Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Locuri neștiute din București unde să mergi cu copilul

de Irina Olteanu

Orașul București este plin de locuri necunoscute chiar și pentru cei care s-au născut și au crescut aici. Locuri pline de istorie, de mister și de povești frumoase care poate nu sunt incluse în ghidurile turistice, dar pe care cu siguranță merită să le prezinți copilului tău.

1. Cea mai mare colecție de tirbușoane și de fier presat din lume

Colecția este una privată și cuprinde mai mult de 30 000 tirbușoane și peste 35 000 de obiecte din fier presat. A fost atestată oficial de Guinness World Records în anul 2015 și poate fi vizitată în clădirea Art Collections de pe strada Parfumului 25-27, din Sectorul 3, însă nu este deschisă publicului larg (colecționarii o pot vizita la cerere sau cei care organizează/participă la evenimente în clădire).

2. Pasajul Victoria

Deși este de dimensiuni extrem de mici, pasajul localizat în centrul capitalei este poate cea mai populară stradă din București. Dacă mergi însoțit de copil, poți consuma o băutură răcoritoare sau o pizza la restaurantul din apropiere sub umbrelele colorate care sunt așezate în mod inedit. Din punctul de vedere al localizării, este extrem de aproape de stația de metrou Universitate.

locuri nestiute din Bucuresti

3. Pasajul Englez

Un alt pasaj situat între Calea Victoriei și Strada Academiei, acesta trece chiar printr-o clădire care a fost prima dată construită în 1900. Începând de după al doilea război mondial a fost folosită ca acomodare socială. Un detaliu interesant din el este un mic magazin de fabricat pălării, ce aparține meșterului Nicu. Acesta are în jur de 90 de ani și se îndeletnicește cu mesaria de pălărier încă de la vârsta de 14 ani.

4. Cărturești Verona

Poate mulți se întreabă cum poate fi o librărie un loc interesant de vizitat alături de copil. Clădirea este o casă veche cu multe camere, fiecare cu un design diferit și o mulțime de cărți și cadouri ce pot fi achiziționate pentru cei mici. În fiecare cameră poți descoperi lucruri frumoase și interesante și poți citi. Una dintre cele mai mari încăperi dispune și de o cafenea unde pot fi degustate diverse preparate. Se află localizată central, mai exact pe Strada Pictor Arthur Verona 13-15.

5. Cărturești Carusel

O altă librărie fascinantă merită vizitată alături de copilul tău. Este situată chiar în Centrul Vechi al Bucureștiului și, alături de multitudinea de cărți pentru toate vârstele și gusturile, are o arhitectură deosebită ce este admirată indiferent de vârstă. La ultimul etaj este amplasată o cafenea ce servește și produse delicioase de patiserie. Adresa sa este Strada Lipscani nr. 55.

locuri nestiute din Bucuresti

6. Pasajul Macca-Vilacrosse

Supranumele de micul Paris acordat orașului București se justifică prin prezența acestui mic pasaj acoperit din central orașului - Vilacrosse și Macca, clasat ca monument istoric, ce face legătura dintre Calea Victoriei și Strada Lipscani, prin ieșirea pasajului din strada Eugeniu Carada. Chiar și mesele și scaunele par să provină dintr-o cafenea pariziană.

7. Casa Experimentelor

Casa Experimentelor este primul centru științific unde copiii pot pune în practică mai mult de 100 de experimente ce îi ajută să înțeleagă diverse fenomene științifice. Este un loc mai puțin cunoscut, dar unde vei avea parte de educație prin joacă, funcționând ca o expoziție interactivă. Reține că pentru a avea acces, este necesară o rezervare prealabilă. Adresa sa este: Calea Vitan 242.

8. Castelul Țepeș

Ascuns de către Parcul Carol, acest obiectiv turistic este mai puțin cunoscut. Nu a fost însă construit pe vremea lui Țepeș, ci în urmă cu aproximativ 100 de ani de către regele Carol I, cu ocazia aniversării a 40 de ani de domnie. În turnul său este montat un rezervor de apă, iar cu ajutorul unei scări se urcă pe o platformă de unde se poate admira atât Parcul Carol cât și panorama orașului. În prezent clădirea cu arhitectură medievală ce reproduce la scară mică Cetatea Poenari este sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și poate fi vizitată de două ori pe an: de Ziua Eroilor (Înălțarea Domnului) și de Ziua Armatei. Se află situat pe Strada Candiano Popescu nr. 6.

