Studiu: un anumit tip de terapie are o rată mare de succes în cazul depresiei postnatale

Studiu: un anumit tip de terapie are o rată mare de succes în cazul depresiei postnatale

Mariana Voinea

Depresia postnatală face tot mai multe “victime“ în rândul părinților care nu știu cum să gestioneze amalgamul de emoții, anxietate, bucurie și teamă care îi copleșește. Din fericire, există o terapie care face minuni!

Depresia postpartum este o realitate din ce în ce mai des întâlnită în societatea modernă la tinerele mame și nu numai. Cu depresia postnatală nu se joacă nimeni, pentru că este una din afecțiunile ușor de ascuns și care determină o serie de decizii și comportamente care nu sunt în beneficiul pacientei și nici ale copilașului.

Din fericire, s-a descoperit un nou tip de terapie care poate ajuta la tratarea și eliminarea depresiei postnatale.

Lee-Anne Mosselman Clarke a adus pe lume primul copil în urmă cu 11 ani. Bebelușul s-a născut cu grave probleme de sănătate. Din cauza aceasta și a faptului că a trebuit să stea în spital destul de mult timp, mămica a trecut prin stări care nu îi făceau deloc bine.

Prin aceleași simptome a trecut și acum doi ani, când a adus pe lume cel de-al doilea copil. Cauza era însă diferită. Depresia postnatală o copleșea pe femeie. De data aceasta, moașa i-a sugerat să caute informații despre terapia cognitiv comportamentală.

Această terapie este practicată pe termen scurt și poate ajuta mamele să găsească soluții la problemele care le apasă și să adopte noi modalități de gândire. Mai exact, CBT este o abordare directă a problemelor din viața pacientei, fiind orientată spre obiective. Ca terapia să funcționeze, pacienta trebuie să se implice activ în proces.

Așadar, mama celor doi copii a început să participe la ședințe individuale cu un terapeut urmând această terapie. Deși susținea că totul mergea bine și că se simte mai bine, încă avea lucruri pe care nu dorea să le discute cu profesionistul.

După ședințele de terapie, a decis să înființeze un program de grup CBT cu ajutorul căruia urma să ajute și alte femei să își revină din depresie, la fel ca ea. A conceput ședințele de grup în așa fel încât mămicile să nu se simtă vinovate sau rușinate pentru gândurile lor. Câțiva ani mai târziu, când a aflat de oportunitatea de a face niște cursuri pentru a prelua conducerea unui astfel de grup, femeia s-a înscris imediat.

Ce este depresia postpartum?

mama cu bebelus in brate pe canapea

Peste 75% din mămici trec prin sentimente negative imediat după nașterea copilului. În primele săptămâni, femeile trec prin schimbări ale stării de spirit din cauza schimbărilor hormonale care au loc după naștere.

Concret, una din cinci femei suferă de depresie postpartum. Dar și tații sau părinții adoptivi pot dezvolta această afecțiune.

Depresia postnatală necesită terapie și medicație corespuzătoare, iar Autoritatea Pentru Supravegherea Alimentelor Și Medicamentelor a aprobat prima pastilă concepută special pentru această afecțiune. Din păcate, din cauza numărului mare de pacienți și a persoanelor care se confruntă cu această depresie, este foarte greu de găsit și de achiziționat acest medicament.

Depresia postnatala: cele mai periculoase efecte asupra mamei, copilului si relatiei de cuplu

Tratament eficient pentru depresia postpartum

Grupul CBT, care are la bază terapia cognitiv comportamentală, oferă o alternativă de tratament pentru părinții care trec prin depresia postpartum, cu un impact major asupra vieții lor. Grupul condus de Mosselman Clarke a reprezentat obiectul de studiu al cercetătorilor de la Universitatea McMaster din Canada ca și tratament pentru tratare depresiei.

Persoanele care au atins un anumit nivel al simptomelor depresiei postpartum și care se confruntă cu numeroase provocări nu sunt neapărat eligibile pentru a lua parte la ședințele de grup, din cauză că simptomele nu sunt suficient de agresive“, declară domnul doctor Ryan Van Lieshout, profesor al Departamentului de Psihiatrie și comportamente neuroștiințifice la Universitatea McMaster.

Rezultatele acestui studiu au fost cu adevărat spectaculoase. În timpul celor 9 săptămâni de tratament, participanții grupurilor au primit tratamentul obișnuit. Acesta includea de cele mai multe ori ședințe individuale cu un terapeut sau un alt cadru medical.

mama ghemuita langa patul copilului

Deși planul original al cercetătorilor fusese ca membrii grupurilor să se întâlnească și să își spună experiențele, din cauza pandemiei, întâlnirea a avut loc online via Zoom.

Terapia cognitiv comportamentală învață pacientul să devină propriul său terapeut și să identifice acele gânduri care îl determină să devină anxios, trist sau depresiv.

