9 reguli deloc neglijabile care se impun când ieșim la joacă în parc

9 reguli deloc neglijabile care se impun când ieșim la joacă în parc

Irina Olteanu - Redactor Senior

În calitate de părinte ajungi să afli, aproape zilnic, că există o mulțime de aspecte care nu sunt specificate nici de manualele și nici de cursurile de parenting. Prin urmare, te trezești în fața lor complet nepregătit. Atunci când ieși la joacă în parc ajungi să te confrunți cu o serie de situații neprevăzute, care pot să devină chiar periculoase. Din acest motiv este bine să respectăm următoarele reguli de conduită.

Cele mai multe reguli din viața fiecărui părinte ajung să fie deprinse în urma experiențelor practice. De exemplu, cum să faci un duș atunci când ești singura persoană care are grijă de bebeluș. Însă la altele trebuie să te adaptezi cumva, mai ales când sunt implicați și copii străini; situațiile devin complexe și nu-ți dorești decât să îți ști copilul în siguranță. În orice caz, pentru că este vorba despre copilul tău, tu decizi și tu faci regulile.

1. Să poarte pantofii potriviți

Mai exact, este vorba despre pantofi închiși la vârf, nu de sandale. Deși nu plecați în drumeție la munte, nu este un drum lipsit de periocole. Prin urmare, poți să te găsești în ipostaza de a extrage o așchie din piciorul său. Alte pericole pot implica cioburi sau diverse obiecte tăioase, precum și insecte care îl pot ciupi. Atunci când este cald afară ajută încălțămintea cum sunt tenișii sau pantofii din material textil.

2. Evită nisipul folosit de animale

Locurile din parc cu nisip se numără printre preferatele copiilor, mai ales al celor de vârstă mică. Suntem siguri că ții la sănătatea copilului tău și cunoști zicala că este mai bine să previi decât să tratezi, așadar ar trebui să eviți zonele care știi că au fost vizitate și de către animale. Acestea sunt purtătoare de multe bacterii, iar cei mici sunt deseori tentați să introducă nisip și în gură.

3. Ai grijă la suprafețele fierbinți

Desigur, este vorba despre acele perioade din an în care temperaturile atmosferice ridicate conduc la topirea efectivă a asfaltului. Copiii (mai ales bebelușii) au o piele extrem de sensibilă, prin urmare nu trebuie lăsați să umble desculți sau să atingă cu mâinile suprafețe care au fost puternic încălzite de razele soarelui (atât asfalt, cât și obiecte metalice precum tobogane, mese, bare). Poți să iei cu tine o păturică de picnic pentru a te putea așeza confortabil.

la joaca in parc

4. Folosește produse de protecție solară

Acestea trebuie utilizate încă de acasă. Regula de bază este că produsul trebuie aplicat pe piele cu 30 de minute înainte de a pleca oriunde. Sfatul este în special adevărat pentru parc, când copiii aleargă de cele mai multe ori încontinuu; aplicarea produsului de protecție solară este prin urmare îngreunată de către transpirație (sunt șanse mari să nu se usuce corespunzător și să pătrundă în piele). Un copil care suferă arsuri solare sau se supraîncălzește (epuizare termică) riscă să dezvolte insolație, deshidratare și poate chiar să cadă și să se accidenteze (ca urmare a stării de amețeală pe care o cauzează aceste probleme de sănătate).

5. Cunoaște limitele copilului

Un copil atunci când ajunge în parc are șanse mari să se dezlănțuie și să facă absolut tot ce îi trece prin minte. Se simte în largul lui, ceea ce este un lucru bun. Dar din cauza unei stări de agitație intensă apar și multe posibilități de a se accidenta (de exemplu, poate să se angreneze în jocuri care nu sunt adecvate vârstei sale). Cei mici nu mai știu când să se oprească și uită de propriile limite din bucuria jocului. De obicei nici nu își recunosc greșelile, de aceea este bine ca tu să îți supraveghezi copilul și să intervii la momentul oportun. Chiar dacă par surse inepuizabile de energie sunt ființe umane, nu roboți.

6. Optează pentru îmbrăcăminte corespunzătoare

Fie că este vorba despre prea multe straturi de haine în care în mod inevitabil copilul se va încălzi și va transpira după partidele de joacă, fie de fuste sau rochii în cazul fetițelor pline energie, gândește-te de acasă ce activități veți desfășura în parc. În cazul în care acestea implică cățărat, sărit sau alergat pantalonii constituie nu doar varianta potrivită, ci și cea comodă (scurți sau lungi, suficient de largi încât să confere o libertate mare de mișcare), iar în partea superioară tricouri cu mânecă scurtă sau lungă.