9. Școala Centrală

Copiii de vârstă mică sigur nu vor aprecia vizitarea unei școli, dar aceasta a fost odinioară Pensionat Domnesc de Fete. Școala Centrală este înzestrată cu o arhitectură minunată și cu portrete ce reprezintă personalități ale vremii, precum Doamna Chiajna, Carmen Sylva, Elena Cuza și Clara Doamna. Adresa sa este: Strada Icoanei nr. 3-5.

10. Copacul de pe strada Dionisie Lupu

Nu este nici muzeu și nici vreo clădire, însă acest copac, oțetar de origine, este desemnat drept copacul care a înghițit gardul. Numele său are legătură cu faptul că arborele a făcut abstracție de gardul de fier care se află lângă el și l-a acoperit efectiv, îmbrăcând zăbrelele de fier. Este o dovadă vie a modului în care natura răzbate dincolo de orice opreliște. Îl poți găsi pe Strada Dionisie Lupu nr. 52.

11. Casa Melik

Această casă este cunoscută drept cea mai veche locuință a Bucureștiului, cu o vechime de peste 250 ani (a fost construită între 1750-1760, renovată în 1822). Se află pe o stradă îngustă, Str. Spătarului nr. 22 și găzduiește Muzeul Theodor Pallady. Are un aspect de vilă boierească cochetă, bine întreținută. Iar faptul că a trecut prin două războaie, a văzut incendii și cutremure o fac demnă de a includere în lista de vizitare.

locuri nestiute din bucuresti

12. Palatul Suter

Deși în prezent este cunoscut drept Carol Parc Hotel, clădirea a fost construită la începutul secolului trecut de către un architect german în stil neoclasic cu influențe brâncovenești. Dealul Filaretului, în anul 1902, cel mai înalt punct natural din București, a fost ales drept loc de construcție, care a fost finalizată cu 4 ani mai târziu. În decursul vremii clădirii a fost restaurată și modernizată. Adresa sa este: Aleea Suter 23-25.

13. Muzeul Hărților

În cadrul său poate fi găsită o colecție de aproximativ 800 de hărți adunate din diverse zone și perioade, grupate în săli tematice. Un efect impresionant asupra vizitatorilor îl are globul pământesc localizat la parter, care a fost primit în dar de către Ion Iliescu de la Președintele Franței, Francois Mitterand. De asemenea, vitraliile ferestrelor sunt pline de desene captivante ce te poartă în epoca marilor exploratori, alături de diverse alte obiecte de décor (busturi, machete, ocheane etc.). Adresa sa este: Str. Londra nr. 39.

14. Foișorul de Foc

Majoritatea bucureștenilor cunosc existența acestui obiectiv, un reper emblematic pentru istoria pompierilor, însă puțini s-au încumetat să-l viziteze. În acest turn se țineau în trecut pompe, cai și fân, fiind construit în mai puțin de un an de zile, în anii 1890 - 1891 în scopul asigurării supravegherii şi alimentării cu apă potabilă a oraşului. Deși de la parter nu creează impresia aceasta, are nu mai puțin de 42 de metri, aproximativ cât un bloc cu 10 etaje, de unde ai parte de o priveliște asupra întregului oraș. Se află localizat pe Bulevardul Ferdinand I nr. 33.

15. Observatorul Astronomic

Un alt loc ce merită vizitat alături de copilul tău, în special în nopțile senine de vară. Este singurul observator public al municipiului București. Poți găsi detalii legate de programul prezentărilor care sunt susținute aici, precum și al orelor și condițiilor de vizitare www.astro-urseanu.ro.  Tot aici puteți găsi și articole interesante din domeniul astronomiei. De reținut faptul că este recomandat să citiți ghidul de vizitare înainte de ajunge la observator pentru a vă asigura că nu faceți drumul degeaba (țineți cont de ora la care se întunecă și de condițiile atmosferice - ploaia și ninsoarea nu permit observațiile). Adresa sa este: Bulevardul Lascăr Catargiu 21.

