Da sau nu - Învățăm copilul limbajul semnelor?

Da sau nu - Învățăm copilul limbajul semnelor?

Mariana Voinea

Gesturile fac parte din viața noastră de zi cu zi. Atunci când plecăm, facem cu mâna. Când aprobăm ceva, ridicăm degetul mare. Atunci când ne certăm copiii, ridicăm degetul arătător. Practic, limbajul semnelor face parte din viața noastră cotidiană. Cât de important este acesta și de ce ar trebui să învățăm copiii cum să comunice prin semne?

Dincolo de semnele uzuale pe care oricine le cunoaște, există și un cod mult mai avansat al semnelor pe care persoanele cu deficiențe de auz sau de vorbire îl folosesc. Nu doar cei care au probleme cu auzul, ci și cei care nu pot vorbi sau au deficiențe grave cunosc și utilizează acest cod zi de zi.

Dacă nu ai aflat încă, limbajul semnelor aduce numeroase avantaje copilului tău. Atât în familiile în care există membrii cu probleme de auz sau de vorbire, cât și în familiile în care aceste deficiențe nu există, ar trebui să fie cunoscut acest cod care, în diferite situații ale vieții se va dovedi foarte util.

Cele mai importante motive pentru care ar trebui să iei în calcul cunoașterea limbajului semnelor de către copilul tău includ:

Copilul își dezvoltă limbajul și vorbirea, în general

Abilitățile de comunicare ale unui copil care cunoaște sau învață limbajul semnelor vor fi net superioare celorlalți. Se poate începe încă din primele luni de viață ale copilului când acesta nu își poate exprima nevoile, durerile sau emoțiile prin cuvinte. Părinții pot continua să își educe copiii în acest sens și în următorii ani, cei mici vor practica acest tip de discurs ca pe o joacă, din care veți avea de câștigat de ambele părți.

Dezvoltare cognitivă

Abilitățile cognitive ale copilului, printre care menționăm gândirea, înțelegerea și rezolvarea problemelor sunt influențate de cunoașterea codului semnelor. Studiile recente arată că acei copii care se concentrează pe învățarea acestui tip de limbaj au un IQ mult mai ridicat decât ceilalți. În plus, memoria și atenția le sunt mult mai bine dezvoltate.

Copilul își dezvoltă abilitățile socio-emoționale

Pentru a fi capabili să comunice în mod pozitiv cu cei din jur și să își exprime în mod corect emoțiile, părinții ar trebui să insiste pe familiarizarea celor mici cu semnele. Astfel, în orice situație socială copilul va putea comunica chiar și cu persoanele care au deficiențe de vorbire sau de auz. Totodată, primii ani de ani de viață, când copiii nu cunosc toate cuvintele sau nu au un limbaj foarte bine dezvoltat, își vor putea comunica dorințele nonverbal.

fata si femeie comunica prin semne

Încrederea de sine a copilului atinge cote maxime

Prin limbajul semnelor, micuții pot exprima în mod direct tot ceea ce simt și ceea ce gândesc, iar acest lucru îi face să se simtă respectați și valoroși. Este foarte important ca părintele cunoscă sau să învețe odată cu cel mic codul semnelor, astfel încât comunicarea să fie fluidă și înțeleasă de ambele părți.

Limbajul bebelusului: 14 semne pe care trebuie sa le cunosti

Copilul va crea o legătură mult mai puternică cu părintele

Un copil ale căror nevoi sunt îndeplinite și ale căror cerințe sunt ascultate (sau mai bine spus văzute și luate în considerare), este un copil fericit. Atunci când comunică prin semne, copilul știe că va obține ceea ce este necesar chiar dacă nu este capabil să exprime în cuvinte încă.

Copilul se va bucura de o mai bună înțelegere a limbii vorbite

Grație faptului că acest tip de comunicare prin semne oferă celor mici o mai bună reprezentare vizuală a limbii vorbite, cei care cunosc de la vârste fragede semnele vor avea de câștigat pe viitor.

Întregul proces de învățare a semnelor este foarte distractiv

Cele mai multe din reprezentările unor cuvinte sau ale unor expresii vor fi în ochii copiilor extrem de amuzante. Iar legătura care se creează între copil și persoana care îl învață acest limbaj, va fi una foarte solidă.

fata si mama comunica prin semne

10 semne pe care copilul tău trebuie să le știe

Semnele de bază ale acestui limbaj care îl vor ajuta pe viitor să se exprime nonverbal includ:
1. Cunoașterea alfabetului și a semnului fiecărei litere în parte. Astfel, când cel mic nu va cunoaște reprezentarea prin semne a cuvântului, va putea să îl reprezinte pe litere.
2. Cuvintele de bază. Cunoașterea cuvintelor precum mulțumesc, dă-mi, mâncare, foame, sete sau ajutor vor fi mai mult decât valoroase pentru copilul tău.

