Remedii naturale pentru picioare reci

Remedii naturale pentru picioare reci

Louise Tanase - Contributor

Te-ai saturat sa ai mereu picioarele reci? Stii ca orice temperatura ar avea mediul inconjurator, picioarele tale sunt reci si ca trebuie sa faci ceva in aceasta privinta deoarece, in general, problema nu dispare de la sine. Iata cateva remedii naturale eficiente si usor de folosit.

Picioarele reci pot fi unul dintre simptomele care anunta ca cineva are probleme circulatorii. Fiziologic, picioarele se racesc atunci cand, din cauza circulatiei sangvine deficitare beneficiaza de un aport scazut de oxigen si sange. Atunci cand circulatia sangvina se imbunatateste, aceasta problema dispare. Trebuie sa stii ca temperatura scazuta a extremitatilor poate fi si simptomul altor probleme de sanatate, cum ar fi anemia, sindromul oboselii cronice, sindromul picioarelor nelinistite, neuropatie periferica sau leziuni ale nervilor, boli vasculare periferice, diabet, hipotiroidita, boala Raynaud si hipotermia. Carentele nutritive, abuzul de alcool si fumatul inexces sunt, de asemenea, factori care contribuie la aparitia acestei probleme. In cazul in care simptomul de picioare este insotit si de alte simptome, cum ar fi schimbari ale culorii pielii, amorteli sau furnicaturi, rani deschise ori basici, piele intarita sau "care tine", trebuie sa ceri imediat ajutorul medicului. Deoarece motivul aparitiei acestei probleme poate diferi de la persoana la persoana, trebuie sa consulti medicul daca te confunti frecvent cu aceasta problema. Intre timp, poti incerca aceste remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor.

1. Masaj cu ulei cald

Masarea picioarelor este un remediu simplu pentru restaurarea caldurii in membre, deoarece stimuleaza circulatia sangvina catre extremitati. In plus, masajul regulat iti ajuta picioarele sa ramana sanatoase si le fereste de aparitia altor probleme. Pentru a beneficia pe deplin de acest remediu, trebuie sa incalzesti ulei de masline, cocos sau susan cat sa poti tine mana in el. Aplica uleiul cald pe unul dintre picioare; folosinf o presiune blanda, dar ferma, maseaza-ti piciorul cu degetele de la maini, cu miscari care pornesc de la degetele de la picioare spre glezna, timp de 10 minute. Repeta masajul si la celalalt picior, apoi pune-ti sosete groase de bumbac. Aplica masajul cu ulei cald in fiecare seara inainte de a merge la culcare.

2. Hidroterapia

Hidroterapia este una dintre cele mai simple remedii pe care le poti incerca acasa pentru a-ti incalzi picioarele. Hidroterapia foloseste alternanta bailor reci cu baile calde. Apa calda imbunatateste circulatia sangvina la nivelul picioarelor, in timp ce apa rece ajuta la ameliorarea simptomelor. Pentru a aplica acest remediu vei avea nevoie de un lighean mare cu apa rece si un lighean mare cu apa calda. Aseaza-te intr-o pozitie confortabila si scufunda-ti picioarele in apa rece timp de 2 minute, apoi scufunda-le imediat in ligheanul cu apa calda timp de 1 minut. Continua sa alternezi cele doua bai timp de 10-15 minute. Sterge bine picioarele si incalta sosete groase, incalzite pe calorifer. Repeta procedeul de cateva ori pe zi, timp de mai multe zile consecutiv, pana cand observi ameliorarea simptomelor.
Truc: Poti adauga cateva picaturi de ulei esential de ghimbir, rozmarin, menta sau chiparos in apa calda.

3. Exercitii pentru picioare

Exercitiile sunt importante pentru a pastra un flux sanguin normal la nivelul picioarelor si pentru a-ti mentine picioarele calde. Exercitiile pentru picioare pe care ti le recomandam iti vor face si vasele de sange mai puternice.
- Stai in picioare si ridica-te pe varfurile degetelor de la picioare si incearca sa mentii pozitia timp de un minut, apoi trebuie sa revii incet pe calcaie. Repeta exercitiul timp de 10 minute.
- Stai asezata pe scaun si roteste din glezna fiecare picior in sensul acelor de ceas de 20 de ori, apoi in sens invers acelor de ceas, tot de 20 de ori.
- Mergi prin casa alternativ, 10-15 minute pe varfuri, apoi 10-15 minute pe calcaie.
- Foloseste-ti degetele de la picioare pentru a ridica de pe podea un obiect sau o haina, de cel putin 10-15 ori pentru fiecare picior.

4. Sare Epsom

Un alt remediu usor de folosit acasa este baia calda de picioare cu sare Epsom. Caldura apei calde va avea un efect rapid de incalzire, in timp ce sulfatul de magneziu prezent in sarea Epsom iti va furniza magneziul, atat de necesar organismului, mai ales ca deficitul de magneziu din organism poate fi principala cauza a picioarelor reci. Amesteca ½ cana de sare Epsom intr-un lighean cu apa calda si amesteca bine pana cand sarea se dizolva. Scufunda-ti picioarele in lighean timp de 15-20 de minute. Foloseste remediul de doua ori pe saptamana.

