Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este influențată de numeroși factori, printre aceștia fiind și tipul nașterii. S-a ajuns la concluzia că modul în care se vor dezvolta anumite celule ale sistemului imunitar depinde și de tipul nașterii (naturală sau prin cezariană). Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei afla ce impact poate avea tipul de naștere asupra evoluției imunității.

Imunitatea este de mai multe feluri

Înainte de a afla cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului tău, trebuie să știi de câte feluri este aceasta. Astfel, imunitatea fiecăruia dintre noi este:

Imunitatea înnăscută nespecifică

Se referă la prima „linie” de apărare a organismului în fața diferitelor atacuri, bazându-se pe: globulele albe (acestea circulă prin țesuturi și celule), secreții care conțin enzime și care pot distruge bacterii (precum lacrimile și sucurile digestive), bariere fizice (corneea, mucoasele de pe tractul digestiv, respirator, urinar). 

Imunitatea înnăscută specifică

Reprezintă rezistența corpului în fața infecțiilor cu agenți patogeni specifici.

Imunitatea dobândită

Oferă organismului o rezistență specifică la un anumit agent patogen. Imunitatea dobândită este și ea de mai multe feluri:

  • Dobândită NATURAL, în mod activ (se dezvoltă când organismul dobândește rezistență față de un agent microbian după ce s-a confruntat cu o boală și după aceea s-a vindecat cu ajutorul anticorpilor, ce vor persista o perioadă îndelungată) sau în mod pasiv (anticorpii trec de la mamă la făt prin placentă în perioada sarcinii)
  • Dobândită ARTIFICIAL, în mod activ (cu ajutorul vaccinurilor) sau în mod pasiv (cu ajutorul administrării unor seruri)

Cum influențează nașterea naturală imunitatea copilului

Pe măsură ce corpul tău se pregătește pentru a-ți aduce copilul pe lume, se vor produce modificări importante inclusiv la nivelul microflorei vaginale (totalitatea microorganismelor care colonizează vaginul). Astfel, structura acesteia se va schimba și va crește prezența bifidobacteriilor (bacterii „bune”, care fac parte dintre probiotice- microorganisme vii cu efecte benefice asupra sănătății ).

femeie-tanara-aflata-in-sala-de-nasteri-alaturi-de-partenerul-ei-si-de-cadre-medicale

Odată ce micuțul tău va părăsi mediul steril din burtica ta, va veni în contact cu ele prin canalul de naștere. Bifidobacteriile sunt de fapt primele bacterii care vor coloniza microflora sa intestinală [1] (totalitatea bacteriilor, virusurilor, fungilor și altor microorganisme găzduite de interiorul intestinului), punându-i în mișcare sistemul imunitar chiar de la nivelul mucoasei intestinale, prevenind aderarea agenților patogeni și contribuind la descompunerea laptelui matern în substanțe benefice sănătății sale. Laptele matern stimulează și el dezvoltarea bifidobacteriilor grație compoziției sale (oligozaharidele sunt cele ce „hrănesc” bifidobacteriile, prezente și ele în laptele matern).

mama-care-sta-pe-fotoliu-si-care-isi-tine-bebelusul-in-brate-ca-sa-l-alapteze

De altfel, bifidobacteriile se găsesc, în mod natural, într-o proporție covârșitoare (cam 90%) în microflora intestinală a bebelușilor și a copiilor până la 3 ani. Copiii născuți printr-o naștere naturală au posibilitatea de a-și forma o diversitate ridicată a bacteriilor „bune”, care le vor coloniza microflora intestinală. Nu numai că bifidobacteriile [2] se vor remarca în mod special prin abundența lor, dar au și roluri extraordinare pentru organismul copilului tău, precum:

