Care sunt riscurile de a avea un copil la 40 de ani

Care sunt riscurile de a avea un copil la 40 de ani

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sarcina la 40 de ani poate implica multe riscuri atat pentru mama, cat si pentru copil insa, cu ajutorul unei monitorizari medicale constante, este realizabila. Care sunt problemele in cazul unei sarcini la 40 de ani si cum pot fi preintampinate vom afla in articolul urmator.

Sarcina la 40 de ani - aspecte pozitive

Desi multe femei isi pierd speranta ca vor putea ramane insarcinate la aceasta varsta si, mai ales, ca vor avea copii sanatosi, exista si cateva aspecte pozitive care merita mentionate in acest sens. In primul rand, o femeie de 40 de ani este mult mai constienta de modul in care alimentatia ii poate influenta starea de sanatate (si procedeaza in consecinta urmand un regim alimentar echilibrat) si, in plus, efectueaza exercitii fizice pentru intretinere (spre deosebire de o femeie de 20 de ani care de multe ori nu este la fel de interesata de acest aspect). De asemenea, femeile ajung in acest punct din viata cu o stare financiara si sociala stabile, fiind mult mai increzatoare in sine si in partenerii de viata, cu un echilibru psihic si o stare de relaxare evidente.
  

Sarcina la 40 de ani - riscuri

Iata insa care sunt riscurile la care se poate expune o femeie de 40 de ani: tensiune ridicata sau diabet gestational, preeclampsie, ruperea placentei (situatie in care placenta se desprinde prematur de peretele uterului) si placenta praevia (situatie in care placenta ajunge in partea de jos a uterului acoperind partial sau total cervixul) si avort spontan (riscul este de 35% intre 40 si 44 de ani). Copilul unei femei de aceasta varsta poate prezenta o greutate mica la nastere, se poate naste prematur sau poate suferi de diferite anormalitati genetice, cum este sindromul Down- cauzat de prezenta unui cromozom suplimentar care conduce la o dizabilitate intelectuala si defecte ale inimii si ale altor organe (in cazul unei femei de 40 de ani riscul este de 1 din 100 de nasteri, acesta crescand odata cu inaintarea in varsta) si chiar sarcini multiple (chiar si fara vreun tratament pentru infertilitate).


Travaliul la 40 de ani

Studiile indica ca in cazul acestora sunt sanse mai multe ca travaliul sa fie indus (nu se va declansa natural), iar din cauza pozitionarii anormale a copilului sa fie necesara o interventie cezariana (48% sanse in comparatie cu 30% in cazul mamelor de 20 de ani). In cazul in care este posibila o nastere pe cale naturala, travaliul este mai lung prin comparatie cu femeile mai tinere, deoarece muschii uterului nu mai sunt la fel de tonifiati.

Teste suplimentare in sarcina la 40 de ani

Din cauza posibilitatii aparitiei complicatiilor, vor fi necesare vizite mai dese la medic, pentru a va asigura de o evolutie in parametri optimi a sarcinii, precum si teste suplimentare, pe langa testele de fertilitate, adeseori necesare pentru a identifica eventualele probleme de conceptie existente. Din cauza scaderii numarului si calitatii ovulelor (se pierd in timp aproximativ 13 000 de ovule pe an dintr-un total de 300-400 000), uneori se poate apela la o donatoare in acest sens (sansele de a ramane insarcinate la aceasta varsta sunt de 5% pentru fiecare perioada de ovulatie si 40-50% in decursul unui an prin comparatie cu o femeie de 30 de ani care prezinta un procent de 75%). In acest sens, sunt deseori recomandate dublu si triplu test, primul fiind realizat indeosebi in primul trimestru de sarcina si urmareste riscul de aparitie a sindromului Down si de trisomie 13 sau 18 (anomalii genetice), iar cel din urma in al doilea trimestru de sarcina si urmareste identificarea riscului de sindrom Down la nastere, de defect de tub neural (un orificiu in maduva spinarii si creier), de trisomie 18 si pentru alte aneuploidii fetale (trisomie 13, sindrom Turner, triploidie) sau pentru sindromul Smith-Lemli-Opitz (in cazul in care gravida a mai prezentat sarcini anterioare cu anomalii fetale). Adeseori este indicata ulterior si amniocenteza (daca primele teste de screening prenatal indica un risc crescut de anomalii cromozomiale), o metoda invaziva de diagnostic al anomaliilor fetale in cadrul careia un ac este introdus in abdomen pentru a extrage (si analiza) lichidul amniotic. Se pare ca o calitate scazuta a ovulelor sau faptul ca sufera de diabet sau tensiune nediagnosticate (respectiv netratate) influenteaza aparitia defectelor la nastere, procentul total de risc in ce priveste anomaliile genetice pentru femeile cu varsta mai mare de 40 de ani, fiind de 2,9% (in comparatie cu 1,7% in cazul femeilor sub 35 ani).

