Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

20 de idei inedite pentru activitățile copilului dupa școală

de Irina Olteanu

Energia și curiozitatea copiilor sunt resurse inepuizabile ce pot fi direcționate de adulții din jurul acestora, spre nenumărate tipuri de activități, optime pentru dezvoltarea lor prezentă și viitoare. Iată în acest articol 20 de idei inedite pentru activitățile copilului de școală prezentate de către Andreea M. Stoica și îndrăgita echipă a Profesorilor Trăsniți.

Pentru că iubim știința și o considerăm esențială în existența fiecărui om din spațiul și timpul pe care îl trăim, vă propunem să descoperiți alături de juniori lucruri uimitoare despre universul apropiat. Poate că noțiunile pe care urmează să le întâlniți vi se vor părea complicate, noi suntem însă de-acord cu principiile montessoriene care spun că nu există „cunoștinte ușoare și cunoștinte grele". „Mintea absorbantă" a copiilor poate asimila cu aceeași ușurintă atât concepte simple, cât și complicate, ei nu au prejudecăți și atâta timp cât li se prezintă totul ca o joacă, sunt deschiși la toate informațiile ce vin la pachet cu distracția, așadar vă invit la distracție:

I. Chimia distractivă

1. Distracție cu polimeri - Mâzga

Una dintre cele mai îndrăgite activități pe care am desfășurat-o alături de copii cu Profesorii Trăsniți, a fost fabricarea unei substanțe pe nume Mâzgă.
Cum se face:

Puteți folosi adeziv lichid PVA, colorant alimentar și apă. Amestecați. Adăugați apoi amidon lichid, se folosește la secțiunea de spălătorie, poate fi utlizat la călcat. Nu adăugați mult, doar câteva linguri. La sfârșit puteți testa textura substanței formate și apoi o puteți introduce într-un balon. Copiii vor descoperi astfel ce înseamnă o reacție chimică, am folosit mai multe lichide din care a rezultat un solid.

idei inedite pentru activitatile copilului

2. Distracție cu polimeri- Absorbantul

Pentru această activitate aveți nevoie de un scutec, o foarfecă, o pungă zipp, o foaie de hârtie și un pahar de unică folosință.
Tăiați scutecul deasupra foii de hârtie, culegeți conținutul în punga zipp cu grijă să nu se piardă praful. Închideți punga, scuturați bine, adunați tot conținutul într-un colț separând praful de resturile din scutec, adunați praful în colț și tăiați colțul deasupra unui pahar cu apă ½. Amestecați praful cu apa din pahar. Priviți ce se întămplă. Apa se solidifică. Din nou are loc o reacție chimică.

3. Amestec simplu

Pentru că tot ați experimentat reacțiile chimice, amestecați apă cu ulei și priviți ce se întâmplă. Oricât amestecați substanțele, ele rămân la fel. Faceți asta cu sare și un ibric cu apă. Puneți apa la fiert, veți observa că după evaporare sarea rămâne în ibric. Chiar dacă sarea s-a dizolvat în apă, de fapt nu s-a amestecat. Acest fenomen se numește amestec simplu și diferența dintre el și o reacție chimică este aceea că în amestecul simplu substanțele nu se amestecă, iar într-o reacție chimică formează o altă substanță.

4. Cerneală invizibilă

Aveți nevoie de:
1 bețișor de urechi, o foaie de hârtie, o placă de păr și substanțele (coca cola sau/și zeamă de lămâie). Înmuiați bețișorul de urechi în unul dintre cele două lichide, scrieți un mesaj secret, lăsați să se usuce și apoi treceți hârtia prin placa de păr încălzită. Mesajul va deveni vizibil.

5. Reacție chimică cu lapte și coca-cola

Amestecați puțin lapte într-o sticlă cu coca-cola. Observați ce se întâmplă.

