Vergeturile in sarcina: solutii pentru prevenirea si combaterea lor

Vergeturile in sarcina: solutii pentru prevenirea si combaterea lor

Roxana Cristea

Vergeturile in sarcina pot afecta burtica, sanii, coapsele si chiar bratele gravidei. Vergeturile sunt niste cicatrici inestetice care apar la suprafata pielii si care nu ne pun in pericol sanatate. Femeile gravide sunt predispuse la vergeturi pentru ca in timpul sarcinii vor acumula cateva kilograme in plus si pentru ca pielea de pe burtica si de pe sani se va intinde fortand maxim elasticitatea pielii. Pentru a preveni aparitia vergeturilor, gravida trebuie sa aiba mare grija la alimentatie, sa maseze si sa hidrateze zonele predispuse la vergeturi. Afla ce sunt vergeturile si care sunt cele mai bune solutii pentru prevenirea si combaterea lor.

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt linii vizibile pe suprafata pielii. La inceput acestea au culoarea pielii inrosite, pentru ca mai apoi femeie gravida cu vergeturisa se albeasca si sa capete aspectul unor cicatrici. Vergeturile se gasesc in principal pe peretele abdominal, dar pot aparea si pe coapse, brate, fese si sani. Uneori, vergeturile pot acoperi suprafete mari ale corpului.

Vergeturile nu ridica mari probleme de sanatate, dar aduc un prejudiciu estetic greu de trecut cu vederea. In zonele cu vergeturi pielea este subtiata, cu suprafata incretita. La aparitie, vergeturile pot provoca mancarime in zona respectiva.

Specialistii spun ca vergeturile afecteaza 90% dintre femeile gravide, 70% dintre adolescenti si 40% dintre sportivi.

Cauzele aparitiei vergeturilor?

Pielea este formata din 3 straturi principale: epiderma (stratul exterior), derma (stratul de mijloc), stratul subcutanat sau hipodermic (stratul cel mai profund). Semnele din derma - stratul de mijloc al pielii - apar atunci cand tesutul conjuctiv este „ intins" dincolo de puterea sa de flexibilitate, din cauza expansiunii rapide sau contratiei pielii. Cand pielea este intinsa, colagenul este slabit si ciclul sau de productie este intrerupt. Rezultatele sunt: cicatrici fine sub stratul superior al pielii. Initial semnele sunt de culoare roz sau rosu, dar in timp, se albesc si apar vergeturile sub forma de cicatrici fine.

Sarcina este principala cauza a formarii vergeturilor.

Acestea semne apar si ca urmare a obezitatii, sau slabirii bruste.

Stresul si modificarea conditiei fizice pot provoca vergeturi.

Factorii ereditari sunt si ei de vina pentru aparitia acestor semne inestetice.

De asemenea, nutritia deficitara dar si secretia crescuta a hormonilor glandelor suprarenale pot duce la ruperea tesutului conjunctiv si aparitia vergeturilor.

Cum putem preveni aparitia vergeturilor in sarcina?

Putem preveni aparitia inesteticelor vergeturi prin cateva metode simple:

- alimentatie corecta (multe fructe, legume, fibre);

- trebuie sa bem 2 l de apa zilnic;

- masajul zonelor cu probleme are multe beneficii; masajul imbunatateste circulatia sangelui si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii;

- exfolierea;

- lotiunile si cremele antivergeturi patrund in celulele epiteliale si hidrateaza din exterior pielea, ii mentin fermitatea si elasticitatea;

- exercitii fizice;

alimentatia corecta in sarcinaAlimentatia corecta previne vergeturile in sarcina

Alimentatia este un factor foarte important in prevenirea vergeturilor. Consumul frecvent de fructe si legume ajuta la hidratarea, din interior, a pielii. Stim deja ca frumusetea vine din interior...este valabil si in cazul pielii. Daca alimentatia este deficitara si saraca in vitamine si minerale, daca fumezi si consumi alcool, toate aceste lucruri se vor reflecta in aspectul pielii, indiferent de cremele si lotiunile pe care le folosesti.

Pentru a preveni vergeturile, alege alimente bogate in zinc, siliciu, proteine, vitaminele A,E,D si C. Asta insemna sa incluzi in dieta ta morcovi, citrice, salata, lapte, oua etc. Toate aceste alimente sunt bune si pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului din burtica.

De asemenea, in sarcina trebuie sa-ti controlezi poftele si obiceiurile alimentare nesanatoase, pentru a nu exagera cu surplusul de greutate. Este normal sa pui cateva kilograme, dar ai grija sa nu exagerezi pentru ca astfel fortezi prea mult elasticitatea pielii si aceasta va crapa (vergeturi).

