Colțulcu
activități

10 idei de jocuri cu fructe

10 idei de jocuri cu fructe

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Având în vedere faptul că fructele sunt o componentă de bază în alimentaţia copiilor, încercăm tot felul de trucuri prin care să le trezim apetitul pentru acestea. Una dintre cea mai la îndemână modalitate de a-i face pe micuţi să fie mai puţin reticenţi în a consuma fructe este să-i implicăm în activităţi ludice, ale căror protagoniste să fie tot felul de fructe. Iată de ce, în articolul de mai jos, vei găsi 10 idei de jocuri cu fructe pentru copilul tău,  care îl vor ajuta nu numai să înveţe lucruri noi, ci să dobândească diverse abilităţi. În plus, jocurile propuse se pot desfăşura atât individual, cât şi în grup, fie în interior, fie în aer liber. Distracţie plăcută şi poftă bună la fructe!

I. Jocuri cu fructe numai bune pentru "pitici" (incepand de la 2 ani si jumatate-3 ani)

I.1. "Gaseste fructele!"

Tot ce va trebuie sunt mai multe fructe de plastic (în funcţie de numărul de copii participanţi) şi un coş.
Fără că cei mici să te vadă, ia fructele şi ascunde-le în diverse locuri din casă.
"Misiunea" copiilor va fi să le găsească, să le spună numele şi să le ducă la coş. Numai cei care vor spune corect fructele vor avea voie să le pună în coş.
Este un joc foarte simplu, ce îi va familiariza pe copii cu denumirea fructelor şi îi va învăţa să devină perseverenţi (să caute fructele până le găsesc).

 Gaseste fructele

I.2. "Fructele saltarete"

Jocul se poate desfăşura atât în interior, cât şi în aer liber.
Stai de vorba cu participanţii şi vezi care este fructul preferat al fiecăruia. În funcţie de opţiunile lor, apucă-te să desenezi (pe o hârtie mai groasă sau pe carton) aceeaşi fructă de mai multe ori, astfel încât micuţii să aibă un fel de "potecă", pe care să poată sări. Ai grijă să le faci suficient de mari pentru a se potrivi picioruşelor lor.
Antrenează-i şi pe copii în colorarea fructelor. Decupaţi-le.
Pentru fiecare copil vei aşeza pe jos fructele. Potriveşte distanţă dintre ele în funcţie de vârstă şi abilităţile fiecărui copil.
Nu uită! Suprafaţa de joc trebuie să fie netedă, dar nu alunecoasă, evitând astfel producerea unor accidente. De asemenea, supraveghează copiii pe tot parcursul activităţii.
Explică-le că vor trebui să sară numai pe fructe, stimulându-i astfel să se concentreze pe ceea ce fac.

 Joc Fructele saltarete

Citeste si: Sa invatam fructele- 10 poezii in Limba Engleza

I.3."Ce lipseste?"

Pentru a organiza jocul va trebui să faci rost/ să confecţionezi nişte flash-carduri cu fructe.
Aşează-i pe copii într-un sigur loc, arată-le flash-cardurile, vorbeşte-le despre fiecare fruct şi vezi dacă ştiu bine denumirile acestora. Dacă nu, repetaţi până când toate fructele sunt cunoscute.
Pune flash-cardurile într-un şir, aşează-i pe copii în faţa acestora şi lasă-i să se uite mai mult timp la fructe.
După aceea, fără că aceştia să te vadă (le vei spune să-şi acopere ochişorii cu mânuţele), vei lua din şir un flash-carduri şi îl vei ascunde la spate. Între timp, te vei aşeza şi tu la distanţă faţă de locul în care se află copiii şi flash-cardurile.
Fiecare va trebui să-ţi spună ce flash-card lipseşte şi să vină până la tine să-l ia. Regulă este însă să nu vină la tine mergând, ci sărind, mergând de-a buşilea, în vârful picioarelor sau imitând "mersul piticului".
Copiii vor lua flash-cardul, care va fi pus deoparte, iar tu vei continua să iei câte unul şi să îl ascunzi. Va veţi juca până când se termină toate flash-cardurile.
Acest joc cu fructe va stimula memoria vizuală a copiilor şi îi va învăţa să respecte regulile.

Ce lipseste

I.4. "Ghiceste despre ce fruct este vorba"

Discuta cu copilul tău despre câteva fructe. Vorbeşte-i despre culoarea lor, despre locul în care cresc, despre cât ne sunt de folositoare etc. Provoacă-l apoi să-şi dea seama despre ce fruct este vorba, spunându-i nişte ghicitori simple.
De exemplu, dacă i-ai vorbit despre fragi, dă-i următoarele indicii: "Sunt roșii, aromate, le găsim vara și pot fi mâncate de către urs. Ce fructe sunt?"
În cazul în care micuţul nu-şi da seama ce fruct este, oferă-i indicii suplimentare şi ajută-l.
După ce va plictisiţi de ghicit, recompensează-ţi micuţul cu o gustare bazată pe fructele din ghicitori.
Este o activitate deloc dificilă, ce va contribui la stimularea perspicacităţii şi capacităţii de concentrare a copilului.