II. Fizica Distractivă

6. Presiunea atmosferică

Testați presiunea atmosferică astfel. Folosiți un pet de 0,5 l, găuriți-l în 4 locuri în partea de jos a petului. Umpleți-l cu apă sub jet de apă și puneți-i capacul. Țineți petul cât mai de sus și evitați să exercitați presiune prin apăsare. Cât timp are capacul strâns, apa nu va curge. Deschideți capacul și veți vedea cum apa curge. Este un exercițiu sugestiv pentru a observa și înțelege efectele presiunii aerului.

7. Testați stările materiei

Luați un cub de gheață din frigider și puneti-l pe foc într-un ibric sub ochii copilului, observați pe rând cum acesta devine lichid (se topește) și apoi dispare, devine gaz (se evaporă). Observați alături de copil difența dintre cubul de gheață care este solid, are formă proprie și volum, apa dintr-un pahar care este lichid, nu are formă proprie, dar are volum și gazul care este invizibil, nu are nici formă proprie, nici volum.

8. Magie cu apă

Deasupra unui lighean cu apă, luați un pahar cu apă și întoarceți-l invers. Bineînțeles ca apa va curge în lighean, spuneți-i copilului că este vorba despre gravitație care acționează și face apa să curgă. Puneți din nou apă în pahar și acoperiți gura paharului cu o carte de joc. Întoarceți paharul acoperind cu mâna cartea și gura paharului, întrebați copilul ce crede că se va întâmpla dacă luați mâna, acesta va răspunde că va curge apa. Luați mâna și surpriză, apa nu curge deoarece cartea nu cade, rămâne prinsă de gura paharului. Explicați copilului că acest lucru este posibil datorită faptului că moleculele de apă (părticele fff mici) din apă se lipesc între ele, iar apoi se lipesc de carton și acest lucru învinge gravitația.

9. Să observăm difuzia

Turnați o picătură de colorant într-un pahar cu apă, urmăriți ce se întâmplă. Multe firișoare colorate se împrăștie în apă. În câteva minute, apa s-a colorat. Acest fenomen se numește difuzie și înseamnă pătrunderea moleculelor (părticele mici de colorant) dintr-un corp în moleculele altui corp (apa)

10. Electricitate statică

Umflați un balon și frecați-l bine de haine, apoi apropiați-l de părul copilului și uitați-vă împreună în oglindă. Veți observa cum părul celui mic se ridică. Acest lucru este posibil deoarece balonul se încarcă cu electricitate statică după ce este frecat de haine și această electricitate se descarcă în firele de păr ale copilului.

idei inedite pentru activitatile copilului

11. Densitatea

Aveți nevoie de 2 pahare pline cu apă, un ou crud sau fiert, sare. Adăugați 4 linguri de sare într-unul dintre paharele cu apă. Amestecați și lăsați să se limpezească. Puneți oul în apa dulce, veți observa că se duce la fund. Puneți oul în apa sărată, veți observa că plutește. Acest lucru este posibil datorită diferenței de densitate dintre apa sărată și cea dulce. Apa sărată este mult mai densă decât cea dulce.

12. Balanță pentru aer

Aveți nevoie de 2 baloane, un umeraș și ață. Umflați unul din baloane și celălalt nu. Agățați-le de câte un capăt pe fiecare dintre ele și țineți umerașul de cârlig. Vedeți spre care parte înclină balanța. Balonul umflat este mai greu pentru că are în plus aer, iar acesta aduce un plus de greutate.

III. Astronomia distractivă

13. Care este diferența dintre stele și planete

Luați 7 obiecte diferite rotunde (ex: un măr, o nucă, o boabă de strugure, o pietricică, un capac, un dop, un nasture, piper) și o veioză/lampă/lanternă rotundă mare aprinsă. Puneți-l pe copil să facă diferența dintre obiecte. Explicați-i că asta este diferența dintre stele și planete, stelele produc lumină, planetele primesc lumină. Spuneți-i că unele stele de pe cer pot fi planete și ele strălucesc datorită stelelelor (în cazul de față Soarele, care este și el tot o stea).

