Rasfatul la copii: motive, modele, metode de dezvat si consecinte

Rasfatul la copii: motive, modele, metode de dezvat si consecinte

Cosmina Ionita

Cine mi-a rasfatat copilul? Fara sa constientizezi macar, incurajezi mofturile copilului si ii oferi, astfel, control absolut. „Mami, imi iei si mie, te rog, un calut" se va transforma cat ai clipi in „Vreau calutul acum!" Desi recunosc pe strada un copil rasfatat, parintii refuza sa vada si sa corecteze semnalele la copilul lor decat atunci cand este prea tarziu. Qbebe va propune o trecere in revista a motivelor pentru care parintii isi rasfata constient sau inconstient copiii, modele usor de recunoscut, dar si metode de dezvat!

Din motive de cele mai multe ori emotionale, parintii ajung sa-si rasfete copii. Fie ca au crescut intr-un mediu cu reguli stricte si sanctiuni ori provin din familii sarace, parintii isi coplesesc odraslele cu falsa atentie. Altii isi explica rasfatul constient cu argumente mai serioase si mai triste: au pierdut o sarcina sau nu mai pot avea un copil.

Un bebelus asteptat cu ardoare va primi atentia intregii familii. Dar parintii, bunicii, fratii mai mari si prietenii trebuie sa aiba grija ca atentia sa nu se transforme in timp in rasfat. Un copil care primeste tot felul de jucarii de toate marimile, formele si culorile, din toate partile, fara sa-i fie necesare, primeste, de fiecare data, o doza sigura de rasfat. Si incet, dar sigur, va deveni nemultumit oricate jucarii ar primi si nu va sti sa se bucure de lucrurile cu adevarat importante.

copil rasfatat

„Si cu cat parintii vor inmulti obiectele materiale ale copiilor, cu atat pretentiile vor fi mai mari. Fara reguli si interdictii, fara a face diferenta de varsta intre copii si parinti, familia nu va functiona. Parintii trebuie sa faca diferenta intre dorintele copilului si nevoile lui (nevoia de atentie, afectivitate, incredere in el). Atunci cand parintii vor sti sa ofere copilului din ce in ce mai mult, cand sunt cuprinsi de indoiala ca ofera suficient, ii transmit aceasta neincredere copilului care le va prelua si nu va reusi sa o transforme pentru ca parintii sunt cei care au oferit-o intr-o forma de neinteles. Copilul incepe sa fie obraznic, pretentios. Pentru a scapa de neincredere si indoiala, copilul are nevoie de si mai multa iubire", ne avertizeaza logoped Nicoleta Stanciu.

Cand iubirea devine rasfat si consecintele sale

Rasfatul-alint este o forma de dezmierdare, o forma pozitiva de rasfat, prin care ii oferi copilului iubire si sprijin, il coordonezi in viata. In schimb, rasfatul-razgaiere, prin care suprasatisfaci toate dorintele copilului nu ii face deloc bine. Multi parinti inteleg gresit conceptul de iubire: ii satisfac copilului toate capriciile si ii permit orice. Dar, astfel, nu raspund nevoilor firesti ale copilului. Iubirea inteleapta inseamna sa stii sa spui „nu" lucrurilor de prisos si „da", sentimentului de protectie si siguranta, nevoii de alinare si confort. Bineinteles ca exclud din discutie primele luni din viata bebelusului , in care - oricata atentie ar primi - nu poate fi vorba de rasfat. Vorbesc aici de parintii mereu in criza de timp care incearca sa compenseze lipsa de afectiune cu obiecte materiale. Incapabili, deci, de satisfacerea nevoilor reale ale copilului. Ei sunt cei care-si rasfata copiii.

Scriam intr-un material despre efectele greselilor comise de parinti asupra dezvoltarii emotionale a copilului ca relatia afectiva parinte-copil construita in primii ani de viata reprezinta elementul-cheie pentru dezvoltarea lui emotionala si sociala. Parintii care isi protejeaza excesiv copiii le fac mai mult rau decat bine. Trebuie sa ai incredere in copilul tau si in capacitatea lui de a-si gestiona singur trairile. Emotiile pozitive si negative deopotriva au rolul de a-l forma ca individ. Daca parintii intervin ori de cate ori copilul trece printr-o experienta dureroasa, vor pune copilul in incapacitatea sa gestioneze o situatie in care lucrurile nu ies cum isi doreste. Prin urmare, se va integra cu greu sau chiar deloc in societate.

copil rasfatat

Totodata, un copil rasfatat nu va sti sa aprecieze munca si va cauta relatiile personale si profesionale din care are de castigat fara prea mare efort. Va incerca sa manipuleze ca sa obtina ce-si doreste si va forma doar prietenii din interes. Nu va sti ce inseamna sentimentele frumoase si curate.

„Neglijarea nevoilor fizice si psiho-emotionale ale copilului este o forma putin constientizata in media si de catre parinti de violenta si abuz. Este importanta disciplina, comunicarea respectuoasa, copilul cautand la randul lui respectul reciproc in anturajul in care intra. Un copil care provine dintr-o familie armonioasa va cauta armonie, in timp ce un copil care aude cuvinte urate si tipete, intr-acolo se va indrepta", completeaza logopedul Nicoleta Stanciu.

Orice invat are si dezvat

Chiar si rasfatul. Inradacinat adanc in memoria afectiva a copilului, rasfatul nu poate fi dezvatat asa usor. Spre exemplu, daca un copil stie ca azi se poate culca la ora 23.00, maine si poimaine la fel, nu va intelege de ce raspoimaine trebuie sa se culce la ora 21.00. Dar cu rabdare si bunavointa, poti recapata controlul. Noi te ajutam cu cateva strategii:

Stabileste un set de reguli!

