Obiceiuri sănătoase pentru inimă sănătoasă
Ca să ai o inimă sănătoasă și puternică ajută să te programezi anual la control, să faci zilnic exerciții fizice, să renunți la fumat sau să încerci să reduce nivelul de stres din viața ta. Toate acestea pot să aibă un impact pozitiv asupra sănătății inimii tale. Însă una dintre cele mai simple schimbări care sunt benefice pentru inima ta constă în atenția acordată alimentației. Aproape 6 milioane de persoane se confruntă cu insuficiență cardiacă (la nivelul SUA) și aproximativ jumătate vor deceda în decurs de 5 ani de la diagnostic. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) atrag atenția asupra consumului de alimente bogate în grăsime, colesterol sau sodiu.
Uleiul de măsline pentru o inimă sănătoasă
Beneficiile dietei mediteraneene sunt binecunoscute. Iar uleiul de măsline, care este nelipsit din aceasta, dispune de o mulțime de proprietăți benefice. Acesta este bogat în antioxidanți, care ameliorează inflamația și scad riscul de boli cronice. De asemenea, este bogat în acizi grași mononesaturați, multe studii asociindu-l cu ameliorarea sănătății inimii.
Mai exact, într-un studiu din mai 2014 ce a implicat 7 216 adulți expuși unui risc ridicat de boli cardiace, s-a relevat faptul că cei care au consumat cel mai mult ulei de măsline au prezentat un risc cu 35% mai mic de a dezvolta boli cardiace. În plus, un aport ridicat de ulei de măsline a fost asociat cu un risc cu 48% mai mic de a deceda ca urmare a unei îmbolnăviri a inimii, conform unui studiu din anul 2004.
Un alt studiu de amploare a demonstrat că un aport mai mare de ulei de măsline a fost asociat cu o tensiune arterială mai mică sistolică și diastolică.
Bucură-te de beneficiile nenumărate ale acestui aliment presărându-l peste alimente gătite sau adăugându-l la sosuri sau în salate.
Beneficii studiate și demonstrate ale uleiului de măsline pentru inimă
1. Uleiul de măsline este bogat în grăsimi bune - aproximativ 14% din ulei este compus din grăsime saturată, iar 11% din grăsime polinesaturată, precum acizi grași omega 6 și omega 3. Însă acidul gras predominant din uleiul de măsline este un tip de grăsime mononesaturată denumit acid oleic, reprezentând 73% din conținutul total de ulei. Studiile sugerează că acidul oleic reduce inflamația și poate să aibă chiar efecte benefice asupra genelor asociate cancerului. Grăsimile mononesaturate sunt de asemenea destul de rezistente la căldură ridicată, uleiul extra virgin devenind o alegere sănătoasă pentru gătit.
2. Uleiul de măsline conține cantități mari de antioxidanți - acest beneficiu îl transformă într-un aliment extrem de nutritiv. Alături de acizii grași menționați anterior, are în compoziție și cantități modeste din vitaminele E și K. Antioxidanții sunt activi în mod biologic și pot reduce riscul de a te confrunta cu boli cronice; ei combat de asemenea inflamația și pot ajuta la protecția împotriva colesterolului sanguin din oxidare - două beneficii care pot reduce riscul tău de boală cardiacă.
3. Uleiul de măsline are proprietăți puternice antiinflamatorii - inflamația cronică este considerată a reprezenta principala cauză a diverselor afecțiuni, precum cancer, boli cardiace, sindrom metabolic, diabet de tip 2, boala Alzheimer, artrită și chiar obezitate. Principalele efecte antiinflamatorii sunt mediate de către antioxidanți - principalul este oleocantal, demonstrat a funcționa în mod similar cu ibuprofenul, un medicament antiinflamator. Conform cercetărilor, acidul oleic, principalul acid gras din compoziția sa, poate reduce nivelul markerilor inflamatori importanți precum proteina C reactivă. Un studiu a demonstrat că antioxidanții uleiului de măsline pot să inhibe chiar gene și proteine care determină inflamație în organism.
4. Uleiul de măsline poate preveni infarctul - infarctul apare ca urmare a unei tulburări în fluxul de sânge către creier, fie datorită unui cheag de sânge sau hemoragiei. În țările dezvoltate, infarctul este a doua cauză comună pentru deces, imediat după boala cardiacă. Legătura dintre uleiul de măsline și riscul de infarct a fost studiată în mod extins. Un studiu de amploare desfășurat asupra unui număr de 841 000 persoane a descoperit că uleiul de măsline a fost singura sursă de grăsime mononesaturată asociată cu un risc redus de infarct și boli cardiace. Alt studiu ce a implicat 140 000 participanți a demonstrat că cei care au consumat ulei de măsline au avut un risc de infarct mult mai mic decât cei care nu au făcut acest lucru.
5. Uleiul de măsline protejează împotriva bolii cardiace - boala cardiacă este cea mai comună cauză de deces din lume. Studile observaționale desfășurate în urmă cu câteva decenii au demonstrat că boala cardiacă este mai rar întâlnită în statele mediteraneene. Această concluzie a condus la o cercetare extinsă asupra dietei mediteraneene, care reduce semnificativ riscul de boală cardiacă. Uleiul de măsline extra virgin este unul dintre ingredientele cheie din această dietă, protejând inima de îmbolnăviri în modalități multiple: scade inflamația, protejează colesterolul LDL de oxidare, îmbunătățește căptușeala vaselor de sânge și poate preveni coagularea excesivă a sângelui. În plus, s-a demonstrat că scade tensiunea arterială, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru boală cardiacă și deces prematur. Într-un studiu uleiul de măsline a redus nevoia de medicație pentru tensiune cu 48%.
De reținut
În cazul în care suferi de o boală a inimii, există un istoric familial de boli cardiace sau alt factor major de risc, este indicat să incluzi ulei de măsline virgin în alimentație. Urmărește însă să fie tipul potrivit. Uleiul de măsline extra virgin reține unii dintre antioxidanții și compușii bioactivi de la măsline. Din acest motiv este considerat mai sănătos decât tipurile de ulei de măsline mai rafinate. Chiar și în acest condiții, există multe fraude pe piața uleiului de măsline, multe uleiuri fiind prezentate drept extravirgine, pentru a în realitate să fie diluate. Examinează prin urmare etichetele cu atenție pentru a te asigura de calitatea produsului; citește lista de ingrediente și verifica certificarea pentru calitate.
Citește și: Fructul care previne bolile de inimă, dacă îl mănânci zilnic
Surse: www.healthline.com; www.medicalnewstoday.com; www.ncbi.nlm.nih.gov