Sarcina la 40 de ani - riscuri legate de infertilitate

In primul rand, sansele de a ramane insarcinate scad odata cu varsta si creste riscul de avort spontan. De asemenea, pot aparea probleme de genul endometriozei, fibroamelor uterine si a trompelor uterine blocate. Mai multe informatiii legate de aceasta problema puteti afla aici.

Sarcina la 40 de ani - riscuri legate de inima

Medicii sunt in speciali ingrijorati de preeclampsie (caracterizata printr-o valoare crescuta a presiunii arteriale, insotita de un nivel proteic urinar crescut), al carei risc de aparitie este de 5-10% prin comparatie cu femeile mai tinere care prezinta un risc de 3-4%. De aceea, analize pentru monitorizarea nivelului de colesterol si a tensiunii, precum si examinari cardiologice (cum sunt electrocardiograma) sunt deseori recomandate. Insa tot medicii sustin ca cele 9 luni de sarcina sunt asemanatoare unui maraton, prin urmare inima poate fi afectata fara a constientiza.
 
 

Riscuri legate de placenta

Se pare ca sunt de 10 ori mai dese pentru femeile de 40 de ani, iar placenta praevia poate cauza sangerari si travaliu premature. Principalul vinovat este uterul care nu mai este capabil sa faca fata la fel de bine schimbarilor survenite in sarcina. Acesta necesita in timpul celor 9 luni un flux enorm de sange, pe care adeseori organismul nu este pregatit sa-l sustina.

Sarcina la 40 de ani - riscuri legate de greutate

Acestea sunt cele mai importante deoarece, cumulate cu varsta, conduc la cele mai des intalnite probleme, respectiv diabetul gestational si tensiunea ridicata (care conduce la preeclampsie). Diabetul gestational este cauzat de un nivel crescut al glicemiei si apare mult mai des in cazul femeilor de peste 40 de ani care intampina si probleme cu greutatea in sarcina (IMC peste 30). Din fericire, diabetul gestational este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul ca apare in timpul sarcinii si dispare dupa nastere. Progestoronul, un hormon reproductiv ce sa afla in cantitatii mari in perioada sarcinii, poate cauza de asemenea tensiune mare a sangelui si cresterea nivelului de colesterol din corp.

Alte riscuri mai putin cunoscute pentru sarcina la 40 de ani

Unele studii indica si faptul ca aceste femei prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer la san in cei 15 ani ulteriori nasterii prin comparatie cu femeile de aceeasi varsta care nu au nascut. Se pare ca acest fapt este datorat cresterii nivelului de estrogen din perioada graviditatii (hormon specific feminin).

Cum va puteti pregati pentru sarcina la 40 de ani

In primul rand trebuie sa va documentati din timp cu privire la problemele ce pot aparea pentru a putea actiona in consecinta. Fie apelati la un ginecolog, obstetrician, fie chiar la un genetician pentru a identifica posibilele complicatii care pot surveni. Asigurati-va ca monitorizati sarcina prin vizite regulate la medic si testarile indicate de acesta si, nu in ultimul rand, urmati tratamentele (inclusiv vitaminele prenatale) care va sunt prescrise.