Aminteam in acelasi material cat de importante sunt limitele comportamentale. Ele stabilesc ce are voie si ce nu copilul si ii ofera un cadru de siguranta. Parintii trebuie sa traseze, in acest sens, reguli clare pe care ei sa le respecte si sa le aplice cu intaietate. In absenta limitelor, copilul poate dezvolta tulburari de comportament.

„Reactiile comportamentale ale adultilor fata de comportamentul problematic al copilului trebuie sa fie consecvente, iar limitele si regulile foarte bine stabilite. Copilului trebuie sa i se explice de ce parintii spun „nu" pe un ton calm. Accesele de furie trebuie controlate de catre parinti, trebuie mentinut un echilibru, dar sa se stie pana unde merge rasfatul", adauga logopedul.

 copil rasfatat

Da-i bani de buzunar!

Astfel, ii impui o suma zilnica sau saptamanala in care sa se incadreze si nu iti va mai cere tie nimic. Iar daca o face, ii arati pusculita. Mai mult decat atat, in contul alocatiei saptamanale, ii poti trasa cateva sarcini in concordanta cu varsta. Un copil de 3-4 anisori poate foarte usor sa stearga praful sau sa-si adune jucariile imprastiate prin toata casa. Trebuie sa invete valoarea banului si cat de greu se castiga. Asta il va responsabiliza. Totodata, tu va trebui sa rezisti tentatiei de a-i cumpara orice. Gandeste-te de fiecare data ca ii faci mai mult rau decat bine.

Pastreaza-ti calmul!

Oricat ar plange si ar da din maini si din picioare, nu ceda! Niciun parinte nu suporta sa-si vada copilul plangand si prefera sa-i dea satisfactie decat sa-l stie suferind. Dar nu constientizeaza ca sunt manipulati si santajati emotional de un copil care stie foarte bine ce face. Stie foarte bine ca ori de cate ori are o criza de plans isteric, va obtine ce-si doreste.

Ramai ferma pe pozitie!

Respecta intotdeauna ce ti-ai pus in gand. Daca i-ai spus copilului ca vor exista consecinte pentru comportamentul lui neadecvat, arata-i ca ai vorbit serios si tine-te de cuvant. Nu trebuie sa existe pedepse fizice, dar nici sa cedezi presiunilor copilului. Este suficient daca nu mai are voie sa se joace o saptamana cu tableta. Va invata sa te asculte si sa te respecte.

Nu-l mai rasfata!

Trebuie sa lucrezi, in primul rand, la tine. Nu este usor sa inveti sa te dezveti de ceea ce ai invatat! Ti s-ar putea parea ca-l privezi pe copil de iubirea si atentia ta. Dar forma aceasta excesiva ii dauneaza. Prin urmare, cauta doza potrivita de atasament, protectie si independenta care sa-l ajute sa devina un adult echilibrat si increzator.

„Comportamentul pozitiv nu trebuie neglijat si recompensat, unii parinti recompensand copiii din greseala comportamentului negativ: ca sa nu mai planga sau sa tipe, ii fac pe plac. Dar nu fac decat sa ii accentueze si mai mult comportamentul negativ. Parintii trebuie sa aplice regulile cu consecventa, sa faca diferenta intre nevoi si dorinte. Este indicat sa ramana calmi, concisi si clari, sa incerce sa nu le mai gaseasca scuze copiilor, sa nu-i ameninte, dar nici sa fie prea protectori. Echilibrul si rabdarea sunt cele care sustin regulile, iar cand regulile sunt incalcate, parintii trebuie sa nu cedeze", recomanda Nicoleta Stanciu.

Citeste si: Copilul rasfatat, usor de dezvatat

Surse:
http://www.webmd.com/parenting/guide/spoiled-child
http://www.babycenter.com/404_should-i-worry-about-spoiling-my-baby_3446.bc
http://raisingchildren.net.au/articles/can_you_spoil_your_baby.html

 

 

Articolul urmator
De ce tot mai mulți copii fug de acasă în pandemie? Răspunsul psihologului
De ce tot mai mulți copii fug de acasă în pandemie? Răspunsul psihologului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce consecințe are în viața copilului un părinte anxios sau hiperprotectiv
    Ce consecințe are în viața copilului un părinte anxios sau hiperprotectiv

    Anxietatea este prezentă în viața noastră în diferite forme. Când este vorba despre cei dragi, anxietatea se poate manifesta ca o grijă persistentă pe care o simțim...

    Medic INSP: Românii cumpără alimente nesănătoase din cauza inflației, ceea ce duce la consecințe asupra sănătății
    Medic INSP: Românii cumpără alimente nesănătoase din cauza inflației, ceea ce duce la consecințe asupra sănătății

    Deși rata inflației din România este oficial de 15%, realitatea este diferită iar impactul scumpirilor resimțite de populație este mult mai ridicat.

    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii
    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii

    Până pe la 25 de ani, greșești, explorezi, te descoperi. De îndată ce treci pragul de 25 de ani însă, simți că pășești pe un teren minat. Dintr-o dată, rețelele...

    Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare
    Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare

    Printre cele mai cunoscute tulburări de somn la copii se regăsesc udarea patului noaptea (enurezis nocturn), sindromul picioarelor neliniștite, scrâșnitul dinților, mersul...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Metode de alinare a colicilor bebelușilor
    Metode de alinare a colicilor bebelușilor

    Ce putem face pentru a alina colicile bebelușilor? Sunt multe metode pe care le poți încerca, însă niciuna nu garantează că scapă bebelușul de disconfortul colicilor și...

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!
    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!

    Pe de o parte, în Antichitate oamenii erau dornici să aibă cât mai mulți copii. Pe de altă parte, pe măsură ce numărul acestora creștea, femeile au început să fie...

    © 2024 Qbebe