A canta si a asculta muzica sunt doua activitati care joaca un rol foarte important. Muzica este prezenta in viata noastra sub multe forme: teatru, TV, filme, in vacanta, cu ocazia diferitelor evenimente speciale personale si chiar in cadrul ceremoniilor militare. In schimb, atunci cand vorbim despre dezvoltarea copiilor nostri, muzica trebuie sa treaca pe primul loc.
Inca de la nastere, parintii folosesc muzica in mod instinctiv pe a linisti copiii, pentru a-si exprima dragostea si bucuria dar si pentru a interactiona cu acestia. Urmatorul pas este acela de a observa ce impact poate avea muzica in dezvoltarea copilului, in imbunatatirea abilitatilor sociale, cu alte cuvinte sa descoperim toate beneficiile pe care muzica le poate aduce tuturor copiilor, indiferent de varsta acestora.
Muzica pentru copii si dezvoltarea abilitatilor socialePentru copiii in varsta de peste 1 an si si pentru prescolari, muzica reprezinta o experienta dinamica in dezvoltarea abilitatilor sociale. A face sau a asculta muzica impreuna cu alti copii dezvolta spiritul de echipa. In acelasi timp, muzica ii invata pe copii sa coopereze, sa imparta, sa creeze sau sa se concentreze. Toate aceste abilitati devin extrem de valoroase in momentul in care vor incepe gradinita/scoala moment in care vor fi nevoiti sa faca fata unor noi provocari si vor incepe sa lege prietenii. Nou-nascutii si muzica
Bebelusii recunosc o melodie inainte de a putea vorbi. Adeseori, acestia incearca sa imite diverse sunete si se misca in ritmul muzicii inca din momentul in care sunt apti din punct de vedere fizic. Copiii in varsta de peste 1 an si muzicaMicutii iubesc sa danseze sau sa se miste in ritmul muzicii. Nu se plictisesc sa asculte acelasi cantec de mai multe ori la rand, ba chiar fac o pasiune pentru anumite melodii, in special cele care fie ii linistesc, fie ii fac sa rada, ajutandu-i in acelasi timp sa-si dezvolte limbajul si memoria.
Prescolarii si muzica
Acestia iubesc sa cante doar de dragul de a canta. La aceasta varsta nu sunt constienti de abilitatile lor vocale, in schimb le place sa isi auda vocea. Cheia succesului in dezvoltarea limbajului si memoriei in cazul prescolarilor este reprezentata de repetarea unor cantecele cu rime usoare, copilaresti si care fac referire la lucruri familiare precum jucariile, animalele, diferite activitati sau persoane. |
Cauta o gradinita in orasul tau