 Fragi intr-o mana

I.5. "Invatam fructele si sarim coarda"

Acest joc cu fructe se adresează unui mic grup de copii.
Înainte de a începe jocul propriu-zis, veţi avea nevoie de:
• coardă cât mai lungă
• cutie
• câteva fructe de jucărie (din material plastic)
Mai întâi, discută cu micuţii despre fructele avute la dispoziţie şi lasă-le răgazul necesar pentru a le reţine cât mai bine. Repetaţi-le de mai multe ori.
Pune fructele pe o farfurie.
Întinde coarda de-a lungul încăperii în care va jucaţi. La unul dintre capetele ei vei aşeza farfuria cu fructe.
Copiii se vor aşeza la celălalt capăt al corzii, la fel şi tu.
Vei striga pe rând, numele fiecărui copil, care va trebui să meargă să ia o anumită fructă de pe farfurie şi să ţi-o aducă ţie. Regula este că, pe "traseu" să facă o săritură/ să păşească peste coarda întinsă.
Continuaţi până când toţi copiii au luat câte o fructă de pe farfurie.
Datorită acestui joc, micuţii vor învăţa bine denumirile fructelor, dar se vor obişnui şi să fie mai receptivi la indicaţiile primite.

Invatam fructele si sarim coarda

Citeste si: Miscare de vacanta-cateva idei de jocuri cu coarda

II. Idei de jocuri cu fructe pentru cei mai maricei (incepand de la 4 ani)

II.1. "A ce fructa miroase?"

Ia la îndemână patru sau mai multe fructe cu arome diferite, precum: pere, lămâi, căpşune, struguri etc..
Copilul va fi legat la ochi, după care îi vei da să miroasă, pe rând, fructele respective şi să-şi dea seama despre ce este vorba. Regula este că fructele să nu fie atinse.
Poţi complica puţin acest joc în felul următori: stabileşte o limită de timp în care copilul să-şi dea seama despre ce fructe este vorba.
Acest joc cu fructe va stimula dezvoltarea senzorială, curiozitatea şi perspicacitatea copilului.

Joc A ce fructa miroase

Citeste si: Metoda Montessori: 10 jocuri si activitati pentru copilul tau

II.2."Salata de fructe"

Iată un joc cu fructe numai bun pentru un grup de copii, putându-se desfăşura atât în aer liber,cât şi în interior.
Începeţi prin a face rost de nişte scaune şi aşezaţi-le în cerc. Aveţi grijă ca numărul de scaune să fie mai puţin cu 1 decât numărul jucătorilor.
Alegeţi un copil care să stea în mijlocul cercului.
Ceilalţi participanţi vor fi împărţiţi în trei grupe, ce vor purta numele unei fructe şi se vor aşeza pe scaune.
Copilul ce stă în mijlocul cercului va trebui să strige numele unei fructe. Astfel, toţi copiii ce formează grupul cu numele acelei fructe se vor ridică de pe scaune şi îşi vor schimbă locurile între ei, până când li se va spune "Stop!". În schimb, ceilalţi vor rămâne pe loc.
Cine nu va reuşi să-şi găsească la timp un loc pe scaun va trece el în mijlocul cercului.
De asemenea, copilul din mijloc va striga la un moment dat "Salată cu fructe!" şi, în acest caz, toţi participanţii se vor ridica de la locurile lor şi îşi vor schimbă scaunele între ei. La fel, cel care nu va reuşi, atunci când se va strigă "Stop!", să aibă propriul loc pe scaun, va trece în mijlocul cercului.
Jocul poate continua oricât doriţi, contribuind la stimularea capacităţii de atenţie a copiilor, învăţându-i să asculte şi să respecte regulile stabilite.

 joc salata de fructe

II.3."Surpriza din punga"

Acest joc se poate organiza foarte bine după ce va întoarceţi de la cumpărături şi aveţi la dispoziţie o gamă variată de fructe.
Pur şi simplu va trebui să ascundeţi într-o pungă de hârtie câteva fructe, fără că micuţul să vă vadă.
Mergeţi cu punga la el şi rugaţi-l să bage mânuţa în ea, să se fixeze asupra unei fructe şi, fără să o scoată de acolo, să ţi-o descrie cât mai detaliat (referindu-se la formă, textura şi mărime). Urmează să-ţi spună despre ce este vorba. Abia după ce îşi da seama va avea voie să o scoată din pungă.
Datorită acestui joc, îi vei stimula nu numai dezvoltarea senzorială, ci şi capacitatea de concentrare şi răbdarea.

