Funnyby

Ce trebuie să facă fiecare zodie în 2023 pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală

Ce trebuie să facă fiecare zodie în 2023 pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să te bucuri de o bună sănătate mintală are un impact mai mare decât crezi asupra stării de bine. Astfel, sănătatea mintală nu influențează doar modul în care gestionezi stresul, în care iei decizii, în care poți relaționa cu ceilalți, ci și capacitatea de a fi cât mai productivă la locul de muncă. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos poți descoperi ce măsuri ar trebui să ia reprezentanții fiecărei zodii pentru ca 2023 să fie anul care să le aducă numeroase beneficii și în planul sănătății mintale. 

Berbecul

Face parte dintre zodiile cele mai dinamice, mai pline de energie și mai dornice să nu stea niciodată pe loc. Un Berbec nu se teme să ia decizii și să grăbească lucrurile dacă știe că așa poate obține un avantaj. Însă această modalitate de a aborda situațiile îi poate crea tensiuni, stres, afectându-i sănătatea fizică și pe cea psihică.

Pentru ca persoanele născute în această zodie să-și îmbunătățească sănătatea mintală în 2023, au nevoie să învețe că sunt perioade în care trebuie să-și ia un răgaz, să încetinească ritmul de lucru. Procedând așa, evită dezechilibrele și risipa de energie pentru lucruri care nu sunt de fapt o prioritate. De asemenea, ca să reușească să-și păstreze calmul și echilibrul, Berbecii nu ar mai trebui să se grăbească să demareze un nou proiect, să se implice în prea multe activități. Astfel, este preferabil ca mai întâi să analizeze problema, să vadă situația în ansamblu și abia după aceea să ia o decizie.

Taurul

Este vestit pentru dorința sa de a-și crea un cămin cât mai primitor, în care să se bucure de tot confortul. De cele mai multe ori, pentru a se asigura că și cei dragi se simt bine acasă, Taurii nu ezită să cheltuiască mult pe diferite obiecte de lux. În aceste condiții, nu este exclus ca, la un moment dat, să-și aglomereze prea mult casa. 

Pentru că o aglomerare mare de lucruri în locuință favorizează stările de oboseală și de anxietate întrucât creează responsabilități și griji în plus, ca să-și îmbunătățească sănătatea mintală în 2023, Taurii trebuie să renunțe treptat la anumite obiecte din casă. Cu cât reușesc să realizeze acest demers mai rapid, cu atât au mai multe șanse să devină mai calmi, să gândească mai limpede și să ia decizii fără mare dificultate. 

reprezentare a zodiei Taur pe fond negru

Gemenii

Curiozitatea lor enormă îi face să se plictisească rapid când intervin monotonia și rutinele. Odată ce se simt blocați, având senzația că stagnează, Gemenii sunt copleșiți de stres, de anxietate, iar sănătatea lor mintală poate avea de suferit. În acest an ar putea scădea riscul de a se regăsi într-o astfel de situație dacă vor urma ședințe de psihoterapie. Aflați în fața unui terapeut, au posibilitatea să-și împărtășească gândurile și să învețe cum să rămână cât mai bine ancorați în clipa prezentă, cum să se calmeze. 

În același timp, Gemenilor le prinde bine să țină un jurnal. Spre exemplu, ar putea nota acolo cele mai interesante lucruri dintr-o zi sau și-ar putea expune planurile. Ulterior, pe măsură ce le realizează, le pot tăia de pe listă și pot adăuga altele, având astfel o preocupare constantă. 

Racul

Nu îi place să deranjeze, detestă să simtă că este o povară pentru cei din preajma sa. În special când vine vorba despre persoanele dragi, Racii aleg să nu-și dezvăluie problemele pentru a proteja. În plus, nu stau pe gânduri și pun nevoile celorlalți deasupra propriilor nevoi. Cu timpul, asemenea obiceiuri sunt dăunătoare pentru sănătatea mintală, emoțională și favorizează acumularea unor frustrări.

Racii pot avea parte de o sănătate mintală mai bună în 2023 dacă încep să-și exprime nevoile, dacă învață să ceară ajutor. Nu le va fi ușor de la început, dar așa pot ajunge să-și dea seama că și ei au dreptul să fie vulnerabili și să se bazeze pe sprijinul celor din jur. 

Leul

Una dintre cele mai mari dorințe ale unui Leu este să fie în centrul atenției, să fie admirat. De aceea, nu este de mirare că se străduiește adesea să-și dezvăluie anumite aspecte din viață pe rețelele de socializare, așteptând cu nerăbdare aprecierile. Cu cât ajunge să aibă mai mulți urmăritori, cu atât face eforturi mai mari să-și mențină imaginea. Pe măsură ce timpul trece, toate aceste demersuri au impact negativ asupra sănătății sale mintale.