locuri nestiute din bucuresti

16. Muzeul BNR

Ultimul, dar nu cel din urmă, acest muzeu nu este cunoscut de multă lume. Este străjuit chiar de clădirea BNR, veche de 125 de ani și, dacă te programezi în prealabil, beneficiezi de un tur cu ghid gratuit. Este necesar să trimiteți un e-mail la muzeul@bnro.ro, precizând: data și ora dorite pentru vizită; numele și CNP/act de identitate; un număr de telefon, procesarea solicitării având loc în două zile lucrătoare. Descoperi în muzeu nu doar monede din diverse perioade ale istoriei, colecții numismatice, ci și vestigii deosebite care te ajută să înțelegi istoria banilor. Accesul se face prin Str. Doamnei nr. 8 pe baza cărții de identitate.

Citește și: Top 20 cele mai interesante locuri nestiute din Bucuresti 

Surse: 

https://100delocuri.ro; http://blog.hotelguru.ro; https://fullsuitcase.com; http://adevarul.ro

Surse poze: www.tripadvisor.com; http://metropotam.ro; www.cunoastelumea.ro; www.zilesinopti.ro

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

3 Destinatii ideale pentru vacante in familie 3 Destinatii ideale pentru vacante in familie
Metode de a profita de sex in cuplu, chiar daca sunteti cu copilul in vacanta Metode de a profita de sex in cuplu, chiar daca sunteti cu copilul in vacanta
Strategii eficiente pentru bagajul de vacanta al familiei Strategii eficiente pentru bagajul de vacanta al familiei
In familie: 3 destinatii pentru o vacanta de vis in Romania In familie: 3 destinatii pentru o vacanta de vis in Romania

Articole Lifestyle

3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes 3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes
Femeile stilate nu mai poarta parul drept! Ce coafura să alegi în 2018 Femeile stilate nu mai poarta parul drept! Ce coafura să alegi în 2018
Culoarea în care NU trebuie să îți vopsești părul în această iarnă Culoarea în care NU trebuie să îți vopsești părul în această iarnă
3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes 3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes

Alte articole care te-ar putea interesa

Editorial Qbebe
scris de Mariana Stan
Tati, lasă laptopul și joacă-te cu mine!Cum este să crești fără tată? Mă refer la tatăl prezent în casă dar absent în relația cu copiii lui. Sunt convinsă că ați trecut fiecare dintre voi peste sentimentul că nu sunteți pregătite pentru...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Cum a fost la Ferdinand, animația care a făcut o sală plină de copii să aplaudeAm plâns, am râs, am aplaudat și am râs iar! Povestea lui Ferdinand este, poate, povestea oricărui copil echilibrat, cu suflet cald și empatic, care se lovește în viață de alți copii, chiar...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Ce mananci in sarcina: 4 alimente periculoase pentru fat

Ce mananci in sarcina: 4 alimente periculoase pentru fat

Sarcina reprezinta inceputul calatoriei in viata de parinte. Prin urmare este de
MAI MULT

Cum sa dormi bine in ultimul trimestru de sarcina

Cum sa dormi bine in ultimul trimestru de sarcina

Dormitul in ultimul trimestru de sarcina se poate dovedi nu doar inconfortabil,
MAI MULT

Este normal sa slabesti in sarcina?

Este normal sa slabesti in sarcina?

Fiecare sarcina decurge in ritmul propriu pentru ca fiecare organism este
MAI MULT

Bebee

antibiotice-naturale-pentru-copii

Top 5 antibiotice naturale pentru copii

Indiferent de durerea copilului tău sau de tulburările pe care le are, chiar
MAI MULT

10 cazuri când se apelează la cezariană

10 cazuri când se apelează la cezariană

Cezariana a devenit o intervenţie chirurgicală destul de folosită printre
MAI MULT

alaptare

Alăptarea artificială a bebeluşului

Chiar dacă decizi să-ţi hrăneşti bebeluşul cu lapte praf încă de la
MAI MULT

Copilul meu fumează – cum îl convingem să renunţe la ţigări?

Conform unui studiu, la noi în ţară numărul fumătorilor a ajuns la
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net