Joc surpriza din punga

I.4. "Tintele-fructe

Şi acest joc se adresează unui grup de copii, fiind ideal pentru a se organiza în aer liber.
Copiii se vor alinia. Fiecare va avea numele unui fructe.
Unul dintre copii se va aşeza în faţa celorlalţi, la distanţă faţă de ei (această va fi stabilită în prealabil în funcţie de vârstă şi abilităţile copiilor) şi îşi va alege o "ţintă", către care va alerga. Aceasta va trebui să strige repede, până când va fi atins de copilul din afara grupului, numele unei alte fructe din grup.
Dacă va reuşi acest lucru, copilul ce este "ţintă" se va întoarce la locul său şi altul va urma să fie "ţintit". Dacă nu va fi suficient de rapid, va trebui să-i ia locul copilului ce stă în  afara grupului şi să-şi aleagă el o "ţintă".
Jocul va continu până când toate "fructele" se transformă în potenţiale "ţinte".
Implicându-ţi copilul într-un asemenea joc îl vei ajuta să devină mai receptiv la ceea ce se întâmplă în jurul sau şi să se concentreze mai bine. În plus, îi vei oferi ocazia să facă şi puţină mişcare.

Joc Tintele-fructe

Citeste si: 10 idei de jocuri in aer liber pentru copii

I.5. "Testam merele!"

Cu siguranţă că micuţului tău îi va face plăcere să testeze mai multe varietăţi de mere.
Începe prin a-i pune la dispoziţie cât mai multe tipuri din această fructă (de exemplu, măr Golden, ionatan, măr verde, "bot de iepure" etc.) şi dă-i să guste câte puţin din fiecare.
După câteva zile, taie cubuleţe din merele pe care le-a gustat, leagă-l la ochi şi da-i să guste iar din ele. Vezi dacă îşi dă seama ce tip de măr a gustat şi roagă-l să-ţi spună câte ceva despre aspectul mărului respectiv.
Activitatea îl va ajuta pe copil să cunoască mai multe soiuri din acelaşi fruct şi îi va stimula memoria.

Joc Testam merele

Nu-i aşa că jocurile cu fructe va stârnesc pofta de o gustare sănătoasă? Voi ce variante aţi alege sau ce alte jocuri ai inventa pentru micuţul tău?

Surse:
http://www.123child.com/lessonplans/food/fruit.php
http://www.kidspot.com.au/things-to-do/activities/fruit-salad-game
http://www.kidssoup.com/Fruits_vegetables/Fruits_Vegetablescrafts.html
http://www.nfsmi.org/documentlibraryfiles/pdf/20120501081030.pdf
Bennett Ruth, Bennett Steve, Inchide televizorul! 365 de jocuri pentru copilul dumneavoastra, in locul privitului la televizor, Ed. Hiparion & Alexandra, 1998

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sucul de fructe chiar provoaca obezitatea la copii?
    Sucul de fructe chiar provoaca obezitatea la copii?

    În ultima vreme, medicii pediatri, specialiștii în boli metabolice și nutriție și alți cercetători de profil duc o bătălie grea în problema prevenirii obezității...

    Fructe și legume pentru colesterol mărit
    Fructe și legume pentru colesterol mărit

    Cu siguranță ai auzit de problema colesterolului mărit și de riscurile pe care le implică pentru sănătatea ta. Dar știai că o alimentație bogată în legume și fructe poate...

    Fructe de mare congelate la tigaie: rețete care te vor duce cu gândul la vacanță
    Fructe de mare congelate la tigaie: rețete care te vor duce cu gândul la vacanță

    Cu siguranță știți că fructele de mare sunt delicioase și, de multe ori, o alegere minunată pentru cină. Dar ce se întâmplă atunci când nu aveți timp să mergeți...

    Fructe de acai: ce sunt și ce beneficii au
    Fructe de acai: ce sunt și ce beneficii au

    În ultimele decenii, oamenii de știință se străduiesc să aducă în prim-plan tot mai multe super-alimente: alimente care furnizează o cantitate însemnată de...

    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

    Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai
    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai

    În zilele călduroase ale verii, nimic nu este mai plăcut decât să te răcorești și să te răsfeți cu ajutorul unui desert ușor și gustos. Un tort cu fructe este o...

    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia
    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia

    Pe măsură ce anotimpurile se schimbă la fel se întâmplă și cu produsele proaspete disponibile. Toamna ne oferă o gamă de produse proaspete și frumoase, iar acesta este un...

    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

    Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

    © 2024 Qbebe