Leul își poate redobândi starea de bine în 2023 dacă încearcă să facă o „cură de detoxifiere” de Social Media. În acest scop, ar trebui să-și ocupe mai mult timp cu activitățile preferate, să învețe ceva nou, să lucreze la un nou proiect, să călătorească. Totodată, i-ar face bine să practice yoga sau să deprindă câteva tehnici de meditație ca să se poată relaxa. 

Fecioara

Reprezentanții acestei zodii se regăsesc printre cei care consideră că perfecționismul este esențial pentru a-i motiva și pentru a-i ajuta să progreseze. Însă când exagerează în privința atingerii perfecțiunii, Fecioarele riscă să se confrunte cu anxietatea, cu stările depresive, cu epuizarea și să dobândească obiceiuri alimentare nesănătoase.

În acest an își pot îmbunătăți sănătatea mintală și pot învăța să nu mai mizeze atât de mult pe perfecționism luând măsuri precum:

 • Să nu-și mai stabilească întotdeauna scopuri mult prea ambițioase;
 • Să încerce să abordeze situațiile prin tehnica „pașilor mărunți”;
 • Să nu se mai angajeze în prea multe proiecte simultan;
 • Să accepte că oricine poate să greșească;
 • Să recunoască faptul că și greșelile pot reprezenta oportunități de învățare. 

Balanța

Printre cele mai nocive obiceiuri ale Balanțelor se regăsește și acesta: să nu se pună pe ele însele pe primul plan. De altfel, țin foarte mult ca persoanele din preajma lor să fie fericite și acordă atenție doar nevoilor acestora. Așa ajung să nu mai aibă timp și pentru ele, să devină epuizate sau deprimate. 

Balanțele pot avea oportunitatea ca în 2023 să-și îmbunătățească sănătatea mintală obișnuindu-se să se pună pe ele însele pe primul plan. În acest scop, trebuie să-și exprime opiniile, să ia atitudine când ceva nu le convine. În cazul în care nu se simt confortabil și nu se simt apreciate, trebuie să-și asume curajul de a rupe anumite relații, chiar dacă le doare sufletul pe moment.

Scorpionul

Misterioși și dornici să-și păstreze secretele, Scorpionilor le vine foarte greu să-și exprime trăirile, sentimentele. De aceea, preferă să fie rezervați și nu se destăinuie decât rareori, ceea ce are impact negativ asupra sănătății lor mintale.

Având mintea ascuțită și capacitatea de a se conecta profund cu ceilalți, Scorpionii pot începe chiar de anul acesta să învețe să vorbească despre ceea ce simt. Pentru a-și împlini acest obiectiv, trebuie să țină seama și de aceste sfaturi:

 • Să se confeseze persoanelor pe care le apreciază cel mai mult: este preferabil ca acestea să facă parte din familie sau dintre prietenii cei mai apropiați, dovedind că sunt oneste, generoase, empatice, respectuoase și că au tărie de caracter;
 • Să se concentreze asupra a ceea ce simt: spre exemplu, ar trebui să-și înceapă enunțurile cu „eu”/„mie”;
 • Să găsească un mod adecvat de a comunica: în situația în care le este greu la început să aibă o discuție față în față, pot recurge la o convorbire la telefon, la o scrisoare, la o videoconferință etc;
 • Să-și exprime clar nevoile, dar să accepte și ideea că nu toată lumea îi poate ajuta așa cum se așteaptă.

Săgetătorul

Când nu dormi suficient sau când nu ai parte de un somn odihnitor, a doua zi te simți lipsită de energie, ești mai morocănoasă, nu te poți concentra bine, ești mai nervoasă ori foarte agitată. Cu alte cuvinte, un somn sănătos este esențial și pentru o stare psihică bună.

Anumite persoane sunt obișnuite să „funcționeze” cu puțin somn. Așa sunt și cele născute în zodia Săgetător, care nu mai acordă deloc prioritate odihnei când se pregătesc să plece într-o călătorie, când demarează un nou proiect sau când sunt plecate în vacanța visată. Cu toate acestea, pentru a face față cât mai bine presiunilor din viața de zi cu zi, pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală și pentru a fi mereu pregătiți de noi aventuri, Săgetătorii ar trebui să se străduiască, în 2023, să-și asigure cât mai des cele 8 ore de somn. 

reprezentare a zodiei Sagetator pe fond negru

Capricornul

Persoanele care aparțin acestei zodii ajung adesea în situația de a fi stresate și epuizate întrucât muncesc foarte mult. Serioși, responsabili și foarte ambițioși, Capricornii preferă să-și sacrifice timpul liber pentru a-și îndeplini obiectivele profesionale. Cu timpul, se confruntă cu stresul cronic, periculos pentru sănătatea fizică și pentru cea mintală.

Una dintre cele mai la îndemână soluții pentru ca un Capricorn „să-și reîncarce bateriile” în 2023 este să-și ia cât mai multe vacanțe. Inclusiv cele scurte sunt benefice pentru combaterea stresului, iar pregătirile pentru vacanța mult așteptată îi ajută să se concentreze asupra prezentului și să nu se mai lase dominați de grijile de zi cu zi. 