7. Verifică perimetrul unde urmează să se joace copilul tău

Înainte de a permite copilului să se joace în parc, este important să verifici toate locurile pe care urmează să le folosească. Nu de puține ori ți se poate întâmpla să descoperi fie părți lipsă, fie piese rupte, chingi slăbite care transformă orice fel de activitate într-una potențial periculoasă. Nu este dovadă de paranoia, ci pur și simplu de prevedere. De multe ori obiectele din parcuri nu sunt întreținute corespunzător și pot să rănească.

8. Vino echipată cu apă și gustări

Este extrem de importantă menținerea hidratării, mai ales în zilele toride, prin urmare trebuie să iei mereu la tine cel puțin o sticlă cu apă. De asemenea, joaca activă conduce deseori la senzație pronunțată de foame și cel mic sau cea mică îți va solicita la un moment dat de mâncare. Gândește-te că există posibilitatea să nu găsești niciun magazin în zona respectivă de unde să te aprovizionezi cu produsele necesare. Un rucsac pentru copii sau o geantă de mici dimensiuni este perfectă pentru a transporta aceste lucruri.

la joaca in parc

9. Pericolul străinilor

Cel mai important aspect este cel care privește persoanele cu care copilul tău intră în contact. Învață-l să nu vorbească niciodată cu străini adulți. Reamintește-i constant această regulă. Dacă totuși se întâmplă să fie abordat de o persoană necunoscută trebuie să vină imediat la tine să îți povestească.

Dacă ai reușit să ții cont de toate aceste reguli o plimbare în parc se poate dovedi plină de momente relaxante pentru tine și se poate transforma într-o destindere. Chiar dacă te afli într-un loc cunoscut, nu uita că pericole există pretutindeni și, din păcate, de cele mai multe ori ajungi să le deprinzi prin experiențe de viață. Nu uita să îți înveți copilul cum să procedeze în cazul în care se rătăcește/pierde de tine în parc; în acest sens este utilă memorarea numelui tău și a numărului de telefon și instruirea cu privire la persoana căreia trebuie să se adreseze.

Citește și: Plimbarea in parc: 7 reguli la inceput de primavara 

Surse: www.popsugar.com; www.scarymommy.com; www.babble.com

Articolul urmator
Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap
Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Certificatul Covid obligatoriu pentru profesori. Nu vor putea preda fără el. Se impun reguli severe în Israel
    Certificatul Covid obligatoriu pentru profesori. Nu vor putea preda fără el. Se impun reguli severe în Israel

    Certificatul verde Covid a devenit obligatoriu, în Israel, pentru profesori! Aceștia nu vor mai putea preda, nici măcar online, și nici nu vor mai primi salariu dacă nu prezintă...

    Atenție, părinți! Copil de 7 ani electrocutat de un stâlp de iluminat dintr-un parc de joacă din Bistrița
    Atenție, părinți! Copil de 7 ani electrocutat de un stâlp de iluminat dintr-un parc de joacă din Bistrița

    Un copil, în vârstă de 7 ani, a ajuns la urgențe după ce a fost electrocutat de firele unui stâlp de iluminat al unui loc de joacă dintr-un cartier din Bistriţa.

    Soția mea își bate joc de mâncare când ieșim la restaurant și am pus-o să comande din meniul pentru copii
    Soția mea își bate joc de mâncare când ieșim la restaurant și am pus-o să comande din meniul pentru copii

    Probleme de cuplu sunt din cele mai diverse, așa că nu este de mirare că pe rețelele de socializare apar plângeri care mai de care mai ... bizare. Acesta este cazul unui soț care...

    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect
    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect

    Indiferent de tipul relațiilor, respectul contează pentru ca acestea să se mențină și să devină mai solide pe măsură ce timpul trece. De altfel, unele persoane consideră că...

    Mămici, fiți atente când mergeți în parc cu copiii! Iată ce am pățit într-o toaletă publică
    Mămici, fiți atente când mergeți în parc cu copiii! Iată ce am pățit într-o toaletă publică

    Părinții de copii mici sunt adesea îngrijorați că cineva va încerca să le facă rău micuților lor. O mamă a povestit că a avut parte cea mai înfricoșătoare...

    Soțul meu vrea să angajăm o bonă ca să ieșim mai mult în oraș, dar eu sunt oricum mamă casnică
    Soțul meu vrea să angajăm o bonă ca să ieșim mai mult în oraș, dar eu sunt oricum mamă casnică

    Venirea pe lume a unui copil reprezintă, fără doar și poate, un motiv de bucurie pentru un cuplu, dar și o adevărată provocare. Timpul petrecut în doi, care este necesar pentru...

    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul
    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul

    Cine nu iubește un bun truc de curățenie? Deși au apărut atât de multe pe TikTok (serios, învățăm câte ceva nou în fiecare zi!), această lecție de aspirare...

    Scrisoare catre mama din parc care nu m-a judecat și mi-a iertat neglijența
    Scrisoare catre mama din parc care nu m-a judecat și mi-a iertat neglijența

    Dragă mami de fetiță din parcul Cișmigiu din acest week-end,

    © 2024 Qbebe