După ce și-au pierdut învățătoarea din cauza infectării cu SARS-CoV-2, elevii unei clase de a treia de la Liceul Teoretic Constantin Șerban din Aleșd, Bihor, refuză să se mai ducă la școală. Se pare că, atâta vreme cât învățătoarea lor a fost internată, aceasta a fost înlocuită de o învățătoare tânără, de care copiii s-au atașat.
Unitatea școlară a decis, apoi, după decesul învățătoarei primare a copiilor, să angajeze alt cadru didactic, altul decât cel care a suplinit până la acel moment. Părinții copiilor au trimis o petiție către conducerea unității, precizând că doresc menținerea învățătoarei suplinitor, pentru că o a treia învățătoare ar traumatiza și mai mult copiii.
Cei 17 semnatari ai petiției susțin că învățătoarea suplinitoare le-a demonstrat că este un cadru didactic care știe să formeze un colectiv, știe să-i ajute pe elevi să progreseze în ritm propriu, progres observat și apreciat de părinții copiilor. Ba chiar, mai adaugă ei, activitățile propuse au fost pe placul lor și în scurt timp s-a stabilit o bună relație elev – părinte – școală. Astfel, ei sunt siguri că păstrarea învățătoarei Marușca la clasa lor va avea beneficii pe termen lung.
Citește și: Elevii de peste 16 ani ar putea fi vaccinați cu prioritate în etapa a treia!
Inspectorul școlar general adjunct al ISJ Bihor, prof. Horea Abrudan, a declarat că în acest caz s-a respectat metodologia de ocupare a posturilor didactice în învățământul preuniversitar. Părinții nu contestă procedura pe care o urmează unitatea școlară, dar doresc să se facă o excepție, fiind o situație cu totul și cu totul specială. Părinții au protestat și în fața școlii, refuzând să ducă la școală copiii. Din păcate, însă, tânăra învățătoare nu are pregătire pentru învățământul primar ci doar pentru cel de educator, de aceea șansele ca dorința părinților să se împlinească sunt foarte mici.
Citește și: Dacă eşti părinte şi vezi în caietul copilului aşa ceva, poartă o discuţie cu învăţătoarea
„Undeva prin 8 februarie 2021, doamna (care din păcate a decedat) a intrat în concediu medical. Pe perioada concediului, conducerea școlii nu este obligată să publice postul la noi fiind pe termen scurt. Pe acel termen scurt, prin Consiliul de Administrație doamna directoare a dat postul unei profesoare suplinitoare de acolo din zonă. Din păcate, doamna a murit, iar postul s-a vacantat pe un termen lung, nu pe termen scurt, de până în 30 de zile.
Atunci, ea a avut obligația să publice postul la noi. Publicându-l la noi el a trecut prin ședința publică de repartizare. În aceste ședințe publice de repartizare (organizate în fiecare joi la ora 16, la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” – n.r.) există o ordine de repartizare, pe care toată lumea interesată de posturi în învățământul preuniversitar o cunoaște. Se poate că la acea ședință publică să fi fost și doamna numită de directoarea liceului. Dar nu ar fi avut prioritate în a-și ocupa postul. Și l-a luat altcineva.
ISJ va răspunde semnatarilor petiției, precizându-le aspectele din metodologia de mișcare a personalului didactic care stau la baza deciziei luate. Nu directoarea a făcut vreo schimbare, ci schimbarea a fost impusă de metodologie și de faptul că cea care a fost numită de școală pe termen scurt, să o înlocuiască pe doamna bolnavă, nu a mai reușit ulterior decesului și vacantării pe termen lung să ocupe postul din nou”, a spus adjunctul ISJ Bihor, Horea Abrudan.
Părinții au precizat ca de azi, miercuri, 17.03.2021, copiii se vor duce la școală pentru a nu pierde materia dar că nu vor renunța la cererea lor și că speră că autoritățile vor face o excepție în acest caz, pentru a urmări interesul copiilor.
Surse: Antena 3, Realitatea, Bihon.ro