5. Ghimbir

Ghimbirul stimuleaza circulatia sangvina si poate ajuta la incalzirea extremitatilor, deoarece contine gingerol, o substanta care are un efect de incalzire asupra organismului si are efect de reducere a riscului aparitiei cheagurilor de sange. Fierbe o lingura de ghimbir taiat feliute in doua cesti de apa, timp de 10 minute. Strecoara, apoi adauga putina miere de albine si bea fiertura de 2-3 ori pe zi. Alta varianta este sa fierbi o cratita de apa cu o mana plina de felii de ghimbir. Lasa fiertura sa se raceasca putin, pune-o intr-un lighean cu apa, apoi scufunda-ti picioarele in el timp de 15 minute, de doua ori pe zi.

6. Ceai verde

Ceaiul verde este considerat un leac natural si deosebit de eficient pentru picioarele reci. Consumul de ceai verde imbunatateste functionarea vaselor de sange la nivelul intregului organism, in special la nivelul picioarelor. Bea 2-3 cani de ceai verde pe zi, preparat astfel: o lingurita de frunze de ceai verde se pune intr-o cana cu apa fierbinte, se acopera si se lasa la infuzat timp de 5 minute, apoi se strecoara si se indulceste dupa gust. De asemenea, poti folosi ceaiul verde si pentru a face bai calde. Fa un ceai concentrat din 6-8 pliculete de ceai verde la 2 litri de apa si rastoarna-l intr-un lighean. Scufunda picioarele in ligheanul cu ceai, timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi.

7. Piper Cayenne

Piperul Cayenne contine o substanta numita capsaicina care ajuta la fluidizarea circulatiei sangvine in organism, inclusiv la nivelul picioarelor. Ajuta la pastrarea picioarelor calde si ameliorarea unor simptome neplacute cum ar fi inflamarea sau senzatia de furnicaturi. Imprastie o lingurita de piper cayenne macinat intr-o pereche de sosete groase. Incalta o pereche de sosete subtiri, apoi sosetele groase in care ai presarat piperul. Poarta-le asa noaptea.

8. Plimba-te cu picioarele goale pe iarba

Mersul cu picioarele goale prin iarna dimineata devreme este unul dintre cele mai eficiente metode de imbunatatire a circulatiei sangvine a picioarelor si, implicit, de tratare a picioarelor reci. Mai mult decat atat, mersul cu picioarele goale ajuta la mentinerea unei sanatati perfecte a tendoanelor, ligamentelor si muschilor picioarelor, gleznelor si pulpelor.

9. Creste aportul de fier

Persoanele care sufera de anemie provocata de carenta de fier au mainile si picioarele reci. Acest lucru se intampla deoarece sangele cu un nivel scazut de hemoglobina nu poate furniza corespunzator sangele oxigenat organelor si tesuturilor. Femeile cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani au nevoie de 18 mg de fier zilnic, iar barbatii aflati in aceeasi categorie de varsta au nevoie de doar 8 mg de fier pe zi. Pentru a combate carenta de fier trebuie sa mananci alimente bogate in fier, precum mere, linte, ficat, carne rosie, spanac, soia, tofu, migdale, caise uscate, masline, sparanghel si stridii. De asemenea, poti opta pentru suplimentele alimentare care contin fier, insa trebuie sa consulti medicul inainte de a face acest lucru pentru ca doar medicul iti poate recomanda dozajul corect.

10. Consuma alimente bogate in magneziu

Broccoli

Magneziul este un mineral necesar circulatiei sangvine si absorbtiei vitaminei D de catre organism. In cazul in care organismul nu are suficient mafneziu, este foarte probabila aparitia unor simptome, precum mainile si picioarele reci. Trebuie sa stii ca organismul uman nu poate stoca magneziu pentru perioade indelungate, de aceea este esential ca alimentele bogate in magneziu sa se regaseasca in meniul tau zilnic. Specialistii spun ca femeile adulte au nevoie de pana la 300 mg de magneziu zilnic, in timp ce barbatii adulti au nevoie de pana la 400 mg magneziu pe zi. Alimentele bogate in magneziu pe care trebuie sa le incluzi in meniul zilnic sunt: broccoli, spanac, avocado, fasole verde, cartofii copti, cerealele integrale, semintele de dovleac, semintele de susan si migdalele. De asemenea, poti alege suplimente alimentare cu un continut mai ridicat de magneziu, insa doar la sfatul medicului.

Articolul urmator
Umflături pe limbă: cauze și remedii
Umflături pe limbă: cauze și remedii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Bauturi calde sau reci pentru copii vara?
    Bauturi calde sau reci pentru copii vara?

    Băuturi reci pentru copii când vine căldura? Adultii pot consuma fara probleme bauturi la orice temperatura doresc. In cazul copiilor, insa, intervin o serie de preocupari legate de...

    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament
    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament

    Operația de cezariană poate fi o experiență dificilă și, uneori, picioarele umflate pot adăuga la disconfortul postoperator. Hai să înțelegem de ce se întâmplă...

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor
    Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor

    Cârceii apar de regulă în ultimele luni de sarcină, mai ales noaptea și sunt foarte dureroși. Află cum poți să ameliorezi durerea și cum poți preveni apariția lor!

    Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?
    Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?

    Durerea de picioare poate fi o experiență comună în viața multor oameni, dar adesea este trecută cu vederea sau considerată ca fiind normală. Cu toate acestea, durerea de...

    Povestea tatălui fără mâini și picioare care și-a crescut fetele singur, după ce mama le-a abandonat
    Povestea tatălui fără mâini și picioare care și-a crescut fetele singur, după ce mama le-a abandonat

    Dragostea și devotamentul sunt valori ce se transmit din generație în generație și care trebuie prețuite. De aceste valori a dat dovadă toată viața o mamă din Paraguay, care...

    © 2024 Qbebe