Apa este un element extrem de important cand vine vorba de hidratarea intregului organism si implicit a pielii. Pastrarea corpului bine hidratat inseamna o piele hidratata. Apa restabileste elasticitatea pielii si te scapa de vergeturi. Recomandat este sa bei 2l de apa pe zi.

Trebuie sa eviti cafeaua, ceaiul negru sau verde, deoarece acestea pot provoca deshidratarea.

Masajul si exfolierea previn vergeturile in sarcina

Masajul si exfolierea pielii sunt masuri de prevenire a aparitiei vergeturilor. Atat masajul cat si exfolierea periodica imbunatatesc circulatia sanguina si astfel celulele epiteliale vor fi mai bine oxigenate, pielea va arata mai tanara si riscul de vergeturi scade semnificativ.

Pe o pile sanatoasa masajul trebuie sa se faca circular si sa fie energic. Insa, in zonele in care vergeturile au aparut deja, masajul ar trebui sa fie mai bland pentru a nu provoca pielii pagube si mai mari...

Bineinteles ca masajul pe burtica de gravida se va face cu blandete ca sa nu-l superi pe bebe.  Sanii sunt si ei foarte sensibili in perioada sarcinii asa ca vor primi un masaj fin si atent.

Ca si frecventa, masajul ar trebui facut zilnic, dupa baie, atunci cand aplicam crema de corp. Exfolierea trebuie sa aiba o frecventa mult mai redusa. Aceasta procedura se face o data pe saptamana sau chiar de 2 ori pe luna.

sport in sarcinaExercitiile fizice previn vergeturile in sarcina

Exercitiile fizice pot fi facute si in sarcina, bineinteles cu o frecventa si o complexitate redusa. Intreaba-ti medicul daca poti face sport si mergi la un centru special pentru gravide. Te va ajuta sa-ti pastrezi pielea sanatoasa si tonifiata. Sportul pune sangele in miscare si pielea ta va avea doar de castigat.

In plus exercitiile fizice in sarcina te vor ajuta sa fii intr-o forma fizica buna, pregatita pentru nastere si iti vor optimiza echilibrul emotional.

De obicei, exercitiile pentru gravide au rolul de a antrena anumiti muschi, care, in mod normal, nu sunt pusi prea des in miscare. De aceea in centrele specializate vei face exercitii de relaxare, de respiratie si unele miscari speciale pentru nastere.

Cremele antivergeturi in sarcina

Crema antivergeturi este una dintre metodele prin care reduci din intensitatea liniilor rosii (vergeturilor).

Daca ai grija sa aplici o astfel de crema in faza incipienta a formarii vergeturilor, este posibil ca acestea sa dispara.

Eficacitatea cremei antivergeturi in sarcina depinde de cat de afectata este pielea ta. Unele vergeturi sunt atat de severe incat ingredientele cremei nu pot actiona asupra lor. In acest caz, dupa nastere ar trebui sa apelezi la ajutor medical specializat.

Crema antivergeturi previne vergeturile si le trateaza pe cele deja existente; regenereaza tesuturile si le reda elasticitatea; hidrateaza, hraneste si restructureaza in profunzime tesuturile pielii.

Crema antivergeturi se aplica prin masaj, o data sau de doua ori pe zi, pe zonele afectate de vergeturi sau pe zonele predispuse la vergeturi ( in sarcina, zonele predispuse sunt abdomenul, coapsele, picioarele, bratele, sanii).

Avand in vedere ca, in sarcina, pielea se va intinde foarte mult, fortand elasticitatea tesutului, ar fi bine sa cautam o crema puternic hidratanta, dar care sa intre repede in piele.

Si pentru ca orice substanta poate ajunge prin pielea mamei la bebelusul din burtica, ar fi bine sa ne asiguram ca toate cremele antivergeturi folosite in sarcina au ingrediente cat mai naturale.

Cel mai usor ar fi sa alegi in sarcina o crema antivergeturi special conceputa pentru gravide. Si produsele destinate bebelusilor hidrateaza bine pielea si o hranesc din exterior, constituind o metoda buna de prevenire a vergeturilor in sarcina.

Tratamente naturiste pentru vergeturi in sarcina

Tratamentele naturiste pentru vergeturi ajuta foarte mult la estomparea acestor semne inestetice. In plus, tratamentele nasturiste sunt mai ieftine si la indemana tuturor. Iata cateva remedii naturale care pot fi folosite cu succes impotriva vergeturilor:

- Sucul de cartofi contine vitamine si minerale care stimuleaza cresterea si refacerea celulelor pielii.

- Zaharul alb natural este unul dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru vergeturi. Poti utiliza zaharul pentru a exfolia pielea.

- Aloe vera este eficace in tratamentul multor probleme ale pielii. Daca aceasta planta are diverse substante nutritive esentiale si compusi activi care pot fi utilizati in tratamentul arsurilor superficiale, asta inseamna ca proprietatile sale calmante si de vindecare pot fi folosite si pentru a scapa de vergeturi.