O tehnică des folosită la ședințe presupunea conceperea unei discuții imaginare între pacienți și cel mai bun prieten/ cea mai bună prietenă a lor, aflat/ă într-o situație similară. Se pare că de multe ori suntem mai duri cu noi înșine, decât suntem cu alte persoane.

Terapia presupune ca pacienții să își noteze gânduri bune sub formă de notițe pe telefon și să folosească afirmații pozitive în fiecare zi.

Deși majoritatea participanților era sceptică în privința acestui tip de tratament, la final, participanții au rămas surprinși de îmbunătățirea vieții lor, precum și de îmbunătățirea relației cu bebelușul și cu partenerul/a de viață.

Primul medicament care tratează depresia postnatală

Puterea vindecătoare a unui grup de persoane cu probleme similare

Un grup format din persoane cu aceleași probleme (fie că vorbim de consumul de substanțe, de depresie postpartum sau de alte provocări ale vieții cotidiene) va reuși mult mai repede să “vindece“ participanții, comparativ cu terapia individuală.

Faptul că pacienții află de la alte persoane cu o situație similară cu a lor că nu sunt singuri în lupta pe care o duc, îi ajută foarte mult să depășească unele bariere în a-și exprima problemele.

Domnul doctor Van Lieshout ține să avertizeze și tinerii părinți în devenire că “depresia postnatală este o realitate cruntă a secolului în care trăim, și nu o slăbiciune. Aceasta poate afecta pe oricine, iar pacienții trebuie să știe că există tratamente disponibile la acest moment care îi vor ajuta să depășească momentele de la începutul vieții lor în calitate de părinți“.

A deveni părinte și a-ți dedica viața exclusiv unui copil în primele luni, poate fi o provocare suficient de mare pentru oricine. Mamele nu trebuie să mimeze fericirea de teamă că vor fi judecate de cei din jur, ci trebuie să ceară ajutor specializat și să lupte cu această afecțiune ascunsă de multe ori de ochii lumii, din rușine.

Acum există numeroase terapii și opțiuni pe care părinții le au pentru a se bucura pe deplin de titulatura nobilă pe care o poartă, aceea de mamă sau tată, fără a fi copleșiți de gânduri negative.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: huffpost.com

Articolul urmator
De ce bărbații mănâncă mai multă carne. Un studiu dezvăluie adevărul
De ce bărbații mănâncă mai multă carne. Un studiu dezvăluie adevărul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vești bune de la BAC: cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani
    Vești bune de la BAC: cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani

    Rata de promovare la examenul de bacalaureat 2022 a fost cea mai bună din ultimii 12 ani, a anunțat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Au promovat cu 2.928 de candidați mai...

    Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală
    Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală

    România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de părăsire timpurie a școlii. Datele Eurostat pentru anul 2021 arată în 2019, rata...

    Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător
    Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător

    Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) publică anual inclusiv date privind rata mortalității infantile. Conform informațiilor oferite de Eurostat, în ultimii ani...

    De ce boboceii de rață înoată în spatele mamei lor? Știința răspunde
    De ce boboceii de rață înoată în spatele mamei lor? Știința răspunde

    Pentru mulți dintre noi, rațele sunt cele mai familiare păsări. Am copilarit uitându-ne la desene animate din care nu lipseau rațele, am învățat cântece și poezii...

    Mi-am „forțat” fiica să anuleze ședința de terapie pentru că trebuia să-și facă ordine în cameră
    Mi-am „forțat” fiica să anuleze ședința de terapie pentru că trebuia să-și facă ordine în cameră

    Să convingi un copil, mai ales un adolescent, să își facă ordine în cameră poate fi o adevărată provocare! A simțit-o pe pielea ei o femeie de peste granițe, care i-a...

    O fetiță de 13 ani a fost tratată de cancer printr-o formă de terapie revoluționară. Ce au descoperit specialiștii
    O fetiță de 13 ani a fost tratată de cancer printr-o formă de terapie revoluționară. Ce au descoperit specialiștii

    O fată de 13 ani care suferea de o formă incurabilă de cancer a fost vindecată cu ajutorul unei noi terapii medicale revoluționare. Iată despre ce este vorba.

    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent

    Mâncarea fast-food nu e bună - știm deja cu toții. Lăsând la o parte faptul că este inamicul numărul 1 al dietei, ea afectează consumatorii și în plan emoțional,...

    Specialiștii avertizează: rata natalității a scăzut din cauza feminismului
    Specialiștii avertizează: rata natalității a scăzut din cauza feminismului

    Statisticile din ultimii ani evidențiază, la nivel mondial, următorul fenomen: scăderea ratei natalității. Cauzele responsabile pentru această tendință îngrijorătoare și...

    © 2024 Qbebe