Vărsătorul

Cea mai simplă modalitate pentru ca un Vărsător să-și îmbunătățească sănătatea mintală în 2023 este să se implice des într-o activitate care îi face plăcere: voluntariatul. Vărsătorii se simt mereu în largul lor când sunt implicați în acțiuni de voluntariat datorită dorinței lor de a veni în sprijinul comunității, de a-și respecta un angajament și de a veni cu o schimbare în bine.  

Când faci voluntariat, starea ta emoțională poate fi mai bună din acest motiv: ajutând pe cineva, se activează zona din creier ce secretă serotonina, dopamina și endorfinele. Acești neurotransmițători amplifică starea de bine. Mai mult decât atât, grație voluntariatului poți simți că ți-ai găsit un scop în viață și te simți mai împlinită. 

Peștii

Persoanele născute în această zodie sunt foarte empatice și sunt întotdeauna preocupate să-i vadă fericiți și în siguranță pe cei din preajma lor. Așa se explică de ce își neglijează propriile nevoi și nu impun limite în relațiile cu ceilalți, inclusiv cu membrii familiei sau cu prietenii apropiați. Procedând tot timpul astfel, Peștii sunt predispuși anxietății, depresiei, frustrărilor. Practic, sănătatea lor mintală are de suferit.

În 2023, pot veni cu o schimbare benefică în această privință învățând să impună și câteva limite. Iată cum ar putea să procedeze Peștii cu persoanele dragi:

 • Să amâne sau să refuze participarea la un eveniment pentru a-și respecta prioritățile personale;
 • Să-și exprime clar preferințele;
 • Să se distanțeze cât mai mult de situațiile cu impact negativ asupra stării lor emoționale;
 • Să spună „nu” ori de câte ori consideră necesar;
 • Să aibă curajul să spună în față ceea ce îi nemulțumește, ceea ce îi supără. 

reprezentare a zodiei Pesti pe fond negru

Surse foto: pexels.com, pixabay.com

Surse articol: astrotalk.com, betterhelp.com, collective.world, good2talk.ca, goloadup.com, healthline.com, lifestyleasia.com, pinkvilla.com, refinery29.com, yourtango.com

Articolul urmator
Ce te poate învăța fiecare zodie despre dragoste
Ce te poate învăța fiecare zodie despre dragoste

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
  Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

  Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

  Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme
  Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

  Nu cred că am luat vreodată o decizie conștientă dacă îmi voi alăpta sau nu fiul la sân. Privind în urmă, cred că am fost pur și simplu indiferentă în...

  Cum reușește o mamă cu șapte copii să facă sport în fiecare zi? "Haideți să nu ne mai căutăm scuze"
  Cum reușește o mamă cu șapte copii să facă sport în fiecare zi? "Haideți să nu ne mai căutăm scuze"

  Emma Lewis locuiește în Irlanda, are 7 copii și este o persoană extrem de activă, însă nu a fost așa mereu. „Obișnuiam să mă simt mereu obosită și copleșită de...

  Dragi părinți, nu vă mai pedepsiți. Copiii au nevoie de limite clare pentru a-și îmbunătăți comportamentul
  Dragi părinți, nu vă mai pedepsiți. Copiii au nevoie de limite clare pentru a-și îmbunătăți comportamentul

  În primii ani de viață ai copilului tău, îți poate fi mai ușor să-i impui anumite limite, cum ar fi „Nu lovim”, „Nu luăm mâncarea de pe jos”...

  Mi-am „forțat” fiica să anuleze ședința de terapie pentru că trebuia să-și facă ordine în cameră
  Mi-am „forțat” fiica să anuleze ședința de terapie pentru că trebuia să-și facă ordine în cameră

  Să convingi un copil, mai ales un adolescent, să își facă ordine în cameră poate fi o adevărată provocare! A simțit-o pe pielea ei o femeie de peste granițe, care i-a...

  Mi-am pus soțul să facă vasectomie ca să nu mai facă alți copii dacă divorțăm
  Mi-am pus soțul să facă vasectomie ca să nu mai facă alți copii dacă divorțăm

  Unul, doi, trei? Câți copii vrei să ai? Orice cuplu trece prin discuția asta și când decide să se oprească trebuie să mai ia o decizie: ce metodă contraceptivă să...

  Ce teste genetice trebuie să facă în sarcină o viitoare mămică?
  Ce teste genetice trebuie să facă în sarcină o viitoare mămică?

  Încă din primele clipe în care reflectezi, cu bucurie și cu emoție, că vei deveni mamă, între numeroasele gânduri care te copleșesc se regăsește și acesta:...

  Va începe testarea copiilor în școli. Ce trebuie să facă profesorii și elevii
  Va începe testarea copiilor în școli. Ce trebuie să facă profesorii și elevii

  Ministerul Sănătății a anunțat vineri seară că săptămâna aceasta va începe testarea elevilor în școli. Duminică, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a...

  © 2024 Qbebe