lipit de sutien sau de tampon) sau pentru mamele cu mameloane ombilicate sau retractate și pot fi purtate din timpul sarcinii. Varianta pentru mamele care au sâni cu ragade este să stea cu sânii liberi prin casă.

Crema pentru mameloane este utilă deoarece acestea sunt sensibile la început. Nu se mai recomandă frecarea mameloanelor înainte de naștere deoarece s-a observat că se secretă oxitocina și pot apărea contracții uterine în sarcină. Mamelonul trebuie hidratat cu o săptămână înainte de naștere și în perioada imediat următoare.

 

logo scoala parintilor responsabili

Articole asemanatoare

Au început înscrierile la Şcoala Părinţilor Responsabili. Ora de anatomie, primul seminar gratuit dedicat părinţilor din serie Au început înscrierile la Şcoala Părinţilor Responsabili. Ora de anatomie, primul seminar gratuit dedicat părinţilor din serie
Imunitatea copilului și traiul în colectivitate. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili Imunitatea copilului și traiul în colectivitate. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili
Ghid de utilizare a bolilor copilăriei. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili Ghid de utilizare a bolilor copilăriei. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili
Sistemul respirator și prevenția și tratarea răcelilor. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili Sistemul respirator și prevenția și tratarea răcelilor. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Seminar gratuit pentru părinţi: înscrie-te la Ora de Psihologie! Am fost copil, sunt părinte, mă implic, ascult, înţeleg şi iubescPsihologia copilului este mai mult decât un domeniu de studiu, este un univers nemărginit de experiențe, sfaturi și întrebări, de neputințe, frustrări, bucurii, emoții și pasiuni. Psihologia unui copil este...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Atelierele imaginației, un proiect minunat derulat în școli de Cartoon NetworkAtelierele imaginatiei reprezintă un proiect online implementat de către postul de televiziune destinat copiilor Cartoon Network pentru a încuraja imaginația celor mici și a le explica modul de realizare a desenelor lor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

7 lucruri care te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa nastere

7 lucruri care te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa nastere

Se spune ca sarcina este cea mai grea perioada, insa de fapt, recuperare dupa
MAI MULT

Nasterea naturala: sfaturi cruciale de la mamele cu experienta

Nasterea naturala: sfaturi cruciale de la mamele cu experienta

Orice prima nastere este resimtita mult mai intens de catre o proaspata mamica
MAI MULT

Cele 7 stadii prin care trece o mama in primele luni de la nasterea bebelusului

Cele 7 stadii prin care trece o mama in primele luni de la nasterea bebelusului

Toata lumea cunoaste faptul ca legatura care se creeaza intre o mama si
MAI MULT

Bebee

Carmen

Semnificația numelui Carmen

Numele Carmen este unul care a apărut în onomastica noastră printr-un
MAI MULT

10 sfaturi utile ca bebeluşul să doarmă mai bine

“Persoanele care spun că dorm că nişte bebeluşi, de obicei nu au unul
MAI MULT

După cât timp își face efectul testul de sarcină?

Efectul testului de sarcina este la șase zile de la concepție. Studiile arata
MAI MULT

Tratamente naturiste pentru fibromul uterin

Există tratamente naturiste și pentru fibromul uterin. Astfel, pe lângă
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net