Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Metoda lui Albert Einstein prin care crești un copil inteligent

de Irina Olteanu

Albert Einstein este cel mai cunoscut om de știință, a cărui reputație nu poate face abstracție de coeficientul său incredibil de inteligență. Acesta recomandă tuturor părinților o metodă inedită și extrem de simplă prin care pot crește un copil inteligent. V-am stârnit curiozitatea?

Metoda lui Albert Einstein pentru copii inteligenți

Lui Albert Einstein, considerat drept geniul modern chintesențial, îi sunt atribuite multe lucruri, începând de la descoperiri științifice definitorii pentru vremurile noastre începând de la vorbe înțelepte cu privire la creativitate, blândețe sau război și până la secrete menite să ajute învățrea. În cadrul cărții lui Cristopher Fayling din 2005, Furios, Rău și Periculos? Cercetătorul și Cinematograful, lui Einstein i-au fost atribuite următoarele vorbe: dacă îți dorești ca ai tăi copii să fie inteligenți, citește-le povești. Dacă îți dorești să fie extrem de inteligenți, citește-le și mai multe povești.
Cititul alături de copii reprezintă un sfat primit de la toată lumea: experți, profesori, medici, însă din păcate nu reușim să îl punem în practică, cele mai des invocate motive fiind: lipsa de timp sau de regularitate, insuficiente cărți în casă, copiii sunt prea mari pentru a citi sau opun rezistență față de această activitate, nu citim la rândul nostru. De ce este atât de important cititul pentru copii? Enunțăm mai jos doar câteva dintre motive:

metoda lui albert einstein

1. Performanțe mai bune la școală

Una dintre principalele explicații care justifică acest beneficiu rezidă în faptul că un copil care citește mult cunoaște mai multe cuvinte și va fi capabil să înțeleagă lecțiile care i se predau care, până la urmă, presupun citirea frecventă a diverselor materiale de la diverse discipline. Care este durata de timp suficientă pentru a conduce la rezultate pozitive la școală? Doar 20 de minute pe zi, fie că aceste minute sunt dintr-odată sau organizate în ședințe diferite de citit pe parcursul zilei.

2. Cititul ajută copiii să înțeleagă teme complexe

Copilul tău se confruntă cu o problemă în relaționare? Poate suferă de anxietate de separare, își mușcă colegii din grupa de la grădiniță, i s-a născut un frate/soră sau pur și simplu este îngrijorat de mersul la școală. Cu excepția discuțiilor directe cu copilul despre aceste probleme este extrem de util să îi citești cărți pentru a-l ajuta să facă față momentului. Cititul pune la îndemână noi modalități de a face față și demonstrează cum alte persoane au trecut peste aceleași provocări. Va ști că nu este singur și că există și alți oameni care au avut parte de aceeași experiență de viață. Temele complexe se pot chiar extinde la aspecte precum: modalități de a fi un prieten bun sau modalități prin care putem face lumea un loc mai bun. Iar uneori răsfrâng lumina asupra comunităților în care trăim, cum ar fi de exemplu în perioada sărbătorilor. O discuție pe o astfel de temă este complet diferită de cititul unei cărți, varianta de urmă permițând copilului să aprofundeze aceste chestiuni fără a reprezenta subiectul conversației.

3. O carte introduce noi experiențe și informații

Cu cât citește mai mult un copil, cu atât va ști mai mult. Cărțile constituie, până la urmă, o sursă importantă de informație, atât pentru copii cât și pentru adulți. Când dorești să înveți mai multe despre un anumit subiect cel mai adesea apelezi la o carte, fie că o cumperi, fie că o împrumuți de la bibliotecă. Obiceiul de a citi poate fi cimentat chiar de acum, iar cel mic sau cea mică poate descoperi cu încântare cum se formează fulgii de zăpadă sau care animal este cel mai rapid, ce planete fac parte din sistemul nostru solar sau în ce mod cresc plantele. Iar dacă nu călătoriți în familie, o carte poate să te ajute să vizitezi diferite țări și culturi.

4. Cititul constituie o experiență care conectează

Cea mai mare greșeală a părinților este să transforme cititul într-o obligație. Poate fi tentant, mai ales când simțim presiunea sau vina că cei mici nu citesc suficient de mult. Însă cititul poate și ar trebui să constituie o experiență care vă conectează, pe tine și pe copil - faptul că sunteți apropiați, că ascultați aceeași poveste, că al tău copil este concentrat. Iar uneori povestea însăți poate să inspire discuții între voi doi. De aceea nu trebuie transformată într-o obligație și nici nu trebuie să bați copilul la cap să citească; dacă o transformi într-o activitate agreabilă va deveni de la sine putere o bucurie nu o corvoadă.

metoda lui albert einstein

5. Încurajează dragostea față de lectură

Nu în ultimul rând, cititul dezvoltă în mod evident dragostea pentru citit. Acesta este de fapt obiectivul final: să crești un copil îndrăgostit de cărți și de a învăța, pentru care cititul nu este un scop, ci chiar o experiență pe care o prețuiește. Ceea ce la început poate fi făcut din inerție, poate deveni un hobby pentru întreaga viață. Totul are un început. Cărțile pot să devină la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, de atractive ca și alte modalități de petrecere a timpului. Iar dragostea pentru citit va fi și mai mult consolidată la vârsta maturității.