Surse:
www.sfatulmedicului.ro; www.babycenter.com; http://umm.edu; www.webmd.com; www.health.com

Articolul urmator
Sunt criticată pentru faptul că-mi doresc un copil perfect sănătos
Sunt criticată pentru faptul că-mi doresc un copil perfect sănătos

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce este transplantul de uter? Cine poate fi donator și care sunt riscurile?
    Ce este transplantul de uter? Cine poate fi donator și care sunt riscurile?

    Un studiu de peste hotare relevă că transplantul de uter permite femeilor să rămână însărcinate. Între 2016 și 2021, 33 de femei au primit transplant de uter...

    Vârsta e doar un număr! O femeie de 61 de ani și soțul ei de 24 de ani anunță că vor avea un copil
    Vârsta e doar un număr! O femeie de 61 de ani și soțul ei de 24 de ani anunță că vor avea un copil

    Cheryl McGregor are 61 de ani și un iubit cu 37 de ani mai tânăr decât ea, căruia urmează să îi dăruiască un copil! În ciuda prejudecăților, cei doi nu se...

    Horoscopul familiilor în 2024! Ce evenimente vor avea loc în familie, cât de armonioase sunt relațiile și care sunt momentele de cotitură
    Horoscopul familiilor în 2024! Ce evenimente vor avea loc în familie, cât de armonioase sunt relațiile și care sunt momentele de cotitură

    În 2024 astrologii prevăd pentru fiecare zodie în parte, în care nativii formează o familie, atât evenimente foarte benefice, cât și puncte de cotitură și...

    Încă mai sunt un copil neiubit, deși sunt un bărbat de 40 de ani
    Încă mai sunt un copil neiubit, deși sunt un bărbat de 40 de ani

    Am doi copii și o soție minunată, însă până să ajung în acest punct al vieții mele m-am luptat dramatic cu o copilărie chinuită. Acum sunt conștient de...

    Așa arată acum cel mai gras copil din lume! Avea 192 de kilograme la numai 11 ani
    Așa arată acum cel mai gras copil din lume! Avea 192 de kilograme la numai 11 ani

    Cunoscut cândva ca fiind cel mai gras copil din lume, Arya Permana, din Karawang, Java de Vest, Indonezia, este acum un adolescent activ căruia îi place să joace badminton cu...

    A născut primul copil la 51 de ani, deși avea șanse de 5% să fie mamă. De ce gurile rele au făcut-o egoistă
    A născut primul copil la 51 de ani, deși avea șanse de 5% să fie mamă. De ce gurile rele au făcut-o egoistă

    O femeie din SUA a reușit să devină pentru prima dată mamă la vârsta de 51 de ani, după ce s-a confruntat anterior cu experiențe dificile, precum o pierdere de sarcină și...

    Mama mea avea 14 ani când m-a născut. Am crescut contribuind la creșterea fraților meu și nu mai știu cine sunt cu adevărat
    Mama mea avea 14 ani când m-a născut. Am crescut contribuind la creșterea fraților meu și nu mai știu cine sunt cu adevărat

    Shaqueia a fost adusă pe lume de o mamă adolescentă, în vârstă de 14 ani. Până la 18 ani, mama ei a mai născut încă doi copii, care au fost crescuți de ea,...

    "De ce sunt obligată să schimb scutecul unui copil de 6 ani, elev în clasa la care predau?" O profesoara indignată rupe tăcerea
    "De ce sunt obligată să schimb scutecul unui copil de 6 ani, elev în clasa la care predau?" O profesoara indignată rupe tăcerea

    Din ce în ce mai mulți profesori se regăsesc în situația neplăcută de a schimba scutecele elevilor lor; pentru că cei mici învață tot mai târziu să facă la...

    © 2024 Qbebe