3. Numerele. Învață-l reprezentarea numerelor în limbajul semnelor pentru a putea aprecia și înțelege cantitatea sau durata.
4. Culorile. Fiecare culoare are o reprezentare specifică prin semne. Cunoașterea culorilor se va dovedi de un real folos în comunicarea nonverbală.
5. Cunoașterea semnelor pentru fiecare membru al familiei îi va dezvolta sentimentul de apartenență și va ajuta prichindelul să înțeleagă conceptul de familie și relații.

Totul despre limbajul si modul de comunicare al bebelusilor

6. Animalele. Este important ca cel mic să știe cum să reprezinte cu mânuțele un câine, o pisică, un șoricel, o găină sau un cocoș, un tigru sau orice animal de care el se simte atras sau pe care îl întâlnește mai des în realitate sau în desenele animate.
7. Emoțiile. Este esențial ca primele lecții ale acestui limbaj să includă sentimentele. Cel mic trebuie să știe să îți arate prin semne că este fericit, supărat sau anxios. Orice sentiment are semnul lui.

8. Mâncarea. Ce îi place celui mic să mănânce? Ce alimente consumă mai des? Arată-i prin semne cum să reprezinte cuvinte precum pâine, măr, banană, lapte, spaghete, clătite, pizza, orice mănâncă el/ea cu poftă sau mai des. Arată-i și cum să te anunțe că îi este foame sau sete.
9. Părțile corpului. Învățând limba părțile corpului prin codul semnelor, îți va fi mai ușor să îți dai seama ce îl doare.
10. Obiecte comune. Carte, minge, jucărie, sticlă, biberon, acestea sunt primele cuvinte și cele mai importante pe care copilul tău trebuie să să știe să le reprezinte.

Terapeuții vin în completarea beneficiilor aduse de cunoașterea limbajului semnelor și ne asigură că facem cea mai bună alegere pentru viitorul copilului. Cunoscând codul semnelor, pe viitor se vor exprima mai fluent, își vor putea exprima cu mai multă lejeritate emoțiile sau dorințele ,iar comunicarea va fi mult mai eficientă.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: arnoldpalmerhospital.com/

Articolul urmator
Dr. Georgian Ciobotaru: "Soiul cel mai rău de părinte este cel care trăiește prin copilul său"
Dr. Georgian Ciobotaru: "Soiul cel mai rău de părinte este cel care trăiește prin copilul său"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?
    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?

    Ca părinte, probabil te-ai confruntat de multe ori cu un alt gen de limbaj în interacțiunea cu copilul tău. Vorbe precum ”Nu face asta”, ”Nu atinge aia”,...

    Descifrăm limbajul iubirii la copii! Moduri prin care cel mic îți arată că te iubește, în funcție de etapa lui de dezvoltare
    Descifrăm limbajul iubirii la copii! Moduri prin care cel mic îți arată că te iubește, în funcție de etapa lui de dezvoltare

    Ce sentiment e mai frumos decât să primești semne de iubire din partea copilului tău? Uite care sunt modurile prin care copiii își exprimă iubirea, în funcție de...

    Scuzele pot repara orice situație? Cum îi învățăm pe copii și adolescenți care este puterea cuvintelor
    Scuzele pot repara orice situație? Cum îi învățăm pe copii și adolescenți care este puterea cuvintelor

    Cu toții am spus la un moment dat lucruri pe care le regretăm. Scuzele sunt primul pas pe care trebuie să-l facem pentru a repara situația pe care am ceat-o. Dar sunt scuzele...

    Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte
    Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte

    Toți părinții își doresc să-și protejeze copiii, însă nu reușesc mereu să-i protejeze și de traume. Tocmai de aceea, este important să știm cum ne ajutăm copiii să...

    De ce îmi las copilul să poarte haine murdare sau pătate la grădiniță
    De ce îmi las copilul să poarte haine murdare sau pătate la grădiniță

    Îmi las copiii să poarte haine murdare la grădiniță. Da, știu că sună rău. Și sunt sigură că acest lucru nu ar fi fost „acceptabil” când eu eram copil....

    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său
    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său

    Sportul este, poate, cea mai benefică activitate pe care o poate practica copilul tău. Sportul de echipă îl dezvoltă pe copil atât din punct de vedere fizic, cât și...

    Copilul meu se blochează adesea asupra unor cuvinte când citește. Să îl ajut sau nu?
    Copilul meu se blochează adesea asupra unor cuvinte când citește. Să îl ajut sau nu?

    Printre progresele pe care le aștepți din partea copilului tău se regăsește și acesta: să îl vezi că reușește să citească din ce în ce mai fluent. Astfel, dacă...

    © 2024 Qbebe