  • Stimulează funcționarea sistemului imunitar și elimină bacteriile nocive din microflora intestinală
  • Ajută ca microflora intestinală să se mențină intactă, diminuându-se astfel și riscul de infecții
  • Contribuie la absorbția nutrienților
  • Sprijină sintetizarea unor vitamine esențiale (cum ar fi vitamine din grupul vitaminelor B sau vitamina K)
  • Diminuează riscul de apariție a diareei (atât cea infecțioasă, cât și cea generată de administrarea de antibiotice)
  • Favorizează un tranzit intestinal echilibrat (diminuează riscul de apariție a constipației)

Raportându-te la asemenea beneficii, vei putea să îți dai seama de ce administrarea de probiotice pe bază de bifidobacterii va fi binevenită pentru copilul tău încă din primul său an de viață. Dintre aceste bifidobacterii, cele care conțin Bifidobacterium animalis (subsp. lactis BB-12) [3] ajută la restabilirea microflorei intestinale și cresc rezistența corpului în fața infecțiilor întărind răspunsul imunitar în fața unei amenințări.

Influența nașterii prin cezariană asupra imunității copilului

Ai văzut care este impactul nașterii naturale asupra dezvoltării microflorei intestinale a copilului. Dar dacă acesta se va naște prin cezariană? Ce se întâmplă cu bifidobacteriile?

cadru-medical-ce-tine-in-brate-bebelusul-unei-femei-ce-a-nascut-prin-cezariana

În condițiile în care nașterea prin cezariană elimină contactul bebelușului cu bacteriile provenite de la mamă, microflora intestinală a acestuia va fi colonizată mai ales cu bacterii din mediul cu care vine în contact imediat după naștere. Transmiterea bacteriilor „bune” de la mamă la copil va fi întreruptă, iar din acest motiv microflora sa intestinală nu va avea o diversitate atât de mare precum în cazul nașterii naturale. Prezența bifidobacteriilor va fi și ea mai scăzută și va crește riscul unor dezechilibre ale microflorei (ce conduc la manifestări neplăcute precum diaree, constipație, disconfort abdominal etc.), inclusiv în primele 6-12 luni de viață [4]. Riscul acesta se va mări mai mult dacă bebelușul nu va fi alăptat, laptele matern ajutând mucoasa intestinală imatură să se dezvolte și stimulând sistemul imunitar să răspundă corespunzător la colonizarea microflorei cu diverse bacterii.

Din fericire, stă în puterea ta să diminuezi riscul ca micuțul tău să aibă de suferit din cauza disconfortului produs de un dezechilibru al microflorei intestinale, cu atât mai mult cu cât se află într-o situație de risc întrucât s-a născut prin cezariană și a fost hrănit exclusiv cu formula de lapte. Soluția este, ca la recomandarea medicului pediatru, să se apeleze la un supliment alimentar cu probiotice, cu Bifidobacterium animalis (BB-12), creat special pentru a veni în sprijinul menținerii și refacerii echilibrului microflorei intestinale a sugarilor și a copiilor mici. Formulă activă din LINEX® Baby, ce conține Bifidobacterium animalis (subsp. Lactis BB-12), reprezintă o soluție naturală recomandată în diverse situații responsabile pentru dezechilibrul microflorei intestinale, ca de exemplu:

  • Diareea
  • Constipația
  • Administrarea unui antibiotic
  • Un episod marcat de scăderea imunității
  • Prezența unor erupții cutanate de tip alergic
  • O dietă neechilibrată

Cu ajutorul unui asemenea supliment alimentar, sistemul imunitar al micuțului tău va primi un imbold, putând depăși mai ușor un episod marcat de o infecție și se va menține buna funcționare a microflorei intestinale, ceea ce va reduce din riscul de îmbolnăviri pe viitor. Un mare avantaj este că se administrează ușor, regăsindu-se atât sub formă de plicuri cât și sub formă de picături, fiind ideal încă din primele zile de viață ale copilului tău, iar de preferat ar fi să se administreze în timpul meselor.  Atenție! Nu vei amesteca pulberea cu lichide fierbinți pentru a nu diminua activitatea bacteriilor benefice