14. Sistemul nostru solar

Aprindeți lanterna și aranjați obiectele în ordinea planetelor. Prima planeta de la lanternă (Soarele) este Mercur, apoi Venus, Pământ, Marte, apoi boabele de piper care reprezintă centura de asteroizi, apoi Jupiter (cea mai mare planetă), Saturn, Uranus și Neptun. Povestiți-le copiilor că primele patru planete (printre care și a noastră) sunt formate din rocă și următoarele patru, după centura de asteroizi, sunt formate din gaze. Toate planetele se învârtesc în jurul Soarelui.

idei inedite pentru activitatile copilului

15. Luna este stea sau planetă?

Nici una, nici alta, nu este stea pentru că deși pare, nu produce lumină, ea este luminată de soare. Folosiți o oglindă și luminați-o. Se învârtește în jurul Pământului și este prea mică pentru a fi planetă.

16. Sistemul solar într-un tablou

Provocați-l pe copil să picteze sistemul solar așa cum l-a înțeles în urma activității 14.

17. Luna și Soarele

Realizați împreună cu copilul o pictură care să sugereze relația și diferența dintre Soare și Lună.

IV. Ce se întămplă dacă ?

Vă invit ca la această secțiune să descoperiți chiar voi anumite curiozități științifice:

18. Ce se întâmplă dacă lăsați un ou în oțet, complet acoperit, 24 ore?

19. Ce se întâmplă dacă pui un balon umflat în apă fierbinte?

20. Ce se întâmplă dacă amestecăm oțet cu bicarbonat de sodiu?

Mai multe experimente puteți realiza împreună cu noi pe canalul nostru de YouTube/ProfesorulTrăsnit/Tv. De asemenea, ne puteți urmări activitatea pe www.funscience.ro. Și vă invităm in fiecare an la SCIKiDS Festivalul Științei. Mai multe despre aceasta pe pagina noastră de facebook/SCIKiDS România

Cu drag de Știință,

Andreea M. Stoica

Mulțumim Andreea M. Stoica și echipei Profesorilor Trăsniți pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

La ce fel de filme are voie copilul sa se uite? La ce fel de filme are voie copilul sa se uite?
Jocuri pentru dezvoltarea sociala a copilului tau Jocuri pentru dezvoltarea sociala a copilului tau
Importanta jocurilor in dezvoltarea copilului Importanta jocurilor in dezvoltarea copilului
Jucarii permise copilului tau in functie de varsta Jucarii permise copilului tau in functie de varsta

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Bianca Onofrei
Cum îți afectează rețelele de socializare abilitățile de părinte În cazul în care eşti o persoană care postează foarte des pe reţelele de socializare, cel mai probabil că în momentul în care ai un copil, tentaţia de a posta poze cu el este foarte mare. Probabil că...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Atelierele imaginației, un proiect minunat derulat în școli de Cartoon NetworkAtelierele imaginatiei reprezintă un proiect online implementat de către postul de televiziune destinat copiilor Cartoon Network pentru a încuraja imaginația celor mici și a le explica modul de realizare a desenelor lor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Bebee

Top 10 tratamente naturiste pentru infertilitate

Top 10 tratamente naturiste pentru infertilitate

Natura oferă propriile soluții și în cazul problemelor de fertilitate. Iată
MAI MULT

saptamana 10 de sarcina

Săptămâna 10

Odată cu săptămâna a zecea se aproprie și sfârșitul primului trimestru de
MAI MULT

dureri în timpul travaliului

De ce avem dureri în timpul travaliului

Pentru a fi pregătită să faci față durerii apărute în timpul travaliului,
MAI MULT

Copilul a ajuns la pubertate

Copilul a ajuns la pubertate – ce trebuie să ştim ca părinţi

Pubertatea este etapa de tranziţie dintre etapa copilăriei spre cea a
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net