Câteva sfaturi de final pentru ca al tău copil să se bucure de citit și să devină inteligent:

- Organizează un interval special pentru citit în fiecare zi sau săptămână

- Transformă cititul într-o rutină, care constă eventual în 20 de minute înainte de culcare
- Împrumută cărți de la bibliotecă. Se poate dovedi o experiență distractivă
- Oferă cărți drept cadou la aniversări sau de sărbători; în timp vor fi privite drept obiecte speciale de copil
- Citește cu voce tare cărțile care îți plac; nu toate sunt grozave sau potrivite pentru familia ta
- Cere-i copilului să îți citească, atunci când vârsta îi va permite. Căutați împreună cărți interesante
- Laudă-ți copilul atunci când citește
- Citește și tu la rândul tău; un părinte este cel mai important exemplu din viața unui copil
- Recunoaște-ți limitările; dacă timpul nu îți permite să citești zilnic dar îți dorești să implementezi acest obicei benefic în familie explică-i motivația ta, sinceritatea este întotdeauna apreciată
Citește încă din prima zi de viață a copilului tău, nu este niciodată prea devreme. Cititul cu voce tare extrage intonația și exprimarea pe care nu o poți regăsi într-o conversație obișnuită.

Surse: https://sleepingshouldbeeasy.com; www.brainpickings.org; www.goodreads.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Cum poate televizorul sa influenteze dezvoltarea copilului? Cum poate televizorul sa influenteze dezvoltarea copilului?
Dezvoltarea prin joaca a bebelusului Dezvoltarea prin joaca a bebelusului
Tot ce trebuie sa stii despre sindromul Tourette Tot ce trebuie sa stii despre sindromul Tourette
Sindromul Down - ce este si cum se manifesta Sindromul Down - ce este si cum se manifesta

Articole Lifestyle

3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes 3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes
Femeile stilate nu mai poarta parul drept! Ce coafura să alegi în 2018 Femeile stilate nu mai poarta parul drept! Ce coafura să alegi în 2018
Culoarea în care NU trebuie să îți vopsești părul în această iarnă Culoarea în care NU trebuie să îți vopsești părul în această iarnă
3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes 3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes

Alte articole care te-ar putea interesa

Editorial Qbebe
scris de Mariana Stan
Tati, lasă laptopul și joacă-te cu mine!Cum este să crești fără tată? Mă refer la tatăl prezent în casă dar absent în relația cu copiii lui. Sunt convinsă că ați trecut fiecare dintre voi peste sentimentul că nu sunteți pregătite pentru...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Cum a fost la Ferdinand, animația care a făcut o sală plină de copii să aplaudeAm plâns, am râs, am aplaudat și am râs iar! Povestea lui Ferdinand este, poate, povestea oricărui copil echilibrat, cu suflet cald și empatic, care se lovește în viață de alți copii, chiar...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Ce mananci in sarcina: 4 alimente periculoase pentru fat

Ce mananci in sarcina: 4 alimente periculoase pentru fat

Sarcina reprezinta inceputul calatoriei in viata de parinte. Prin urmare este de
MAI MULT

Este normal sa slabesti in sarcina?

Este normal sa slabesti in sarcina?

Fiecare sarcina decurge in ritmul propriu pentru ca fiecare organism este
MAI MULT

Cum sa dormi bine in ultimul trimestru de sarcina

Cum sa dormi bine in ultimul trimestru de sarcina

Dormitul in ultimul trimestru de sarcina se poate dovedi nu doar inconfortabil,
MAI MULT

Bebee

numele Radu

Semnificația numelui Radu

Numele Radu era unul destul de rar întâlnit în perioada secolului al
MAI MULT

fibromului uterin

5 simptome ale fibromului uterin

Cele mai importante cinci simptome ale fibromului uterin anunță persoanele
MAI MULT

Cum-trebuie-să-ne-convingem-copiii-să-iubească-şcoala

Cum trebuie să ne convingem copiii să iubească şcoala?

Specialiștii recomandă tinerilor părinți să înceapă de timpuriu să le
MAI MULT

Cele-mai-importante-drepturi-ale-copilului-în-România

Cele mai importante drepturi ale copilului în România

Fiecare copil din România are o serie de drepturi reglementate de Convenţia
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net