Acum, după ai cunoscut câteva dintre beneficiile bifidobacteriilor, poți să îți dai seama că, de fapt, când un copil este adus pe lume, primește, alături de miracolul vieții și de dragoste infinită, un alt dar foarte important: prin transferul de bacterii „bune” de la mamă, va avea parte de primul stimul pentru a face față provocărilor din mediul în care va trăi. Cu atât mai mult cu cât încă din primii 2 ani de viață va primi și suplimente cu Bifidobacterium animalis, vei avea mulțumirea că va fi mai ferit de unele dintre afecțiunile responsabile adesea de lăcrămioarele și de suferința sa, infecțiile respiratorii și, mai mult decât atât, că ai reușit să pui o „temelie” solidă pentru o imunitate mai puternică.

Articol susținut de LINEX Baby.

Surse: 

1.Diana Di Gioia, Irene Aloisio, Giuseppe Mazzola, Bruno Biavati, Bifidobacteria: their impact on gut macrobiota composition and their applications as probiotics in infants, Applied Microbiology and Biotechnology, 98, 563-577 (2014)

2.Amy O'Callaghan, Douwe van Sinderen, Bifidobacteria and Their Role as members of Human Macrobiota, Frontiers in Microbiology, 2016 Jun 15; 7:925

3.Mikkel Jungersen, Annette Wind, Eric Johansen, The Science behind the Probiotic Strain Bifidobacterium Animalis subsp. lactis BB-12®, Microorganisms 2014, 2(2), 92-110

4.Korpela K., Impact of Delivery Mode on Infant Gut Macrobiota, Annals of Nutrition and Metabolism 2021; 77 (suppl.3): 11-19

5.Mikkel Jungersen, Annette Wind, Eric Johansen, The Science behind the Probiotic Strain Bifidobacterium Animalis subsp. lactis BB-12®, Microorganisms 2014, 2(2), 92-110

healthline.com, sciencedirect.com, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor
Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum influențează cititul creierul copilului
    Cum influențează cititul creierul copilului

    Specialistii spun ca numarul cartilor pe care un copil le are la indemana in casa este puternic legat de succesul academic ulterior. Multe studii au demonstrat ca un copil se va descurca mai...

    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii
    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii

    Inducerea nașterii se referă la stimularea contracțiilor uterine înainte ca travaliul să înceapă, astfel încât să aibă loc o naștere pe cale vaginală....

    Un medic este acuzat că ar fi smuls capul unui bebeluș în timpul nașterii
    Un medic este acuzat că ar fi smuls capul unui bebeluș în timpul nașterii

    Un tată a acuzat un medic că i-a smuls capul „cu totul” fetiței sale, atunci când a adus-o pe lume. Tragicul incident ar fi avut loc pe 1 mai, într-un spital din...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Soțul meu mi-a spus că l-am făcut „de rușine” în timpul nașterii, când am țipat
    Soțul meu mi-a spus că l-am făcut „de rușine” în timpul nașterii, când am țipat

    Cu un soț insensibil și dureri groaznice în timpul travaliului, o mamă a primit rearca „m-ai făcut de râs” pentru că a țipat în sala de nașteri....

    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației
    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației

    Fiecare naștere reprezintă un miracol, fie că vorbim de cea naturală, sau de cea prin cezariană. Cu toate acestea, femeile care nasc prin cezariană sunt mai puțin implicate în...

    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

    Momentul nașterii este unul cel puțin emoționant, atât pentru viitoarea mămică, dar mai ales pentru mândrul tătic căruia îi revine sarcina de a fi alături de...

    Am fost forțată să nasc mai devreme pentru că data nașterii pica în zi de sărbătoare
    Am fost forțată să nasc mai devreme pentru că data nașterii pica în zi de sărbătoare

    O mămică de peste hotare urma să nască în ziua Crăciunului, dar 5 zile mai târziu, copilul încă nu venise. Așa că medicii i-au indus nașterea, chiar dacă aceasta...

    © 2024 Qbebe