- Sucul de lamaie este un acid natural, care ajuta la vindecarea pielii si reduce vergeturile.

- Uleiul de masline contine o multime de nutrienti si antioxidanti care ajuta la ameliorarea diferitelor probleme ale pielii, inclusiv a vergeturilor.

- Untul de cacao este, de asemenea, foarte benefic pentru piele si eficient in tratarea vergeturilor.

- Uleiul de ricin trateaza, riduri, pete pe piele, alunite, cearcane, cosuri dar si vergeturi.

- Albusul de ou este o sursa bogata de proteine. Pentru vergeturi este bine sa folosesti doar albusul de ou care este bogat in aminoacizi si proteine.

- Lucerna sau mai exact, frunzele de lucerna contin 8 aminoacizi, care sunt buni pentru starea generala de sanatate a pielii. Ele sunt bogate si in proteine si in vitaminele E si K. Acestea ajuta la refacerea pielii si tonifica organismul. Agentul antifungic prezent in lucerna alcalinizeaza si detoxifica pielea, care ajuta la minimizarea semnelor inestetice de pe piele.

- Uleiul din germeni de grau contine vitamina E si antioxidanti cu rol de protectie. Pielea gravidei va avea un aspect luminos si va fi catifelata ca a unui bebelus.

- Uleiul de rapita influenteaza activ procesul de regenerare a epidermei, are actiune calmanta si antiinflamatoare;

Metodele medicale de combatere a vergeturilor

Metodele medical-cosmetice cum ar fi terapia cu laser, terapia cu radiofrecvente, peelingul chimic, microdermabraziune sau terapia cu lumina albastra, nu sunt recomandate in timpul sarcinii.

Dupa nastere, daca vergeturile sunt pronuntate si te deranjeaza poti apela la orice metoda recomandata de medic, chiar si la interventii chirurgicale.

In concluzie, pielea gravidei are nevoie de ajutor suplimentar pentru a ramane catifelata si luminoasa in perioada sarcinii si dupa nastere. O dieta echilibrata, bogata in fructe si legume, dar si controlul greutatii corporale ajuta la prevenirea si combaterea vergeturilor in sarcina. In plus, cremele antivergeturi, masajul si exercitiile fizice te pot tine departe de inesteticele cicatrici.

 

Articolul urmator
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Susține imunitatea cu soluții eficiente și inovatoare
    Susține imunitatea cu soluții eficiente și inovatoare

    Un sistem imunitar puternic care să ne țină cât mai mult departe de răceli în sezonul rece sau să ne ajute să ne recuperăm mai ușor atunci când apar diverse...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit
    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit

    După naștere proaspăta mamă se concentrează 100% pe nou-născut și pe nevoile acestuia, dar și pe recuperarea corpului ei care a trecut prin schimbări masive. De aceea libidoul este...

    Patru copii au ajuns în stare gravă la spital după ce mama lor i-a spălat cu un insecticid pentru a-i scăpa de păduchi
    Patru copii au ajuns în stare gravă la spital după ce mama lor i-a spălat cu un insecticid pentru a-i scăpa de păduchi

    Patru copii cu vârste cuprinse între 1 an și 17 ani au ajuns în stare gravă la spital după ce mama lor i-a spălat cu Tomoxsan, o substanță chimică, care se...

    Cum le-am spus copiilor noștri că tatăl lor este...însărcinat
    Cum le-am spus copiilor noștri că tatăl lor este...însărcinat

    Un bărbat transgender cu doi copii adoptivi și-a mărit familia, rămânând… însărcinat. Toată povestea în articol.

    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde
    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde

    Sună puțin ciudat, nu-i așa? De ce și-ar face un bărbat test de sarcină? Ei bine, motivul te va surprinde! Se pare că testul de sarcină, pe lângă faptul că depistează...

    Gemeni identici se căsătoresc cu gemene identice. Copiii lor sunt identici din punct de vedere genetic
    Gemeni identici se căsătoresc cu gemene identice. Copiii lor sunt identici din punct de vedere genetic

    Gemenele identice Briana și Brittany, în vârstă de 35 de ani, s-au căsătorit cu gemenii identici Josh și Jeremy Salyers, în vârstă de 37 de ani, iar acum fac...

    Nu, mamele nu ar trebui să aibă nevoie de motive întemeiate pentru a nu alăpta. Este decizia lor să nu o facă
    Nu, mamele nu ar trebui să aibă nevoie de motive întemeiate pentru a nu alăpta. Este decizia lor să nu o facă

    Pentru tinerele mame, comentariile răutăciose nu își au locul în remarcile celor din jur, iar alăptarea nu trebuie privită ca o obligație a mamei sau o garanție a unei...

    © 2024 Qbebe